Pastinaak-wortelsoep

Seizoensgroenten januari

Of het nou is omdat er een nieuw jaar is aangebroken of omdat je lekkerder in je vel wilt zitten, velen van ons beginnen januari met goede voornemens. Zo kun je bijvoorbeeld meer willen sporten, een nieuwe hobby leren of een gezondere levenstijl willen uitproberen.

Groenten in de winter

Om een fijn en gezond leven te leiden is het goed om bewust met eten om te gaan. Lekker en verantwoord eten begint dan ook met verse producten, zoals seizoensgebonden groenten en fruit! Seizoensgebonden koken is niet alleen heerlijk voor je lijf en gemoedstoestand maar ook een stuk duurzamer.

Lokale producten uit het seizoen

Zoek bijvoorbeeld eens een lokale boer op op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk super goed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn!

We hebben een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van januari voor je op een rijtje gezet. Zo start je het nieuwe jaar gezond en duurzaam.

Groenten uit de volle grond

Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitlsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder hebben wij een lijstje voor je opgesteld met de seizoensgroenten uit de maand januari in Nederland met nog wat extra recept-tips!

Recepten seizoensgroenten januari

Spruitjesstamppot

1. Spruiten – Spruitjesstamppot

Spruitjes, wij zijn er dol op! Het zijn kleine kooltjes die aan een “stok” groeien met een nootachtige smaak. Ze zijn heerlijk om te koken, wokken, grillen of bakken en je kunt ze zelfs rauw eten als rauwkost of door een salade.

Dit recept voor spruitjesstampot met romige aardappelpuree, kerrie, spekjes en appel is absoluut een aanrader.
Bekijk het recept voor spruitjestamppot >>

Klassieke boerenkool stamppot met spekjes

2. Boerenkool – Boerenkool stamppot

Boerenkool is een bladgroente die we in Nederland als een échte wintergroenten beschouwen. Er zitten bijzonder veel goede bouwstoffen in en boerenkool wordt vaak gezien als “superfood”.

Dit is een heerlijk klassiek recept voor boerenkool stamppot met roomboter, spekjes en nootmuskaat.
Bekijk het recept voor boerenkool stamppot >>

Okonomiyaki

3. Chinese kool – Okonomiyaki

Chinese kool is een bladgewas, officieel uit de kruisbloemenfamilie. Het is een snel groeiende kool met een milde smaak. Deze kun je heerlijk wokken, roerbakken of rauw eten.

Dit is een recept voor okonomiyaki, een Japans gerecht. Je kunt het zien als een soort hartige pannenkoek. Je maakt het met een basis van bouillon, ei, bloem en kool en serveert hem met okonomiyaki-saus, Japanse mayonaise en bonito flakes.
Bekijk het recept voor okonomiyaki >>

Pastinaak-wortelsoep

4. Pastinaak & wortel – Pastinaak wortelsoep

Pastinaak en wortel zijn hetzelfde type groente. Wortelgroenten groeien enorm goed hier in Nederland en zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Pastinaak heeft een licht anijs-achtige, zoete smaak die heerlijk combineert met wortel.

Deze pastinaak wortelsoep is natuurlijk romig en volledig plantaardig. Hij is op smaak gebracht met warme specerijen zoals kurkuma, koriander en komijn.
Bekijk het recept voor pastinaak wortelsoep >>

Gebakken Gnocchi met pompoen en geitenkaas

5. Pompoen – Gnocchi pompoen

Pompoen is een eeuwenoude groente die bij hetzelfde gewas hoort als kalebassen en komkommers. Er bestaan talloze verschillende pompoenen. In Nederland kom je voornamelijk de flespompoen, patisson, winterpompoen en spaghettipompoen tegen.

Dit is een top receptje, gnocchi met pompoen en geitenkaas! Een klassieke combinatie en deze is o zo lekker. Boordevol groenten en lekker op smaak gebracht met (zelfgemaakte) pesto.
Bekijk het recept voor gnocchi pompoen >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *