Als vriendlief tijdens het avondeten tegen je zegt, “het is maar goed dat de quiche op is anders nam ik nòg een stukje”, dan weet je dat je een heerlijke quiche met ham en prei op tafel hebt gezet. Van dat soort opmerkingen wordt deze Eef blij, heel blij. Zeker als het zo’n lekker, makkelijk en snel recept zoals deze betreft.
Een quiche, en zeker deze quiche met ham en prei, is zo’n fijn gerecht om te maken. Je zet deze namelijk in een handomdraai op tafel. Dit gerecht is wat dat betreft echt een gevalletje van weinig werk, groots resultaat.
Ideale snelle maaltijd
Je kunt deze quiche met ham en prei prima de dag van te voren maken. Graag zelfs, daar wordt de quiche namelijk alleen maar lekkerder van! Het voordeel daarvan is ook nog dat je de volgende dag helemaal een lekkere snelle maaltijd hebt.
Op maandag heb ik vaak een lange dag op kantoor op de planning staan. Daarna haal ik de kleine dame op en heb ik vaak weinig tijd om nog heel lang in de keuken te staan. Je wilt immers ook niet pas om 10 uur ‘s avonds aan tafel 😉 . Regelmatig maak ik dan ook een quiche op zondag voor de volgende dag, ideaal! Deze quiche maak ik dan gewoon volgens recept en daarna laat ik hem volledig afkoelen. Bewaren doe je in de koelkast. De volgende dag even opwarmen in de oven voor ongeveer 20 tot 30 minuten op 180 graden. Frisse salade erbij en je hebt een heerlijke (hele snelle 😉 ) maaltijd. De oven doet immers het meeste werk voor je.
Quiche met ham en prei
Deze quiche met ham en prei is echt een allemansvriend. Denk aan even kort gebakken reepjes ham, gestoofde prei en dat alles in een luchtig mengsel van eieren, crème fraîche en geitenmelk. Dat lees je goed, geitenmelk. Ik gebruik regelmatig producten op basis van geitenzuivel. Zo gebruikte ik eerder Betsie’s geitenmelk in deze heerlijke abrikozencake maar ook Betsie’s geitenyoghurt-moment gebruik ik graag. Daarmee maakte ik deze lekkere en gezonde pancakes met havermout en Indiase kip korma. Geitenzuivel heeft een lekkere, zachte, frisse smaak en dat komt in deze quiche mooi tot zijn recht. Betsie’s Geitenzuivel kun je gewoon in de supermarkt vinden, handig.
Lekkere én makkelijke quiche
Deze keer maakte ik een heerlijke quiche met Betsie’s geitenmelk. De bodem van de quiche heb ik gemaakt met een vel bladerdeeg (mocht je deze niet kunnen vinden kun je trouwens ook bladerdeegplakjes uit de diepvries gebruiken). Ik heb inmiddels alles wel een beetje geprobeerd als het gaat om de bodem van quiches en vind een bodem van bladerdeeg heerlijk. Een zelfgemaakte bodem of een van hartige taartdeeg kan natuurlijk ook prima en is ook erg lekker, maar bladerdeeg heeft het voordeel dat het zo lekker bros krokant wordt. In combinatie met het luchtige van deze quiche, de boterzachte prei en de sappige hamreepjes is dat een heerlijke combinatie.

Quiche ham en prei
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol bladerdeeg
- 250 gram prei (2-3 preien)
- 200 gram hamreepjes
- 100 ml Betsie's volle geitenmelk
- 100 gram crème fraîche
- 50 gram geraspte kaas
- 4 eieren (middel)
- boter, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de quiche vorm in met olie of boter.
- Verdeel het bladerdeeg over de vorm en prik er met een vork gaatjes in (deeg dat eventueel over de vorm hangt snijd je weg).Bak de vorm met het deeg een paar minuten (ca. 3-4 min.) voor in de oven.
- Maak de prei schoon en snij deze in dunne ringen.
- Verhit een beetje boter in een pan en stoof de prei langzaam gaar.
- Verdeel de prei vervolgens over de bodem.
- Verhit een beetje boter in dezelfde pan en bak de hamreepjes even kort op.
- Verdeel de hamreepjes over de bodem.
- Klop de eieren los met Betsie's geitenmelk, crème fraîche en peper en zout naar smaak.
- Verdeel het eimengsel over de bodem.
- Strooi de geraspte kaas over de ham en prei quiche en bak deze goudbruin in de oven voor ongeveer 30-45 minuten.
- Even iets laten afkoelen, snijd de quiche in punten en serveer er een lekkere salade bij. Eet smakelijk!
voedingswaarden (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
19 reacties op “Quiche ham en prei”
Er staat bij de ingrediënten lijst:
200 gram hamreepjes
100 ml
100 gram crème fraîche
Er mist iets, haha
(kan het trouwens ook met gewone melk? lust absoluut geen geit producten)
Dan heb je denk een adblocker o.i.d. aan – dat is namelijk een linkje naar Betsie’s Geitenzuivel – je hebt dus 100 ml geitenmelk nodig hiervoor. Uiteraard kun je ook andere melk gebruiken. Vecozuivel heeft ook heerlijke melk. Gebruik dan volle of halfvolle melk 🙂
Ik doe t altijd met yoghurt. Dan is t niet zo zwaar en heerlijk van smaak!
Er staat bij de ingrediënten lijst:
200 gram hamreepjes
100 ml
100 gram crème fraîche
Er mist iets, haha
(kan het trouwens ook met gewone melk? lust absoluut geen geit producten)
Dit is zo ontzettend lekker! Nu al een par keer gemaakt. Dit gerecht blijft bij ons op het menu staan.
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Dit is zo ontzettend lekker! Nu al een par keer gemaakt. Dit gerecht blijft bij ons op het menu staan.
Deze staat voor komende week op het menu, mmmm 🙂
Maar dan wel in een taartvorm want de quiche vorm die ik bezit is veel te klein.
Dan kan ook prima 🙂 Eet smakelijk!
Deze staat voor komende week op het menu, mmmm 🙂
Maar dan wel in een taartvorm want de quiche vorm die ik bezit is veel te klein.
Zo lekker en zal meer op het menu komen.
Ik heb nu geen créme frâiche gebruikt. Hoe ziet de verpakking er uit? Is het een pakje of zit het in een spuitbus?
Créme fraîche is een typisch Nederlands product en wordt in Belgie (nog) niet verkocht. Het is vergelijkbaar met zure room, maar dan niet zuur. Zelfde soort verpakking. Wat heb je nu gebruikt ter vervanging?
Vandaag deze quiche gemaakt.
Bij mij was het eimengsel heel dun waardoor een deel tussen de kieren van de springvorm doorliep.
Gelukkig was de rest voldoende.
Het smaakte prima verder .
Wat zou ik kunnen doen om het te voorkomen?
De naatjes van de korst goed dichtdrukken en even voorbakken zou moeten helpen 🙂
Kan je ook de geitenmelk vervangen voor gewoon melk
Dat kan, bijvoorbeeld halfvolle melk van Vecozuivel is er lekker bij 🙂