Een wereldberoemde saus: bolognesesaus. Deze Italiaanse klassieker moet je echt eens zelf maken. Totaal niet moeilijk overigens. Je hebt er alleen een beetje tijd, liefde en zoals altijd in de Italiaanse keuken: goede en verse ingrediënten voor nodig.
Zelf bolognesesaus maken
Bolognese is een klassieke vleessaus. In het Italiaans noemen ze het ragù alla bolognese. Heerlijk voor bij de pasta, denk spaghetti bolognese, maar ook een echte lasagne kan niet zonder dit recept. Bolognese is een saus op basis van tomaten, met gehakt en lekker veel smaakmakers zoals ui, wortel, bleekselderij, laurierblad, zout en peper.
Uit de bijbel van de Italiaanse keuken: bolognesesaus
Dit recept komt uit de bijbel van de Italiaanse keuken en is fan-tas-tisch lekker! Mocht je, net als ik, dol zijn op de Italiaanse keuken dan is dit kookboek ook echt een aanrader om in huis te hebben.
Het is een dik boek met bijna 500 pagina’s waarin je eenvoudige basisrecepten vindt, kooktips, de geschiedenis van de Italiaanse keuken en ontzettend veel heerlijke recepten welke onderverdeeld zijn in verschillende regio’s.
Klassieke Italiaanse recepten
Klassiekers zoals deze bolognesesaus, focaccia, pizza margherita maar ook heerlijke soepen met vis of bonen, salades, orecchiette gerechten, gnocchi en nog veel meer.
Hartig en zoet wisselen elkaar mooi af en met dit boek heb je een compleet kookboek in huis waarmee je een heerlijke maaltijd voor de doordeweekse avond op tafel kunt zetten of waarmee je flink kunt uitpakken voor een avondje dineren met vrienden.
Tip: dit recept is voldoende voor 8 personen als je het gebruikt voor pasta bolognese. Voor lasagne is het voldoende voor 1 ruime ovenschaal. Mocht je wat over hebben dan kun je deze bolognesesaus prima invriezen dus maak liever iets teveel dan te weinig zodat je nog een portie van deze heerlijke bolognesesaus in de vriezer hebt voor een snelle maaltijd.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram gepelde tomaten
- 400 gram half-om-half gehakt
- 200 gram rundergehakt
- 150 ml witte wijn
- 100 ml runderbouillon
- 100 ml volle melk
- 100 gram wortel ((fijngesneden))
- 100 gram pancetta ((fijngesneden))
- 50 gram roomboter
- 50 gram bleekselderij ((fijngesneden))
- 45 ml olijfolie
- 2 tenen knoflook ((fijngesneden))
- 1 ui ((middelgroot – fijngesneden))
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel tomatenpuree ((losroeren in de runderbouillon))
- peper & zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit een ruime pan en laat hierin de olie en boter heet worden.
- Zodra de boter is gesmolten voeg je de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak je dit 10 minuten zodat het geurig en glazig begint te worden.
- Voeg dan de pancetta toe en bak dit een paar minuten mee.
- Doe het gehakt samen met een beetje peper en zout naar smaak in de pan en rul het gehakt op hoog vuur met een houten lepel bruin.
- Blus af met de witte wijn en laat dit vervolgens verdampen.
- Doe de tomatenpuree (losgeroerd in de runderbouillon) erbij, bak even mee en voeg dan de gepelde tomaten, melk en laurier toe.
- Laat de bolognesesaus koken, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
- De bolognesesaus laat je nu ca. 3 uur rustig pruttelen. Kijk af en toe tussendoor, roer de saus even door en als hij te droog begint te worden voeg je een beetje extra bouillon of water toe.
- Breng de saus na 3 uur op smaak met peper en zout. Serveer met pasta of verwerk in een lasagne. Eet smakelijk!
Astrid says:
Wat lekker zeg, gebruik je tomaten uit blik of verse tomaat.
Eef says:
Ik gebruik vrijwel altijd tomaten uit blik voor dit soort gerechten. Verse tomaten (zeker in Nederland) maken namelijk lang niet zo’n smaakvolle saus als tomaten uit blik. Ik kies overigens wel voor blikken waar alleen 100% tomaat in zit dus dan heb je het goede van heerlijke rijpe tomaten zonder dat er overige dingen in zitten 😉
Maartje Buskes says:
Hallo. Maak je deze ook wel eens in de slow cooker? Zo ja, hoe doe je dat? Alles er in en aanzetten, of eerst aanbakken? Groetjes Maartje
Eef says:
Nog niet geprobeerd in de slowcooker, wel in de instant pot. Je moet het gehakt eerst wel aanbraden dus dat moet dan toch in de pan, tenzij jouw slowcooker ook kan aanbraden. Dus dat haalt dan een beetje het handige van de slowcooker weg en dan heb je 2 pannen om af te wassen 😉
Thei says:
Hey Eef.
Super goed recept.
Wat gebruik jij voor en bolion
Water met en tablet of kant en klaar uit een pot?
Groetjes Thei
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
We gebruiken meestal bouillonblokjes, maar je kunt ook uit een pot gebruiken.
Laura says:
Hoi Maartje….ik ben dit recept op dit moment aan het maken, met gebruik van mijn slowcooker. Gewoon het gehele recept klaar maken en dan de hele bubs in de slowcooker en gewoon op laag zetten, voor zo’n 3 uur.
Ik denk zelfs dat ik de slowcooker de komende nacht op zn laagste stand ga houden.
Gr
Laura
Ies says:
Sinds een aantal jaar wordt de ‘Intense’-tomaat geteeld, deze pruimvormige tomaat is perfect voor het maken van pastasaus!
Eef says:
Oeh die ken ik niet! Wat leuk, waar kun je die kopen?
Helga Thijsen says:
Hier in Portugal kies ik toch voor de verse tomaten, maar wanneer komen de wortel en bleekselderij erbij of lees ik eroverheen?
Eef says:
Dat denk ik, je vindt ze bij stap 2 🙂
Johan Lusink says:
Zo lekker! Maarrrrr tomaten uit eigen achtertuin zijn wel veel lekkerder! En ik gebruik er wat nootmuskaat bij door.
Dank voor je recept!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Johan! Eens, ik vind de groenten uit mijn eigen moestuinbak ook zóveel lekkerder! Helaas heb ik geen plantenkas zodat ik het hele jaar kan kweken en oogsten 😉
Marieke says:
Ziet er heerlijk uit! Ik snap alleen de runderbouillon niet? Los ik een blokje op in 100 ml water? Of in 500 ml water (wat op de verpakking van de blokjes staat) en gebruik ik daar 100 ml van? Ik lees graag je reactie! 🙂
Verron says:
Ik gebruik een potje runderbouillon ipv een blokje. Het vlees wat erbij zit is ook heerlijk er doorheen. Ipv melk gebruik ik kookroom, na het invriezen heb je dan minder vocht.
Chantalle says:
Hoezo witte wijn? Terwijl je meestal rode wijn ziet.
Marieke says:
Die snap ik ook niet
John Snelders says:
Was geweldig lekker, had eetlepel ketchup mengen met bouillon gelezen als blikje maar dat mocht de smaak niet drukken. Lekkuh
Eef says:
Wat goed om te lezen! Dankjewel 🙂
Micha says:
Het lijkt me heerlijk! Ik ben het gerecht nu aan t maken en staat nu te pruttelen totdat de 3 uur voorbij is. Vraagje; lossen de gepelde tomaten vanzelf op?
Eef says:
Wat leuk om te lezen, ja die koken/ pruttelen rustig aan stuk 🙂
Carolina says:
Hallo Eef
Allereerst ben ik super fan van je, makkelijk en smaakvolle recepten duidelijke uitleg, dankjewel daarvoor.
De bolognesesaus, is heerlijk en met de bechamelsaus en verse lasagne bladen, een top gerecht
Wij hebben heerlijk gesmuld.????????????????????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 😀
Marianne says:
Ik heb deze saus al meerdere keren gemaakt en hij blijft ontzettend lekker
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
anna says:
een super lekker en handig recept, kan je voor veel gerechten gebruiken!
Astrid says:
Wat lekker zeg, gebruik je tomaten uit blik of verse tomaat.
Astrid Molenaar says:
Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.
Ferry says:
Hoi, fijn recept. Laat je de tomaten uit blik eerst uitlekken of gebruik je het hele blik? Gr Ferry
Eef says:
Ik gebruik het hele blik, de ‘saus’ bij de gepelde tomaten is ook erg lekker 🙂
Ferry says:
Top, doe ik dat ook. Dankjewel. Bij de amatriciana is het beter om ze uit te laten lekken heb ik ondervonden. 🙂
Astrid Molenaar says:
Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.
Barbara says:
Welke witte wijn kan je het beste gebruiken?
Eef says:
De witte wijn welke jij lekker vindt 🙂
Barbara says:
Welke witte wijn kan je het beste gebruiken?
Kaylee says:
Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
Alvast bedankt!
Eef says:
Wat een goed idee. De wijn die je gebruikt moet er simpelweg eentje zijn die jij lekker vindt 🙂 Met runderbouillon bedoel ik een bouillonblokje opgelost in water of zelf getrokken bouillon en je kunt er zeker meer groenten door doen, alleen maar lekker. Denk aan (gebakken) champignons of blokjes courgette bijvoorbeeld.
Kaylee says:
Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
Alvast bedankt!
Denise says:
Hoi Eef,
Wat voor soort witte wijn kun he hiervoor het beste gebruiken? Droge, zoete etc?
Groetjes
Denise
Eef says:
De wijn die jij lekker vindt 🙂 Zelf vind ik een droge witte wijn het lekkerst, maar met een zoetje kan ook. Dan wordt je saus ook iets zoeter, vandaar het antwoord: kies de wijn die jij lekker vindt 🙂
Jeannie says:
Hallo, ik wil geen wijn gebruiken, mijn dochter is zwanger. Kan ik hier iets anders voor gebruiken?
Eef says:
Dan kun je het achterwege laten en iets meer kruiden toevoegen naar smaak
Geert says:
het kan allemaal geen kwaad de alcohol die er in zit …..verdwijnt het kookproces
Carin says:
Vraagje, staat nu 1,5 u te pruttelen maar blijft zo naar witte wijn ruiken (Pino Grico gebruikt). Komt dit goed of kan ik daar iets aan doen? 150 ml gebruikt zoals recept omschreef.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Is het uiteindelijk gelukt? Kan best zijn dat het nog wat sterker naar wijn ruikt, de geur blijft wel een klein beetje maar zou aan het einde niet meer zo sterk moeten zijn.
AJM says:
Je kan gewoon de wijn vervangen door water . Doe ik ook wij gebruiken ook geen wijn in onze gerechten. Het is de heerlijkste saus ever??
Marina says:
De smaak vd saus is met wijn veel lekkerder.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het kan allebei, ieders smaak is anders 🙂
Denise says:
Hoi Eef,
Wat voor soort witte wijn kun he hiervoor het beste gebruiken? Droge, zoete etc?
Groetjes
Denise
Eef says:
De witte wijn welke jij lekker vindt 🙂
Margareth says:
heerlijke saus, ook mijn kleindochter van 2 at haar vingers erbij op! HEB HET AL EEN PAAR KEER GEMAAKT, EEN TOPPER
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie Margareth 🙂
Maartje Buskes says:
Hallo Eef.
Ik heb onlangs de bolognese saus gemaakt, echt heerlijk! Maar ik kreeg hem niet dik genoeg. Ik heb het namelijk iets anders gedaan, ipv bleekselderij heb ik paprika gedaan, en de groenten volledig gepureerd ( mijn kinderen eten zo beter ????) Ook heb ik de hoeveelheid van alle producten verdubbeld, zodat ik extra saus had voor in te vriezen. Ik heb de saus geprobeerd in te dikken met wat en maïzena/aardappelzetmeel, maar hij wou maar niet indikken. Heb jij tips? Ik wil hem namelijk snel weer maken. Groetjes Maartje
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel voor je reactie 🙂 W.b.t. de saus kun je hem laten inkoken, dat kost even tijd, maar op die manier reduceer je het vocht en wordt je saus dikker. Lekker laten koken en dan rustig doorroeren dan wordt hij vanzelf dikker.
patricia says:
Wat je ook kan doen omdat er in groente ook vocht zit minder gebruiken van het water in de bouillon, iets minder wijn (kan je opdrinken tijdens de bereiding 😉 en iets minder melk.
groetjes Patricia
Aurora says:
Hallo eef,
Ik heb zelf deze bijbel maar kan het recept met geen mogelijkheid vinden. Kun je aangeven welke pagina dit staat.
Groetjes Aurora
Eef says:
Hi Aurora je vindt het recept op bladzijde 229 🙂
Nigar says:
Look no further. Dit echt het lekkerste recept van Spagetti Bolognese. Onze favoriet thuis ????
Bedankt! ????
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Joyce says:
De pan staat op het vuur de pruttelen, het ruikt overheerlijk!
Eef says:
Ohhh wat fijn! Eet smakelijk 🙂
Nienke says:
Dat ziet er lekker uit! Dit recept wil ik graag maken voor iemand die zwanger is, dus ik zou graag de witte wijn willen vervangen. Wat is het beste alternatief hiervoor?
Eef says:
Dankjewel! Je kunt het achterwege laten en iets meer bouillon toevoegen. Proef het dan wel even voor je zout toevoegt want de bouillon is van zichzelf natuurlijk ook wat zouter. Eet smakelijk 🙂
Aurora says:
Hi Nienke,
De alcohol verdampt helemaal uit de saus dus dit is volledig veilig voor een zwangere vrouw hoor.
Groetjes Aurora
Joyce says:
Dat is dus niet waar. Niet alle alcohol verdampt.
Sandra says:
Zaliggggg!,,
Eef says:
Dankjewel!
Sandra says:
Had extra gemaakt om in te vriezen, maar helaas pan schoon op met 3 thuiswerkende en studerende kids.
Eef says:
Haha dat is toch het meest mooie compliment wat je kunt krijgen 😉
Henry Haarlem says:
Staat te pruttelen op het vuur, ruikt en ziet er nu al heerlijk uit… Hmmm!!????
Eef says:
Wat lekker! Ik hoop dat je ervan hebt genoten 🙂
Claudia says:
Saus is nu heerlijk aan her pruttelen en het ruikt heerlijk. Dat kookboek ga ik zeker vragen voor de kerst hoop dat het ook in epub is te verkrijgen .
Groetjes Claudia
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Sasja says:
Twee dagen geleden de saus gemaakt voor bij de pasta: heerlijk!
Nog veel lekkerder….restje saus in de koelkast bewaard. Na twee dagen ingedikt. Een dikke laag op een half stokbrood gesmeerd. Wat rode ui en jalapeño’s er bovenop. Kaas erover strooien en dan hup…op de BCC (kan natuurlijk ook onder de grill). Wanneer de kaas gesmolten is, is de saus ook warm.
VERSLAVEND LEKKER! Bedankt Eef ????????
Eef says:
Klinkt fan-tas-tisch lekker! Eet smakelijk 🙂
Baukje says:
Wat een heerlijk recept. Dankjewel.voor het delen! Mer zijn vijven van gesmuld geen kruimel meer over????.
Eef says:
Wat tof om te lezen! Dankjewel 😀
Pieter says:
Echt een heel lekkere klassieke saus. Ik voeg altijd nog enkele suikerklontjes en een flink handje oregano en tijm, dan wordt het nog kruidiger en smakelijker. Belangrijk is m.i. om de tomatenpuree enkele minuten zacht mee te bakken.
Eef says:
Zeker, dan wordt het geheel niet te zuur 🙂
Ivo Mijland says:
Geweldig recept Eef. Ik maak altijd dubbele portie. Andere helft in vriezer voor als we het keer drukker hebben. Dank voor het delen ????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Merijn says:
Erg lekker recept, voor gewoon als pastasaus, maar ook als lasagnesaus. Enige kleine nadeel vond ik dat de saus nogal vet (olie-ig) blijft. Ik ga daarom de volgende keer proberen met wat minder olijfolie.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂 Iets minder olijfolie kan, maar het kan ook weleens liggen aan het gehakt en hoeveel vet erdoor zit. Vind je het storend dan kun je ook even een keukenpapiertje op de pan saus leggen, die absorbeert het teveel aan vet zonder dat je teveel van de smaak inlevert. Succes
Renate says:
Hoi Eef, ik ga straks je recept maken en ga ook niet meer verder zoeken want na al die lovende recensies moet dit smullen worden. Had nog een vraag over die theedoek op de pan want ik wil liever niet te veel vet. Gebruik namelijk nooit olie of boter bij het bakken van gehakt omdat dat al vet van zichzelf is. Ik bak altijd eerst het gehakt en gebruik dat vet om de rest van de groenten in te bakken en giet het dan ook nog af. Ik weet dat ik dan misschien op de smaak moet inboeten. Maar vandaag wil jouw recept volgen dus gebruik ik olie en boter. Nu vroeg ik me af wanneer leg ik die theedoek dan op de pan, hoelang en Ik neem aan dat de doek droog moet zijn?
Eef says:
Wat leuk! Ik hoop dat hij bij jou net zo in de smaak valt 🙂 Ah dat theedoek met een keukenpapiertje zijn, typo, ik heb het even aangepast. Gewoon even een paar tellen zodat het vet absorbeerd.
Tim says:
Hallo Eef,
Super recept, ik ken hem al wat jaartjes omdat deze heel erg lijkt op de Raga saus van Jamie Oliver.
Ik maak zelf altijd 10 Liter van de saus om in te vriezen.
Ik doe zelf de bouillon trekken in de slowcooker met groenten en kruiden voor 18 uurtjes.
De tomatenpuree ontzuur ik heel ff voor ik deze oplos bij de bouillon.
Ik voeg zelf wel nog prei en ham blokjes toe voor extra smaak.
En heel veel zelfgemaakte knoflookpasta van knoflook tenen en goeie Italiaanse olijfolie!
Wij houden van knoflook 😬😊😬
Verder gebruik ik hem ook als basis voor een heerlijke Italiaanse tomatensoep, lasagna,
Bruschetta’s mee te beleggen etc
.
Mijn laatste creatie is om deze saus als basis te nemen en dan van 1 portie maak ik vlammensaus vulling voor mijn vlam tosti’s.
Gewoon indikken en op smaak maken en natuurlijk zo heet en scherp als je lekker vind. Ik doe dit zelf met veel knoflook, pepertjes, vlammensaus van Sligro, sambal etc.
Vervolgens de tosti’s maken meestal hele zak en deze weer invriezen!
Drogen iets uit in de vriezer maar dit maakt niet uit want ze gaan toch in de tosti-ijzer!!!
Met jou saus kun je heel veel of ja alle kanten op 😜
Thanxx en veel kook plezier!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Je maakt goed gebruik van dit recept 😀
Jacolien says:
Hey Eef,
Kan dit recept ook in de slowcooker?
Hoelang moet hij dan?
Eef says:
Ik heb het nog niet geprobeerd in de slowcooker dus dat durf ik je niet te zeggen. Ik zou het eens proberen eerst op slow voor 6 tot 8 uur en dan even kijken. Wel eerst het gehakt aanbraden natuurlijk 🙂
Tamara says:
Heerlijk! Kan niet stoppen met snoepen maar ik moet het morgen op mijn verjaardag nog wel kunnen serveren aan de familie. 🙂
Dankjewel voor het recept
Eef says:
Wat goed om te horen en van harte gefeliciteerd 🙂
Ingrid Atrik says:
Ik heb nog nooit thuis zulke lekkere spaghetti bolognese, dit is net zo lekker als bij de Italiaan.
Eef says:
Wat een prachtig compliment, dankjewel 🙂
Gustav says:
Dat betwijfel ik
Willeke says:
Hoi Eef , kan ik dit ook maken in de slowcooker ? Zo ja , hoe ga ik dan te werk ? Maak ik ,t eerst in de pan en doe ,t dan over in de cooker en voor hoelang en op welke stand ?
Eef says:
Dat moet vast en zeker kunnen. Ik kan je alleen niet exact vertellen hoe en hoe lang want dat heb ik zelf nog niet gedaan dus een kwestie van uitproberen 🙂
Willeke says:
Kan ik ook bleekselderij uit de vriezer gebruiken of zit daar teveel vocht in ?
Eef says:
Dat kan prima, in de slomo kan het misschien wat vochtig worden maar dan doe je even de deksel er vanaf?
Jennifer says:
Dit recept nu een aantal keer gemaakt. De kinderen vinden het ook HEERLIJK.
Ik vind dat er wel heel veel vocht vrij komt.
Hoe los ik dit op?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Dat kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld het gehakt en de gepelde tomaten, sommige bevatten meer vocht dan anderen. Maar je kunt het altijd wat langer laten pruttelen/inkoken zodat er meer vocht verdampt (met de deksel van de pan, anders verdampt het nauwelijks).
Willeke says:
Is halfvolle melk ook goed ?
Eef says:
Van mij mag het 😉
Astrid Molenaar says:
Ik heb de verkeerde blikken gehaald ipv gepelde tomaten tomatenpulp. En 1 met blokjes. Zal het veel uitmaken qua smaak denk je?
Eef says:
Ah nee joh dat kan prima. Ik doe dat ook als ik dat toevallig in huis heb, geen enkel probleem 🙂
A says:
Dank je well.. ik heb het inderdaad gemaakt . En het was weeeer superlekker. Echt favoriet hier deze saus.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Leonoor says:
De lekkerste tomaten uit blik zijn San Marzano van het merk Mutti. Te koop bij AH. Heerlijke tomaten uit Napels. Wel duurder dan andere blikken gepelde tomaten ( € 1,99 per blik van 425 gram) maar absoluut de moeite waard. Als de bereidingstijd van een gerecht zó lang is, dan is het de moeite waard om de allerbeste ingrediënten te gebruiken.
Ik gebruik als vlees pancetta, mager rundergehakt en kalfsgehakt.
Eef says:
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dat volkomen met je eens ben. Ik koop ook altijd Mutti.
Tineke says:
Hoi Eef!
Ik maak je recept al een tijdje, maar ben recent begonnen met een voedingsplan en moet daarbij bijhouden hoeveel ik eet. Fijn dat de voedingswaarde erop staan, maar voor hoeveel gram (de portie) is dat?
Eef says:
De porties zijn of per persoon of per stuk. Ik weet niet hoeveel gram het precies per persoon is, dit is een schatting wat aangeeft voor hoeveel personen het recept gemiddeld bedoeld is. Wil je exact je portie grote wegen kun je het natuurlijk zelf afwegen zodat je deze gegevens exact hebt 🙂
Jotse klots says:
Heey hallo,
Wanneer gaat de melk erbij?
Kan het niet vinden.
Groet, Jot
Eef says:
Bij stap 6 🙂
Kaylee says:
Zou je ipv pancetta gwn spekreepjes kunnen gebruiken. En ipv 2 soorten gehakt ook gewoon één of beïnvloed dat de smaak?
Eef says:
Gehakt kan sowieso dan zou ik voor runder gaan mocht je dit willen. Pancetta zou ik niet doen. Gewone spekreepjes zijn veel sterker van smaak en juist die pancetta zorgt voor een heerlijke smaak aan de bolognese. Pancetta is in de meeste supermarkten gewoon verkrijgbaar trouwens 🙂
Peter says:
Eef, dit kan echt niet door de beugel, letterlijk.
Het is echt niet te kanen, proefde louter vlees, groenten hadden hans klok gepullt ( verdwenen). wel in plaats van wortel paprika gebrjikt, kan de intense vleessmaak hier aan liggen wellicht?
Eef says:
Hi Peter, ik vind het prima als je iets niet lekker vindt en dat laat weten, maar 2 x reageren met een verschillende naam vind ik een tikkie bijzonder als ‘Gustav’ onder Ingrid (wel leuk van je dat je het dan wel 4 sterren geeft 😉 ). Ik vind het zelf een waanzinnig lekkere bolognese saus en het recept heb ik dit keer niet zelf bedacht, maar de schrijvers van de Italiaanse bijbel en van mij krijgen ze alle credits voor dit heerlijke recept. Paprika zou ik zelf niet gebruiken (persoonlijke keuze) en de groenten kook je inderdaad stuk (maar dat kan ook niet anders na 3 uur in de pan). Jammer dat jij het niet lekker vindt, dat kan uiteraard. Smaken verschillen (gelukkig maar)
Monique says:
Ik vond de saus echt te vet en de smaak blijf erg vlak. Heb helaas echt geen idee hoe ik dat kan verbeteren dus ga op zoek naar een ander recept. Jammer ????
Maud says:
Erg lekker recept. Ga ik zeker vaker maken! Heb iets teveel vocht gebruikt, volgende keer mag de saus dikker worden. Ik heb een aantal porties ingevroren. Was heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Hegeman says:
Erg lekker, iedereen heeft gesmuld! En het was te weinig ???? volgens sommige .
Daar waar veel recepten ongeveer het zelfde zijn kwa ingrediënten was deze toch lekkerder.
Een 10 van de kinderen!
Eef says:
Wauw wat een mooi compliment!
Lieke says:
Waarom gebruik je 2 soorten gehakt?
Het liefst gebruik ik alleen rund, omdat ik half-om-half meestal minder lekker vind. Als er een goede reden is voor de combinatie wil ik het toch een keer proberen 🙂
Eef says:
Omdat het ene wat vetter is dan en het andere en ze qua structuur ook verschillen.
Lieke says:
Dank je!
En de hoeveelheid gepelde tomaten… is dat gewicht van het hele blikje of het uitlekgewicht?
Eef says:
Gewicht voor het hele blikje, bij gepelde tomaten heb je niet echt uitlek gewicht 😉
Derya says:
Ik heb dit recept nu voor de 2 de keer gemaakt, ik wist niet dat het zo makkelijk was. Ik maak dit recept wel zonder wijn en ik heb om het dikker te maken maiszetmeel gebruikt. Ik gebruik dit recept voor lasagne. Heerlijk
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Corina says:
Dag Eef, ik heb heel veel zin deze saus te gaan maken, maar mag geen lactose. Is de melk essentieel??
Eef says:
Nee hoor het maakt het romiger. Je kunt het eventueel vervangen voor een scheutje plantaardige kookroom (zou het persoonlijk niet vervangen voor amandelmelk of havermelk omdat dat niet echt heel romig te noemen is) of je laat het weg, zonder wordt het ook heerlijk
Annelies says:
Hi Eef, heerlijk recept. We maken steeds dubbele porties en dat vriezen we in. Zodra alles op is, maken we het opnieuw. Fijn dat je de calorieën e.d. erbij vermeld. Ik heb daar wel een vraag over: je geeft daarbij aan dat de calorieën e.d. per eenpersoonsportie zijn berekend. Hoeveel gram is voor jou een eenpersoonsportie? Grtjs!
Eef says:
Dat is echt een schatting omdat dat ook voor iedereen anders is. Sowieso raad ik altijd aan om het na te rekenen en wegen als je 100% exact wilt weten wat je qua voedingswaarden eet omdat die portie grote dus verschillend is, maar ook de voedingswaarden van de producten heel uiteenlopend kunnen zijn. Dit is een gemiddelde, een richtlijn 🙂
Sanne de Beer says:
Super lekkere saus! Dank voor het delen van het recept.
Ik heb er een beetje fish sauce aan toegevoegd (kan ook ansjovis zijn), dat schijnt een secret ingredient te zijn waardoor de smaken nog beter uitkomen 🙂
Karst says:
Ik typ altijd in Google: “Bolognese maken”. En dan zie ik de “Eef kookt zo”-link en dan denk ik: Oh ja, dat was de lekkerste! Bedankt voor dit recept, toch zeker al een keer of 10 op tafel gezet!
Eef says:
hahaha dat is het beste om te horen 🙂
wil says:
ik ben de melk vergeten, maar de saus moet nog twee uur pruttelen…. kan ik het er nog bij doen?
Eef says:
Ja hoor dat kan prima
Irene says:
Hallo Eef,
Wat een heerlijk recept. Het enige wat ik nog toevoeg is geraspte parmezaanze kaas, deze roer ik erdoor (40 gram) vlak voor het einde.. steeds als ik t voor mensen maak, wordt er naar het recept gevraagd. Ik kook graag en veel en moet zeggen pas recepten meestal aan omdat te flauw of niet spannend genoeg vind maar jouw recepten zijn altijd heerlijk!! Dank en “keep up the good work “ ?
Joop says:
Eef, ook dit is een heerlijk recept . We missen de Italiaans roerbak groenten die we anders hierbij zouden gebruiken helemaal niet.
Nu eet onze schoondochter geen varkensvlees , zou kalkoen bacon een goede vervanging zijn?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie Joop! Goed om te horen 🙂 Ik denk dat kalkoen bacon een prima vervanging is voor de pancetta.
Michael says:
Echt heerlijk! Niet meer naar een restaurant voor pasta. Ik heb ‘t restaurant naar huis gehaald! 🙂
Valerie says:
Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept! Dit recept komt nu maandelijks wel een keer op tafel. Ik gebruik ipv half om half gehakt, lamsgehakt, vinden wij nóg lekkerder.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Graag gedaan! Dat klinkt ook als een heerlijke variatie 🙂
Geertje says:
Hoi Eef,
Ik heb een vraag over de kooktijd van de saus. Waarom moet het 3 uur op staan?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Geertje! Hoe langer je het laat pruttelen, hoe intenser de smaken worden 🙂
Joke says:
De saus staat op het vuur. Ben heel benieuwd! Ik zag alleen veel te laat dat het drie uur moet pruttelen. Dat lukt mij nu niet meer. Dus ik serveer m straks meteen na het koken van de spaghetti. De volgende keer zal ik m wat langer laten pruttelen. Wordt de smaak daar beter van?
De laatste tijd gebruik ik steeds vaker recepten van jouw website. Al meerdere heb ik uitgeprint en in mijn receptenmap gedaan 😉 Bedankt voor jouw inspiratie!
Groetjes,
Joke
Joke says:
… oh sorry, ik lees het antwoord al in andere reacties 😉 De smaak wordt er intenser van… Duidelijk! Heb m net even geproefd maar het smaakt nu ook al heerlijk 😀
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ha, fijn! Geniet ervan!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Joke, zo fijn om te horen! Hij is nóg lekkerder als hij langer opstaat, dan komen de smaken net even iets meer samen.. maar hij zal nu ook vast goed smaken denk ik!
Joke says:
Was heerlijk! Wat overgebleven is gebruik ik komende week voor de lasagne! Dan laat ik ‘m van tevoren nog even lekker pruttelen 😀
Hugo says:
Heerlijk recept Eef. Als inspiratie voor anderen,kappertjes zijn er ook erg lekker door, dan wel ieeets meer melk om het zuurtje een klein beetje te dempen. Oh ja, afmaken met goede parmezaan op tafel.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh wat een lekkere tip Hugo, dankjewel!
Petra says:
Wanneer moet de melk erbij?
Eef says:
Stap 6 😉
Radko says:
Bedankt voor je recept. Ik maak vaak een grotere hoeveelheid voor in de vriezer. Ik gebruik vaak verse tomaten & gepelde tomaten uit blik en een pakje “Frito”. Deze combinatie vind ik net wat lekkerder dan alleen tomaten.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ja ideaal om in te vriezen! En die combi is ook zeker fijn, vooral doen wat je zelf het lekkerst vindt!
Karin says:
Heerlijk recept, ik heb hem wel hoger op tomaat gegooid, vinden we persoonlijker lekkerder. Daarna de pasta toegevoegd, een bechamel saus erover heen en dan de oven in voor een kwartier. Overheerlijke saus, dank je wel, ik heb trouwens pecorino wijn gebruikt.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Super dat je het aanpast naar hoe jij het het lekkerste vindt 🙂
Gabrielle says:
Hi, kan je de pancetta weglaten en half om half gehakt ruilen voor runder? M’n dochters eten nu nog geen varken. Kan ik hier iets anders voor in doen? Ik hoor graag van je.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan, zal net iets anders uitpakken verwacht ik (heb het zelf niet getest). Maar moet kunnen hoor!
Kelly says:
Ben nu dit recept aan het maken en het ruikt zooo lekker! Alleen blijft de saus erg dun… heel waterig en vet bovenop van de pancetta en gehakt. Hoe zorg ik ervoor dat hij dikker wordt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Kelly, hoelang heb je hem nu opstaan? Hij mag zeker wel 3 uurtje pruttelen (zoals omschreven staat). Dan verdampt er ook veel van het vocht en wordt hij vanzelf dikker. Het vet kun je e.v.t. er af halen!