20 min.
4.10 van 199 stemmen

Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken. Limoncello is een Italiaans drankje op basis van citroen. Fris, zoet en ontzettend lekker. Zeker als hij ijs- en ijskoud is, is het een heerlijke aperitief om voor of na de maaltijd te drinken.

De liefde voor citroen is bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was er dol op en gaf de liefde door. Zo maakten we ’s zomers heerlijke citroenlimonade of genoten we van zure citroenijsjes.  Citroen is een veelzijdige vrucht die je zowel in zoete, maar ook zeker in hartige gerechten als smaakmaker kunt gebruiken. Denk maar eens aan de combinatie met vis.

Het citroen kookboek van Jadis oftewel The Lemon Kitchen Kookboek

Een paar jaar geleden leerde ik Jadis tijdens een event kennen. Deze leuke dame had een nog grotere liefde voor citroen dan ik zelf. Deze liefde had zij ook van haar moeder heeft gekregen. Bij haar lag vroeger naast zout en peper namelijk ook citroen als smaakmaker op tafel. Haar hele blog draait nu om deze veelzijdige smaakmaker, ze weet het vrijwel overal in te gebruiken en tovert er de lekkerste, frisse recepten mee op tafel. Daarnaast heeft ze veel kennis over citroenen en daarom kon het ook niet uitblijven: eerder dit jaar bracht ze een echt kookboek bomvol recepten met citroen op de markt.

The Lemon Kithen Kookboek

Aan de slag met zelfgemaakte limoncello

Ze nodigde mij uit voor haar boeklancering, maar Corona gooide roet in het eten en daardoor kon de officiële lancering helaas niet doorgaan. Wel stuurde ze mij haar kookboek op, samen met een ontzettend lief gehaakte boekenlezer in de vorm van een… citroen! Haar kookboek staat bomvol informatie en lekkere, frisse recepten die je het hele jaar door kunt eten. Handig opgedeeld per seizoen, duidelijk uitgelegd, voorzien van allerlei tips en persoonlijke herinneringen bij de recepten.

Als je ook maar een beetje van citroen houdt of iemand kent die dol is op citroen, dan is dit echt een leuk cadeau om te geven of zelf te houden. Van pasta tot borrelplank en van zoet baksel tot limoncello… je vindt het allemaal in het kookboek van Jadis.

Het “The Lemon Kitchen kookboek” is verkrijgbaar bij o.a. bol.com en op de website van The Lemon Kitchen >> 

Limoncello zelf maken

Zelf limoncello maken

Ik wist direct welk recept ik met jullie wilde delen uit het kookboek van Jadis (uiteraard met toestemming 😉 ) namelijk haar recept voor limoncello. Ik zag dit recept meerdere keren voorbijkomen op haar Instagramaccount en ondanks dat ik inmiddels hoogzwanger ben, wist ik dat ik dit recept wilde maken. Gelukkig is limoncello lang houdbaar (yes, deze dame heeft een beetje voor zichzelf achtergehouden tot ze zelf mag proeven 😉 ). En daarnaast heb ik door de jaren heen een goede, strenge, maar altijd eerlijke ballotagecommissie om me heen verzameld. Eindoordeel: Lekker! Hmmm! Mooie kleur!

Een heel klein bittertje had ‘ie helaas wel en dat is waar Jadis me al voor waarschuwde in haar boek: let op met het witte van de citroenschil. Dat zorgt voor een bitter smaakje. Nu dacht ik goed opgelet te hebben, maar je proefde toch een beetje een bittertje terug. De volgende keer let ik dus nog meer op. Nu is het bittertje zeker niet vies hoor, daar niet van, maar laat het een tip voor je zijn als je zelf aan de slag gaan met de limoncello.

Ik heb zelf 1/4 van het recept gemaakt omdat wij niet zoveel alcohol drinken, daarmee maak je ongeveer een halve liter limoncello. Met het hele recept zit je op ongeveer 2 liter limoncello waardoor je voldoende hebt om eens een flesje cadeau te geven aan vrienden of familie (tip!). Qua werk maakt het trouwens niet zo heel veel uit of je nu een deel van het recept of het hele recept maakt.

LET OP! Gebruik alcohol welke geschikt is voor consumptie. Bijvoorbeeld gedenatureerde alcohol heeft wel een vergelijkbaar alcohol percentage, maar deze is giftig en zeker niet geschikt om te gebruiken voor consumptie.

Limoncello recept

Zelf limoncello maken

Limoncello zelf maken

Zelf limoncello maken, makkelijk recept
4.10 van 199 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Wachttijd/ trekken limoncello28 dagen
Totale tijd20 minuten

Ingrediënten

2 liter
  • 15 citroenen (middelgroot - biologisch)
  • 1 liter alcohol* (96%)
  • liter water
  • 600 gram suiker

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller (let op: schil alleen het gele en niet het witte van de schil, dan wordt de limoncello bitter).
  • Doe alle schillen in een weckpot en voeg hier de alcohol aan toe.
  • Sluit de weckpot af en bewaar hem op een koele, donkere plek. Schud 3 keer per week, 4 weken lang even heen en weer zodat de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol kunnen trekken.
  • Na 4 wekken zeef je de schillen eruit.
  • Meng op laag vuur het water en de suiker tot de suiker is opgelost, laat dit even goed afkoelen.
  • Giet daarna het afgekoelde suikerwater bij de alcoholsap en je ziet dat de limoncello direct prachtig pastelgeel wordt.
  • Roer alles even goed door en verdeel vervolgens over glazen flessen. Sluit ze goed af en bewaar de limoncello in de vriezer. Proost!
Goed om te weten:
LET OP! Gebruik alcohol welke geschikt is voor consumptie. Bijvoorbeeld gedenatureerde alcohol heeft wel een vergelijkbaar alcohol percentage, maar deze is giftig en zeker niet geschikt om te gebruiken voor consumptie.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 2551kcal | Koolhydraten: 375g | Eiwitten: 9g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Zelf limoncello maken

Limoncello Pinterest Collage

95 gedachten over “Zelf limoncello maken”

    • Hi William, heb je de hoeveelheid aangepast in de ingrediënten? Hij staat standaard op twee liter, als je deze aanpast veranderen de hoeveelheden van de ingrediënten ook!

      Beantwoorden
  1. 96% alcohol is ook te koop in Andorra. wanneer je op weg bent naar NL vanuit Spanje kun je hier goedkoop tanken (1,52 euro per liter) en alcohol kopen voor de limonchello (20 euro voor 5 liter)

    Beantwoorden
  2. Ik heb het een aantal keren gemaakt, beetje gevarieerd met de receptuur, altijd goed resultaat, lekker!
    Deze keer komt er een troebel grijzig laagje op de limoncello drijven. Na filteren komt het gewoon terug. Wat is er gaande, enig idee?

    Beantwoorden
    • Hmm, heb je de limconcello na het bottelen in de vriezer gelegd? Hij moet zodra hij in flesjes zit direct koud worden gezet.

      Beantwoorden
  3. Moet de limoncello direct na het maken in de vriezer .heb 2.8 liter gemaakt.
    1fles in de vriezer andere op de plank. kan dat of moeten ze allen in de vriezer

    Beantwoorden
  4. 5 sterren
    Op Vlieland hebben we een Limoncello gekocht, waar ook een deel sinaasappelschil doorheen zat. Dat maakte de smaak nog iets zachter. Heb ik nu ook gedaan, 1 sinaasappel op 3 citroenen, echt heerlijk!!!

    Beantwoorden
  5. Ik heb alcohol uit Italie meegenomen, een liter van 70%.
    Na het hele proces heb ik 1,1 liter water toegevoegd om uiteindelijk 30% over te houden.
    De limoncello bevriest echter volledig in de vriezer terwijl de limoncello die ik heb gekocht (villa massa) niet bevriest.
    Hoe kan dat?

    Beantwoorden
    • Voor dit recept hebben wij alcohol van 96% gebruikt, dat is wel een groot verschil, dus wellicht dat het daar mee te maken heeft?

      Beantwoorden
4.10 van 199 stemmen (194 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie