Klassieke boerenkool stamppot met spekjes: een klassieker, maar o zo lekker op z’n tijd! Ik vertel je hoe ik een van mijn favoriete stamppotjes maak en geef je lekkere tips voor wat variatie.
Heel eerlijk, ik heb best lang getwijfeld om dit recept online te zetten. Het is makkelijk, simpel en een rasechte klassieker. Zitten jullie daar wel op te wachten? Maar toen er op Facebook meerdere keren duidelijk om gevraagd werd, hoe ik toch mijn allerlekkerste stamppotjes maak, kon ik niet anders dan daar gehoor aan te geven. Dus bij deze: klassieke boerenkool stamppot met spekjes.
Boerenkool stamppot, een favoriet
Heerlijk! Een stamppotje op z’n tijd. Boerenkool stamppot is wel een van mijn favorieten hoor. Makkelijk, lekker en redelijk snel klaar. Met iets meer dan een half uur zet je deze heerlijke stamppot al op tafel. Ik maak mijn boerenkool stamppot altijd met spekjes en met worst. Voor de worst ga ik het liefst langs bij de slager of ik loop even langs de Hema want die rookworsten vind ik ook nog steeds erg lekker.
Tip: boerenkool stamppot over? Je kunt het makkelijk invriezen en na het ontdooien opbakken in een koekenpan met een beetje boter. Ontzettend lekker!
Wat heb je nodig voor boerenkool stamppot?
Aardappels, het liefst iets kruimige aardappels want daar maak je een fijne stamppot mee. Ze verkruimelen mooi en je wilt geen aardappelpuree stamppot, maar nog een beetje een ‘bite’ van de aardappels hebben. Dat krijg je dus met de iets kruimige versie. Ik koop altijd voorgesneden boerenkool. Verder spekreepjes en wat smaakmakers. Ik gebruik een scheutje melk en een klontje boter om de stamppot romig te maken. Als ik nog een beetje crème fraîche in huis heb wil ik daar ook weleens een lepeltje van door de stamppot doen in plaats van de boter. Dat geeft net een frisser tintje en is evengoed romig. In plaats van melk kun je ook kookroom gebruiken om het nog romiger te maken.
Qua kruiden hou ik het simpel: peper, zout en nootmuskaat. Niets meer niets minder. Let een beetje op de hoeveelheid zout die je gebruikt omdat de spekjes en het bakvet van de spekjes zelf ook zoutig zijn. Jus hoeft van mij niet persé, maar soms vindt vriendlief het wel lekker en dan serveer ik dat erbij. Ik hou van een likje mosterd voor bij de worst. Mijn vader deed er vroeger weleens een scheutje azijn, piccalilly en wat Amsterdamse uitjes bij. Aan jou de keuze wat je lekker vindt of lijkt. Probeer het eens!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappels (iets kruimig)
- 300 gram boerenkool (gesneden)
- 125 gram spekreepjes
- 1 rookworst
- 1 klontje roomboter
- 1 scheutje melk
- zout, peper, nootmuskaat
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes.
- Doe de aardappels in een ruime pan samen met de boerenkool en een snuf zout. Giet water erbij tot de boerenkool net aan niet onder water staat. Breng aan de kook.
- Laat dit nu ongeveer 5 minuten koken en leg dan de rookworst erop. Zet het vuur iets lager en laat het geheel nu nog 20 minuten koken.
- Controleer of de aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken (als ze gaar zijn kun je er makkelijk in prikken met een vork). Giet vervolgens het vocht af.
- Haal de worst van uit de pan en stamp de aardappels en boerenkool fijn.
- Breng ondertussen op smaak met peper, zout, nootmuskaat, een scheutje melk en een klontje roomboter.
- Bak de spekjes uit in een koekenpan zonder extra olie of boter.
- Schep de spekjes met het bakvet bij de boerenkool en schep ze erdoor.
- Serveer de worst bij de boerenkool en naar smaak met een beetje mosterd, azijn of Amsterdamse uitjes. Eet smakelijk!
Mariska says:
Eindelijk lukt het mij, als keukenprutser, om lekkere boerenkoolstampot te maken. Bedankt Eef!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Henk says:
mijn oma kookte eerst rookspek en in het vocht ervan de aardappelen en boerenkool plus een handje met gort voor de smeuïgheid was altijd heerlijk
Frans B says:
Hi Eef, Het is weer herfst! Simpel is de basis, Daarna onze eigen fratsen! Dit is een perfecte basis! Mijn moeder bond af en toe met ouderwetse havemout. Ik maak hem net als jij, met wat meer boter en geen nootmuskaat. Mijn frats is 1 (echt niet meer dan 1) teentje knflook erdoorheen.. En idd, in mijn familie was er ook een waterscheiding: de helft met jus, de andere helft met (wijn)azijn.
Jade says:
Hi het ziet er echt heel goed uit! Ik heb alleen problemen met mijn buik dus vandaar … hoeveel gram vezels zitten er in per portie? Weten jullie dat? Alvast bedankt
Eef says:
Hi Jade, dat durf ik je niet te zeggen. Een groot deel van de voedingswaarden kun je vinden onder het recept. Vezels zijn daar momenteel nog niet aan toegevoegd, maar kun je natuurlijk zelf eenvoudig berekenen door dit online op te zoeken 🙂