Citroen tiramisu. Als er iets een op en top zomers dessert is, dan is het deze tiramisu met citroen wel. Romig, fris, zoet en zo ontzettend lekker! Een perfecte afsluiter voor een zomers diner of een avondje BBQ-en. Deze wil je proeven.
Tiramisu met limoncello
Je kent vast de klassieke Italiaanse tiramisu wel, die is ook heerlijk, maar in de zomer vind ik het ook leuk om te gaan voor een zomerse variatie op deze heerlijke klassieker. Je weekt de lange vingers in een mengsel van limoncello, suiker, citroenrasp en -sap in plaats van amaretto en koffie en door de mascarpone zit ook nog lemon curd. Mocht je helemaal los willen gaan kun je natuurlijk ook van te voren zelf limoncello te maken.
Zomerse tiramisu
Een andere heerlijke zomerse tiramisu is trouwens mijn aardbeien tiramisu. Beide toetjes zijn perfect voor na een zomers diner of na het barbecuen natuurlijk. Zowel citroen als aardbei zijn heerlijke zomerse smaken. Mocht deze in de smaak vallen dan kan ik je die met aardbei ook zeker aanraden!
Tiramisu met lemon curd
Het stond al een tijdje op mijn lijst om ook eens een tiramisu variant met citroen te maken. Ik wilde zoveel mogelijk lekkere citroen smaken in de tiramisu brengen zonder dat het overweldigend of te wrang/zuur zou worden. De combinatie van de lemon curd door het roommengsel en de limoncello door de lange vingers is fan-tas-tisch en hierdoor is dit toetje perfect in balans.
Makkelijke citroen tiramisu
Wat ik ook zo ideaal vind aan deze citroen tiramisu, is dat het echt heel simpel is om te maken. Je kunt het ook prima een dag van tevoren al maken. Zelf vind ik het altijd lekker als de lange vingers wat zachter zijn geworden en het echt een geheel wordt. Je kunt dit recept ook zo uitgebreid of makkelijk maken als je zelf wilt, door wel of juist niet zelf ook de limoncello en lemon curd te maken of deze (en ga dan het liefst wel voor echt lekkere) te kopen. Maar hoe dan ook wordt het genieten!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 ml water
- 75 gram suiker
- 50 ml limoncello
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- 200 gram lange vingers
- 400 gram mascarpone
- 200 gram lemon curd
- 2 theelepels citroenextract
- 400 ml slagroom
- 100 gram suiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe het water, suiker, limoncello, citroenrasp en -sap in een steelpannetje en verwarm dit rustig tot de suiker opgelost is.
- Zet apart en laat volledig afkoelen.
- In een ruime kom klop je de mascarpone, lemon curd en citroen extract los.
- In een andere kom klop je de slagroom met de suiker stijf.
- Schep de slagroom voorzichtig door de mascarpone heen.
- Neem nu de lange vingers en haal ze aan een kant door het afgekoelde limoncello mengsel heen. Verdeel de helft over de bodem van een ovenschaal.
- Verdeel daarover de helft van het roommengsel, herhaal weer een laag lange vingers en sluit af met het roommengsel (je kunt hier eventueel ook toefjes op doen zoals ik deed).
- Zet de tiramisu nu in de koelkast om op te stijven voor minimaal 4 uur. Garneer naar wens met wat geraspte citroen en eet smakelijk!
Nathalie says:
Wat een heerlijk recept lijkt me dit. En het ziet er prachtig uit! Hoe ver van tevoren kan je hem maken? Ik dacht aan vrijdag maken en zondag opeten of is het dan niet meer lekker?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan hoor! De lange vingers worden dan waarschijnlijk iets zachter, maar ik vind dat zelf juist altijd wel lekker.
Annemiek says:
Heerlijk toetje, beetje machtig vanwege alle room:)
Was de citroenextract een beetje vergeten waardoor misschien wat minder zuur? Volgende keer met extract.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! Citroenextract geeft inderdaad wel net even wat meer citroensmaak aan het geheel 🙂
Meriam Hermus says:
Is dat slagroom in de spuitzak, voor het maken van die mooie bolletjes? Ziet er prachtig uit, complimenten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is het roommengsel 🙂 Dankjewel!
Bomma says:
Gemaakt en heel enthousiast over het resultaat!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay, dank je wel! Dat horen we graag 🙂
Soraya says:
Is de alcohol verdampt door het koken? Ivm mee etende kinderen, anders krijgen die een ander toetje.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Soraya! Ik zou dan limonade gebruiken om het dessert helemaal child proof te maken 🙂
Charlotte says:
Dit is heerlijk! Ik heb dit al een aantal keren moeten(!) maken. Heerlijk fris en een leuke variant op de originele tiramisu.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂