Preisoep

Preisoep. Een heerlijke, klassieke preisoep met aardappel, prei, bouillon en room. Makkelijk om te maken maar absoluut erg smaakvol. Voor de lunch of als voorgerecht is ‘ie perfect!

Aardappel preisoep

Een simpel soepje om te maken, maar dat maakt hem zeker niet minder lekker. Als je net als ik dol bent op de smaak van die lekkere prei, dan ga je absoluut genieten van deze preisoep. In combinatie met aardappel en room wordt de soep net wat meer gebonden en romig, en dat vind ik toch wel het allerlekkerste.

Preisoep maaltijdsoep

Het is een lichte soep die ideaal is voor de lunch, maar je kunt er met gemak een maaltijdsoep van maken. Eet er dan bijvoorbeeld een lekkere tosti bij en je lunch is compleet.

Als voorgerecht van een zomers dinertje is het ook een heel geschikte soep. Zeker met nog wat bosui, croutons en een swirl van olijfolie erdoor zal deze soep absoluut niet misstaan als voorafje. Een sneetje (zuurdesem)brood erbij is dan zeker erg lekker.

Makkelijke preisoep met aardappel

Deze preisoep is echt niet moeilijk om te maken. Je hebt alleen een grote pan (bijvoorbeeld zo’n soeppan) nodig en een staafmixer. In ca. 30 minuten kun je de soep op tafel hebben staan. Ik maak maar wat graag een grote pan soep in het weekend en vries dan porties in voor doordeweekse dagen als makkelijke lunch. Ideaal toch?!

Fan van prei

Ik mag graag prei gebruiken in mijn recepten. Zo deelde ik onlangs ook een recept voor een heerlijke preistamppot, zeker een aanrader! Een recept wat ik al heel lang maak en nog steeds favoriet is, is deze preischotel. En laten we mijn quiche met ham en prei niet vergeten. Zo lekker is die ook!

Klassieke preisoep maken

Deze preisoep is een klassieke versie op basis van prei, aardappel, bouillon en room. Die room maakt de soep net even wat, je raadt het niet, romiger en vind ik er echt bij horen. De soep is geheel vegetarisch en zelfs vegan te maken als je plantaardige room gebruikt. Wil je toch graag iets van vlees of vis toevoegen, dan zullen spekjes of gerookte zalm er zeker goed bij smaken.

Preisoep

Preisoep. Een heerlijke, klassieke preisoep met aardappel, prei, bouillon en room. Absoluut erg smaakvol! Perfect als lunch of voorgerecht.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 4 preien (schoongemaakt, dunne plakjes )
  • 2 aardappelen (geschild, in blokjes)
  • 1,5 liter water
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 200 ml kookroom
  • 2 bosuien (dunne ringen)
  • olijfolie, zout en peper
  • optioneel: croutons, stokbrood

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit wat olijfolie in een grote (soep)pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Voeg de prei toe aan de pan en bak deze ongeveer 5 minuten mee, totdat de prei zacht begint te worden.
  • Voeg de aardappelen toe en roer alles goed door elkaar.
  • Kook het water en giet dit in de pan samen met de bouillonblokjes en paprikapoeder. Breng het geheel aan de kook.
  • Laat ca. 20-25 minuten zachtjes koken, of tot dat de aardappelen volledig gaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep fijn te malen.
  • Meng de kookroom door de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de preisoep met de bosui en eventueel nog een scheutje olijfolie, croutons en een stokbroodje erbij. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 214kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 4g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

2 reacties op “Preisoep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept