Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken. Limoncello is een Italiaans drankje op basis van citroen. Fris, zoet en ontzettend lekker. Zeker als hij ijs- en ijskoud is, is het een heerlijke aperitief om voor of na de maaltijd te drinken.

De liefde voor citroen is bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was er dol op en gaf de liefde door. Zo maakten we ’s zomers heerlijke citroenlimonade of genoten we van zure citroenijsjes.  Citroen is een veelzijdige vrucht die je zowel in zoete, maar ook zeker in hartige gerechten als smaakmaker kunt gebruiken. Denk maar eens aan de combinatie met vis.

Het citroen kookboek van Jadis oftewel The Lemon Kitchen Kookboek

Een paar jaar geleden leerde ik Jadis tijdens een event kennen. Deze leuke dame had een nog grotere liefde voor citroen dan ik zelf. Deze liefde had zij ook van haar moeder heeft gekregen. Bij haar lag vroeger naast zout en peper namelijk ook citroen als smaakmaker op tafel. Haar hele blog draait nu om deze veelzijdige smaakmaker, ze weet het vrijwel overal in te gebruiken en tovert er de lekkerste, frisse recepten mee op tafel. Daarnaast heeft ze veel kennis over citroenen en daarom kon het ook niet uitblijven: eerder dit jaar bracht ze een echt kookboek bomvol recepten met citroen op de markt.

The Lemon Kithen Kookboek

Aan de slag met zelfgemaakte limoncello

Ze nodigde mij uit voor haar boeklancering, maar Corona gooide roet in het eten en daardoor kon de officiële lancering helaas niet doorgaan. Wel stuurde ze mij haar kookboek op, samen met een ontzettend lief gehaakte boekenlezer in de vorm van een… citroen! Haar kookboek staat bomvol informatie en lekkere, frisse recepten die je het hele jaar door kunt eten. Handig opgedeeld per seizoen, duidelijk uitgelegd, voorzien van allerlei tips en persoonlijke herinneringen bij de recepten.

Als je ook maar een beetje van citroen houdt of iemand kent die dol is op citroen, dan is dit echt een leuk cadeau om te geven of zelf te houden. Van pasta tot borrelplank en van zoet baksel tot limoncello… je vindt het allemaal in het kookboek van Jadis.

Het “The Lemon Kitchen kookboek” is verkrijgbaar bij o.a. bol.com en op de website van The Lemon Kitchen >> 

Limoncello zelf maken

Zelf limoncello maken

Ik wist direct welk recept ik met jullie wilde delen uit het kookboek van Jadis (uiteraard met toestemming 😉 ) namelijk haar recept voor limoncello. Ik zag dit recept meerdere keren voorbijkomen op haar Instagramaccount en ondanks dat ik inmiddels hoogzwanger ben, wist ik dat ik dit recept wilde maken. Gelukkig is limoncello lang houdbaar (yes, deze dame heeft een beetje voor zichzelf achtergehouden tot ze zelf mag proeven 😉 ). En daarnaast heb ik door de jaren heen een goede, strenge, maar altijd eerlijke ballotagecommissie om me heen verzameld. Eindoordeel: Lekker! Hmmm! Mooie kleur!

Een heel klein bittertje had ‘ie helaas wel en dat is waar Jadis me al voor waarschuwde in haar boek: let op met het witte van de citroenschil. Dat zorgt voor een bitter smaakje. Nu dacht ik goed opgelet te hebben, maar je proefde toch een beetje een bittertje terug. De volgende keer let ik dus nog meer op. Nu is het bittertje zeker niet vies hoor, daar niet van, maar laat het een tip voor je zijn als je zelf aan de slag gaan met de limoncello.

Ik heb zelf 1/4 van het recept gemaakt omdat wij niet zoveel alcohol drinken, daarmee maak je ongeveer een halve liter limoncello. Met het hele recept zit je op ongeveer 2 liter limoncello waardoor je voldoende hebt om eens een flesje cadeau te geven aan vrienden of familie (tip!). Qua werk maakt het trouwens niet zo heel veel uit of je nu een deel van het recept of het hele recept maakt.

LET OP! Gebruik alcohol welke geschikt is voor consumptie. Bijvoorbeeld gedenatureerde alcohol heeft wel een vergelijkbaar alcohol percentage, maar deze is giftig en zeker niet geschikt om te gebruiken voor consumptie.

Limoncello recept

Zelf limoncello maken

Limoncello zelf maken

Zelf limoncello maken, makkelijk recept
4.10 van 199 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Wachttijd/ trekken limoncello: 28 dagen
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 liter

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 15 citroenen (middelgroot - biologisch)
  • 1 liter alcohol* (96%)
  • liter water
  • 600 gram suiker

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller (let op: schil alleen het gele en niet het witte van de schil, dan wordt de limoncello bitter).
  • Doe alle schillen in een weckpot en voeg hier de alcohol aan toe.
  • Sluit de weckpot af en bewaar hem op een koele, donkere plek. Schud 3 keer per week, 4 weken lang even heen en weer zodat de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol kunnen trekken.
  • Na 4 wekken zeef je de schillen eruit.
  • Meng op laag vuur het water en de suiker tot de suiker is opgelost, laat dit even goed afkoelen.
  • Giet daarna het afgekoelde suikerwater bij de alcoholsap en je ziet dat de limoncello direct prachtig pastelgeel wordt.
  • Roer alles even goed door en verdeel vervolgens over glazen flessen. Sluit ze goed af en bewaar de limoncello in de vriezer. Proost!

handig om te weten:

LET OP! Gebruik alcohol welke geschikt is voor consumptie. Bijvoorbeeld gedenatureerde alcohol heeft wel een vergelijkbaar alcohol percentage, maar deze is giftig en zeker niet geschikt om te gebruiken voor consumptie.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 2551kcal | Koolhydraten: 375g | Eiwitten: 9g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf limoncello maken

Limoncello Pinterest Collage

87 thoughts on “Zelf limoncello maken

      • Hoi Eef, bij de calorieën per persoon per portie is iets misgegaan denk ik.. 2551 calorieën portie?? Dan heb ik de hele fles op denk ik, hahaha!
        Ik heb de schillen nu in de alcohol staan. Ben heel benieuwd wat hrg gaat worden.

        • Hahaha ja, ik kan helaas maar 1 standaard hoeveelheid ingeven in dit systeem en dat werkt doorgaans prima voor recepten zoals 1/2/3 personen. Met dit recept maak je 2 liter en voor hoeveel personen dat is laat ik aan jou 😉 Maar dan krijg je dus heel af en toe een gek calorien aantal

    • Wat jammer om te lezen, het bittere komt door het witte vruchtvlees van de citroen. Je kunt eventueel proberen er wat extra suikerwater aan toe te voegen om de bittere smaak wat te verzachten, maar dan wordt het drankje ook minder sterk natuurlijk 😉

      • Ik heb dit recept gemaakt, maar mis nog een beetje de citroensmaak. Heeft het zin om nu de limoncello klaar is, er nog extra verse schillen aan toe te voegen en deze nog te laten trekken?

        • Kan, maar ik denk dat dat niet perse de ‘citroensmaak’ intenser maakt. Het is natuurlijk echt een natuurlijke citroensmaak en niet een synthetische citroensmaak dus deze is wat milder in die zin.

      • Even een vraagje de bubbels die in de limonchello zit dat zit dan ook in de limonchelli die je zelf .maakt??? Ik zou niet weten wat de bubbels erin zou veroorzaken is dat combi met t suikerwater en de alcohol??

    • Wanneer ik weer toe ben aan het produceren van een aantal flessen limoncello (ook voor vrienden e.d.), lukt het mij niet altijd om op dat moment de juiste (grootte, beetje knoestige schil) citroenen te vinden. Wanneer ik nu op enig moment de juiste citroenen tegenkom (en daar kijk ik meestal wel naar), koop ik ze altijd en soms wat extra. De schillen vries ik dan in en ontdooi ze wanneer ik ze nodig heb.. Smaaktesten in de afgelopen periode hebben uitgewezen dat er geen verschil is met de limoncello, welke is bereid met niet ingevroren schillen. Ik heb nu meestal 4 – 5 porties ingevroren schillen in de vriezer.

  • Ik ben de 96% alcohol nog nooit bij de Makro tegengekomen. Ik heb toevallig vrienden die 3 a 4 keer per jaar in Italië komen. Brengen dan regelmatig 6 of 12 liter voor mij mee. Kost in Italië € 17 – € 18 per liter en bij de Lidl nog iets goedkoper.

  • Ellen Oosterveld says:

    Ik heb je recept voor het eerst gebruikt, normaal gebruik ik 8 citroenen op één liter alcohol , nu dus 16 citroenen ( de biologische bij de Lidl zijn goedkoop)
    Maar wat een heerlijke , bijna romige smaak. Echt top !

  • Hi Eef, bedoel je hierbij niet ‘Let erop dat dit GEEN gedenatureerde alcohol is. Is giftig en niet geschikt om te drinken (met dank aan Leo voor deze toevoeging)”

    Nu lijkt het of je wel gedenatureerde moet kopen maar daarna staat dat het giftig is, het is wat verwarrend..

    • Ben ik met je eens dat het nog iets duidelijker kan, ik heb het direct aangepast. Als het goed is kan het niet duidelijker dan zo, maar mocht je feedback hebben is het uiteraard welkom. Hierin wil ik het liefst zo duidelijk mogelijk zijn hoewel het voor veel mensen waarschijnlijk wel voor zich spreekt 🙂

    • Als je naar Italië gaat of iemand kent die daar heen gaat. In de wat grotere supermarkten kun je 96% alcohol kopen voor nog net geen 10 euro per liter

  • Moet je juist wel de gedenaturaliseerde alcohol hebben, die niet geschikt is voor consumptie? Zo staat het er wel, maar als hij giftig is lijkt me dat niet?

    • Ben ik met je eens dat het nog iets duidelijker kon, ik heb het direct aangepast. Als het goed is kan het niet duidelijker dan zo, maar mocht je feedback hebben is het uiteraard welkom. Hierin wil ik het liefst zo duidelijk mogelijk zijn hoewel het voor veel mensen waarschijnlijk wel voor zich spreekt 🙂

    • Goedemiddag.
      Vaak lees je: niets weggooien. Ik wil de “uitgewerkte” schillen nog gebruiken.
      Zit nog iets smaak aan en ook nog alcohol.
      Ik las ergens dat je er nog heel goed wat van kan maken. Alleen kan ik dat niet meer vinden. Wie weet wat je kan doen met de schillen…?

  • Als het alcoholpercentage te hoog is kun je dat verdunnen met gewoon wat water toe te voegen ? Ik heb hem net gemaakt en moet ook nog gemeten worden maar smaak naar een te hoog alcoholpercentage .

    Mvg. Rob

    • Daar ben ik ook wel benieuwd naar, leng je aan met gewoon water of extra suiker water?
      Met een deel extra suikerwater wordt het extra zoet en stroperig, ook lekker….

  • Toevallig zag ik enkele weken geleden bij de MAKRO ca. 95% alcohol staan. Dacht ca. € 30,=, maar weet niet meer of dit incl. of excl. BTW was.

  • Heb net het recept gemaakt, maar vodka gebruikt ipv alcohol. De limoncello is niet echt gelukt, ziet er niet pastelgeel uit maar waterig geel en smaakt ook vlak en waterig (de hoeveelheden uit het recept kloppen wel) Ook wat bitter ondanks dat op de schillen heel zorgvuldig met dunschiller van de citroenen heb afgeschild. Zoooo jammer!!!?
    (Wat heb ik misschien verkeerd gedaan?)
    De citroensiroop die ik van de overgebleven citroenen heb gemaakt is wel goed gelukt…klein beetje troost..

    • Je hebt allereerst echt alcohol nodig, vodka is te licht hiervoor en dan werkt het simpelweg niet waardoor het niet pastelgeel wordt en de smaak ook veelte vlak wordt. In dit geval moet je je echt aan het recept houden anders maak je geen limoncello 😉

  • Hoi Eef, ik heb de suiker verdund tot deze opgelost is, de temperatuur van het water was echt niet echt hoog. Nu lees ik in andere recepten dat het water gekookt zou moeten hebben. Maakt dit nog iets uit? (Hij ziet er goed uit maar smaakt wat sterk)

  • Goed recept, maar zelf gebruik ik 450 gr suiker in plaats van de voorgestelde 600 gr.
    En als je voor de optimale smaak gaat, neem dan 3 kg citroenen van de Amalfikust. Een batch van 2,5 liter limoncello kost op deze manier iets meer dan 60 euro totaal, maar deze smaakt beduidend beter dan de betere flessen uit de slijterij (Villa Massa, Luxardo).

  • Michael van den Hurk says:

    Ik heb alcohol uit Italie meegenomen, een liter van 70%.
    Na het hele proces heb ik 1,1 liter water toegevoegd om uiteindelijk 30% over te houden.
    De limoncello bevriest echter volledig in de vriezer terwijl de limoncello die ik heb gekocht (villa massa) niet bevriest.
    Hoe kan dat?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Voor dit recept hebben wij alcohol van 96% gebruikt, dat is wel een groot verschil, dus wellicht dat het daar mee te maken heeft?

  • Miranda van Dijk says:

    5 sterren
    Op Vlieland hebben we een Limoncello gekocht, waar ook een deel sinaasappelschil doorheen zat. Dat maakte de smaak nog iets zachter. Heb ik nu ook gedaan, 1 sinaasappel op 3 citroenen, echt heerlijk!!!

  • Lia Koot says:

    Moet de limoncello direct na het maken in de vriezer .heb 2.8 liter gemaakt.
    1fles in de vriezer andere op de plank. kan dat of moeten ze allen in de vriezer

  • Ik heb het een aantal keren gemaakt, beetje gevarieerd met de receptuur, altijd goed resultaat, lekker!
    Deze keer komt er een troebel grijzig laagje op de limoncello drijven. Na filteren komt het gewoon terug. Wat is er gaande, enig idee?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hmm, heb je de limconcello na het bottelen in de vriezer gelegd? Hij moet zodra hij in flesjes zit direct koud worden gezet.

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Hmm, wat gek zeg. Ik heb dit niet eerder meegemaakt, dus durf eigenlijk niet zo goed te zeggen waar het dan door is gekomen.

  • 96% alcohol is ook te koop in Andorra. wanneer je op weg bent naar NL vanuit Spanje kun je hier goedkoop tanken (1,52 euro per liter) en alcohol kopen voor de limonchello (20 euro voor 5 liter)

  • Ondanks dat ik dit recept strak volg kom ik niet aan de 3 liter. Terwijl overige recepten dit wel aangeven. Enig idee hoe dit zou komen?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi William, heb je de hoeveelheid aangepast in de ingrediënten? Hij staat standaard op twee liter, als je deze aanpast veranderen de hoeveelheden van de ingrediënten ook!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept