Quiche ham en prei

Quiche ham en prei

Als vriendlief tijdens het avondeten tegen je zegt, “het is maar goed dat de quiche op is anders nam ik nòg een stukje”, dan weet je dat je een heerlijke quiche met ham en prei op tafel hebt gezet. Van dat soort opmerkingen wordt deze Eef blij, heel blij. Zeker als het zo’n lekker, makkelijk en snel recept zoals deze betreft.

Een quiche, en zeker deze quiche met ham en prei, is zo’n fijn gerecht om te maken. Je zet deze namelijk in een handomdraai op tafel. Dit gerecht is wat dat betreft echt een gevalletje van weinig werk, groots resultaat.

Ideale snelle maaltijd

Je kunt deze quiche met ham en prei prima de dag van te voren maken. Graag zelfs, daar wordt de quiche namelijk alleen maar lekkerder van! Het voordeel daarvan is ook nog dat je de volgende dag helemaal een lekkere snelle maaltijd hebt.

Op maandag heb ik vaak een lange dag op kantoor op de planning staan. Daarna haal ik de kleine dame op en heb ik vaak weinig tijd om nog heel lang in de keuken te staan. Je wilt immers ook niet pas om 10 uur ’s avonds aan tafel 😉 . Regelmatig maak ik dan ook een quiche op zondag voor de volgende dag, ideaal! Deze quiche maak ik dan gewoon volgens recept en daarna laat ik hem volledig afkoelen. Bewaren doe je in de koelkast. De volgende dag even opwarmen in de oven voor ongeveer 20 tot 30 minuten op 180 graden. Frisse salade erbij en je hebt een heerlijke (hele snelle 😉 ) maaltijd. De oven doet immers het meeste werk voor je.

Quiche met ham en prei maken

Quiche met ham en prei

Deze quiche met ham en prei is echt een allemansvriend. Denk aan even kort gebakken reepjes ham, gestoofde prei en dat alles in een luchtig mengsel van eieren, crème fraîche en geitenmelk. Dat lees je goed, geitenmelk. Ik gebruik regelmatig producten op basis van geitenzuivel. Zo gebruikte ik eerder Betsie’s geitenmelk in deze heerlijke abrikozencake maar ook Betsie’s geitenyoghurt-moment gebruik ik graag. Daarmee maakte ik deze lekkere en gezonde pancakes met havermout en Indiase kip korma. Geitenzuivel heeft een lekkere, zachte, frisse smaak en dat komt in deze quiche mooi tot zijn recht. Betsie’s Geitenzuivel kun je gewoon in de supermarkt vinden, handig.

Ingredienten quiche ham en prei

Lekkere én makkelijke quiche

Deze keer maakte ik een heerlijke quiche met Betsie’s geitenmelk. De bodem van de quiche heb ik gemaakt met een vel bladerdeeg (mocht je deze niet kunnen vinden kun je trouwens ook bladerdeegplakjes uit de diepvries gebruiken). Ik heb inmiddels alles wel een beetje geprobeerd als het gaat om de bodem van quiches en vind een bodem van bladerdeeg heerlijk. Een zelfgemaakte bodem of een van hartige taartdeeg kan natuurlijk ook prima en is ook erg lekker, maar bladerdeeg heeft het voordeel dat het zo lekker bros krokant wordt. In combinatie met het luchtige van deze quiche, de boterzachte prei en de sappige hamreepjes is dat een heerlijke combinatie.

Recept quiche met ham en prei

Quiche ham en prei

Quiche ham en prei

Een heerlijke quiche ham en prei. Makkelijk om te maken, snel klaar en zo ontzettend lekker! Deze eet je tot de laatste kruimel helemaal op.
4.28 van 55 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 10 punten (voldoende voor 4 personen)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol bladerdeeg
  • 250 gram prei (2-3 preien)
  • 200 gram hamreepjes
  • 100 ml Betsie's volle geitenmelk
  • 100 gram crème fraîche
  • 50 gram geraspte kaas
  • 4 eieren (middel)
  • boter, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de quiche vorm in met olie of boter.
  • Verdeel het bladerdeeg over de vorm en prik er met een vork gaatjes in (deeg dat eventueel over de vorm hangt snijd je weg).
    Bak de vorm met het deeg een paar minuten (ca. 3-4 min.) voor in de oven.
  • Maak de prei schoon en snij deze in dunne ringen.
  • Verhit een beetje boter in een pan en stoof de prei langzaam gaar.
  • Verdeel de prei vervolgens over de bodem.
  • Verhit een beetje boter in dezelfde pan en bak de hamreepjes even kort op.
  • Verdeel de hamreepjes over de bodem.
  • Klop de eieren los met Betsie's geitenmelk, crème fraîche en peper en zout naar smaak.
  • Verdeel het eimengsel over de bodem.
  • Strooi de geraspte kaas over de ham en prei quiche en bak deze goudbruin in de oven voor ongeveer 30-45 minuten.
  • Even iets laten afkoelen, snijd de quiche in punten en serveer er een lekkere salade bij. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 213kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 8g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Quiche ham en prei met geitenmelk van Betsie's

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

44 thoughts on “Quiche ham en prei

  • Er staat bij de ingrediënten lijst:
    200 gram hamreepjes
    100 ml
    100 gram crème fraîche

    Er mist iets, haha

    (kan het trouwens ook met gewone melk? lust absoluut geen geit producten)

    • Dan heb je denk een adblocker o.i.d. aan – dat is namelijk een linkje naar Betsie’s Geitenzuivel – je hebt dus 100 ml geitenmelk nodig hiervoor. Uiteraard kun je ook andere melk gebruiken. Vecozuivel heeft ook heerlijke melk. Gebruik dan volle of halfvolle melk 🙂

  • Er staat bij de ingrediënten lijst:
    200 gram hamreepjes
    100 ml
    100 gram crème fraîche

    Er mist iets, haha

    (kan het trouwens ook met gewone melk? lust absoluut geen geit producten)

  • Petra van den Berkt says:

    Deze staat voor komende week op het menu, mmmm 🙂
    Maar dan wel in een taartvorm want de quiche vorm die ik bezit is veel te klein.

  • Petra van den Berkt says:

    Deze staat voor komende week op het menu, mmmm 🙂
    Maar dan wel in een taartvorm want de quiche vorm die ik bezit is veel te klein.

  • Maya Van Gils says:

    Zo lekker en zal meer op het menu komen.
    Ik heb nu geen créme frâiche gebruikt. Hoe ziet de verpakking er uit? Is het een pakje of zit het in een spuitbus?

    • Créme fraîche is een typisch Nederlands product en wordt in Belgie (nog) niet verkocht. Het is vergelijkbaar met zure room, maar dan niet zuur. Zelfde soort verpakking. Wat heb je nu gebruikt ter vervanging?

      • Marjolijn says:

        Vandaag deze quiche gemaakt.
        Bij mij was het eimengsel heel dun waardoor een deel tussen de kieren van de springvorm doorliep.
        Gelukkig was de rest voldoende.
        Het smaakte prima verder .
        Wat zou ik kunnen doen om het te voorkomen?

  • Meriam Hermus says:

    Ben bezig met mijn boodschappenlijstje o.a. om dit recept te gaan maken. Wij zijn met twee personen, kan ik het gerecht de volgende dag opwarmen?

      • Meriam Hermus says:

        Dank je. Ik las het later inderdaad in je tekst bij het recept. Ik heb hem gisteren gemaakt en hij is inderdaad superlekker.
        Maar ondanks dat ik het deeg heb voorverwarmd wordt mijn bodem van bladerdeeg nooit zo “bladerig” gaar als de rest. Heb je daar een verklaring voor of tips?

        • Nee dat komt omdat het gewicht van de vulling en het vocht van de vulling op de bodem drukt. Echt goed voorbakken helpt, maar de zijkant worden altijd ‘bladeriger’ (mooie omschrijving inderdaad 🙂 ) dan de rest simpelweg vanwege de druk en het vocht.

          • 4 sterren
            Géén melk toevoegen maar 125 ml creme fraiche, voorbakken van het bladerdeeg is dan absoluut niet nodig, na het met een vork prikken van gaatjes in de bodem de bodem bestrooien met paneermeel en het prei-ham mengsel onder een theedoek (dat dampt uit) eerst wat laten afkoelen, dan eerst dat prei-hammensel in de vorm en daarna het creme fraiche-eimengsel er overheen gieten. Zo krijg je een heel knapperig deeg zonder zompige bodem. De melk verpest het en zonder melk wordt het ook veel romiger.

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Bedankt voor je toevoeging! Klinkt goed! We gaan het eens proberen 🙂

  • 5 sterren
    Lekker recept! Ik vind alleen dat voor bakken van het deeg een slecht idee, omdat het helemaal inzakt en ik dus geen deegbak meer heb, maar alleen een bodem…. (Rol pâte feuilletée uit de koeling gebruikt)

    • Ah daar gaat dan denk ik iets mis 😉 Ik heb daar zelf geen last van maar ik heb die rol ook nog niet gebruikt. Als dat daarmee gebeurd, vul dan de vulling met bonen of speciale bakbonen, dan behoudt het zijn vorm en wordt de bodem evengoed lekker knapperig én behoudt zijn vorm.

  • 5 sterren
    Deze quiche is erg lekker! Ik had nog wat gesneden rode en witte kool over, die heb ik net als de prei behandeld. De 3 à 4 min voorvallen is een uitkomst om ook de bodem van de quiche knapperig te krijgen. Dat lukte me nooit. Het belangrijkste mijn gezin heeft heerlijk gegeten. Zelfs mijn jongste at zijn bord helemaal leeg!! Dankjewel voor dit top recept, Eef!!

  • Ik doe altijd alles in een schaal, en dan ipv melk gebruik ik ricotta en een beetje creme fraiche. Alles roeren dikke emulsie en dan op het bladerdeeg. Kaas erop

  • Leo Winkelman says:

    Hoi Eef,

    De quiche staat weer eens in de oven, dus tijd voor een compliment richting jou. Heerlijke recept en “jij” komt sowieso minimaal 2 maal per week wel bij mij op tafel.

    Thanks,
    Leo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept