Loempiataart

Loempia’s ken je waarschijnlijk wel, maar ken je ook loempiataart? Dat is eigenlijk een soort loempia quiche, oftewel een grote loempia. Een krokant jasje van filodeeg en een heerlijke loempia vulling, ontzettend makkelijk om te maken en heel erg lekker!

Taart van loempia

Ik kwam op het idee voor loempiataart toen ik bij mijn moeder zat te bladeren in het kookboek van ‘Project Gezond‘. Puur het idee trouwens, qua vulling heb ik mijn eigen draai eraan gegeven en ben ik uitgegaan van mijn recept voor loempia’s. Die vulling is zó lekker, goed gekruid en met lekker veel groenten. Echt al jaren een lievelings! Nu dus ook in groot ‘verpakking’ verkrijgbaar 😉 .

Door de loempia’s eens anders te maken, zoals een quiche, heb je een heerlijke, snelle en makkelijke maaltijd die je zo op tafel zet en waar het hele gezin van kan genieten.

Makkelijke loempiataart

Ideaal dus, zo’n loempiataart vind ik! Je kunt hem zo serveren, maar hij is extra lekker met een frisse salade erbij. En alhoewel het er misschien wat ingewikkeld uitziet, het is echt niet moeilijk om te maken. Je maakt het ook gewoon in een springvorm, dus je hebt er geen gekke dingen voor nodig.

Het filodeeg verdeel je over de vorm, de vulling gaat erin en vervolgens vouw je het geheel weer dicht. En klaar is je loempiataart! Je kunt trouwens voor filodeeg uit de vriezer gaan of vers filodeeg gebruiken, dat kan natuurlijk allebei. Zelf vind ik vers filodeeg altijd wel fijn werken omdat dit iets minder snel scheurt. Maar goed insmeren met olie helpt sowieso ook.

Loempia taart uit de oven

Sowieso hou ik van ovengerechten. Zeker met een gezin tijdens de drukke doordeweekse dagen is het gewoon ideaal. Je kunt het vaak goed voorbereiden, terwijl het in de oven staat ruim je alvast de keuken op en zodra de oven piept kunnen we gelijk aanvallen.

Dat is dus ook zo ideaal met deze loempiataart. Hij is zo gemaakt, je hebt er maar 10 minuutjes voor nodig en vervolgens nog een half uurtje in de oven en dan is het al klaar.

Heerlijke vulling in de loempia quiche

De vulling van deze taart van loempia is zó lekker. Die is goed vergelijkbaar met de vulling van een ‘gewone’ loempia. Kipgehakt, groenten en verschillende sausjes om het op smaak te brengen. Waaronder chilisaus, die trouwens ook heel leuk en lekker is om zelf te maken! Serveer er wat extra bij als dipsausje.

Als jij gek bent op loempia’s, dan moet je dit recept voor loempiataart echt eens proberen hoor! Ik durf te wedden dat deze heel snel een van je favoriete avondmaaltijden wordt.

Loempiataart

Ben jij gek op loempia's? Dan wil je deze loempiataart oftewel loempia quiche maken. Heerlijke vulling in een krokant jasje en zo gemaakt!
4.58 van 14 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 10 plakken filodeeg (ontdooid)
  • 100 gram glasnoedels
  • 1 theelepel gember (vers, geraspt)
  • 100 gram wortel (julienne/geraspt)
  • 400 gram kipgehakt
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 100 gram prei (in dunne ringen)
  • 400 gram Chinese kool (in dunne repen)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 100 gram taugé
  • 2 eieren
  • sesamzaadjes
  • olie, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Week de glasnoedels enkele minuten in warm water, laat ze daarna uitlekken en snij ze in grove stukken.
  • Doe een beetje olie in de wok, fruit de gember aan, voeg de wortel toe en bak dit even kort tot de wortel iets zachter begint te worden.
  • Voeg dan het kipgehakt toe samen met het halve bouillonblokje en naar smaak zout en peper.
  • Zodra het gehakt gaar is voeg je de prei en de Chinese kool toe, even mee bakken en breng op smaak met de ketjap, oestersaus, sojasaus en chilisaus, naar wens nog een beetje peper.
  • Voeg daarna de glasnoedels en de taugé als laatste toe. De taugé mag een beetje knapperig blijven.
  • Vet de springvorm in en verdeel de vellen filodeeg over de quichevorm. Smeer tussen elk vel met een keukenkwastje een beetje olie. Laat de vellen iets over de vorm hangen.
  • Kluts de eieren in een kom en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de loempiavulling over de quiche en giet daar de eitjes overheen.
  • Vouw de overhangende loempiavellen terug en smeer ze in met een beetje olie. Bestrooi optioneel met sesamzaadjes.
  • Bak de quiche nu in ca 30-40 minuten in de oven tot hij gaar en mooi lichtbruin is. Serveer eventueel met een frisse (komkommer) salade. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 472kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwitten: 28g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

18 thoughts on “Loempiataart

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Evelien, je zou (gerookte) tofu kunnen gebruiken? Deze even goed uitknijpen en verkruimelen, tofu neemt de smaak van de sausjes en specerijen goed op. Kook ze!

    • 4 sterren
      Hi Eef, de taart was erg lekker, maar snel en makkelijk vond ik het bereiden niet. Alleen al het schoonmaken en snijden van de groenten kostte mij veel tijd. Heb je ook een tip voor hoe je het restant het beste kunt opwarmen?

      • Blij dat het in de smaak is gevallen, je kunt eventueel ook voorgesneden groenten gebruiken wil je het jezelf iets makkelijker maken. Opwarmen zou ik op 180 graden in de oven doen, tijd is een beetje afhankelijk van hoe groot het stuk is wat je wilt opwarmen maar ik zou eens beginnen met 10-15 minuten en dan even kijken.

  • Geweldig goed recept! De variatie die wij er nog op hebben gemaakt is alle groenten raspen of fijn snijden met de keukenmachine en paprika toegevoegd. Voor herhaling vatbaar!

  • Barbara Metz says:

    5 sterren
    Voor het vega maken van loempia’s of deze loempiataart:
    Gebruik shiitake ipv kip.
    Scheur of snijd het in smalle reepjes en kruid het met z+p+5spice + met wat olie bevochtigen en dan een beetje bloem er door en bakken in anti-aanbakpannetje. Boeg toe asn de groenten en meng het er doorheen en maak zo de loempia of deze taart verder af.
    Shiitake heeft een beetje de “ structuur” van kipvlees.
    Succes!

  • Hoi! Ten eerste: je hebt een geweldige site met heerlijke recepten. We genieten er wekelijks van!
    Vraagje over dit recept. Ik ben ei intolerant. Wat voor alternatief heb je dus voor de twee eitjes?
    Groetjes Ceciel

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk om te horen, dankjewel! Je zou bijvoorbeeld (silken) tofu kunnen gebruiken, maar ik lees op internet ook dat je tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree of twee eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met twee eetlepels water ook zou kunnen gebruiken als ei-vervanger. Dat heb ik zelf niet getest, maar zou je zeker eens kunnen proberen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept