Volg mij:
Hartige Taarten & Quiches, Hoofdgerechten

Quiche ham en prei

Quiche ham en prei

Als vriendlief tijdens het avondeten tegen je zegt, “het is maar goed dat de quiche op is anders nam ik nòg een stukje”, dan weet je dat je een heerlijke quiche met ham en prei op tafel hebt gezet. Van dat soort opmerkingen wordt deze Eef blij, heel blij. Zeker als het zo’n lekker, makkelijk en snel recept zoals deze betreft.

Een quiche, en zeker deze quiche met ham en prei, is zo’n fijn gerecht om te maken. Je zet deze namelijk in een handomdraai op tafel. Dit gerecht is wat dat betreft echt een gevalletje van weinig werk, groots resultaat.

Ideale snelle maaltijd

Je kunt deze quiche met ham en prei prima de dag van te voren maken. Graag zelfs, daar wordt de quiche namelijk alleen maar lekkerder van! Het voordeel daarvan is ook nog dat je de volgende dag helemaal een lekkere snelle maaltijd hebt.

Op maandag heb ik vaak een lange dag op kantoor op de planning staan. Daarna haal ik de kleine dame op en heb ik vaak weinig tijd om nog heel lang in de keuken te staan. Je wilt immers ook niet pas om 10 uur ‘s avonds aan tafel 😉 . Regelmatig maak ik dan ook een quiche op zondag voor de volgende dag, ideaal! Deze quiche maak ik dan gewoon volgens recept en daarna laat ik hem volledig afkoelen. Bewaren doe je in de koelkast. De volgende dag even opwarmen in de oven voor ongeveer 20 tot 30 minuten op 180 graden. Frisse salade erbij en je hebt een heerlijke (hele snelle 😉 ) maaltijd. De oven doet immers het meeste werk voor je.

Quiche met ham en prei maken

Quiche met ham en prei

Deze quiche met ham en prei is echt een allemansvriend. Denk aan even kort gebakken reepjes ham, gestoofde prei en dat alles in een luchtig mengsel van eieren, crème fraîche en geitenmelk. Dat lees je goed, geitenmelk. Ik gebruik regelmatig producten op basis van geitenzuivel. Zo gebruikte ik eerder Betsie’s geitenmelk in deze heerlijke abrikozencake maar ook Betsie’s geitenyoghurt-moment gebruik ik graag. Daarmee maakte ik deze lekkere en gezonde pancakes met havermout en Indiase kip korma. Geitenzuivel heeft een lekkere, zachte, frisse smaak en dat komt in deze quiche mooi tot zijn recht. Betsie’s Geitenzuivel kun je gewoon in de supermarkt vinden, handig.

Ingredienten quiche ham en prei

Lekkere én makkelijke quiche

Deze keer maakte ik een heerlijke quiche met Betsie’s geitenmelk. De bodem van de quiche heb ik gemaakt met een vel bladerdeeg (mocht je deze niet kunnen vinden kun je trouwens ook bladerdeegplakjes uit de diepvries gebruiken). Ik heb inmiddels alles wel een beetje geprobeerd als het gaat om de bodem van quiches en vind een bodem van bladerdeeg heerlijk. Een zelfgemaakte bodem of een van hartige taartdeeg kan natuurlijk ook prima en is ook erg lekker, maar bladerdeeg heeft het voordeel dat het zo lekker bros krokant wordt. In combinatie met het luchtige van deze quiche, de boterzachte prei en de sappige hamreepjes is dat een heerlijke combinatie.

Recept quiche met ham en prei


Het recept voor een quiche met ham en prei:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30-45 minuten | Totale tijd: 45-60 minuten
Hoeveelheid: 8 – 10 punten – 4 personen

Wat heb je nodig voor een quiche met ham en prei (ingrediënten):

  • 1 rol bladerdeeg (op een pakje bladerdeeg uit de diepvries)
  • 250 gram prei (ca. 2 tot 3 preien)
  • 200 gram hamreepjes
  • 100 ml Betsie’s volle geitenmelk
  • 100 gram crème fraîche
  • 50 gram geraspte kaas
  • 4 eieren
  • peper en zout
  • boter

Overig: quichevorm met een diameter van 26 tot 30 cm.

Hoe maak je een quiche met ham en prei :

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de quiche vorm in met olie of boter.
  3. Verdeel het bladerdeeg over de vorm en prik er met een vork gaatjes in (deeg dat eventueel over de vorm hangt snijd je weg).
    Bak de vorm met het deeg een paar minuten (ca. 3-4 min.) voor in de oven.
  4. Maak de prei schoon en snij deze in dunne ringen.
  5. Verhit een beetje boter in een pan en stoof de prei langzaam gaar.
  6. Verdeel de prei vervolgens over de bodem.
  7. Verhit een beetje boter in dezelfde pan en bak de hamreepjes even kort op.
  8. Verdeel de hamreepjes over de bodem.
  9. Klopt de eieren los met Betsie’s geitenmelk, crème fraîche en peper en zout naar smaak.
  10. Verdeel het eimengsel over de bodem
  11. Strooi de geraspte kaas over de ham en prei quiche en bak deze goudbruin in de oven voor ongeveer 30-45 minuten.
  12. Even iets laten afkoelen, snijd de quiche in punten en serveer er een lekkere salade bij. Eet smakelijk!


Quiche ham en prei met geitenmelk van Betsie's

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Evelien

    Er staat bij de ingrediënten lijst:
    200 gram hamreepjes
    100 ml
    100 gram crème fraîche

    Er mist iets, haha

    (kan het trouwens ook met gewone melk? lust absoluut geen geit producten)

    14 oktober 2018 at 17:32
    • Beantwoorden Eef

      Dan heb je denk een adblocker o.i.d. aan – dat is namelijk een linkje naar Betsie’s Geitenzuivel – je hebt dus 100 ml geitenmelk nodig hiervoor. Uiteraard kun je ook andere melk gebruiken. Vecozuivel heeft ook heerlijke melk. Gebruik dan volle of halfvolle melk 🙂

      21 oktober 2018 at 13:23

    Laat een reactie achter