Okonomiyaki. If you say Oko, i say Yaki. Nou echt niet dus hè, dit is helemaal niet yaki, dit is fan-tas-tisch lekker! Okonomiyaki is een soort hartige Japanse pannenkoek. Supersimpel om te maken en eenmaal gemaakt ga je hem gegarandeerd vaker op tafel zetten.
Okonomiyaki is namelijk een tikkie verslavend en nu we massaal allemaal iets vaker (proberen) thuis te werken, heb je misschien ook iets meer tijd om een lunch te maken. Mits je baan het toelaat uiteraard, zo niet, maak het dan lekker op je vrije dag als uitgebreide lunch. Of doe zoals de Japanners doen en serveer okonomiyaki gewoon als makkelijke avondmaaltijd.
Wat is okonomiyaki?
Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek. Je maakt het met een basis van bouillon, ei, bloem en kool. Je serveert hem met okonomiyaki-saus, Japanse mayonaise en bonito flakes. De meeste ingrediënten kun je vinden in de gewone supermarkt of je kunt ze vervangen voor ingrediënten uit de supermarkt. Toch gebruik ik een aantal ingrediënten in dit recept welke je misschien nog niet kent. Er zijn veel verschillende recepten voor okonomiyaki en dit is hoe ik hem graag maak. Let wel, in veel authentieke Japanse recepten kom je nog wat extra of andere ingrediënten toe. Helaas kun je een aantal van die ingrediënten hier niet (eenvoudig) vinden. Dit is dus mijn (aangepaste) versie van het recept om hem toegankelijk te houden en ik kan je gelukkig wel verklappen dat hij ontzettend lekker is!

Dashi, bonito flakes & kewpie
Om te beginnen bij dashi. Dashi gebruik je als bouillonpoeder in dit recept en het geeft een heerlijke, rijke smaak aan de okonomiyaki. Het gaat als vocht door je beslag. Dashipoeder kun je in zakjes vinden bij de toko. Kun je het niet vinden, dan vervang je het door een bouillon naar smaak, zoals een half blokje kippenbouillon.
Bonito flakes zijn die ‘kruimels’ die je bovenop de okonomiyaki ziet en wat zo kenmerkend is aan deze Japanse pannenkoek. Over het algemeen kun je bonito flakes niet vinden in de supermarkt en moet je hiervoor naar de toko. Het is flinterdun gesneden gedroogde tonijn en het is lang houdbaar. Het maakt de okonomiyaki echt af dus als het even kan, rij hiervoor langs de toko. Door de warmte van het gerecht ‘dansen’ de flakes, dat maakt het serveren nog net even specialer.
Lekkere saus
Zonder kewpie geen Japanse maaltijd zou ik bijna zeggen. Kewpie is Japanse mayonaise en echt een ontzettend lekkere mayonaise. Ook erg lekker voor over een poké bowl bijvoorbeeld. Kewpie of een ander merk Japanse mayonaise kun je vaak goed vinden in de supermarkt.
Tot slot heb je okonomiyaki saus nodig om eroverheen te serveren. Die vind je dus wel alleen in de toko. Online zijn er recepten te vinden om het zelf te maken zoals dit recept wat je hier vindt bijvoorbeeld.
Al bij al zou ik zelf zeggen, rij even langs de toko want dan heb je de beste en lekkerste ingrediënten. Maar ik vind het een feestje om even langs te toko te gaan en heb er ook eentje in de buurt. Heb je dat niet, dan heb je bij dezen alle handvatten in huis om gewoon bij de supermarkt om de hoek alles te vinden.


Ingrediënten
- 100 ml water (heet)
- 5 gram dashi stock/bouillon (te vervangen voor een half blokje (kippen)bouillon)
- 75 gram bloem
- zout en suiker
- 250 gram Chinese kool (fijn gesneden)
- 2 bosui (in dunne ringen)
- 2 eieren (middel)
- 25 gram spek (in dunne plakken)
- om te serveren: bonito flakes, kewpie, okonomiyaki saus
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Los de dashi op in het hete water.
- Meng daar de bloem door samen met een snuf zout en suiker naar smaak.
- Schep de gesneden kool en de helft van de bosui erdoor.
- Tot slot schep je de eieren erdoor tot alles goed door elkaar gemengd is.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag.
- Schep de helft van het beslag in de pan en maak er een ronde dikke pannenkoek van.
- Verdeel de helft van de plakjes spek over de bovenkant met een beetje bonito flakes.
- Als de onderkant goed gebakken is, flip je de pannenkoek om en bak je de andere kant (doe dit voorzichtig, je wilt niet dat je okonomiyaki stuk gaat natuurlijk).
- Doe de deksel op de pan en laat de pannenkoek goed gaar stomen/bakken. Keer eventueel nogmaals om.
- Haal de okonomiyaki uit de pan als hij gaar is en serveer naar smaak met de okonomiyaki saus, kewpie, bonito flakes en de rest van de bosui.
- Herhaal met de andere helft van het beslag voor de tweede Japanse pannenkoek. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Ik heb dit recept als eens voor ons tweeen gemaakt, heerlijk! Nu krijgen we eters dit weekend en wil ik het ook maken. Kan je de okonomiyaki ook maken en even warm houden in de oven zodat je er meer tegelijk op kan dienen?
Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat dat wel kan. Ik zou hem dan wel pas garneren net voor het serveren.
Hier ingrediënten voor 4 pers klaargezet. Bloem bij het water werd meteen een deegbal waardoor er niets meer doorheen gemengd kon worden. Alles de prullenbak in. Wat doe ik fout?
Ik heb geen idee, ik maak dit recept zelf heel vaak en de bloem + water is qua verhouding zo dat het nog redelijk vloeibaar blijft. Het wordt in ieder geval geen deegbal. Heb je misschien per ongeluk volkoren of zelfrijzend gebruikt?
Bij mij wordt het ook vrij dik (maar geen bal overigens), dus ik doe de eieren er al eerder door (als het beslag grotendeels is afgekoeld en daarna pas de kool.
Overigens hier een go-to recept, dus dank! Ik doe in het beslag nog furikake als fijne smaakvolle toevoeging.
Sommige bloemsoorten absorberen meet vocht, dat is het enige wat ik kan bedenken aangezien dit recept veelvuldig is getest! Je kunt altijd op gevoel een beetje meer water toevoegen. Heel leuk om te horen dat je het zo graag maakt en heerlijk met furikake! 😀
Hoi! Absolute aanrader dit recept!
Ik maak kleine pannenkoekjes- wordt sneller gaar en is makkelijker bakken! Ook handig met mijn 3jarige!
Heb de mayo vervangen door srirachamayo.
Wat een goed idee, dat is inderdaad nog makkelijker 🙂
Het is erg lekker
Dankjewel!!
Hallo Eef,
Waar koop ik deze, en wat voor ingrediënten zijn deze?*bonito flakes, *kewpie, *okonomiyaki saus.
Kan ik deze ook in een bowl maken?
Alvast bedankt voor alles lekkere recepten die je met ons deeld!🙏🏼👌🏼😍
Bij de toko kun je die vinden, kewpie kun je ook bij de meeste supermarkten vinden tegenwoordig trouwens :-). In een bowl is niet zo handig denk ik aangezien het meer een soort van omelet is.
Heerlijk gerecht en goed recept. Ik heb spitskool gebruikt. In verhouding wel iets meer kool erin dan volgens het recept. En zeewiersalade erop is ook aanrader.
Fijn om te horen! En dat klinkt heerlijk 🙂
Het eindresultaat smaakte net als in Japan!!
Goed recept
Ik had alles behalve de kewpie mayo. Gewone mayo werkte ook prima
Wat super om te horen! Dankjewel voor het delen 🙂
Ik vond m supermakkelijk en heerlijk! Dank voor dit recept!
Wat leuk om te horen! Dankjewel 🙂
Niemand maakt betere okonomiyaki dan mijn vriendin Mayumi !
Ik heb hem al een paar keer gemaakt.
Het is echt heerlijk recept.
Dankjewel hiervoor.
Lekker he, ik maak hem ook nog steeds regelmatig. Is bij ons ook echt een favoriet. Blij te horen dat hij bij jou ook de smaak valt 😀
Dit heb ik ondertussen een aantal keer gemaakt.
Heerlijk recept, in idd doodsimpel om te maken.
Ik laat het beslagje een uurtje staan zoals je met pannenkoekenbeslag doet.
Met het snufje suiker wordt het dan heel luchtig.
Ben niet zo dol op kewpie, naar mijn smaak is het te olieachtig.
De okonomiyaki saus is een absolute aanrader. Smaakt er super lekker bij!
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel! Grappig hoe smaken verschillen trouwens, ik ben echt weg van kewpie, heerlijk! En die okonomiyaki is inderdaad ook echt top 🙂