fbpx
Klassieke bolognese saus

Klassieke bolognesesaus maken

Een wereldberoemde saus: bolognesesaus. Deze Italiaanse klassieker moet je echt eens zelf maken. Totaal niet moeilijk overigens. Je hebt er alleen een beetje tijd, liefde en zoals altijd in de Italiaanse keuken: goede en verse ingrediënten voor nodig.

Bolognese is een klassieke vleessaus. In het Italiaans noemen ze het ragù alla bolognese. Heerlijk voor bij de pasta, denk spaghetti bolognese, maar ook een echte lasagne kan niet zonder dit recept. Bolognese is een saus op basis van tomaten, met gehakt en lekker veel smaakmakers zoals ui, wortel, bleekselderij, laurierblad, zout en peper.

Het kookboek de bijbel van de Italiaanse keuken

Uit de bijbel van de Italiaanse keuken: bolognesesaus

Dit recept komt uit de bijbel van de Italiaanse keuken en is fan-tas-tisch lekker! Mocht je, net als ik, dol zijn op de Italiaanse keuken dan is dit kookboek ook echt een aanrader om in huis te hebben. Het is een dik boek met bijna 500 pagina’s waarin je eenvoudige basisrecepten vindt, kooktips, de geschiedenis van de Italiaanse keuken en ontzettend veel heerlijke recepten welke onderverdeeld zijn in verschillende regio’s. Klassiekers zoals deze bolognesesaus, focaccia, pizza margherita maar ook heerlijke soepen met vis of bonen, salades, orecchiette gerechten, gnocchi en nog veel meer. Hartig en zoet wisselen elkaar mooi af en met dit boek heb je een compleet kookboek in huis waarmee je een heerlijke maaltijd voor de doordeweekse avond op tafel kunt zetten of waarmee je flink kunt uitpakken voor een avondje dineren met vrienden.

Het kookboek “De bijbel van de Italiaanse keuken” van Maud Moody, Nina Bogaets en Leonardo Pacenti (uitgeverij: Carrera culinair) is o.a. verkrijgbaar via Bol.com >>

Tip: dit recept is voldoende voor 8 personen als je het gebruikt voor pasta bolognese. Voor lasagne is het voldoende voor 1 ruime ovenschaal. Mocht je wat over hebben dan kun je deze bolognesesaus prima invriezen dus maak liever iets teveel dan te weinig zodat je nog een portie van deze heerlijke bolognesesaus in de vriezer hebt voor een snelle maaltijd.

Bolognese saus pastasaus

Bolognesesaus

Bolognesesaus zelf maken. Makkelijk recept voor de lekkerste bolognesesaus.
4.23 van 83 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 3 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 600 gram gepelde tomaten
  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 200 gram rundergehakt
  • 150 ml witte wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 100 ml volle melk
  • 100 gram wortel ((fijngesneden))
  • 100 gram pancetta ((fijngesneden))
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bleekselderij ((fijngesneden))
  • 45 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook ((fijngesneden))
  • 1 ui ((middelgroot - fijngesneden))
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel tomatenpuree ((losroeren in de runderbouillon))
  • peper & zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit een ruime pan en laat hierin de olie en boter heet worden.
  • Zodra de boter is gesmolten voeg je de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak je dit 10 minuten zodat het geurig en glazig begint te worden.
  • Voeg dan de pancetta toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Doe het gehakt samen met een beetje peper en zout naar smaak in de pan en rul het gehakt op hoog vuur met een houten lepel bruin.
  • Blus af met de witte wijn en laat dit vervolgens verdampen.
  • Doe de tomatenpuree (losgeroerd in de runderbouillon) erbij, bak even mee en voeg dan de gepelde tomaten, melk en laurier toe.
  • Laat de bolognesesaus koken, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  • De bolognesesaus laat je nu ca. 3 uur rustig pruttelen. Kijk af en toe tussendoor, roer de saus even door en als hij te droog begint te worden voeg je een beetje extra bouillon of water toe.
  • Breng de saus na 3 uur op smaak met peper en zout. Serveer met pasta of verwerk in een lasagne. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 376kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 18g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 10g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Klassieke bolognese saus

Bolognese saus recept Pinterest collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

68 reacties op “Klassieke bolognesesaus maken”

    1. Ik gebruik vrijwel altijd tomaten uit blik voor dit soort gerechten. Verse tomaten (zeker in Nederland) maken namelijk lang niet zo’n smaakvolle saus als tomaten uit blik. Ik kies overigens wel voor blikken waar alleen 100% tomaat in zit dus dan heb je het goede van heerlijke rijpe tomaten zonder dat er overige dingen in zitten 😉

    2. Ziet er heerlijk uit! Ik snap alleen de runderbouillon niet? Los ik een blokje op in 100 ml water? Of in 500 ml water (wat op de verpakking van de blokjes staat) en gebruik ik daar 100 ml van? Ik lees graag je reactie! 🙂

      1. Ik gebruik een potje runderbouillon ipv een blokje. Het vlees wat erbij zit is ook heerlijk er doorheen. Ipv melk gebruik ik kookroom, na het invriezen heb je dan minder vocht.

    3. John Snelders

      5 stars
      Was geweldig lekker, had eetlepel ketchup mengen met bouillon gelezen als blikje maar dat mocht de smaak niet drukken. Lekkuh

    4. Het lijkt me heerlijk! Ik ben het gerecht nu aan t maken en staat nu te pruttelen totdat de 3 uur voorbij is. Vraagje; lossen de gepelde tomaten vanzelf op?

  1. Astrid Molenaar

    Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.

  2. Astrid Molenaar

    Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.

  3. Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
    Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
    Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
    Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
    Alvast bedankt!

    1. Wat een goed idee. De wijn die je gebruikt moet er simpelweg eentje zijn die jij lekker vindt 🙂 Met runderbouillon bedoel ik een bouillonblokje opgelost in water of zelf getrokken bouillon en je kunt er zeker meer groenten door doen, alleen maar lekker. Denk aan (gebakken) champignons of blokjes courgette bijvoorbeeld.

  4. Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
    Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
    Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
    Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
    Alvast bedankt!

    1. De wijn die jij lekker vindt 🙂 Zelf vind ik een droge witte wijn het lekkerst, maar met een zoetje kan ook. Dan wordt je saus ook iets zoeter, vandaar het antwoord: kies de wijn die jij lekker vindt 🙂

  5. heerlijke saus, ook mijn kleindochter van 2 at haar vingers erbij op! HEB HET AL EEN PAAR KEER GEMAAKT, EEN TOPPER

  6. Maartje Buskes

    4 stars
    Hallo Eef.
    Ik heb onlangs de bolognese saus gemaakt, echt heerlijk! Maar ik kreeg hem niet dik genoeg. Ik heb het namelijk iets anders gedaan, ipv bleekselderij heb ik paprika gedaan, en de groenten volledig gepureerd ( mijn kinderen eten zo beter 😉) Ook heb ik de hoeveelheid van alle producten verdubbeld, zodat ik extra saus had voor in te vriezen. Ik heb de saus geprobeerd in te dikken met wat en maïzena/aardappelzetmeel, maar hij wou maar niet indikken. Heb jij tips? Ik wil hem namelijk snel weer maken. Groetjes Maartje

    1. Eef

      Wat een mooi compliment! Dankjewel voor je reactie 🙂 W.b.t. de saus kun je hem laten inkoken, dat kost even tijd, maar op die manier reduceer je het vocht en wordt je saus dikker. Lekker laten koken en dan rustig doorroeren dan wordt hij vanzelf dikker.

    2. Wat je ook kan doen omdat er in groente ook vocht zit minder gebruiken van het water in de bouillon, iets minder wijn (kan je opdrinken tijdens de bereiding 😉 en iets minder melk.
      groetjes Patricia

  7. Hallo eef,

    Ik heb zelf deze bijbel maar kan het recept met geen mogelijkheid vinden. Kun je aangeven welke pagina dit staat.

    Groetjes Aurora

  8. Dat ziet er lekker uit! Dit recept wil ik graag maken voor iemand die zwanger is, dus ik zou graag de witte wijn willen vervangen. Wat is het beste alternatief hiervoor?

    1. Eef

      Dankjewel! Je kunt het achterwege laten en iets meer bouillon toevoegen. Proef het dan wel even voor je zout toevoegt want de bouillon is van zichzelf natuurlijk ook wat zouter. Eet smakelijk 🙂

    2. Hi Nienke,

      De alcohol verdampt helemaal uit de saus dus dit is volledig veilig voor een zwangere vrouw hoor.

      Groetjes Aurora

  9. 5 stars
    Twee dagen geleden de saus gemaakt voor bij de pasta: heerlijk!

    Nog veel lekkerder….restje saus in de koelkast bewaard. Na twee dagen ingedikt. Een dikke laag op een half stokbrood gesmeerd. Wat rode ui en jalapeño’s er bovenop. Kaas erover strooien en dan hup…op de BCC (kan natuurlijk ook onder de grill). Wanneer de kaas gesmolten is, is de saus ook warm.
    VERSLAVEND LEKKER! Bedankt Eef 😊😋

      1. 5 stars
        Wat een heerlijk recept. Dankjewel.voor het delen! Mer zijn vijven van gesmuld geen kruimel meer over🙂.

  10. Echt een heel lekkere klassieke saus. Ik voeg altijd nog enkele suikerklontjes en een flink handje oregano en tijm, dan wordt het nog kruidiger en smakelijker. Belangrijk is m.i. om de tomatenpuree enkele minuten zacht mee te bakken.

  11. Ivo Mijland

    5 stars
    Geweldig recept Eef. Ik maak altijd dubbele portie. Andere helft in vriezer voor als we het keer drukker hebben. Dank voor het delen 👍

  12. Erg lekker recept, voor gewoon als pastasaus, maar ook als lasagnesaus. Enige kleine nadeel vond ik dat de saus nogal vet (olie-ig) blijft. Ik ga daarom de volgende keer proberen met wat minder olijfolie.

    1. Eef

      Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂 Iets minder olijfolie kan, maar het kan ook weleens liggen aan het gehakt en hoeveel vet erdoor zit. Vind je het storend dan kun je ook even een keukenpapiertje op de pan saus leggen, die absorbeert het teveel aan vet zonder dat je teveel van de smaak inlevert. Succes

  13. Hoi Eef, ik ga straks je recept maken en ga ook niet meer verder zoeken want na al die lovende recensies moet dit smullen worden. Had nog een vraag over die theedoek op de pan want ik wil liever niet te veel vet. Gebruik namelijk nooit olie of boter bij het bakken van gehakt omdat dat al vet van zichzelf is. Ik bak altijd eerst het gehakt en gebruik dat vet om de rest van de groenten in te bakken en giet het dan ook nog af. Ik weet dat ik dan misschien op de smaak moet inboeten. Maar vandaag wil jouw recept volgen dus gebruik ik olie en boter. Nu vroeg ik me af wanneer leg ik die theedoek dan op de pan, hoelang en Ik neem aan dat de doek droog moet zijn?

    1. Eef

      Wat leuk! Ik hoop dat hij bij jou net zo in de smaak valt 🙂 Ah dat theedoek met een keukenpapiertje zijn, typo, ik heb het even aangepast. Gewoon even een paar tellen zodat het vet absorbeerd.

    1. Eef

      Ik heb het nog niet geprobeerd in de slowcooker dus dat durf ik je niet te zeggen. Ik zou het eens proberen eerst op slow voor 6 tot 8 uur en dan even kijken. Wel eerst het gehakt aanbraden natuurlijk 🙂

  14. 5 stars
    Heerlijk! Kan niet stoppen met snoepen maar ik moet het morgen op mijn verjaardag nog wel kunnen serveren aan de familie. 🙂
    Dankjewel voor het recept

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top