Aardbeien tiramisu

Aardbeientiramisu recept (+ ijscappuccino voor erbij)

Aardbeientiramisu, een waanzinnig lekker zomers toetje. Serveer er een verfrissende ijscappuccino bij en je zet een feestje op tafel na elke maaltijd of de zon zich nu wel of niet laat zien deze zomer 😉

Aardbeientiramisu met slagroom en mascarpone lijkt natuurlijk heel erg op de klassieke Italiaanse tiramisu. Alleen dan met een zomerse twist. Hierdoor is het toetje wat luchtiger, frisser en dus bij uitstek geschikt voor de warme(re) dagen van het jaar.

Aardbeientiramisu zonder alcohol

Mijn recept voor deze aardbeientiramisu is zonder alcohol, maar wel voorzien van een heerlijk verfrissend zomers (dessert)drankje voor erbij. Ik heb trouwens ook een super truc voor je als geen alcohol wilt of mag drinken (ik doe solidair met je mee want zwanger 😉 ) . Ik gebruik namelijk een heerlijke siroop van het merk Monin in de smaak Amaretto. Ik kocht het bij Simon Lévelt en het is een heerlijke smaakmaker in je koffie, maar ook als vervanger voor amaretto likeur. Het heeft vrijwel exact dezelfde smaak en is heerlijk in deze tiramisu of een scheutje in je (ijs)cappuccino!

Ingredienten aardbeien tiramisu

Wat heb je nodig voor een aardbeientiramisu?

Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig om zelf thuis een lekkere Italiaanse aardbeientiramisu te maken. Lange vingers, slagroom, mascarpone en verse aardbeien. Verder goede koffie, een sterke espresso of een sterke kop koffie uit de cafetière waar ik je zo meer over ga vertellen en een scheutje van die lekkere amaretto siroop van Monin.

Natuurlijk kun je er ook nog wat cacaopoeder overheen doen, wat witte chocolade er in verwerken of wat extra zomers fruit erdoorheen doen zoals frambozen, maar heel eerlijk? Het is niet nodig. Ondanks de korte lijst aan ingredienten, is het net zoals met elk goed Italiaans recept: weinig ingrediënten, maar van goede kwaliteit en je zet in een handomdraai een verschrikkelijk lekker gerecht op tafel!

Aardbeien tiramisu zelf maken

Koffie na de maaltijd

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als je mij een beetje kent weet je dat ik een enorme koffieleut ben en graag koffie na de maaltijd drink. Ik kom dan ook geregeld bij Simon Lévelt om er een zakje bonen mee te nemen voor thuis. Op kantoor heb ik een Nespresso (tip: bij Simon Lévelt kun je hiervoor handige hervulbare cups kopen), een perculator en sinds kort een prachtige cafetière van merk Leopold Vienna. Drie keer raden waar ik die heb gekocht 😉

ijskoffie

Koffie uit de cafetière

Door koffie te zetten in de cafetière komen de smaken door het langzame trekken maximaal vrij. Omdat ik vaak alleen werk heb ik dit schattige formaat gekocht in Shiny Black welke voldoende is voor ca. 3 kopjes.

Ik had in de winkel direct advies gevraagd welke koffie geschikt is voor de cafetière en robuust genoeg is om zowel te gebruiken in de ijscappuccino als voor de aardbeientiramisu om de lange vingers in te dopen. Zo komen de smaken van de ijscappuccino ook weer terug in de aardbeientiramisu, zo lekker! De behulpzame dame achter de balie heeft mij ‘Red Honey Honduras” aangeraden en ik heb er sindsdien een favoriete koffie bij 😉 . Lekker vol van smaak, krachtig en toch drinkt hij ook lekker weg. Aanrader!

ijscappuccino

Drankje voor bij de aardbeientiramisu – ijscappuccino maak je zo:

Zelf ijscappuccino maken is eigenlijk een fluitje van een cent en je zet direct een lekker drankje op tafel voor bij het dessert. Ik maak deze ijscappuccino volgens de ‘cold brew’ methode. Op de website van Simon Lévelt kun je meer lezen over de diverse zetmethodes van ijskoffie.

Zelf gebruik ik dus cold brew methode waarvoor een cafetière ideaal is. Doe daarvoor 50-70 gram koffie naar smaak in de cafetière, giet hier 50 ml heet water en 350 ml koud water bij en dit laat je vervolgens 6-12 uur trekken in de koelkast (heb je een kleine(re) cafetière zoals ik dan kun je het recept natuurlijk ook halveren). Druk pas na het trekken de cafetière door.

Na het trekken vul je 2 grote glazen of 4 kleine met ijsblokjes, giet de koffie erbij, voeg naar smaak (opgeklopte) melk en eventueel een beetje slagroom met cacaopoeder toe. Proost!

Tip: ook een scheutje van de amaretto siroop van Monin is erg lekker in deze ijscappuccino 😉 .

Tiramisu met aardbeien

Aardbeientiramisu maken

Aardbeientiramisu is echt een allemansvriend. Van groot tot klein en van jong tot oud (zwanger en niet zwanger 😉 ): hiervan kun je lekker snoepen! Er zit, in tegenstelling tot de klassieke tiramisu, geen alcohol, maar ook geen rauw ei in verwerkt dus iedereen kan er lekker van genieten. Daarbij is het een ideaal toetje als je met een groter gezelschap gaat dineren of BBQ-en deze zomer want je kunt hem, of beter gezegd, moet hem, een dag van te voren voorbereiden zodat hij kan opstijven in de koelkast. Alleen even garneren met wat extra aardbeien voordat je hem gaat serveren en je zet zo een heerlijke aardbeientiramisu op tafel!

Aardbeien tiramisu recept

Aardbeien tiramisu

Aardbeientiramisu

Makkelijke, zomerse aardbeientiramisu + ijscappuccino recept
4.77 van 13 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 ml espresso (koud)
  • 3-4 eetlepels Amaretto siroop
  • 250 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram basterdsuiker
  • 400 gram aardbeien (vers - rijp)
  • 175 gram lange vingers
+ extra aardbeien ter garnering

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Zet een sterke espresso of koffie uit de cafetière zoals in het recept voor de ijscappuccino vermeld.
    • Laat de koffie volledig afkoelen en meng er naar smaak 3 tot 4 eetlepels amaretto siroop van Monin door.
    • Klop de slagroom samen met de basterdsuiker stijf en schep de mascarpone erdoor.
    • Neem helft van de lange vingers en haal ze kort door de koude koffie met siroop en leg daarna in de ovenschaal (niet te lang dopen dan worden ze zacht en breken ze af).
    • Bedek zo de onderkant van de ovenschaal met de helft van de lange vingers.
    • Snij de helft van de aardbeien in dunne plakken en verder deze vervolgens over de lange vingers.
    • Hier overheen verdeel je de helft van het mascarpone/ slagroom mengsel.
    • Herhaal dit en eindig met de laag mascarpone/ slagroom bovenop.
    • Zet de aardbeientiramisu nu een nacht in de koelkast om op te stijven.
    • Garneer voor het serveren nog met wat extra verse aardbeien en serveer de ijscappuccino erbij. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 494kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 7g | Vetten: 37g | Verzadigd vet: 22g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Aardbeien tiramisu

    Aardbeien tiramisu pinterest Collage

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Simon Lévelt. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

    10 reacties op “Aardbeientiramisu recept (+ ijscappuccino voor erbij)

        • Hoi Eef,
          Ik ben niet zo’n fan van amaretto..is er eventueel een huis-tuin-en-keuken ingrediënt waar ik dit mee zou kunnen vervangen?!
          Dankjewel voor je reactie!

          • Oeh lastige vraag, eerlijk gezegd zou ik het zo niet weten. Je kunt natuurlijk een andere bijpassende siroop gebruiken zoals een notensiroop kan erg lekker zijn.

    • Dit is weer zo’n Teramisu recept die er voor zorgt dat de familie, vrienden en bekenden die op een zomerse avond even komen “aanwippen” blijven zitten tot in de late uurtjes, hopend op nog een stuk.
      Hier zijn we zo’n beetje verslaafd aan Teramisu, Er waren er tot nu toe twee favoriet (al een paar jaar eigenlijk) de klassieke met koffie en Marsala en de Citroen met – uiteraard Limoncello-en Lemon Curd. Maar nu is deze ook aan het lijstje toegevoegd, eigenlijk zijn er twee aan toegevoegd; één zoals het recept, en één waarbij bij de langevinger-dip is “verrijkt” met een aardig shotje Wild Strawberry i.c.m. een toplaag van een mix van cacao en chocola.
      Bedankt voor het recept en de motivatie om er een beetje mee te experimenteren.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept