Bami goreng, gebakken mie. Origineel een Chinees recept, maar ook bekend uit de Indonesische en Surinaamse keuken. Super makkelijk om te maken, snel klaar en fantastisch lekker. Daarvoor heb je helemaal geen pakje of zakje nodig en ik vertel je hoe je de lekkerste bami goreng zelf maakt.
De meeste mensen gebruiken een pakje of zakje om bami goreng te maken. Nu ben ik niet anti pakjes of zakjes, maar zelf maken is nou eenmaal veel leuker. Je weet precies wat je eet én je kunt het gerecht volledig naar eigen smaak aanpassen.
Het geheim van mijn bami goreng
Het ‘geheim’ van mijn bami goreng is trassi. Trassi is gefermenteerde garnalenpasta. Nee, nu niet gelijk wegklikken want trassi kunt je gewoon vinden bij de supermarkt om de hoek. Trassi is een smaakmaker welke vaak gebruikt wordt in de Indonesische keuken. Trassi kan wat sterk ruiken, maar geloof mij hij maakt deze bami goreng van lekker, naar heel lekker!
Snelle bami goreng
De basis van mijn bami goreng is grotendeels vegetarisch. Met uitzondering van de trassi natuurlijk. Ik serveer graag een gebakken eitje en kroepoek bij de bami. Soms serveer ik er kipsaté met zelfgemaakte satésaus bij. Gebakken uitjes, wat verkruimelde nootjes of zuur zoals Atjar smaken er ook goed bij. Mocht je wel vlees door je bami goreng willen dan kun je ervoor kiezen om wat spekjes of blokjes ham mee te bakken. Ook erg lekker. Ik gebruik voor een extra snelle bami goreng een groentepakket. Dat scheelt je een hoop snijwerk en je hebt direct een lekkere berg groenten door je bami.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram bami groenten (voorgesneden groentepakket)
- 250 gram mie
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 rode peper
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels trassi
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel gember (verse, geraspt)
- 1 theelepel ketoembar
- olie, peper, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de mie beetgaar in een pan met een snuf zout en giet daarna af.
- Snij de ui en knoflook fijn. Snij de rode peper in dunne ringen (verwijder eventueel de zaadjes).
- Doe een beetje olie in een wok en fruit de ui, knoflook en peper even aan.
- Voeg dan de gember en de trassi toe en bak even kort mee.
- Voeg dan het bami groentepakket toe en wok dit tot de groenten gaar zijn. Houd de taugé uit het pakket apart en voeg dit pas op het laatst toe.
- Kruid ondertussen de groenten met de komijn, ketoembar, ketjap manis, sojasaus en naar smaak nog een beetje peper, zout en extra ketjap manis.
- Voeg de mie toe aan de groenten. Wok even mee kort en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Eva says:
Het ziet er heerlijk uit, maar is het niet een beetje lastig/tijdrovend om de tauge uit het pakkket te vissen?
Eef says:
Dankjewel! Nee hoor, gewoon het gros eruit halen. Een klein beetje taugé langer meebakken is echt geen probleem, maar het is het lekkerste om dat als laatste te bakken dan heeft het nog een beetje een ‘bite’
Jolanda says:
Mijn vader maakte in mijn jeugd elk weekend een Indonesische maaltijd. En hij hield ook de verhouding 2-1 aan voor ketoembar- djinten. Hij gebruikte ook niet zoveel Trassi. Maar het smaakte geweldig. Maar smaken verschillen en iedere Indonesische huisvrouw gebruikte haar eigen recept. Dus alles kan. Jolanda
Irene Bongaerts says:
Ziet er goed uit! Maar is het niet zo dat de verhouding ketoembar-djinten (komijn) 2:1 is i.p.v. 1:2?
Komijn is anders zo overheersend?
Eef says:
Ik vind het zo zelf erg lekker, maar pas de verhouding gerust aan als je dit wilt.
Cora says:
Heerlijk! Een blijvertje hoor
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel! 🙂
Tonny says:
Hoi Eef,
vraagje: 1 eetlepel sojasaus, welke gebruik jij zelf hier? En, ketjap is ook sojasaus…kan ik dan ook gewoon een extra eetlepel ketjap gebruiken?
Groetjes,
Tonny
Eef says:
Hi Tonny,
Ketjap manis is echt wat anders dan sojasaus, Ketjap is veel dikker en meer een zoete dikke saus. Sojasaus is dunner en ik gebruik ook beide in de bami, lekker :-). Ik gebruik graag Lee Kum Kee, ABC of Vanka-Kawat Kaki tiga ketjap medja voor de ketjap. Voor de sojasaus zijn Kikkoman of Lee Kum Kee het lekkerst (let op: kies wel lichte sojasaus, donkere of dark soj sauce is weer wat anders). Groetjes,
Karel J.M. Boogers says:
als je bami goreng (verpakt) koopt is het langer bruikbaar dan de datum tot?
Eef says:
Bedoel je zo’n pakket met bami/ nasi groenten?
Wendelien says:
Welke bami gebruik jij altijd? Er is zo veel keuze. Of gebruik je mie?
Eef says:
Ik gebruik meestal mie nestjes, niet van een bepaald merk overigens 🙂
M. van Akker says:
Heb net het recept gemaakt met dunne mie. Trassie en ketoembar hadden ze niet bij mijn supermarkt maar de mie was zonder toch heel lekker. Heb biologische spekreepjes gebruikt om het meer smaak te geven.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Jessica Smits says:
Afgelopen weekend heb ik dit gemaakt en het was echt lekker! Zoveel beter dan die kruidenzakjes met Bamikruiden ????. Eef heeft er een fan bij! Ik was zelf alleen iets te enthousiast geweest met de Spaanse peper ???????? volgende keer ietsje minder. Die trassie is echt een uitvinding en staat nu standaard op mijn boodschappenlijst. Waarom is dat potje zo klein in de winkel?
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Hahaha geen idee 😉
Elianne says:
Even benieuwd naar de maataanduiding… Bij de een is een theelepel anders dan bij de ander ;). Ik heb van die officiële lepeltjes met maat aangevingen. Heb jij die ook gebruikt? Of echt de eetlepel en theelepel?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Elianne! Eef heeft echte theelepels en eetlepels gebruikt (anders vermeldt ze de maten van het schepje erbij). Ik neem het zelf nooit zo nauw of heel precies met tl en el (zie dit meer als een richtlijn). Een beetje op gevoel en tussendoor proeven of het naar mijn smaak is 🙂 .
Mark says:
Ik heb mezelf helemaal aan het recept gehouden, en wat was het lekkerrrrr.
Bedankt maar weer voor dit recept 😘
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha, wat fijn om te horen! Dankjewel Mark! 😀
Herman says:
De echte Trassi kun je niet meer vinden bij de Jumo en A&H. De Plus verkoopt deze nog wel. Merk FLOER BRAND
Herman says:
Foutje. Het merk is: Flower Brand
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te weten! Bedankt voor het delen 🙂
Trix Berga says:
Heerlijk met spek erdoor.
Astrid says:
Heerlijke recepten heb jij altijd. Ik kook zelf de (eier)mie altijd met een kippenbouillon tablet. Dat geeft wat extra smaak.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Astrid!
Susanna says:
Een blijvertje deze! Heerlijk en makkelijk te maken..dank je wel voor dit fantastisch recept!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Susanna!