4u 40 min.
4.43 van 14 stemmen

Citroen tiramisu

Citroen tiramisu. Als er iets een op en top zomers dessert is, dan is het deze tiramisu met citroen wel. Romig, fris, zoet en zo ontzettend lekker! Een perfecte afsluiter voor een zomers diner of een avondje BBQ-en. Deze wil je proeven.

Ingredienten citroen tiramisu

Tiramisu met limoncello

Je kent vast de klassieke Italiaanse tiramisu wel, die is ook heerlijk, maar in de zomer vind ik het ook leuk om te gaan voor een zomerse variatie op deze heerlijke klassieker. Je weekt de lange vingers in een mengsel van limoncello, suiker, citroenrasp en -sap in plaats van amaretto en koffie en door de mascarpone zit ook nog lemon curd. Mocht je helemaal los willen gaan kun je natuurlijk ook van te voren zelf limoncello te maken.

Zomerse tiramisu

Een andere heerlijke zomerse tiramisu is trouwens mijn aardbeien tiramisu. Beide toetjes zijn perfect voor na een zomers diner of na het barbecuen natuurlijk. Zowel citroen als aardbei zijn heerlijke zomerse smaken. Mocht deze in de smaak vallen dan kan ik je die met aardbei ook zeker aanraden!

Tiramisu met limoncello

Tiramisu met lemon curd

Het stond al een tijdje op mijn lijst om ook eens een tiramisu variant met citroen te maken. Ik wilde zoveel mogelijk lekkere citroen smaken in de tiramisu brengen zonder dat het overweldigend of te wrang/zuur zou worden. De combinatie van de lemon curd door het roommengsel en de limoncello door de lange vingers is fan-tas-tisch en hierdoor is dit toetje perfect in balans.

tiramisu met lemon curd

Makkelijke citroen tiramisu

Wat ik ook zo ideaal vind aan deze citroen tiramisu, is dat het echt heel simpel is om te maken. Je kunt het ook prima een dag van tevoren al maken. Zelf vind ik het altijd lekker als de lange vingers wat zachter zijn geworden en het echt een geheel wordt. Je kunt dit recept ook zo uitgebreid of makkelijk maken als je zelf wilt, door wel of juist niet zelf ook de limoncello en lemon curd te maken of deze (en ga dan het liefst wel voor echt lekkere) te kopen. Maar hoe dan ook wordt het genieten!

citroen tiramisu recept
citroen tiramisu

Citroen tiramisu

Zin in een heerlijk zomers toetje? Maak eens citroen tiramisu met lange vingers gedoopt in limoncello en een lemon curd roommengsel.
4.43 van 14 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Opstijven koelkast4 uur
Totale tijd4 uur 40 minuten

Ingrediënten

8 personen
Voor de lange vingers
  • 150 ml water
  • 75 gram suiker
  • 50 ml limoncello
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 200 gram lange vingers
Voor het roommengsel
  • 400 gram mascarpone
  • 200 gram lemon curd
  • 2 theelepels citroenextract
  • 400 ml slagroom
  • 100 gram suiker

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Doe het water, suiker, limoncello, citroenrasp en -sap in een steelpannetje en verwarm dit rustig tot de suiker opgelost is.
  • Zet apart en laat volledig afkoelen.
  • In een ruime kom klop je de mascarpone, lemon curd en citroen extract los.
  • In een andere kom klop je de slagroom met de suiker stijf.
  • Schep de slagroom voorzichtig door de mascarpone heen.
  • Neem nu de lange vingers en haal ze aan een kant door het afgekoelde limoncello mengsel heen. Verdeel de helft over de bodem van een ovenschaal.
  • Verdeel daarover de helft van het roommengsel, herhaal weer een laag lange vingers en sluit af met het roommengsel (je kunt hier eventueel ook toefjes op doen zoals ik deed).
  • Zet de tiramisu nu in de koelkast om op te stijven voor minimaal 4 uur. Garneer naar wens met wat geraspte citroen en eet smakelijk!

Video

YouTube video
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 654kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwitten: 8g | Vetten: 45g | Verzadigd vet: 28g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

citroen tiramisu

36 gedachten over “Citroen tiramisu”

  1. Hoi Eef,
    ‘k Ga het recept komende week proberen. Al ben ik een beetje huiverig voor de combi van citroen met de vette mascarpone. Gaat dat niet reageren? Vet vlees maak je toch ook mals met zuur?

    Beantwoorden
  2. Echt een heerlijk recept. Het staat in de koeling. Ben zo benieuwd 🍋. Ik ga de tiramisu garneren met bramen en aardbeien uit eigen tuin.
    Wat heb jij met de overige verwarmde ‘dip’ gedaan? Ik had best veel over.

    Beantwoorden
  3. Ha Eef..
    Je recept heb ik (samen met de Rafaello variatie (ook heel lekker) gemaakt voor ons kerstdiner en het ging erin als… tiramisu! Ik had wel een paar kleine aanpassingen gedaan, om het zuur en de drank 😉 wat meer naar voren te laten komen. Zo heb ik de limoncello, de citroen en -rasp pas toegevoegd nadat het suikerwater was afgekoeld. Ter decoratie heb ik 8 napoleon zure ballen verkruimeld en er zure kletskopjes van gebakken (4 min op 200°C op een met bakpapier belegde bakplaat). Uiteindelijk ook nog gesuikerde citroenschillen gemaakt (ook te koop bij de Notenshop) en de tiramisu daarmee gedecoreerd. Het romige van de tiramisu met het knapperige van de kletskopjes, samen met de chewy citroenschilletjes maakten het een topcombi!

    Beantwoorden
    • Hi lilian, als het heel nauw neemt zetten we het erbij maar in dit geval neemt het niet zo nauw vandaar 🙂 een middelgrote ovenschaal in elk formaat (rond/ vierkant/ rechthoekig) is prima hiervoor.

      Beantwoorden
  4. Hoi, voor het toevoegen van de toefjes, moet ik dan alle ingrediënten wat ruimer aannemen? Ben bang dat ik anders te weinig room overhoudt.

    Beantwoorden
    • Hi Suzanne, Je zou het inderdaad iets ruimer kunnen nemen voor de zekerheid! Anders komt het precies uit. 🙂

      Beantwoorden
    • Hi Marlies, je kunt de toefjes ook vlak voor serveren erop spuiten, dan kun je hem gewoon afdekken. Als de toefjes naar inschatting niet boven de schaal uitkomen zou ik hem ook gewoon afdekken, dan blijven ze gegarandeerd mooi. 😉

      Beantwoorden
  5. Dag Eef, ik kijk alrijd uit naar vrijdag, voor je recepten. Die zijn telkens heel toegankelijk, MAAR waarom worden sommige ingrediee-nten in een bijna onleesbare kleur gedrukt ? Heeft dat een reden ? Denj eens aan je lezers die slechtziend zijn (zoals ik helaas). Het is telkens een heel gedoe met vergrootglas. Kan alles niet gewoon volledig in het zwart, en dus gemakkelijk leesbaar voor iedereen.

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te horen! Die andere kleur is om aan te geven dat er een linkje achter het ingrediënt zit naar een recept waar je het zelf kunt maken. Bijvoorbeeld in dit geval voor de limoncello.

      Beantwoorden
  6. hoi, ziet eruit als een heerlijk recept, dit ga ik graag maken! De lemon curd heb ik al eens gemaakt en die was heerlijk.
    Maar kun je het citroenextract ook vervangen door iets anders? ik heb dit niet in huis…. bedankt!

    Beantwoorden
    • Hi, het citroen extract is wel een essentieel ingrediënt voor de smaak! Mocht je het niet kunnen vinden dan zou ik wat citroenrasp en extra lemoncurd toevoegen.

      Beantwoorden
  7. Heerlijk toetje, beetje machtig vanwege alle room:)
    Was de citroenextract een beetje vergeten waardoor misschien wat minder zuur? Volgende keer met extract.

    Beantwoorden
  8. Wat een heerlijk recept lijkt me dit. En het ziet er prachtig uit! Hoe ver van tevoren kan je hem maken? Ik dacht aan vrijdag maken en zondag opeten of is het dan niet meer lekker?

    Beantwoorden
    • Dat kan hoor! De lange vingers worden dan waarschijnlijk iets zachter, maar ik vind dat zelf juist altijd wel lekker.

      Beantwoorden
4.43 van 14 stemmen (12 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie