Preischotel

Preischotel

Preischotel met gehakt, romige aardappelpuree, kerrie en natuurlijk prei. Zin in een lekkere preischotel? Dan moet je deze zeker eens proberen! Al jaren een favoriet in huize ‘kookt zo’.

Favoriete preischotel

Waarom deze preischotel zo’n favoriet is? Nou, hij is heel makkelijk om te maken, ontzettend lekker én ideaal om voor te bereiden. ’s Morgens of de dag ervoor zodat je hem na een drukke dag zo de oven in schuift. Ideaal toch!

Makkelijke preischotel met gehakt

Preischotel 2.0

Als je een trouwe volger bent ken je dit recept misschien wel. In 2016, alweer ruim 7 jaar geleden inmiddels, deelde ik het recept. Inmiddels maak ik hem dus ook alweer ruim 7 jaar en zijn er her en der wat kleine aanpassingen gekomen waardoor het recept nóg lekkerder is.

De foto van het recept kun je hier nog zien. Een van de meest zichtbare wijzigingen zie je dan direct, het gehakt met de prei is nu de onderste laag in plaats van de bovenste. Dit zorgt ervoor dat het een lekkerdere en smeuïge gehaktschotel wordt. De aardappelpuree dekt de laag gehakt en prei af waardoor het niet uitdroogt tijdens het bakken.

Prei

Makkelijke preischotel

Wellicht heb je deze ovenschotel al heel vaak gemaakt, maar dan net in een andere vorm, en wellicht is het ook wel helemaal nieuw voor je. Hoe dan ook, het is een dikke aanrader om deze (nieuwe) versie eens te proberen.

Het is echt heel makkelijk om te maken. Zelf maak ik graag zelf aardappelpuree, want ook dat is heel makkelijk en heel erg lekker, maar dat moet natuurlijk niet.

Preischotel met kerrie

Kerrie preischotel

Deze preischotel met gehakt is en blijft zo zalig in al zijn eenvoud. Je hebt niet veel nodig en toch is iedereen er dol op. De kerrie vind ik persoonlijk wel onmisbaar, dat is echt een heerlijke combinatie met de prei en aardappels. Ben jij sowieso dol op prei? Probeer dan ook eens deze quiche met ham en prei. Ook heerlijk!

Makkelijke preischotel
Preischotel

Preischotel

Preischotel met gehakt, romige aardappelpuree, kerrie en natuurlijk prei. Zin in een lekkere preischotel? Dan moet je deze zeker eens proberen!
4.25 van 216 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo aardappels (iets kruimig)
  • 3 preien (ca. 400 gram – in dunne ringen)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
  • 500 gram gehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 3 theelepels uienpoeder
  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • 200 gram crème fraîche (+ 2 eetlepels)
  • 100 ml melk (+ extra)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 ei
  • 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • olie, chilivlokken, nootmuskaat, peper, zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook de aardappels in een pan met water en ruim zout in ca. 20 minuten gaar en giet ze daarna af.
  • Doe een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even aan.
  • Doe het gehakt erbij en rul bruin. Kruid het gehakt tijdens het rullen met de paprikapoeder, 2 theelepels uienpoeder een snufje chilivlokken en naar smaak zwarte peper en zout.
  • Als het gehakt bijna gaar is voeg je de prei toe. Bak op laag vuur rustig mee en breng op smaak met de kerriepoeder.
  • Maak ondertussen het roommengsel. Hiervoor meng je de crème fraîche, melk, 1 theelepel uienpoeder, de knoflookpoeder, het eitje, de peterselie en naar smaak zwarte peper en zout goed door elkaar.
  • Als de aardappels klaar zijn stamp je hiervan een puree door er een scheutje melk, 2 flinke eetlepels crème fraîche, nootmuskaat en zwarte peper en zout naar smaak aan toe te voegen.
  • Neem een ruime ovenschaal en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Giet hierover het roommengsel en verdeel daarover de aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas erover en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 545kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwitten: 24g | Vetten: 29g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Preischotel

18 thoughts on “Preischotel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept