Boerenkool ovenschotel, een heerlijke ovenschotel met romige aardappelpuree, boerenkool en natuurlijk een rookworst. Ideaal om voor te bereiden voor de drukke doordeweekse dagen en heerlijk nu het buiten steeds kouder begint te worden.
Boerenkool ovenschotel is weer eens heel wat anders dan een boerenkool stamppot en minstens zo lekker! Uiteraard wel met rookworst en spekjes want zo maak ik mijn stamppot ook het liefst. Een complete ovenschotel met lekker veel smaak, groenten en een romige aardappelpuree.
Zelf aardappelpuree maken
Ik maak altijd zelf aardappelpuree voor mijn ovenschotels. Sowieso ben ik dol op ovenschotels met aardappel en varieer er regelmatig lekker op los. Maar ik zou er niet aan moeten denken om kant-en-klare aardappelpuree te kopen. Het is namelijk zo makkelijk en zo ontzettend lekker om zelf aardappelpuree te maken. Mijn geheim?
Het geheime van een smeuïge aardappelpuree
Mijn geheim is het gebruik van iets kruimige aardappels en crème fraîche. Crème fraîche geeft zo’n lekkere, romige en toch ook frisse smaak aan de aardappelpuree waardoor hij nóg lekkerder wordt. Die toevoeging van de crème fraîche zorgt er ook nog eens voor dat alles echt een geheel wordt in deze ovenschotel. Het romige past goed bij het hartige van de boerenkool en het zoutige van de worst en spekjes. Echt, deze ovenschotel moet je eens proberen. Zo makkelijk, zo lekker en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.
Voordelen van aardappels
Dat aardappels binnen de schijf van 5 passen weet je waarschijnlijk wel. Dat ze lekker zijn ook, maar wist je dat het ook een verantwoorde keuze is bij verschillende diëten? Zo zijn aardappels goed voor het behouden van een normale bloeddruk. Omdat ze geen vet bevatten hebben aardappels geen invloed op je cholesterol. En ze bevatten geen gluten waardoor ze voor mensen met coeliakie ook een goede keuze zijn. Lees hier meer over de rol van aardappels in verschillende diëten >>

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappelen (iets kruimig)
- 600 gram boerenkool (gesneden)
- 125 gram spekreepjes
- 1 rookworst (350 gram)
- 4 eetlepels creme fraiche
- 2 eetlepels melk
- 2 theelepels mosterd
- nootmuskaat, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels en snijd in stukken.
- Kook de aardappels in 12 min. gaar in een pan met ruim water en een snuf zout.
- Kook de boerenkool tegelijkertijd in een andere pan met de rookworst.
- Maak een romige aardappelpuree van de aardappel met met aardappelstamper of pureeknijper en meng hierdoor crème fraîche, 2 eetlepels melk en mosterd. Breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Bak de spekreepjes even uit in een koekenpan en schep deze vervolgens door de boerenkool.
- Maak de ovenschaal op en begin met aardappelpuree, dan de boerenkool met spekjes en vervolgens de rookworst.
- Zet de ovenschaal nog 15 minuten in de oven. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Boudewijn says:
blij met recept boerenkool , simpel maar o zo lekker , de uitstraling is een feestje ,
onze kids hebben genoten…. ga zo door
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂