Spruitjesovenschotel met spekjes, aardappel, rode ui en natuurlijk kaas. Een heerlijke ovenschotel, perfect voor herfstige of koude winterse dagen om even lekker mee op te warmen. Spruitjes vind je of heel lekker of helemaal niet, maar gezien je dit recept leest, denk ik dat we een match hebben 😉
Ik heb het je wel eens verteld volgens mij, spruitjes heb ik pas laat leren eten. Thuis aten we ze niet, mijn vader vond ze namelijk echt totaal niet lekker en mij leek het, heel eerlijk gezegd, ook niet zo lekker tot ik ze gewoon een keer probeerde. Sindsdien ben ik fan, ik vind ze heerlijk en tijdens het seizoen zet ik ze regelmatig op tafel. Het seizoen van spruitjes loopt overigens van oktober t/m februari, maar ze zijn vaak jaarrond goed verkrijgbaar tegenwoordig.
Spruitjesovenschotel met spekjes
Deze lekkere spruitjesovenschotel met rode ui en een romige aardappelpuree is echt een aanrader. Door het toevoegen van een paar eetlepels crème fraîche aan de aardappelpuree wordt deze niet alleen romig, maar ook lekker fris. Dat past perfect bij spruitjes en zorgt ervoor dat deze ovenschotel van lekker naar ‘heul’ lekker gaat ;-).
Spruitjesovenschotel voorbereiden
Voor ik het vergeet te zeggen, deze spruitjesovenschotel met spekjes kun je prima voorbereiden! Je kunt hem namelijk helemaal klaar maken tot je hem in de oven doet. Verleng dan de oventijd met 5 á 10 minuten en je hebt een lekkere, makkelijke maaltijd voor een drukke doordeweekse dag. Fijn he?!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo aardappels
- 500 gram spruitjes
- 125 gram spekreepjes
- 100 gram geraspte kaas
- 3 eetlepels crème fraîche
- 1 rode ui
- peper, zout en nootmuskaat
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze gaar in ruim water en een snuf zout.
- Haal ondertussen de kontjes van de spruitjes en spoel ze even af. Kook ook beetgaar in water en snuf zout.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
- Breng de aardappels op smaak met peper, zout, nootmuskaat en 3 eetlepels crème fraîche en roer dit tot je een mooie, zachte puree hebt gekregen.
- Giet ook de spruitjes af.
- Bak de spekreepjes uit in een steelpannetje.
- Snijd de rode ui in halve maantjes
- Neem een ruime ovenschaal en verdeel over de bodem de aardappelpuree.
- Verdeel hierover de spruitjes, uitgebakken spekjes, rode ui en geraspte kaas.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze 20 minuten in de oven.
- Haal de laatste 5 minuten het aluminiumfolie van de ovenschaal af zodat de kaas nog even kan gratineren. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
y says:
ik heb dit recept gemaakt! dit is zo simpel en zo heerlijk, dank je wel voor je recept!
yvonne
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Vanessa says:
Hoi eef
Heerlijk recept.
Ik mis alleen wel bin de ingrediënten de nootmuskaat. Ik zat zonder!
Eef says:
Dankjewel! Staat erbij, onder de rode ui
Wil Kuiper says:
Dit ga ik morgen gelijk maken lijkt me heerlijk.
Eef says:
Wat leuk! Eet smakelijk alvast 🙂
mark says:
was een heerlijk recept. was smullen
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
ineke says:
heb het vandaag gemaakt maar ik lees niet hoe hoog de oven moet ik denk 180 of 200 el oven
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
De oven mag op 200 graden voor dit gerecht 🙂
Marianne says:
Hoi. Kan ik deze overschotel nogmaals opwarmen in de magnetron in een avonddienst?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, dat lijkt me prima moeten kunnen 🙂
Manuela says:
Ik kan niet wachten om dit te maken! 🙂
Is het geschikt om de restjes in te vriezen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan hoor! Zal waarschijnlijk wel zachter/natter zijn dan wanneer het net vers uit de oven komt.