Macaroni ovenschotel met gehakt en kaas

Macaroni ovenschotel met gehakt en kaas

Macaorini al forno oftewel een macaroni ovenschotel en in dit geval met gehakt en kaas. Simpel, lekker, makkelijk, goed voor te bereiden en een echte allemansvriend.

Ik ben dol op ovenschotels en ovenschotels met pasta zijn daarin geen uitzondering. Door de pasta in de oven af te bakken trekken de smaken goed in en krijg je door de geraspte kaas ook nog eens een lekker krokant laagje.

Makkelijke ovenschotel met macaroni

Door deze macaroni ovenschotel heb ik nog een beetje ricotta geschept. Dat zorgt voor een lekkere frisse en toch romige smaak. Het maakt de ovenschotel net even “spannender”. Verder is de saus redelijk klassiek en geïnspireerd op bolognesesaus. Je kunt hier uiteraard nog extra groenten aan toe voegen. Dus doe een rondje door je koelkast en maak restjes groenten die je hebt liggen direct op. Courgette, paprika, tomaat of prei kunnen hier prima bij. In blokjes snijden, meebakken met de wortel en zo maak je er een lekkere en extra voedzame ovenschotel van in een handomdraai.

Ovenschotel met macaroni gehakt en kaas

Macaroni ovenschotel met gehakt en kaas

Macaroni ovenschotel met gehakt en kaas

Macaroni ovenschotel met gehakt en kaas. Een makkelijk recept voor een heerlijke ovenschotel met pasta, gehakt, ricotta en groenten.
4.38 van 179 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram gehakt
  • 200 gram macaroni
  • 150 gram wortel (geraspt)
  • 100 gram kaas (geraspt)
  • 100 gram ricotta
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels oregano
  • olie, peper, zout, paprikapoeder

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Kook de pasta beetgaar in een pan met water en een snuf zout. Giet de pasta daarna af.
  • Snipper ondertussen de uitjes en snij de knoflook fijn.
  • Doe een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg dan de geraspte wortel toe en bak dit even kort mee tot het zacht wordt.
  • Voeg de tomatenpuree en naar smaak peper en zout toe.
  • Daarna doe je het gehakt erbij en bak je dit rul.
  • Tot slot de tomatenblokjes, tijm, oregano erbij en breng het geheel verder op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
  • Schep de pasta door het gehakt mengsel.
  • Neem een ruime ovenschotel en verdeel hierin de pasta samen met de ricotta. Garneer met de geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal nu in de oven voor ongeveer 25 minuten tot de kaas een mooi krokant laagje heeft gevormd. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 560kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 30g | Vetten: 27g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Macaroni ovenschotel met gehakt en kaas

Macaroni ovenschotel met gehakt Pinterest Collage

38 thoughts on “Macaroni ovenschotel met gehakt en kaas

  • 5 sterren
    Beste Eef,

    vanavond heb ik deze ovenschotel gemaakt voor ons gezin.
    Volop raak, was lekker. Wat me vooral opviel was dat het een ‘droog’
    ovenschotel was, zonder irritante vocht op de bodem van de ovenschaal.
    Ik heb de macaroni een minuut minder lang gekookt om te zorgen dat
    deze eventueel nog wat vocht kunnen opnemen. Het was genieten, de kinderen
    waren er heel blij mee, en wij volwassenen ook! Dank, dit recept gaan we zeker
    op onze vaste lijst zetten!

    Dank en hartelijke groeten,
    Daniël.

  • Doris Hoevenagel says:

    Wat een top recept, mijn kids konden niet ophouden met eten. Dikke laag kaas dat maakt het verschil ????

    Dankjewel Eefje

  • Ik heb recept net gemaakt en is nu oven.Het ziet er zooo lekker uit!heb nu al zin in het avondeten morgen!
    De enige vraag die ik heb is die ricotta moest dat als laag op de pasta?ik heb 1 laag opgebouwd toen ricotta erop en toen nog meer pasta op en kaas erover.

    Groet,
    Anita

    • Lucie Sneep says:

      5 sterren
      Haha, ik wou precies hetzélfde vragen: heb het net gemaakt en de ricotta er maar bovenop verkruimeld. Daarna de geraspte kaas. Misschien is het nu dubbelop?
      Was niet helemaal duidelijk of de ricotta er nou doorhéén moest of er bovenop?
      Heb er ook nog wat prei en courgette doorheen gedaan, dus volop groente!

  • Jessica Smits says:

    5 sterren
    En weer een succesnummer van Eef ????, Gisteravond met een frisse salade erbij gemaakt. Ik heb de wortel vervangen door een heel klein gesneden paprika. en Pecorino kaas gebruikt. Het was super lekker! Ik heb deze keer een foto gemaakt ???? die komt nog op Instagram. #Eefkooktzo dankjewel ????

  • Marjolein says:

    5 sterren
    Erg lekker! Onlangs ontdekt en we eten hem nu bijna wekelijks. Zelf heb ik wel wat aanpassingen gedaan in het recept, zo vinden wij hem het lekkerst:
    – Veel roerbakgroenten erdoor ipv alleen wortel
    – Farfalle ipv macaroni
    – scheutje melk erbij, zodat de saus wat natter blijft
    – snufje cayennepeper toevoegen tegelijk met het paprikapoeder

  • Heb het gerecht vandaag gemaakt. Was erg lekker, wel wat extra groenten toegevoegd maar vond het wel wat droog. Misschien te lang in de oven ( 25 minuten ). Heb je een suggestie om het minder droog te laten zijn?

    • Oeh lastig om zo te zeggen, omdat ik dat zelf niet vond maar wellicht wat vetter gehakt gebruiken? Ik gebruik zelf vaak gewoon runder of half om half.

  • Conny Brizee says:

    Was een lekker recept maar wij vonden het eerlijk gezegd niet zo bijzonder. De smaak van de kaas viel een beetje weg en het mooie romige zagen we ook niet echt terug. Beetje aan de droge kant ondanks het half om half gehakt. Lekker gegeten maar niet echt voor herhaling vatbaar.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Bedankt voor het delen Conny. Jammer dat dit gerecht niet voor herhaling vatbaar voor jullie is, maar hopelijk genoeg andere recepten wel 🙂

  • hoi eef,
    zocht op een groente stofpotje, kon niet vinden,wilde vriezer wat leger maken
    maar bij jou is alijd wat lekkers te vinden zoals dit recept,je snapt heb wat aangepast qua groenten en vlees(had nog stoofvlees over)het is dus wat anders geworden ook qua bereidings tijd :).
    maar jij inspireerd me om te koken, vaak heb ik dingen van de voedselbank van mijn vader hij weet het dan niet, ik soms ook niet ,de juiste combi te maken. maar ipv gehakt is stoofvlees ook zeer lekker. eigelijk gaat het om de kruiden de verhouding van smaken.Laat ik stellen beide oude vrouwjes naast me 96 en 76 hebben er ook van genoten. Ze zeiden zeggen abbo op op maaltijd thuis, terwijl ze van de klassieke dingen zijn en dachten dat een man niet kan koken.pasta is voor hun macaroni met kaas en beetje maggi ,via jouw recepten weten ze nu anders.en het is fijn, voor mezelf alleen altijd teveel, je kan geen halve ui oid kopen

  • Hallo Eef,
    Ik dacht dat je altijd 100 gram droge macaroni pp moest rekenen. Bij jou zie ik dat je de helft gebruikt voor dit recept. Komt dat door de bereidingswijze of de hoeveelheid ingrediënten of…?

    Groetjes ?

    • Dat ligt een beetje aan het recept. Ik reken doorgaans zelf 75-100 gram p.p. 100 is best ruim en door de groenten, gehakt en kaas in dit recept vond ik dit een mooiere verdeling in de ovenschotel 🙂

  • Fijn recept! Een beetje extra verse tomaatjes, paprika en ui erbij gedaan. Voor de kleinste spruit de groenteprut in de blender en apart gehouden met wat gekookte pasta. Verder heerlijke ovenschotel. Supermakkelijk vooraf klaar te maken als je een drukke dag hebt.
    Salade erbij en klaar!

  • Recept ziet er heerlijk uit! Is het ook mogelijk om de schotel (deels) al te maken en de dag erna pas af te bakken of opnieuw op te warmen.

    Wil het recept maken voor een grotere groep maar heb geen tijd om op de dag zelf lang in de keuken te staan.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat kan zeker! Beide opties zijn mogelijk, net wat je makkelijker vindt. Zelf warm ik het graag de dag erna opnieuw op (wellicht dan wel met een folietje erover zodat het niet te donker wordt). Kook ze!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept