Zelf limoncello maken. Limoncello is een Italiaans drankje op basis van citroen. Fris, zoet en ontzettend lekker. Zeker als hij ijs- en ijskoud is, is het een heerlijke aperitief om voor of na de maaltijd te drinken.
De liefde voor citroen is bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was er dol op en gaf de liefde door. Zo maakten we ‘s zomers heerlijke citroenlimonade of genoten we van zure citroenijsjes. Citroen is een veelzijdige vrucht die je zowel in zoete, maar ook zeker in hartige gerechten als smaakmaker kunt gebruiken. Denk maar eens aan de combinatie met vis.
Het citroen kookboek van Jadis oftewel The Lemon Kitchen Kookboek
Een paar jaar geleden leerde ik Jadis tijdens een event kennen. Deze leuke dame had een nog grotere liefde voor citroen dan ik zelf. Deze liefde had zij ook van haar moeder heeft gekregen. Bij haar lag vroeger naast zout en peper namelijk ook citroen als smaakmaker op tafel. Haar hele blog draait nu om deze veelzijdige smaakmaker, ze weet het vrijwel overal in te gebruiken en tovert er de lekkerste, frisse recepten mee op tafel. Daarnaast heeft ze veel kennis over citroenen en daarom kon het ook niet uitblijven: eerder dit jaar bracht ze een echt kookboek bomvol recepten met citroen op de markt.
Aan de slag met zelfgemaakte limoncello
Ze nodigde mij uit voor haar boeklancering, maar Corona gooide roet in het eten en daardoor kon de officiële lancering helaas niet doorgaan. Wel stuurde ze mij haar kookboek op, samen met een ontzettend lief gehaakte boekenlezer in de vorm van een… citroen! Haar kookboek staat bomvol informatie en lekkere, frisse recepten die je het hele jaar door kunt eten. Handig opgedeeld per seizoen, duidelijk uitgelegd, voorzien van allerlei tips en persoonlijke herinneringen bij de recepten.
Als je ook maar een beetje van citroen houdt of iemand kent die dol is op citroen, dan is dit echt een leuk cadeau om te geven of zelf te houden. Van pasta tot borrelplank en van zoet baksel tot limoncello… je vindt het allemaal in het kookboek van Jadis.
Het “The Lemon Kitchen kookboek” is verkrijgbaar bij o.a. bol.com en op de website van The Lemon Kitchen >>
Zelf limoncello maken
Ik wist direct welk recept ik met jullie wilde delen uit het kookboek van Jadis (uiteraard met toestemming 😉 ) namelijk haar recept voor limoncello. Ik zag dit recept meerdere keren voorbijkomen op haar Instagramaccount en ondanks dat ik inmiddels hoogzwanger ben, wist ik dat ik dit recept wilde maken. Gelukkig is limoncello lang houdbaar (yes, deze dame heeft een beetje voor zichzelf achtergehouden tot ze zelf mag proeven 😉 ). En daarnaast heb ik door de jaren heen een goede, strenge, maar altijd eerlijke ballotagecommissie om me heen verzameld. Eindoordeel: Lekker! Hmmm! Mooie kleur!
Een heel klein bittertje had ‘ie helaas wel en dat is waar Jadis me al voor waarschuwde in haar boek: let op met het witte van de citroenschil. Dat zorgt voor een bitter smaakje. Nu dacht ik goed opgelet te hebben, maar je proefde toch een beetje een bittertje terug. De volgende keer let ik dus nog meer op. Nu is het bittertje zeker niet vies hoor, daar niet van, maar laat het een tip voor je zijn als je zelf aan de slag gaan met de limoncello.
Ik heb zelf 1/4 van het recept gemaakt omdat wij niet zoveel alcohol drinken, daarmee maak je ongeveer een halve liter limoncello. Met het hele recept zit je op ongeveer 2 liter limoncello waardoor je voldoende hebt om eens een flesje cadeau te geven aan vrienden of familie (tip!). Qua werk maakt het trouwens niet zo heel veel uit of je nu een deel van het recept of het hele recept maakt.

Limoncello zelf maken
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 15 citroenen (middelgroot - biologisch)
- 1 liter alcohol (96%)
- 1½ liter water
- 600 gram suiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller (let op: schil alleen het gele en niet het witte van de schil, dan wordt de limoncello bitter).
- Doe alle schillen in een weckpot en voeg hier de alcohol aan toe.
- Sluit de weckpot af en bewaar hem op een koele, donkere plek. Schud 3 keer per week, 4 weken lang even heen en weer zodat de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol kunnen trekken.
- Na 4 wekken zeef je de schillen eruit.
- Meng op laag vuur het water en de suiker tot de suiker is opgelost, laat dit even goed afkoelen.
- Giet daarna het afgekoelde suikerwater bij de alcoholsap en je ziet dat de limoncello direct prachtig pastelgeel wordt.
- Roer alles even goed door en verdeel vervolgens over glazen flessen. Sluit ze goed af en bewaar de limoncello in de vriezer. Proost!
16 reacties op “Zelf limoncello maken”
Waar vind ik consumptie alcohol In Nederland voor een redelijke prijs.?
Bedoel je de sterke alcohol of iets anders? Je vraag is mij niet helemaal duidelijk.
Vraagje, waar haal je alcohol 96% vandaan,
Grote flessen kun je online vinden of bij o.a. Sligro en Makro. Kleine flesjes ook bij de apotheek zoals Etos.
Weet je zeker dat dit dan alcohol is voor consumptie?
De alcohol verdunt door het toevoegen van het suikerwater 🙂
Op drank.nl voor € 30 per liter. Goedkoper vind je in Nederland niet.
Wordt het een drankje van 40% alcohol?
Uiteindelijk ongeveer wel inderdaad, ik dacht eind 30%
Daar kan je het best een alcoholmeter voor gebruiken, om het alcoholpercentage te bepalen.
Heb het laatst gemaakt en dit is VERRUKKELIJK!!!!!!!!
Lekker he 🙂
mijn limocello is toch een beetje bitter geworden en niet zo zoet.
Kan ik de smaak nog verbeteren?
Wat jammer om te lezen, het bittere komt door het witte vruchtvlees van de citroen. Je kunt eventueel proberen er wat extra suikerwater aan toe te voegen om de bittere smaak wat te verzachten, maar dan wordt het drankje ook minder sterk natuurlijk 😉
Goedemorgen,
hoe komt het dat deze zo dik eruit ziet, normaal is limoncello toch wat lichter?
Ik ben de 96% alcohol nog nooit bij de Makro tegengekomen. Ik heb toevallig vrienden die 3 a 4 keer per jaar in Italië komen. Brengen dan regelmatig 6 of 12 liter voor mij mee. Kost in Italië € 17 – € 18 per liter en bij de Lidl nog iets goedkoper.