Volg mij:
Hoofdgerechten, Ovenschotels & Stamppotjes, Vlees

Spruitjesovenschotel met spekjes

Ovenschotel met spruitjes

Spruitjesovenschotel met spekjes, aardappel, rode ui en natuurlijk kaas. Een heerlijke ovenschotel, perfect voor herfstige of koude winterse dagen om even lekker mee op te warmen. Spruitjes vind je of heel lekker of helemaal niet, maar gezien je dit recept leest, denk ik dat we een match hebben 😉

Ik heb het je wel eens verteld volgens mij, spruitjes heb ik pas laat leren eten. Thuis aten we ze niet, mijn vader vond ze namelijk echt totaal niet lekker en mij leek het, heel eerlijk gezegd, ook niet zo lekker tot ik ze gewoon een keer probeerde. Sindsdien ben ik fan, ik vind ze heerlijk en tijdens het seizoen zet ik ze regelmatig op tafel. Het seizoen van spruitjes loopt overigens van oktober t/m februari, maar ze zijn vaak jaarrond goed verkrijgbaar tegenwoordig.

Spruitjesovenschotel met spekjes

Deze lekkere spruitjesovenschotel met rode ui en een romige aardappelpuree is echt een aanrader. Door het toevoegen van een paar eetlepels crème fraîche aan de aardappelpuree wordt deze niet alleen romig, maar ook lekker fris. Dat past perfect bij spruitjes en zorgt ervoor dat deze ovenschotel van lekker naar ‘heul’  lekker gaat ;-).

Spruitjesovenschotel voorbereiden

Voor ik het vergeet te zeggen, deze spruitjesovenschotel met spekjes kun je prima voorbereiden! Je kunt hem namelijk helemaal klaar maken tot je hem in de oven doet. Verleng dan de oventijd met 5 á 10 minuten en je hebt een lekkere, makkelijke maaltijd voor een drukke doordeweekse dag. Fijn he?!

Spruitjesovenschotel


Het recept voor spruitjesovenschotel met spekjes:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 25 minuten | Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 2-3 personen

Wat heb je nodig voor spruitjesovenschotel met spekjes (ingrediënten):

  • 1 kilo aardappels
  • 500 gram spruitjes
  • 125 gram spekreepjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 1 flinke rode ui
  • peper, zout en nootmuskaat

Hoe maak je spruitjesovenschotel met spekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze gaar in ruim water en een snuf zout.
  3. Haal ondertussen de kontjes van de spruitjes en spoel ze even af. Kook ook beetgaar in water en snuf zout.
  4. Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  5. Breng de aardappels op smaak met peper, zout, nootmuskaat en 3 eetlepels crème fraîche en roer dit tot je een mooie, zachte puree hebt gekregen.
  6. Giet ook de spruitjes af.
  7. Bak de spekreepjes uit in een steelpannetje.
  8. Snijd de rode ui in halve maantjes
  9. Neem een ruime ovenschaal en verdeel over de bodem de aardappelpuree.
  10. Verdeel hierover de spruitjes, uitgebakken spekjes, rode ui en geraspte kaas.
  11. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze 20 minuten in de oven.
  12. Haal de laatste 5 minuten het aluminiumfolie van de ovenschaal af zodat de kaas nog even kan gratineren. Eet smakelijk!

Ovenschotel met spruitjes

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter