Abrikozencake

Abrikozencake

Abrikozen zijn weer in het seizoen en ik heb er gelijk gebruikt van gemaakt. Ik ben namelijk aan de slag gegaan met een heerlijk abrikozencake. Je waant je direct in zomerse sferen! Ik heb voor de cake gebruik gemaakt van olijfolie en geitenmelk, waardoor het een heerlijke zacht zoete, smeuïge cake is geworden die je echt eens moet proberen.

Soms wil ik echt een zoete zonde maken als ik aan het bakken ben met room, chocolade, suiker en boter. Andere keren wil ik juist luchtig, zomers en vol van smaak, zonder dat het mega zoet wordt. Dat laatste is precies wat je kunt verwachten bij deze abrikozencake met olijfolie en geitenmelk. Juist die combinatie van ingrediënten past heel goed bij elkaar en zorgt ervoor dat deze abrikozencake een heerlijke, zomerse, zachte smaak krijgt.

Handig om te weten

Zoals je op de foto kunt zien gebruik ik een ronde vorm voor de abrikozencake. Deze heeft een diameter van 17 centimeter. Je kunt ook een iets grotere vorm gebruiken, dan wordt de cake iets lager, hierdoor hoef je hem iets minder lang te bakken. Je kunt ook kiezen voor een rechthoekige vorm. Houd dan een vorm aan die qua afmetingen gelijk is aan 22 x 12 centimeter en ook hierbij even de bereidingstijd in de gaten houden.

Hoe weet je dat de cake goed is? Dat kun je heel eenvoudig doen door even een satéprikker in de cake te prikken nadat deze ongeveer een halfuurtje in de oven heeft gestaan. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake klaar. Wanneer deze niet schoon is dan verleng je de bereidingstijd weer met een minuut of 10 en herhaal je dit proces.

Abrikozen

Verse abrikozen in de abrikozencake

Abrikozen kun je hoofdzakelijk vanaf eind mei tot en met half augustus krijgen. Ze komen dan vaak uit Griekenland, Frankrijk of Spanje. Ons koude kikkerlandje is helaas iets te koud voor deze prachtige oranje vrucht met soms een roze blos. Ik vind ze heerlijk. Ideaal als tussendoortje of als ontbijt in een bakje yoghurt met wat muesli ’s morgens bijvoorbeeld. Maar deze vrucht komt natuurlijk helemaal tot zijn recht in deze heerlijke abrikozencake.

Ingredienten abrikozencake

Betsie’s geitenmelk

Ik stipte het al even aan, maar ik heb in deze cake Betsie’s geitenmelk gebruikt. Betsie’s Geitenzuivel is een lekker eigenwijs zuivelmerk dat heerlijke, milde en romige geitenmelk en geitenyoghurt maakt. Geitenzuivel geeft net even een andere smaakje aan een gerecht als je ermee gaat koken of bakken en dat kan erg lekker zijn. Ik maakte met Betsie’s geitenyoghurt-moment al eens deze kip korma (aanrader!) en pancakes met havermout (ook echt een aanrader).

Dit keer koos ik voor een combinatie van abrikozen, olijfolie en geitenmelk, omdat het mij erg lekker leek voor een zomerse cake… het resultaat mag er zijn! Deze cake heb ik natuurlijk niet alleen geproefd, maar ook onderworpen aan een streng testpanel van 6 personen. De abrikozencake werd unaniem helemaal goedgekeurd. Er werd zelfs voor een stukje extra gevraagd! Kijk, dat maakt mij dan weer helemaal blij 😉 .

Abrikozencake met verse abrikozen

Abrikozencake

Abrikozencake

Heerlijke abrikozencake met geitenmelk en olijfolie. Een bijzondere, maar waanzinnig lekkere smaakcombinatie.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 8 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 ml geitenmelk
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml olijfolie
  • 175 gram suiker
  • 3 abrikozen
  • 2 eieren (middel)
  • 1 citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • ½ theelepel baking soda
  • snuf zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Spoel de citroen af onder de kraan en rasp de hele citroen
  • Meng de geitenmelk, olijfolie, eieren, suiker, citroenrasp, vanillesuiker, baking soda en een snuf zout goed door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en mix met een garde tot je een glad beslag hebt.
  • Vet de bakvorm in met een beetje olijfolie of boter en giet hierin het beslag.
  • Het beslag is vrij dun dus we zetten het eerst voor 15 minuten in de oven zodat het iets steviger is en we de abrikozen erop kunnen leggen.
    Dan blijf je de abrikozen namelijk mooi zien als de cake klaar is.
  • Terwijl de cake in de oven staat snijd je de abrikozen in dunne partjes en deze leg je dus op de cake nadat hij ca. 15 minuten in de oven heeft gezeten.
    Werk bij een ronde vorm van buiten naar binnen en in een rondje. Bij een rechthoekige vorm kun je de partjes verdelen of in een rechte lijn plaatsen. Net wat je mooi vindt 😉 .
  • Verdeel er tot slot het amandelschaafsel over en zet de cake terug in de oven voor ca.  20 minuten. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken.
    Komt deze er schoon uit dan is je cake gaar, zo niet verleng je de bereidingstijd met 10 minuten en herhaal je dit.
  • Laat de cake even afkoelen voor je hem gaat aansnijden en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 331kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwitten: 6g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Abrikozencake met geitenmelk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel. Ik heb de vrijheid om zelf te bepalen met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

10 thoughts on “Abrikozencake

    • Dat kan, Vecozuivel bijvoorbeeld heeft heerlijke melk maar ik raad je ook zeker deze geitenmelk aan. Het geeft een heerlijke smaak aan deze cake.

    • Wat vervelend om te lezen Suus. Dat kan verschillende oorzaken hebben waaronder, heel simpel, temperatuur verschillen. En te hard neerzetten bijvoorbeeld. Wanneer is de cake ingestort, nadat je hem uit de oven hebt gehaald?

  • Wat vervelend om te lezen Suus. Dat kan verschillende oorzaken hebben waaronder, heel simpel, temperatuur verschillen. En te hard neerzetten bijvoorbeeld. Wanneer is de cake ingestort, nadat je hem uit de oven hebt gehaald?

  • Cockie Schouten says:

    Hallo Eef,
    Zie jouw recept voor abrikozencake nu pas voor het eerst. Vind dat je veel leuke recepten op je site hebt staan, maar vroeg mij wel af of deze cake de naam abrikozencake wel mag dragen als er zegge en schrijven 3 abrikozen opzitten. Nu ben ik nogal van de royale, maar is er een speciale reden dat je er maar 3 gebruikt? Zou ik ook stukjes abrikoos door het beslag kunnen doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept