Preischotel met gehakt, romige aardappelpuree, kerrie en natuurlijk prei. Zin in een lekkere preischotel? Dan moet je deze zeker eens proberen! Al jaren een favoriet in huize ‘kookt zo’.
Favoriete preischotel
Waarom deze preischotel zo’n favoriet is? Nou, hij is heel makkelijk om te maken, ontzettend lekker én ideaal om voor te bereiden. ’s Morgens of de dag ervoor zodat je hem na een drukke dag zo de oven in schuift. Ideaal toch!
Op zoek naar meer recepten met aardappels? Hier vind je al mijn aardappel recepten op een rij!
Preischotel 2.0
Als je een trouwe volger bent ken je dit recept misschien wel. In 2016, alweer ruim 7 jaar geleden inmiddels, deelde ik het recept. Inmiddels maak ik hem dus ook alweer ruim 7 jaar en zijn er her en der wat kleine aanpassingen gekomen waardoor het recept nóg lekkerder is.
De foto van het recept kun je hier nog zien. Een van de meest zichtbare wijzigingen zie je dan direct, het gehakt met de prei is nu de onderste laag in plaats van de bovenste. Dit zorgt ervoor dat het een lekkerdere en smeuïge gehaktschotel wordt. De aardappelpuree dekt de laag gehakt en prei af waardoor het niet uitdroogt tijdens het bakken.
Makkelijke preischotel
Wellicht heb je deze ovenschotel al heel vaak gemaakt, maar dan net in een andere vorm, en wellicht is het ook wel helemaal nieuw voor je. Hoe dan ook, het is een dikke aanrader om deze (nieuwe) versie eens te proberen.
Het is echt heel makkelijk om te maken. Zelf maak ik graag zelf aardappelpuree, want ook dat is heel makkelijk en heel erg lekker, maar dat moet natuurlijk niet.
Kerrie preischotel
Deze preischotel met gehakt is en blijft zo zalig in al zijn eenvoud. Je hebt niet veel nodig en toch is iedereen er dol op. De kerrie vind ik persoonlijk wel onmisbaar, dat is echt een heerlijke combinatie met de prei en aardappels. Ben jij sowieso dol op prei? Probeer dan ook eens deze quiche met ham en prei. Ook heerlijk!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo aardappels (iets kruimig)
- 3 preien (ca. 400 gram – in dunne ringen)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
- 500 gram gehakt
- 2 theelepels paprikapoeder
- 3 theelepels uienpoeder
- 3 eetlepels kerriepoeder
- 200 gram crème fraîche (+ 2 eetlepels)
- 100 ml melk (+ extra)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 ei
- 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
- 75 gram geraspte oude kaas
- olie, chilivlokken, nootmuskaat, peper, zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook de aardappels in een pan met water en ruim zout in ca. 20 minuten gaar en giet ze daarna af.
- Doe een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even aan.
- Doe het gehakt erbij en rul bruin. Kruid het gehakt tijdens het rullen met de paprikapoeder, 2 theelepels uienpoeder een snufje chilivlokken en naar smaak zwarte peper en zout.
- Als het gehakt bijna gaar is voeg je de prei toe. Bak op laag vuur rustig mee en breng op smaak met de kerriepoeder.
- Maak ondertussen het roommengsel. Hiervoor meng je de crème fraîche, melk, 1 theelepel uienpoeder, de knoflookpoeder, het eitje, de peterselie en naar smaak zwarte peper en zout goed door elkaar.
- Als de aardappels klaar zijn stamp je hiervan een puree door er een scheutje melk, 2 flinke eetlepels crème fraîche, nootmuskaat en zwarte peper en zout naar smaak aan toe te voegen.
- Neem een ruime ovenschaal en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Giet hierover het roommengsel en verdeel daarover de aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas erover en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de oven. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ruud says:
Heerlijk en supermakkelijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zeker weten! 🙂
Jacqueline says:
Toch nog veel werk voor de relatief simpele smaak van dit gerecht. Geen blijfertje 🫣
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Jammer om te horen, smaken verschillen! 🙂
Wendela says:
Ik geef er mijn eigen ‘schwung’ aan en dat extra’s maakt het net iets specialer… gewoon je fantasie gebruiken 🙂 Prima basisrecept waar je nog alle kanten mee op kan 😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ontzettend leuk om te horen!
Marrie Terlouw says:
Lijk me heerlijk en morgen ga ik ‘m maken, kan niet wachten…
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk, ben benieuwd hoe het je zal smaken!
M O G says:
Fijn recept, makkelijk en lekker.
Al een paar keer gemaakt. Het nut van de oven een dik half uur voorverwarmen zie ik alleen niet.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn om te horen! Een voorverwarmde oven zorgt voor een korte en gelijkmatige baktijd, dus dat raden we altijd aan. Als jouw oven sneller is opgewarmd dan kun je hem natuurlijk al eerder in de oven zetten!
M Krijgsman says:
Heel erg lekker deze winter Preischotel. Die komt vaker bij ons op tafel. Bedankt Eef voor de heerlijke recepten!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel!!
Debbie De jager says:
Super lekker het is een grote hit bij ons thuis
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat goed om te horen, dankjewel Debbie!
Nel says:
Heerlijk kan niet wachten op de volgende keer
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel voor je reactie!
Rika says:
Bedankt weer voor het heerlijke recept. Ik maak hem ook weleens met zuurkool ☺️
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Geen dank, jaa dat is ook onwijs lekker hè! Blij dat je er van hebt genoten :).
Anke Smeets says:
Hoi Eef, heb je misschienveen advies voor een lactosevrije versie?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Anke, in dit recept zou ik op zoek gaan naar een lactosevrije vervanger voor de crème fraîche, melk en de kaas. Beiden zijn over het algemeen goed te vervangen, mijn voorkeur gaat altijd uit naar een plantaardige crème fraîche op basis van haver. Verder kun je bijvoorbeeld havermelk gebruiken en iedere plantaardige strooikaas zou goed moeten zijn. Gelukkig kun je al deze dingen vaak van een huismerk vinden bij de AH, Jumbo of Lidl. Kook ze en een fijn weekend!
Annelies says:
Wanneer moet ik de kerriepoeder toevoegen?? Staat nergens in de bereiding, wel in de ingrediënten dat ik het ergens nodig heb… ?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Annelies, bij stap 5 staat hij, samen met de prei! Kook ze!
Nathalie says:
het heeft ons goed gesmaakt. best veel werk (heb de puree vers gemaakt)! het donkergroene van de prei had wat gaarder gemogen, dat laat ik een volgende keer langer garen! Ik heb ook wat geraspte chilichedarkaas door de puree gedaan.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn dat het gesmaakt heeft! En dat kun je dan zeker inderdaad wat langer garen een volgende keer. Klinkt lekker met die kaas! 🙂