Zelf Barbecuesaus Maken

Zelf Barbecuesaus Maken

Zo! Als we de weermannen en vrouwen mogen geloven komt ‘ie dan toch ein-de-lijk te voorschijn dat zonnetje. Van een heuse hittegolf wordt gesproken en misschien ben ik ietsjes te nuchtiger of dit voorjaar iets te vaak teleurgesteld dat ik eerst maar eens wil zien en dan geloven. Desalniettemin mocht het dan toch zulk lekker worden dat je barbecue weer aan kan en je lekker in je tuintje kan gaan vertoeven dan is het niet geheel onbelangrijk daar een fijne saus bij te hebben toch?! Barbecuesaus wel te verstaan en natuurlijk hoef je daar geen barbecue voor aan te steken want deze saus smaakt werkelijk overal lekker bij. Als je wel eens een barbecuesaus hebt geproefd die je lekker vindt kun je de meeste smaken wel bedenken. Het is een zoete donkere saus met een licht pittige ondertoon en heeft ook iets rokerigs. Althans zo vind ik mijn barbecue saus het lekkerst en vandaag vertel ik je precies hoe die zelf kunt maken!

Ik besloot de keuken in te duiken met mijn keukenkastjes open om eens lekker te gaan experimenteren. Uiteraard een notitieblokje erbij zodat ik nog precies weet wat ik er nou eigenlijk allemaal ingedaan had als de saus eenmaal klaar zou zijn. Et voila, het resultaat was daar: de lekkerste barbecuesaus die ik ooit heb mogen proeven! Deze gaat hier hopelijk nog vaak op tafel staan deze zomer! Althans als het weer een beetje mee zit natuurlijk zodat die barbecue weer lekker aan kan 😉 en anders past ‘ie trouwens ook perfect bij een broodje hamburger of wat dacht je van Pulled Pork?!

Voor de rokerige ondertoon van de barbecue saus heb ik voor gerookte paprikapoeder gekozen. Sowieso zorg ik altijd dat ik gerookte paprikapoeder in huis heb. Het is namelijk een heerlijke smaakmaker in veel gerechten maar helaas niet verkrijgbaar in de ‘grote’ supermarkten. Kijk ervoor op de markt, bij de Turkse supermarkt of bij een kookwinkel zoals Dille & Kamille.

Kies trouwens gewone naturel tomaten passata (tomatensaus) om de saus mee te maken dus zonder toevoegingen van andere kruiden of smaakmakers.

Wat heb je nodig voor een flinke pot barbecuesaus:

Bereidingstijd: 20 minuten

  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 250 ml tomaten passata
  • 2 el honing
  • 3 el rode wijn azijn
  • 1,5 el Worcestersaus
  • 2 tl mosterdpoeder
  • 1,5 tl gerookte paprikapoeder
  • 1,5 tl zout
  • 1,5 tl vers gemalen zwarte peper
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl uienpoeder
  • snufje chilipeper
  • maizena

Hoe je zelf Barbecuesaus maakt:

Eigenlijk kunnen we het niet echt een recept noemen want alle bovenstaande ingrediënten (minus de maizena) doe je in een pannetje en op middelhoog vuur breng je het rustig aan de kook. Daarna lekker laten in koken tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt. Als je de saus nog wat te dun is kun je er eventueel wat maizena aan toe voegen om de saus wat dikker te maken. Let wel voeg steeds maar een klein beetje maizena toe en laat het dan even rustig pruttelen, maizena heeft namelijk heel even nodig om zijn ‘werk’ te doen en je wilt niet eindigen met een té dikke saus.

Als de barbecuesaus klaar is kun je ‘m meteen serveren.

Zelf Barbecuesaus MakenEet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

27 reacties op “Zelf Barbecuesaus Maken”

  1. Heerlijk! Ik heb nog nooit gerookte paprikapoeder op..ik ga gelijk eens op zoek. Nu heel nieuwsgierig, want ben een groot kruiden en specerijen fan! Kan je dit ook nog bewaren hierna?

    1. De saus kun je nog bewaren hoor als je zorgt voor een schoon flesje of potje dan zou het gok ik ca. een maand wel goed moeten blijven afgesloten in de koelkast. Helaas kan ik je het niet uit ervaring beloven gezien ‘ie meestal eerder op is dan dat 😉

  2. Ik ben dol op worcester, maar barbecue is niet mijn favoriet. Dat rokerige vind ik juist niet zo. Gelukkig zijn er nog andere sausjes 😉

  3. Pingback: Pulled Pork uit de Slowcooker | Eef Kookt Zo

  4. Hallo Eef
    als ik de ingrediënten bekijk lijkt het me dat de saus op zich al dik is omdat alle ingrediënten al droog zijn en er b.v. geen ander vocht als b.v. water is toegevoegd.
    Ik heb hem nog niet gemaakt maar ga het zeker proberen, wacht even op je antwoord.

    1. Klopt inderdaad, de saus heeft van zichzelf een mooie consistentie (zeker als je het iets inkookt). Mocht je hem iets lobbiger willen hebben kun je wat maizena toevoegen maar dit hoeft zeker niet (is net wat je voorkeur is 🙂 )

  5. Hallo Eef
    als ik de ingrediënten bekijk lijkt het me dat de saus op zich al dik is omdat alle ingrediënten al droog zijn en er b.v. geen ander vocht als b.v. water is toegevoegd.
    Ik heb hem nog niet gemaakt maar ga het zeker proberen, wacht even op je antwoord.

    1. Dan heb je vrees ik de saus iets te lang ingekookt. Je kunt het eventueel opnieuw koken met een beetje extra water erbij tot je de gewenste dikte hebt.

  6. Hallo Eef,

    Leuke site heb je.
    Daarnet heb ik de bbq saus gemaakt, makkie, maar wat is hij dik en zoet.
    Ik ga ervan uit dat deze ook koud geserveerd kan worden. Misschien valt al die basterdsuiker dan wel mee.

    Groeten en veel plezier met je koken.

  7. Hallo Eef,

    Leuke site heb je.
    Daarnet heb ik de bbq saus gemaakt, makkie, maar wat is hij dik en zoet.
    Ik ga ervan uit dat deze ook koud geserveerd kan worden. Misschien valt al die basterdsuiker dan wel mee.

    Groeten en veel plezier met je koken.

  8. Hoi Eef, klinkt wel een beetje tegenstrijdig:

    ‘Kies trouwens gewone naturel tomatenpuree om de saus mee te maken dus zonder toevoegingen van andere kruiden of smaakmakers. Meestal wordt dat verkocht in van die kleine kartonnen pakjes maar je kunt trouwens ook net zo goed kiezen voor tomatenketchup’

    Dus belangrijk dat het ongekruid is, maar tomatenketchup kan ook? Euh? :-).

    En in een van de eerste reacties (Ria) geef je aan dat het prima is om blikjes geconcentreerd tomatenpuree te gebruiken. Maar 250 ml daarvan is toch wel heel andere koek dan een pakje gezeefde tomaten of tomatenketchup?!

    Hoe dan ook, het pannetje staat te pruttelen, ik ben benieuwd! Gewoon met blikjes tomatenpuree gedaan.

    Dank je wel voor het delen van je recept(en)!

    1. Nou, Wout daar heb je gewoon helemaal gelijk in, geen idee waar mijn hoofd zat tijdens het typen maar dat moet passata zijn. Ik heb het aangepast en ook even het tegenstrijdige zinnetje aangepast 😉 Dank!

  9. Hoi Eef, klinkt wel een beetje tegenstrijdig:

    ‘Kies trouwens gewone naturel tomatenpuree om de saus mee te maken dus zonder toevoegingen van andere kruiden of smaakmakers. Meestal wordt dat verkocht in van die kleine kartonnen pakjes maar je kunt trouwens ook net zo goed kiezen voor tomatenketchup’

    Dus belangrijk dat het ongekruid is, maar tomatenketchup kan ook? Euh? :-).

    En in een van de eerste reacties (Ria) geef je aan dat het prima is om blikjes geconcentreerd tomatenpuree te gebruiken. Maar 250 ml daarvan is toch wel heel andere koek dan een pakje gezeefde tomaten of tomatenketchup?!

    Hoe dan ook, het pannetje staat te pruttelen, ik ben benieuwd! Gewoon met blikjes tomatenpuree gedaan.

    Dank je wel voor het delen van je recept(en)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top