Kipsaté of zoals ze dit gerecht in Indonesië noemen: saté ajam. En laat dat nou precies zijn waar ik de lekkerste saté ooit heb gegeten! Geïnspireerd door saté uit Indonesië heb ik dit heerlijke recept uitgewerkt voor je. Belachelijk lekker gemarineerde kipsaté die je makkelijk thuis kunt maken en lekker kunt grillen op de BBQ of op de grillplaat.
Waar wij in Nederland vaak grote(re) stukken kip aan een stokje rijgen is het in Indonesië gebruikelijk om juist kleine stukjes kip te doen. Dat snap ik wel: zo kan je marinade namelijk in elk stukje kip goed intrekken en dat proef je! Daarnaast gebruik ik graag kipdijfilet voor mijn kipsaté. Kippendij is namelijk wat vetter vlees dan kipfilet. Omdat je kipsaté vaak op hogere temperatuur bereid zoals op de BBQ of de grill zorgt dat vetje ervoor dat je super malse en smaakvolle kipsaté krijgt.
Kipsaté van de BBQ
Echt veel tijd ben je niet kwijt met het maken van deze verrukkelijke kipsaté. Waar je wel even de tijd voor moet nemen is marineren. Voor het beste resultaat marineer je namelijk de kip minimaal 1 dag van te voren. Dan kunnen de smaken goed intrekken en krijg je simpelweg het beste resultaat. Serveer er lekkere zelfgemaakte satésaus bij. Kipsaté zelf kan onderdeel zijn van een avondje BBQ-en, maar is ook verrukkelijk bij zelfgemaakte bami, nasi, een avondje ‘makkelijk’ met frietjes, stokbrood en een salade of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram kipdijfilet
- 1 maggiblokje
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels sojasaus
- 1½ eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels sesamolie
- 2 theelepels gemalen koriander ((ketoembar))
- 1 theelepel gember ((vers, geraspt))
- 1 theelepel sambal
- zwarte peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de kipdijfilet in kleine blokjes en doe dit in een kom.
- Voeg alle overige ingrediënten toe, zwarte peper naar smaak en schep dit goed door elkaar.
- Dek de kom af en zet dit, bij voorkeur, een nacht in de koelkast om te marineren.
- Rijg de stukjes kip aan de spiesjes en grill ze om en om op de BBQ of in een grillpan. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Claudia [email protected] says:
Hoi Eef, vandaag alle vlees gerechten in de marinade om morgen lekker te gaan bbq-en.
Ik heb een tip: om te laten marineren én om ruimte te besparen in de koelkast, doe ik het vlees/kip gebeuren in een zak. Kun je het ook als je weer eens in de koelkast komt, even lekker husselen!!
Groetjes Claudia (Brinkman)
Eef says:
Goede tip! Dank voor je aanvulling 😀
Lodewijk says:
In de benodigdheden staat een maggiblokje. Wat die je daarmee; kom het niet tegen in de bereidingswijze.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Lodewijk, bij stap twee voeg je deze toe;
‘Voeg alle overige ingrediënten toe, zwarte peper naar smaak en schep dit goed door elkaar.’
Kook ze!
Claudia [email protected] says:
Hoi Eef, vandaag alle vlees gerechten in de marinade om morgen lekker te gaan bbq-en.
Ik heb een tip: om te laten marineren én om ruimte te besparen in de koelkast, doe ik het vlees/kip gebeuren in een zak. Kun je het ook als je weer eens in de koelkast komt, even lekker husselen!!
Groetjes Claudia (Brinkman)
Mieke says:
Zou ik ook kipfiletblokjes kunnen gebruiken? ( leg ik ze eerst in bakingsoda)
Eef says:
Ja dat kan prima, kipdijfilet is wat vetter en blijft wat malser vandaar dat ik dat heb gebruikt in dit recept, maar kipblokjes mag ook 🙂
Pet C says:
waarom in de baking soda? Wordt t dan malser?
Cervantes says:
Bakingsoda werkt bij varkensvlees en kip.
Indien goed toegepast wordt het vlees malser
Detje says:
Hoi Eef
Ik had te weinig tijd dus marineer op dezelfde dag
Alles door elkaar in een pan 4 uur vantevoren en pan op inductie met deksel erop. Op stand 1. laten stoven een half uurtje door lauwte trekt het ook in kip. Heerlijk! Dank voor de goede samenstelling van de kruiden
sofie says:
Was echt lekker! super recept 🙂
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te horen, dank je wel! Worden we blij van ?
Geralda Van Zoeren says:
Eindelijk kan ik saté beter kruiden dan mijn moeder met dit recept. Nu is mijn moeder nieuwgierig waat ik het vandaan haal. Gewoon bij Eef. Ik ben blij met je Eef.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ah wauw dat is wel een groot compliment zeg! Super om te horen 😀
erik says:
eerst opmerking:moest pot pindakaas halen, lust het zelf niet, wel nootjes en pinda’s. en sate dus
dus wat cashewe nootjes er door heen gemalen, voor extra bite.(ook handig als je pinda allergie hebt)
verder de spiesen die jij hebt heb ik niet wel sate stokjes 🙂
verder met duitse friet gegeten(zijn geribbelde en bakken erg krokant)
met sla en tomaat en komkommer om het toch gezond te laten lijken 🙂
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk! 😀
[email protected] says:
Hoi Eef, moet je de knoflook persen en wat is de bedoeling van het maggiblokje. Moet je deze vermalen?
Ik heb de kleine Maggiblokjes 3 voor 1 liter vocht maar wil het dubbele maken. Dan ook echt 6 van deze kleine blokjes toevoegen?
Groetjes,Marisca
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marisca, de knoflook pers je inderdaad uit en het maggiblokjes kun je tussen je vingers kruimelen of vermalen! In het basisrecept staat 1 maggiblokje, je kan in de ingrediënten de hoeveelheid porties aanpassen en dan rekent hij vanzelf de hoeveelheden door. 6 maggiblokjes is wat veel inderdaad, ik zou gewoon het recept aanhouden.
Anita says:
Hallo Eef, wil graag deze saté maken.
Vraagje over de maggi blokje zijn dag de kleine vierkantjes? En de ketjap de zoete of zoute? Hoor het graag, alvast bedankt.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Anita, wat leuk! Ja maggiblokjes koop je in kleine vierkant blokjes, ketjap is de zoete 😉 Kook ze!