Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken. Limoncello is een Italiaans drankje op basis van citroen. Fris, zoet en ontzettend lekker. Zeker als hij ijs- en ijskoud is, is het een heerlijke aperitief om voor of na de maaltijd te drinken. 

De liefde voor citroen is bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was er dol op en gaf de liefde door. Zo maakten we ‘s zomers heerlijke citroenlimonade of genoten we van zure citroenijsjes.  Citroen is een veelzijdige vrucht die je zowel in zoete, maar ook zeker in hartige gerechten als smaakmaker kunt gebruiken. Denk maar eens aan de combinatie met vis.

Het citroen kookboek van Jadis oftewel The Lemon Kitchen Kookboek

Een paar jaar geleden leerde ik Jadis tijdens een event kennen. Deze leuke dame had een nog grotere liefde voor citroen dan ik zelf. Deze liefde had zij ook van haar moeder heeft gekregen. Bij haar lag vroeger naast zout en peper namelijk ook citroen als smaakmaker op tafel. Haar hele blog draait nu om deze veelzijdige smaakmaker, ze weet het vrijwel overal in te gebruiken en tovert er de lekkerste, frisse recepten mee op tafel. Daarnaast heeft ze veel kennis over citroenen en daarom kon het ook niet uitblijven: eerder dit jaar bracht ze een echt kookboek bomvol recepten met citroen op de markt.

The Lemon Kithen Kookboek

Aan de slag met zelfgemaakte limoncello

Ze nodigde mij uit voor haar boeklancering, maar Corona gooide roet in het eten en daardoor kon de officiële lancering helaas niet doorgaan. Wel stuurde ze mij haar kookboek op, samen met een ontzettend lief gehaakte boekenlezer in de vorm van een… citroen! Haar kookboek staat bomvol informatie en lekkere, frisse recepten die je het hele jaar door kunt eten. Handig opgedeeld per seizoen, duidelijk uitgelegd, voorzien van allerlei tips en persoonlijke herinneringen bij de recepten.

Als je ook maar een beetje van citroen houdt of iemand kent die dol is op citroen, dan is dit echt een leuk cadeau om te geven of zelf te houden. Van pasta tot borrelplank en van zoet baksel tot limoncello… je vindt het allemaal in het kookboek van Jadis.

Het “The Lemon Kitchen kookboek” is verkrijgbaar bij o.a. bol.com en op de website van The Lemon Kitchen >> 

Limoncello zelf maken

Zelf limoncello maken

Ik wist direct welk recept ik met jullie wilde delen uit het kookboek van Jadis (uiteraard met toestemming 😉 ) namelijk haar recept voor limoncello. Ik zag dit recept meerdere keren voorbijkomen op haar Instagramaccount en ondanks dat ik inmiddels hoogzwanger ben, wist ik dat ik dit recept wilde maken. Gelukkig is limoncello lang houdbaar (yes, deze dame heeft een beetje voor zichzelf achtergehouden tot ze zelf mag proeven 😉 ). En daarnaast heb ik door de jaren heen een goede, strenge, maar altijd eerlijke ballotagecommissie om me heen verzameld. Eindoordeel: Lekker! Hmmm! Mooie kleur! 

Een heel klein bittertje had ‘ie helaas wel en dat is waar Jadis me al voor waarschuwde in haar boek: let op met het witte van de citroenschil. Dat zorgt voor een bitter smaakje. Nu dacht ik goed opgelet te hebben, maar je proefde toch een beetje een bittertje terug. De volgende keer let ik dus nog meer op. Nu is het bittertje zeker niet vies hoor, daar niet van, maar laat het een tip voor je zijn als je zelf aan de slag gaan met de limoncello.

Ik heb zelf 1/4 van het recept gemaakt omdat wij niet zoveel alcohol drinken, daarmee maak je ongeveer een halve liter limoncello. Met het hele recept zit je op ongeveer 2 liter limoncello waardoor je voldoende hebt om eens een flesje cadeau te geven aan vrienden of familie (tip!). Qua werk maakt het trouwens niet zo heel veel uit of je nu een deel van het recept of het hele recept maakt.

Limoncello recept

Limoncello zelf maken

Zelf limoncello maken, makkelijk recept
4 van 80 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Wachttijd/ trekken limoncello: 28 dagen
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 liter

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 15 citroenen (middelgroot - biologisch)
  • 1 liter alcohol* (96%)
  • liter water
  • 600 gram suiker

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller (let op: schil alleen het gele en niet het witte van de schil, dan wordt de limoncello bitter).
  • Doe alle schillen in een weckpot en voeg hier de alcohol aan toe.
  • Sluit de weckpot af en bewaar hem op een koele, donkere plek. Schud 3 keer per week, 4 weken lang even heen en weer zodat de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol kunnen trekken.
  • Na 4 wekken zeef je de schillen eruit.
  • Meng op laag vuur het water en de suiker tot de suiker is opgelost, laat dit even goed afkoelen.
  • Giet daarna het afgekoelde suikerwater bij de alcoholsap en je ziet dat de limoncello direct prachtig pastelgeel wordt.
  • Roer alles even goed door en verdeel vervolgens over glazen flessen. Sluit ze goed af en bewaar de limoncello in de vriezer. Proost!

handig om te weten:

Let erop dat dit alcohol is die geschikt is voor consumptie. Bijvoorbeeld gedenatureerde alcohol heeft wel een vergelijkbaar alcohol percentage, maar deze is giftig en niet geschikt om te gebruiken voor consumpte (met dank aan Leo voor deze toevoeging)

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 2551kcal | Koolhydraten: 375g | Eiwitten: 9g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zelf limoncello maken

Limoncello Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

38 reacties op “Zelf limoncello maken”

          1. Let erop dat dit gedenatureerde alcohol is. Is giftig en niet geschikt om te drinken!

          2. Eef

            Zeker zo, leek me logisch, maar ik heb het er toch ook even bij vermeld voor de duidelijkheid.

    1. Ik heb de limoncello in de vriezer gelegd maar daar bevriest het! Klopt dit? Limoncello van de slijter doet dit niet.

      1. Eef

        Nee dat zou niet het geval moeten zijn, het lijkt erop dat je alcohol % dan op de een of andere manier te laag is? Misschien vervlogen dat de pot niet goed genoeg dicht zal of teveel vocht erbij gedaan?

    1. Eef

      Wat jammer om te lezen, het bittere komt door het witte vruchtvlees van de citroen. Je kunt eventueel proberen er wat extra suikerwater aan toe te voegen om de bittere smaak wat te verzachten, maar dan wordt het drankje ook minder sterk natuurlijk 😉

      1. Ik heb dit recept gemaakt, maar mis nog een beetje de citroensmaak. Heeft het zin om nu de limoncello klaar is, er nog extra verse schillen aan toe te voegen en deze nog te laten trekken?

        1. Eef

          Kan, maar ik denk dat dat niet perse de ‘citroensmaak’ intenser maakt. Het is natuurlijk echt een natuurlijke citroensmaak en niet een synthetische citroensmaak dus deze is wat milder in die zin.

      2. Even een vraagje de bubbels die in de limonchello zit dat zit dan ook in de limonchelli die je zelf .maakt??? Ik zou niet weten wat de bubbels erin zou veroorzaken is dat combi met t suikerwater en de alcohol??

  1. Ik ben de 96% alcohol nog nooit bij de Makro tegengekomen. Ik heb toevallig vrienden die 3 a 4 keer per jaar in Italië komen. Brengen dan regelmatig 6 of 12 liter voor mij mee. Kost in Italië € 17 – € 18 per liter en bij de Lidl nog iets goedkoper.

  2. Ellen Oosterveld

    Ik heb je recept voor het eerst gebruikt, normaal gebruik ik 8 citroenen op één liter alcohol , nu dus 16 citroenen ( de biologische bij de Lidl zijn goedkoop)
    Maar wat een heerlijke , bijna romige smaak. Echt top !

  3. Hi Eef, bedoel je hierbij niet ‘Let erop dat dit GEEN gedenatureerde alcohol is. Is giftig en niet geschikt om te drinken (met dank aan Leo voor deze toevoeging)”

    Nu lijkt het of je wel gedenatureerde moet kopen maar daarna staat dat het giftig is, het is wat verwarrend..

    1. Eef

      Ben ik met je eens dat het nog iets duidelijker kan, ik heb het direct aangepast. Als het goed is kan het niet duidelijker dan zo, maar mocht je feedback hebben is het uiteraard welkom. Hierin wil ik het liefst zo duidelijk mogelijk zijn hoewel het voor veel mensen waarschijnlijk wel voor zich spreekt 🙂

    2. Als je naar Italië gaat of iemand kent die daar heen gaat. In de wat grotere supermarkten kun je 96% alcohol kopen voor nog net geen 10 euro per liter

  4. Moet je juist wel de gedenaturaliseerde alcohol hebben, die niet geschikt is voor consumptie? Zo staat het er wel, maar als hij giftig is lijkt me dat niet?

    1. Eef

      Ben ik met je eens dat het nog iets duidelijker kon, ik heb het direct aangepast. Als het goed is kan het niet duidelijker dan zo, maar mocht je feedback hebben is het uiteraard welkom. Hierin wil ik het liefst zo duidelijk mogelijk zijn hoewel het voor veel mensen waarschijnlijk wel voor zich spreekt 🙂

    2. 5 sterren
      Goedemiddag.
      Vaak lees je: niets weggooien. Ik wil de “uitgewerkte” schillen nog gebruiken.
      Zit nog iets smaak aan en ook nog alcohol.
      Ik las ergens dat je er nog heel goed wat van kan maken. Alleen kan ik dat niet meer vinden. Wie weet wat je kan doen met de schillen…?

  5. De ‘uitgewerkte’ schillen kun je snipperen en met citroensap gebruiken om citroenmarmelade te maken. Ook lekker in cake.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top