Weber BBQ grillen

BBQ organiseren – 12 tips!

Een BBQ organiseren voor vrienden, familie of de hele buurt? Hoe groot je groep of groepje ook is, ik geef je vandaag alle tips voor een geslaagde BBQ en waar je allemaal aan moet denken.

Voor je begint met het maken van een boodschappenlijstje voor de BBQ: denk even na over wie er komen. Zijn er belangrijke allergieën of dieetwensen om rekening mee te houden? Weet je het niet zeker? Vraag het even, kleine moeite en zo kom je niet voor verrassingen te staan op de dag zelf. Bestaat het gezelschap alleen uit volwassenen of ook (kleine) kinderen? Kinderen eten vaak minder, maar willen soms ook andere dingen eten. (Knak)worstjes van de BBQ, een lekkere fruitsalade of marshmallows om te roosteren boven de BBQ als toetje zijn eenvoudige dingen om zelfs je kleinste gasten tevreden te houden.

Eef test: Weber Pulse 1000

1. Stap 1 voor een BBQ organiseren: Welke BBQ kies je?

Heb je voldoende aan de BBQ die je al in huis hebt of heb je er een extra nodig of toch een liever een grote(re)? Een kolenbarbecue is prima voor een beperkt gezelschap, maar wordt je groep wat groter en wil je wat meer grip hebben op de temperatuur dan raad ik je een gas of elektrische BBQ aan. Minder gedoe, minder kans op verschroeide burgers als oom Piet met zijn beperkte grill technieken toch perse wil helpen en je kunt vrijwel direct beginnen met BBQ-en.

fonqweberbbq3

2. Hoeveel vlees heb je nodig per persoon voor een BBQ?

Reken je ongeveer 400-500 gram vlees per persoon dan zit je vaak goed. Voor kinderen heb je zeker aan de helft genoeg. Dit is uiteraard een beetje afhankelijk van je gezelschap en wat je er nog allemaal bij doet. Zorg voor variatie in de vleesgerechten en ga voor ongeveer 4 tot 5 verschillende soorten vlees. Denk aan saté, worstjes, burgers, biefstuk etc. Hierbij wat inspiratie voor voor lekkere vleesgerechten van de BBQ:

Garnalen spiesjes maken

3. Visje erbij?

Vis op de BBQ is heerlijk. Het is een lekkere afwisseling wanneer de BBQ vooral bestaat uit vlees. Vervang 1 of 2 soorten vlees eens voor vis. Populair zijn gamba’s van de BBQ, garnalenspiesjes of vispakketjes waarbij je pakketjes met aluminiumfolie en/of bakpapier maakt welke je vult met vis, (fijngesneden) groenten en verse kruiden.

Courgette van de grill met verse kruiden

4. Gegrilde groenten

Gegrilde groenten van de BBQ zijn ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Je kunt groente spiesjes maken, maar ook gegrilde courgette van de BBQ, paprika, aubergine of groene asperges zijn een goed idee. Even van te voren marineren in een simpele marinade op basis van olijfolie, citroensap en (verse) kruiden naar smaak en ze kunnen zo de BBQ op.

Pastasalade met avocado

5. Vergeet de salades en het brood niet

Als je een goede BBQ wilt organiseren zijn salades en brood onmisbaar. Als je gasten trek hebben kunnen ze (alvast) een broodje smeren of wat salade nemen. Het zorgt ook voor wat afwisseling qua gerechten. Ideale salades zijn pastasalades. Die kun je namelijk goed voorbereiden en veel mensen vinden ze heerlijk. Serveer daarbij eventueel nog een lekkere salade op basis van bladsla en eventueel wat partjes watermeloen met een beetje verkruimelde feta en een paar druppels honing eroverheen, lekker! Qua brood kun je alle kanten op. Zelf vind ik Turks brood bijvoorbeeld heerlijk voor bij de BBQ, maar je kunt ook gaan voor de klassieker, stokbrood. Ga voor een variatie van bruin en wit en serveer het brood alvast gesneden in mandjes op tafel.

6. Vegetarische of veganistische gasten?

Een BBQ hoeft niet alleen maar uit vlees of vis te bestaan. Gegrilde groenten zijn heerlijk, maar er zijn tegenwoordig ook heel veel vleesvervangers te verkrijgen of burgers op basis van groenten zoals een bietenburgers of champignonburgers en vergeet die lekkere halloumi om te grillen trouwens ook niet.. Ook als je geen vegetarische of veganistische gasten aan tafel hebt kan het een lekkere afwisseling zijn om 1 of meer vleesgerechten te vervangen voor vegetarische gerechten. Binnenkort komt er een artikel online met heel veel inspiratie voor een vegetarische BBQ…

Zelf Kruidenboter Maken

7. Sausjes en dips

Een BBQ is niet compleet zonder lekkere sausjes! Knoflooksaus, BBQ saus, satésaus en cocktailsaus zijn de bekende jongens en natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ mayonaise en ketchup op tafel zetten. Voor op brood denk je aan kruidenboter of een lekkere aioli. Doe eens wat anders en denk ook eens aan: hummus, tzatztiki, gezouten boter, tapenade of guacamole bijvoorbeeld.

Twee glazen zelfgemaakte groene ijsthee

8. Lekkere koude drankjes

Zorg dat je het drinken alvast koud hebt staan. Dit is echt iets wat vaak vergeten wordt… toch nog even snel de drankjes in de vriezer doen om te koelen en voor je het weet heb je bevroren biertjes 😉 . Zet een reminder voor jezelf dat je op tijd de drankjes in de koeling zet. Leuke emmers met ijsklontjes erin doen tijdens een BBQ prima dienst als koeling voor biertjes of (blikjes) fris. Zo kan iedereen zelf pakken en dat scheelt je een hoop heen en weer lopen. Zet een karaf limonade of water met wat citrusfruit erin op tafel en voor de kleintjes is het leuk om een limonadetap neer te zetten. Hierin kun je limonade doen of ook water met (zomer) fruit en wat takjes munt bijvoorbeeld. Wat ijsblokjes erop et voila, het drinken staat klaar.

Mango sorbetijs

9. Toetje toe

Mijn tip: hou het simpel en licht. IJs is vaak de makkelijkste en eigenlijk ook de beste keuze als afsluiter voor een BBQ. Je kunt zelf ijs maken of zelf ijs kopen 😉 Eventueel kun je er nog gegrild fruit van de BBQ bij serveren zoals perzik, ananas of  watermeloen om in zomerse sferen te blijven.

10. Maak het jezelf niet té moeilijk.

Alles zelf maken is heerlijk, maar je moet er wel tijd voor hebben. Kies ervoor om een deel zelf te maken en een deel kant-en-klaar te kopen bij de slager, groenteboer of gewoon in de supermarkt bijvoorbeeld. Je kunt je gasten ook vragen iets mee te nemen. Maakt tante Linda altijd een heerlijke saus? Die wil ze vast wel meenemen. En die beroemde pastasalade van de buurvrouw mag natuurlijk ook niet ontbreken. Veel mensen zullen het alleen maar leuk vinden om iets mee te nemen en hun steentje bij te dragen aan de BBQ.

fonqweberbbq4

11. BBQ organiseren: bereid de BBQ voor

Als je een BBQ organiseert kun je vaak veel dingen voorbereiden. Vlees kun je een dag van te voren marineren of langer als je het in de vriezer doet. Tip hierbij is om het vlees te marineren en in ziplock bags en in de vriezer te doen. De dag ervoor uit de vriezer halen en rustig laten ontdooien in de koelkast. Sommige sausjes kun je goed voorbereiden, sausjes op basis van knoflook zou ik persoonlijk op de dag zelf doen. De knoflook kan namelijk erg sterk worden als hij te lang kan intrekken. Salades zoals pastasalade of aardappelsalade kun je ook een dag van te voren maken. Zo hou je het voor jezelf behapbaar en leuk.

12. Geniet!

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: geniet! Probeer het voor jezelf op de avond/ dag zelf zo makkelijk mogelijk te maken zodat je ook gezellig even kunt kletsen met je gasten in plaats van constant heen en weer rennen om alles te maken en te regelen. Zorg dat het drinken klaar staat op de tafel/ tafels (maak desnoods een buffetje waarop je het drinken, de salade(s) en het brood zet samen met bordjes, glaasjes en het bestek). Uiteindelijk moet jij/ moeten jullie ook een leuke en gezellige avond hebben!

Compleet verzorgd

Wil je het helemaal makkelijk voor jezelf maken? Dan kun je tegenwoordig zelf een compleet verzorgde BBQ bestellen. Voorzien van de BBQ zelf, maar ook verschillende vlees-, vis- en vegetarische gerechten, (stok)brood en smeerseltjes. Zelfs het servies wordt bezorgd én weer opgehaald waardoor je ook nog eens geen omkijken naar de afwas hebt.

BBQ organiseren en op zoek naar meer BBQ recepten inspiratie? Bekijk mijn al mijn BBQ recepten >>

5 thoughts on “BBQ organiseren – 12 tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *