fbpx
Okonomiyaki

Okonomiyaki recept (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki. If you say Oko, i say Yaki. Nou echt niet dus hè, dit is helemaal niet yaki, dit is fan-tas-tisch lekker! Okonomiyaki is een soort hartige Japanse pannenkoek. Supersimpel om te maken en eenmaal gemaakt ga je hem gegarandeerd vaker op tafel zetten.

Okonomiyaki is namelijk een tikkie verslavend en nu we massaal allemaal iets vaker (proberen) thuis te werken, heb je misschien ook iets meer tijd om een lunch te maken. Mits je baan het toelaat uiteraard, zo niet, maak het dan lekker op je vrije dag als uitgebreide lunch. Of doe zoals de Japanners doen en serveer okonomiyaki gewoon als makkelijke avondmaaltijd.

Wat is okonomiyaki?

Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek. Je maakt het met een basis van bouillon, ei, bloem en kool. Je serveert hem met okonomiyaki-saus, Japanse mayonaise en bonito flakes. De meeste ingrediënten kun je vinden in de gewone supermarkt of je kunt ze vervangen voor ingrediënten uit de supermarkt. Toch gebruik ik een aantal ingrediënten in dit recept welke je misschien nog niet kent. Er zijn veel verschillende recepten voor okonomiyaki en dit is hoe ik hem graag maak. Let wel, in veel authentieke Japanse recepten kom je nog wat extra of andere ingrediënten toe. Helaas kun je een aantal van die ingrediënten hier niet (eenvoudig) vinden. Dit is dus mijn (aangepaste) versie van het recept om hem toegankelijk te houden en ik kan je gelukkig wel verklappen dat hij ontzettend lekker is!

Okonomiyaki recept - Japanse omelet

Dashi, bonito flakes & kewpie

Om te beginnen bij dashi. Dashi gebruik je als bouillonpoeder in dit recept en het geeft een heerlijke, rijke smaak aan de okonomiyaki. Het gaat als vocht door je beslag. Dashipoeder kun je in zakjes vinden bij de toko. Kun je het niet vinden, dan vervang je het door een bouillon naar smaak, zoals een half blokje kippenbouillon.

Bonito flakes zijn die ‘kruimels’ die je bovenop de okonomiyaki ziet en wat zo kenmerkend is aan deze Japanse pannenkoek. Over het algemeen kun je bonito flakes niet vinden in de supermarkt en moet je hiervoor naar de toko. Het is flinterdun gesneden gedroogde tonijn en het is lang houdbaar. Het maakt de okonomiyaki echt af dus als het even kan, rij hiervoor langs de toko. Door de warmte van het gerecht ‘dansen’ de flakes, dat maakt het serveren nog net even specialer.Okonomiyaki recept - Hartige japanse pannenkoek

Lekkere saus

Zonder kewpie geen Japanse maaltijd zou ik bijna zeggen. Kewpie is Japanse mayonaise en echt een ontzettend lekkere mayonaise. Ook erg lekker voor over een poké bowl bijvoorbeeld.  Kewpie of een ander merk Japanse mayonaise kun je vaak goed vinden in de supermarkt.

Tot slot heb je okonomiyaki saus nodig om eroverheen te serveren. Die vind je dus wel alleen in de toko. Online zijn er recepten te vinden om het zelf te maken zoals dit recept wat je hier vindt bijvoorbeeld.

Al bij al zou ik zelf zeggen, rij even langs de toko want dan heb je de beste en lekkerste ingrediënten. Maar ik vind het een feestje om even langs te toko te gaan en heb er ook eentje in de buurt. Heb je dat niet, dan heb je bij dezen alle handvatten in huis om gewoon bij de supermarkt om de hoek alles te vinden.

Okonomiyaki recept

Okonomiyaki

Okonomiyaki recept, hartige Japanse pannenkoek
5 van 6 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 ml water (heet)
  • 5 gram dashi stock/bouillon (te vervangen voor een half blokje (kippen)bouillon)
  • 75 gram bloem
  • zout en suiker
  • 250 gram Chinese kool (fijn gesneden)
  • 2 bosui (in dunne ringen)
  • 2 eieren (middel)
  • 25 gram spek (in dunne plakken)
  • om te serveren: bonito flakes, kewpie, okonomiyaki saus

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Los de dashi op in het hete water.
  • Meng daar de bloem door samen met een snuf zout en suiker naar smaak.
  • Schep de gesneden kool en de helft van de bosui erdoor.
  • Tot slot schep je de eieren erdoor tot alles goed door elkaar gemengd is.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag.
  • Schep de helft van het beslag in de pan en maak er een ronde dikke pannenkoek van.
  • Verdeel de helft van de plakjes spek over de bovenkant met een beetje bonito flakes.
  • Als de onderkant goed gebakken is, flip je de pannenkoek om en bak je de andere kant (doe dit voorzichtig, je wilt niet dat je okonomiyaki stuk gaat natuurlijk).
  • Doe de deksel op de pan en laat de pannenkoek goed gaar stomen/bakken. Keer eventueel nogmaals om.
  • Haal de okonomiyaki uit de pan als hij gaar is en serveer naar smaak met de okonomiyaki saus, kewpie, bonito flakes en de rest van de bosui.
  • Herhaal met de andere helft van het beslag voor de tweede Japanse pannenkoek. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Voedingswaarden zijn excl. saus (deze voeg je naar smaak toe)

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 330kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 11g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 6g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Okonomiyaki

Okonomiyaki Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

4 reacties op “Okonomiyaki recept (hartige Japanse pannenkoek)”

  1. Anne-Marie Visser

    5 sterren
    Dit heb ik ondertussen een aantal keer gemaakt.
    Heerlijk recept, in idd doodsimpel om te maken.

    Ik laat het beslagje een uurtje staan zoals je met pannenkoekenbeslag doet.
    Met het snufje suiker wordt het dan heel luchtig.

    Ben niet zo dol op kewpie, naar mijn smaak is het te olieachtig.
    De okonomiyaki saus is een absolute aanrader. Smaakt er super lekker bij!

    1. Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel! Grappig hoe smaken verschillen trouwens, ik ben echt weg van kewpie, heerlijk! En die okonomiyaki is inderdaad ook echt top 🙂

    1. Eef

      Lekker he, ik maak hem ook nog steeds regelmatig. Is bij ons ook echt een favoriet. Blij te horen dat hij bij jou ook de smaak valt 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top