Volg mij:
Bijgerechten

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola. Met dit gerecht open ik het kerstseizoen voor dit jaar op Eef Kookt Zo. De komende weken ben je hier zeker aan het goede adres voor kerst inspiratie. Van voorgerechten tot hoofdgerechten, de leukste cadeautips, de lekkerste toetjes en nog véél meer heb ik voor je in petto.  Nu kun je je wellicht afvragen waarom ik met dit gerecht begin. Het is er zeker eentje in de categorie ‘je vindt het heerlijk’ of ‘je vindt het helemaal niets’. Zoals de Engelstalige zouden zeggen; you either hate it or you love it. Zo is het maar net met deze spruitjes met cranberry & gorgonzola. Ik ben weg van dit gerecht, het staat perfect op de tafel tijdens het kerstdiner maar ook een ‘gewone’ AGF (aardappel, groenten, vlees) avond maak je er een stuk verrassender én lekkerder mee.

Spruitjes heb ik pas laat leren eten. Thuis aten we ze niet omdat mijn ouder ze simpelweg niet lekker vonden. Een jaar of 7 á 8 moet ik geweest zijn toen ik ze voor het eerst proefde bij mijn oma. Mijn oma was een echte keukenprinses en maakte alles maar dan ook alles lekker klaar. Pas een jaar of 10 later at ik ze weer, dit keer bij een vriendin thuis. Ik kwam uit mijn werk bij haar eten en rook de geur al toen ik binnenkwam. Lichtelijk geschrokken vroeg ik haar wat we gingen eten en het antwoord luidde: spruitjes! Ze keek naar mijn gezicht en vroeg verontrust of ik ze niet lustte. Ik legde haar uit dat ik ze eigenlijk nooit meer had gegeten na die keer bij mijn oma en ze uiteraard zou proberen. Zo geschiedde en ik kon niet anders dan zeggen dat ik ze lekker vond. Heerlijk zelfs! Sindsdien maak ik vaak spruitje en experimenteer ik er op los met allerlei smaakmakers.

In dit gerecht combineer ik de zacht zurige en ook zoetige smaak van cranberry’s met de hartige smaak van de gorgonzola. De bacon geef een lekkere zoutige touch aan het gerecht terwijl de spruitjes een lekkere bite hebben. De smaken zijn behoorlijk uitgesproken en toch passen ze perfect bij elkaar.

Wat heb je nodig voor Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola:

Voorbereiding: 10 minuten | Kooktijd: 15 minuten | Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: bijgerecht voor 4 personen

 • 500 gram spruitjes
 • 150 gram bacon in reepjes
 • 75 gram gedroogde cranberry
 • 70 gram gorgonzola dolce of crema (de zachte/ romige versie van gorgonzola)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 theelepel citroensap
 • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
 • ½ eetlepel (room)boter
 • versgemalen zwarte peper & zout

Hoe je Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola maakt:

1. Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook. Was ondertussen de spruitjes. Snij het kontje eraf en halveer ze. Wel de cranberry’s in een bakje warm water.

2. Zodra het water kookt doe je spruitjes erin en kook je ze in ongeveer 5 tot 7 minuten beetgaar. Test met een vork of je er goed doorheen kunt prikken; dan zijn ze klaar en giet je de spruitjes af. Kook ze zeker niet te lang, je wilt namelijk dat er een lekkere bite aan zit.

3. Bak tijdens het koken van de spruitjes de bacon reepjes uit in een pan zonder extra boter of vet. De reepjes bakken in hun eigen vet. Voeg de spruitjes toe wanneer deze klaar en je ze hebt afgegoten.

4. Breng de spruitjes en bacon op smaak door er 2 teentjes knoflook over uit te persen, ½ eetlepel boter, 1 tl citroensap,  ½ eetlepel bruine basterdsuiker en wat versgemalen zwarte peper. Je kunt eventueel nog een beetje zout toevoegen maar wees hiermee voorzichtig; de bacon is al zout van zichzelf en ook de gorgonzola die er later bijkomt is ook zoutig.

5. Giet de cranberry’s af en doe deze bij de spruitjes en meng alles goed door elkaar. Bak dit nog een minuut of 2 á 3 op laag vuur.

6. Verdeel dit over een mooi bord of schaal en verkruimel de gorgonzola er overheen.

Spruitjes met Cranberry & GorgonzolaFijne feestdagen!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

15 Reacties

 • Beantwoorden Sandra

  Grappig, ik ben ook niet opgevoed met spruitjes en eet ze dan ook eigenlijk nooit. Maar de combinatie met bacon en blauwe kaas lijkt me fantastisch!

  7 december 2015 at 07:29
  • Beantwoorden Eef

   D’as toevallig! Mijn vriend is er ook dol op dus we eten ze met enige regelmaat maar soms is het fijn een typische groenten eens in een nieuw jasje te serveren, toch 😉

   14 december 2015 at 21:34
 • Beantwoorden Anne-Marie Otter

  Haha ik ben er ook zo eentje die geen spruitjes lust maar ze eigenlijk nooit eet. Maar zo klaargemaakt moet ik zeggen dat het me erg lekker lijkt!

  7 december 2015 at 09:51
  • Beantwoorden Eef

   Wat een mooi compliment voor het recept, dank je wel 🙂

   14 december 2015 at 21:34
 • Beantwoorden Monique

  Ik lust wel spruitjes hoor, het is je vader die dit niet eet. Ik heb ze laatst nog ergens in gebruikt , maar wat was dat ook al weer??? Als ik het weer weet dan hoor je het van me. En… Krijg je het recept

  9 december 2015 at 17:01
  • Beantwoorden Eef

   Hahaha dat is waar ook 😉 Ik dacht dat jullie het allebei niet lekker vonden maar dat is dus het geval met bloemkool! Even in de war 😉 De spruitjesquiche die je had gemaakt bedoel je. Graag! Die zag er super lekker uit op de foto die je me stuurde 😀

   9 december 2015 at 20:59
 • Beantwoorden Coq au Vin | Eef Kookt Zo

  […] extra dun zoals Franse frietjes om in de Franse sfeer te blijven. Qua groenten zou ik gaan voor de Brusselse Spruitjes met Cranberry’s en Gorgonzola of wat dacht je van Zuurkoolrolletjes met (jawel) Franse mosterd. Ook lekker zijn de haricots […]

  14 december 2015 at 21:25
 • Beantwoorden Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm | Eef Kookt Zo

  […] is waanzinnig lekker. Serveer de varkensfiletrollade met wat zelfgemaakte cranberrysaus, spruitjes met cranberry & gorgonzola en wat dacht je van lekkere stoofpeertjes met bessensap? Je kunt natuurlijk ook altijd even een […]

  21 december 2015 at 09:23
 • Beantwoorden Cora

  Ik weet niet meer hoe het vroeger thuis gegeten werd, maar nu in mijn gezin is het meestal:
  Spruitjes kort koken, uien bakken, rookworst in kleine stukjes toevoegen, beetje gember en de spruitjes erbij en best wat ketjap toevoegen. En een van de kinderen gaat liever voor spruitjes met gebakken bananen en kokos

  7 september 2016 at 23:08
  • Beantwoorden Eef

   Klink ook erg lekker Cora. Lekker winters met stukjes rookworst erdoor.

   11 september 2016 at 14:11
 • Beantwoorden Sandra

  Dank je voor dit super lekkere recept! Vandaag gemaakt als test voor Kerstmis. Ik zocht naar een gerecht om te serveren bij Coq au vin. Spruitjes op deze manier zijn overheerlijk, en komen zeker op het kerstdiner dit jaar!

  17 december 2017 at 18:44
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk om te lezen, dank je wel Sandra 🙂 Fijne dagen!

   18 december 2017 at 21:12
 • Beantwoorden Léonie Jansen

  Beste Eef,

  Mijn complimenten voor je site. Heb je misschien een tip hoe ik de groente gerechten (de spruitjes met cranberry & gorgonzola en de zuurkool rolletjes) van te voren kan bereiden? We zijn nl. met 14 personen.

  Alvast bedankt

  Vriendelijke groet,

  Léonie

  19 december 2018 at 07:39
 • Beantwoorden Marleen

  Kan ik de gorgonzola achterwegen houden? Er zijn gasten die ( helaas) niet van de kaas zijn!

  21 december 2018 at 07:08
 • Laat een reactie achter