Panna cotta met mandarijn. Een match made in heaven kan ik je vertellen. Zijdezachte romige panna cotta met een frisse en zacht zoete mandarijn siroop erbij. Echt zo’n toetje waar je onwijs van mag genieten. En dat terwijl het heel erg makkelijk is om te maken. Deze mandarijn panna cotta is echt een aanrader!
Het is bijna sinterklaasavond, en daarmee wil je ook alvast als tip meegeven dat dit een superleuk toetje is om te maken voor sinterklaas! Want mandarijn, de appeltjes van oranje toch 😉 , past natuurlijk perfect erbij! Maar eigenlijk is deze panna cotta met mandarijn voor alle feestdagen een goed idee, of eigenlijk elk moment van het jaar. Daar kom je wel achter als je het zelf geproefd hebt…
Gouden combinatie
Wat deze panna cotta zo lekker maakt, is de combinatie van het romige en volle van de panna cotta versus het frisse en zoete van de mandarijn siroop. Echt zo’n toetje waar bij het niet kunt laten om meerdere keren ‘mmm’ te zeggen. Althans, ik kon het niet laten. Sowieso ben ik dol op panna cotta, deze panna cotta met yoghurt en citroen is ook heerlijk. Maar mocht je panna cotta (nog) niet kennen, het is een Italiaans nagerecht en de naam betekent letterlijk gekookte room. Oorspronkelijk komt het uit het noorden van Italië uit de regio Piëmont.
Mandarijn panna cotta
De standaard ingrediënten van een panna cotta zijn room, melk, suiker en gelatine. Vaak wordt er ook nog vanille toegevoegd. Dat is ook fantastisch lekker, dus dat deed ik ook bij deze panna cotta. Je ziet vast wel de zwarte spikkeltjes op panna cotta op de foto, dat is van het vanille merg. Je maakt panna cotta door de room, melk en suiker die ingrediënten een kwartiertje te verwarmen in een pannetje en vervolgens op te laten stijven door middel van de gelatine. Makkelijk toch? En je kunt het ook heel goed voorbereiden, want je kunt het al 1-2 dagen van tevoren maken. De mandarijn siroop is ook een kwestie van alle ingrediënten in laten koken tot een siroop (wat je ook al eerder kunt doen) en dan is het verder een klusje van niks bij het serveren.
Bakken met mandarijn
Als de mandarijnen op hun best zijn (en dat is aan het einde van de herfst/begin van de winter) dan maak ik graag wat lekkers ermee. Ik eet ze ook graag zo uit het vuistje hoor, maar je kunt ook heel goed lekker bakken met mandarijn. Deze mandarijn cake is bijvoorbeeld ook fantastisch lekker. Vaak wordt er voor sinaasappel gekozen bij bakrecepten, maar ik vind dat de mandarijn best wat meer onder de aandacht mag komen. Het is net wat frisser en zacht zoet, en dat combineert heerlijk in baksels! Maar voor nu wil ik je vooral als tip geven: maak deze overheerlijke panna cotta met mandarijn. Die smaakt fantastisch voor jong en oud!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 blaadjes gelatine
- 500 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 50 gram witte basterdsuiker
- 100 gram suiker
- 100 ml mandarijn sap (* sap van uitgeperste mandarijnen)
- ½ eetlepel mandarijn rasp
- 1 theelepel vanille extract
- ½ eetlepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water en vet de vormpjes in.
- Schraap het stokje vanille uit en doe het merg én het stokje in een pannetje. Schenk de slagroom erbij en voeg de basterdsuiker toe.
- Verwarmen tot het net niet kookt. Verwarm het voor 10 minuten zachtjes tegen de kook aan.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg toe. Even doorroeren.
- Schenk de vulling in de vormpjes. Laat minimaal 2-3 uur opstijven in de koelkast.
- Terwijl de panna cotta opstijft in de koelkast maken we de mandarijn siroop. Doe hiervoor de ingrediënten in een pan en kook in tot een siroop. Laat afkoelen.
- Haal de panna cotta uit de vormpjes en serveer met partjes mandarijn, mandarijn siroop en takjes munt.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Janet Burghgraef says:
Helaas….vlgs mij alles goed gedaan. Maar siroop is niet gelukt. Snap ook niet hoe dit werkt en wat je moet doen en wanneer het klaar is. Laat de panna cotta nu staan voor morgen. Kan altijd kant en klaar siroop kopen.?
Eef says:
Hi Janet, ik had je natuurlijk al even via instagram ‘gesproken’ maar laat hem niet te ver inkoken. Een dunne siroop is voldoende, tijdens het afkoelen dikt de siroop verder in 🙂
Helma says:
Hoi Eef,
Ik wil dit toetje maken met yoghurt en de room. Kan dit?
Voor 6 personen
Eef says:
Wanneer en hoe wil je de yoghurt toevoegen?
Helma says:
Ik heb het gisteren geprobeerd, met de verhouding van je panna cotta met citroen. Heb de gelei gema akt en ze komen vanavond op het menu.
Eef says:
Ah zo! Dat kan, ik dacht je wilde hier ook nog yoghurt bij doen vandaar 🙂 Eet smakelijk alvast!
Monica says:
Gisteren gemaakt en wat is er van gesmuld door de hele familie. Super makkelijk en heel smaakvol. Voor herhaling vatbaar.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
yay, dat horen we graag, bedankt voor je leuke reactie 🙂