Klassieke bolognese saus

Klassieke bolognesesaus maken

Een wereldberoemde saus: bolognesesaus. Deze Italiaanse klassieker moet je echt eens zelf maken. Totaal niet moeilijk overigens. Je hebt er alleen een beetje tijd, liefde en zoals altijd in de Italiaanse keuken: goede en verse ingrediënten voor nodig.

Bolognese is een klassieke vleessaus. In het Italiaans noemen ze het ragù alla bolognese. Heerlijk voor bij de pasta, denk spaghetti bolognese, maar ook een echte lasagne kan niet zonder dit recept. Bolognese is een saus op basis van tomaten, met gehakt en lekker veel smaakmakers zoals ui, wortel, bleekselderij, laurierblad, zout en peper.

Het kookboek de bijbel van de Italiaanse keuken

Uit de bijbel van de Italiaanse keuken: bolognesesaus

Dit recept komt uit de bijbel van de Italiaanse keuken en is fan-tas-tisch lekker! Mocht je, net als ik, dol zijn op de Italiaanse keuken dan is dit kookboek ook echt een aanrader om in huis te hebben. Het is een dik boek met bijna 500 pagina’s waarin je eenvoudige basisrecepten vindt, kooktips, de geschiedenis van de Italiaanse keuken en ontzettend veel heerlijke recepten welke onderverdeeld zijn in verschillende regio’s. Klassiekers zoals deze bolognesesaus, focaccia, pizza margherita maar ook heerlijke soepen met vis of bonen, salades, orecchiette gerechten, gnocchi en nog veel meer. Hartig en zoet wisselen elkaar mooi af en met dit boek heb je een compleet kookboek in huis waarmee je een heerlijke maaltijd voor de doordeweekse avond op tafel kunt zetten of waarmee je flink kunt uitpakken voor een avondje dineren met vrienden.

Het kookboek “De bijbel van de Italiaanse keuken” van Maud Moody, Nina Bogaets en Leonardo Pacenti (uitgeverij: Carrera culinair) is o.a. verkrijgbaar via Bol.com >>

Tip: dit recept is voldoende voor 8 personen als je het gebruikt voor pasta bolognese. Voor lasagne is het voldoende voor 1 ruime ovenschaal. Mocht je wat over hebben dan kun je deze bolognesesaus prima invriezen dus maak liever iets teveel dan te weinig zodat je nog een portie van deze heerlijke bolognesesaus in de vriezer hebt voor een snelle maaltijd.

Bolognese saus pastasaus

Bolognesesaus

Bolognesesaus zelf maken. Makkelijk recept voor de lekkerste bolognesesaus.
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 3 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 600 gram gepelde tomaten
  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 200 gram rundergehakt
  • 150 ml witte wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 100 ml volle melk
  • 100 gram wortel (fijngesneden)
  • 100 gram pancetta (fijngesneden)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bleekselderij (fijngesneden)
  • 45 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 ui (middelgroot - fijngesneden)
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel tomatenpuree (losroeren in de runderbouillon)
  • peper & zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit een ruime pan en laat hierin de olie en boter heet worden.
  • Zodra de boter is gesmolten voeg je de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak je dit 10 minuten zodat het geurig en glazig begint te worden.
  • Voeg dan de pancetta toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Doe het gehakt samen met een beetje peper en zout naar smaak in de pan en rul het gehakt op hoog vuur met een houten lepel bruin.
  • Blus af met de witte wijn en laat dit vervolgens verdampen.
  • Doe de tomatenpuree (losgeroerd in de runderbouillon) erbij, bak even mee en voeg dan de gepelde tomaten, melk en laurier toe.
  • Laat de bolognesesaus koken, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  • De bolognesesaus laat je nu ca. 3 uur rustig pruttelen. Kijk af en toe tussendoor, roer de saus even door en als hij te droog begint te worden voeg je een beetje extra bouillon of water toe.
  • Breng de saus na 3 uur op smaak met peper en zout. Serveer met pasta of verwerk in een lasagne. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 376kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 18g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 10g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Klassieke bolognese saus

Bolognese saus recept Pinterest collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

20 gedachtes op “Klassieke bolognesesaus maken”

    1. Ik gebruik vrijwel altijd tomaten uit blik voor dit soort gerechten. Verse tomaten (zeker in Nederland) maken namelijk lang niet zo’n smaakvolle saus als tomaten uit blik. Ik kies overigens wel voor blikken waar alleen 100% tomaat in zit dus dan heb je het goede van heerlijke rijpe tomaten zonder dat er overige dingen in zitten 😉

  1. Astrid Molenaar

    Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.

  2. Astrid Molenaar

    Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.

  3. Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
    Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
    Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
    Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
    Alvast bedankt!

    1. Wat een goed idee. De wijn die je gebruikt moet er simpelweg eentje zijn die jij lekker vindt 🙂 Met runderbouillon bedoel ik een bouillonblokje opgelost in water of zelf getrokken bouillon en je kunt er zeker meer groenten door doen, alleen maar lekker. Denk aan (gebakken) champignons of blokjes courgette bijvoorbeeld.

  4. Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
    Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
    Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
    Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
    Alvast bedankt!

    1. De wijn die jij lekker vindt 🙂 Zelf vind ik een droge witte wijn het lekkerst, maar met een zoetje kan ook. Dan wordt je saus ook iets zoeter, vandaar het antwoord: kies de wijn die jij lekker vindt 🙂

  5. heerlijke saus, ook mijn kleindochter van 2 at haar vingers erbij op! HEB HET AL EEN PAAR KEER GEMAAKT, EEN TOPPER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top