Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola. Met dit gerecht open ik het kerstseizoen voor dit jaar op Eef Kookt Zo. De komende weken ben je hier zeker aan het goede adres voor kerstinspiratie. Van voorgerechten tot hoofdgerechten, de leukste cadeautips, de lekkerste toetjes en nog véél meer heb ik voor je in petto.  

Uitgesproken gerecht

Nu kun je je wellicht afvragen waarom ik met dit gerecht begin. Het is er zeker eentje in de categorie ‘je vindt het heerlijk’ of ‘je vindt het helemaal niets’. Zoals de Engelstalige zouden zeggen; you either hate it or you love it. Zo is het maar net met deze spruitjes met cranberry & gorgonzola. Ik ben weg van dit gerecht, het staat perfect op de tafel tijdens het kerstdiner maar ook een ‘gewone’ AGV (aardappel, groenten, vlees) avond maak je er een stuk verrassender én lekkerder mee.

Spruitjes eten

Spruitjes heb ik pas laat leren eten. Thuis aten we ze niet omdat mijn ouder ze simpelweg niet lekker vonden. Een jaar of 7 á 8 moet ik geweest zijn toen ik ze voor het eerst proefde bij mijn oma. Mijn oma was een echte keukenprinses en maakte alles maar dan ook alles lekker klaar.

Pas een jaar of 10 later at ik ze weer, dit keer bij een vriendin thuis. Ik kwam uit mijn werk bij haar eten en rook de geur al toen ik binnenkwam. Lichtelijk geschrokken vroeg ik haar wat we gingen eten en het antwoord luidde: spruitjes! Ze keek naar mijn gezicht en vroeg verontrust of ik ze niet lustte. Ik legde haar uit dat ik ze eigenlijk nooit meer had gegeten na die keer bij mijn oma en ze uiteraard zou proberen. Zo geschiedde en ik kon niet anders dan zeggen dat ik ze lekker vond. Heerlijk zelfs! Sindsdien maak ik vaak spruitje en experimenteer ik er op los met allerlei smaakmakers.

Heerlijke combinatie

In dit gerecht combineer ik de zacht zurige en ook zoetige smaak van cranberry’s met de hartige smaak van de gorgonzola. De bacon geef een lekkere zoutige touch aan het gerecht terwijl de spruitjes een lekkere bite hebben. De smaken zijn behoorlijk uitgesproken en toch passen ze perfect bij elkaar.

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola. Een uitgesproken gerecht waarbij de smaken perfect samen gaan. Deze spruitjes zijn zo lekker!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram spruitjes
  • 75 gram cranberry (gedroogd)
  • 150 gram bacon (in reepjes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel citroensap
  • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • ½ eetlepel roomboter
  • 70 gram gorgonzola dolce of crema (de zachte/ romige versie van gorgonzola)
  • versgemalen zwarte peper & zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook. Was ondertussen de spruitjes. Snij het kontje eraf en halveer ze. Wel de cranberry’s in een bakje warm water.
  • Zodra het water kookt, doe je spruitjes erin en kook je ze in ongeveer 5 tot 7 minuten beetgaar. Test met een vork of je er goed doorheen kunt prikken; dan zijn ze klaar en giet je de spruitjes af. Kook ze zeker niet te lang, je wilt namelijk dat er een lekkere bite aan zit.
  • Bak tijdens het koken van de spruitjes de baconreepjes uit in een pan zonder extra boter of vet. De reepjes bakken in hun eigen vet. Voeg de spruitjes toe wanneer deze klaar en afgegoten zijn.
  • Breng de spruitjes en bacon op smaak door er de knoflookteentjes over uit te persen en de boter, citroensap, bruine basterdsuiker en wat versgemalen zwarte peper toe te voegen. Je kunt eventueel nog een beetje zout toevoegen maar wees hiermee voorzichtig; de bacon is al zout van zichzelf en ook de gorgonzola die er later bijkomt is ook zoutig.
  • Giet de cranberry's af en doe deze bij de spruitjes en meng alles goed door elkaar. Bak dit nog een minuut of 2 á 3 op laag vuur.
  • Verdeel dit over een mooi bord of schaal en verkruimel de gorgonzola er overheen.

handig om te weten:

Dit is een bijgerecht voor 4 personen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 283kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 13g | Vetten: 20g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

25 thoughts on “Spruitjes met Cranberry & Gorgonzola

  • Grappig, ik ben ook niet opgevoed met spruitjes en eet ze dan ook eigenlijk nooit. Maar de combinatie met bacon en blauwe kaas lijkt me fantastisch!

    • D’as toevallig! Mijn vriend is er ook dol op dus we eten ze met enige regelmaat maar soms is het fijn een typische groenten eens in een nieuw jasje te serveren, toch 😉

  • Anne-Marie Otter says:

    Haha ik ben er ook zo eentje die geen spruitjes lust maar ze eigenlijk nooit eet. Maar zo klaargemaakt moet ik zeggen dat het me erg lekker lijkt!

  • Ik lust wel spruitjes hoor, het is je vader die dit niet eet. Ik heb ze laatst nog ergens in gebruikt , maar wat was dat ook al weer??? Als ik het weer weet dan hoor je het van me. En… Krijg je het recept

    • Hahaha dat is waar ook 😉 Ik dacht dat jullie het allebei niet lekker vonden maar dat is dus het geval met bloemkool! Even in de war 😉 De spruitjesquiche die je had gemaakt bedoel je. Graag! Die zag er super lekker uit op de foto die je me stuurde 😀

  • Coq au Vin | Eef Kookt Zo says:

    […] extra dun zoals Franse frietjes om in de Franse sfeer te blijven. Qua groenten zou ik gaan voor de Brusselse Spruitjes met Cranberry’s en Gorgonzola of wat dacht je van Zuurkoolrolletjes met (jawel) Franse mosterd. Ook lekker zijn de haricots […]

  • Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm | Eef Kookt Zo says:

    […] is waanzinnig lekker. Serveer de varkensfiletrollade met wat zelfgemaakte cranberrysaus, spruitjes met cranberry & gorgonzola en wat dacht je van lekkere stoofpeertjes met bessensap? Je kunt natuurlijk ook altijd even een […]

  • Ik weet niet meer hoe het vroeger thuis gegeten werd, maar nu in mijn gezin is het meestal:
    Spruitjes kort koken, uien bakken, rookworst in kleine stukjes toevoegen, beetje gember en de spruitjes erbij en best wat ketjap toevoegen. En een van de kinderen gaat liever voor spruitjes met gebakken bananen en kokos

  • Dank je voor dit super lekkere recept! Vandaag gemaakt als test voor Kerstmis. Ik zocht naar een gerecht om te serveren bij Coq au vin. Spruitjes op deze manier zijn overheerlijk, en komen zeker op het kerstdiner dit jaar!

  • Dank je voor dit super lekkere recept! Vandaag gemaakt als test voor Kerstmis. Ik zocht naar een gerecht om te serveren bij Coq au vin. Spruitjes op deze manier zijn overheerlijk, en komen zeker op het kerstdiner dit jaar!

  • Léonie Jansen says:

    Beste Eef,

    Mijn complimenten voor je site. Heb je misschien een tip hoe ik de groente gerechten (de spruitjes met cranberry & gorgonzola en de zuurkool rolletjes) van te voren kan bereiden? We zijn nl. met 14 personen.

    Alvast bedankt

    Vriendelijke groet,

    Léonie

  • Léonie Jansen says:

    Beste Eef,

    Mijn complimenten voor je site. Heb je misschien een tip hoe ik de groente gerechten (de spruitjes met cranberry & gorgonzola en de zuurkool rolletjes) van te voren kan bereiden? We zijn nl. met 14 personen.

    Alvast bedankt

    Vriendelijke groet,

    Léonie

  • Willemijn van Aarnhem says:

    Superlekker gerecht. Zelfs mijn kinderen die griezelen van spruitjes aten ze met smaak op, echt goede combi met de kippenvleugeltjes 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept