Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

BBQ spareribs uit de slowcooker

BBQ spareribs uit de slowcooker

BBQ spareribs uit de slowcooker. Zachte, malse spareribs met een licht krokante buitenkant en heerlijke, zelfgemaakte BBQ saus erover. Dit recept moet je echt eens proberen. Zo lekker, zo makkelijk om te maken: een recept om je vingers bij op te eten!

De slowcooker is een ideaal apparaat om spareribs in te bereiden. Door de langzame bereiding worden de spareribs heerlijk zacht en mals. Daarna gaan ze nog heel even een paar minuutjes de oven in voor een licht krokante buitenkant en de perfecte spareribs zijn klaar!

BBQ saus – zelfgemaakt

Een van de lekkerste sauzen die je op mijn blog kunt vinden is de zelfgemaakte BBQ saus. Nu vind ik natuurlijk alle sauzen lekker op mijn blog daar niet van 😉 maar deze zelfgemaakte BBQ is wel echt heel erg lekker. Zo lekker zelfs dat ik eigenlijk geen kant en klare BBQ saus meer in huis haal. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om zelf BBQ saus te maken en zeer waarschijnlijk heb je een groot deel van de ingrediënten gewoon al in huis. Voor dit recept heb je 150 ml BBQ saus nodig wat ongeveer de helft is van de zelfgemaakte BBQ saus.

BBQ spareribs uit de slowcooker

De slowcooker vind ik echt een ideaal apparaat om vlees in te bereiden. Over het algemeen heb je er weinig tijd voor nodig om de voorbereidingen te doen, in dit geval zelfs maar 10 minuten en het apparaat doet de rest. De spareribs zijn boterzacht en super mals als ze uit de slowcooker komen. Ze vallen zelfs al een beetje uit elkaar dus haal ze voorzichtig uit de slowcooker. Daarna moeten ze alleen nog een paar minuten in de oven en ondertussen kook je de BBQ saus weer iets in zodat deze weer wat dikker wordt.

Voordeel van deze bereidingswijze is ook dat je de spareribs ook prima kunt voorbereiden. Je kunt namelijk de spareribs eerst bereiden in de slowcooker en ze de volgende dag nog even in de oven doen. Dan zijn ze extra lekker omdat de smaken goed zijn ingetrokken. Doe ze dan alleen iets langer in de oven, ongeveer 15 tot 20 minuten en dan op 180 graden in plaats van 200 graden. De bereidingstijd is natuurlijk even afhankelijk van je oven dus controleer ze na een minuutje of 10-15 even.

Lekker voor bij de spareribs

Serveer deze spareribs met een van de volgende bijgerechten:

✓ Zelfgemaakte krokante zoete aardappelfrietjes uit de oven
✓ Een lekkere frisse salade zoals een snelle pastasalade, Italiaanse broodsalade (panzanella) of een pompoensalade met rucola en feta bijvoorbeeld
Haricots verts in spek gerold: lekker, makkelijk en snel klaar
✓ Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter of baba ganoush 
Hasselback potatoes oftewel ingekeepte aardappels uit de oven met knoflook, peterselie en Parmezaanse kaas

Heb je zelf nog een lekkere tip voor een gerecht om bij deze spareribs te serveren ? Laat jouw tip dan achter in de reacties!

BBQ spareribs uit de slowcooker


Het recept voor BBQ spareribs uit de slowcooker:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 4 uur op high of 8 uur op low + 10 minuten oventijd| Totale tijd: 4 of 8 uur + 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen (o.b.v. 2 spareribs p.p.)

Wat heb je nodig voor BBQ spareribs uit de slowcooker (ingrediënten):

  • 1 kilo spareribs (ca. 4 stuks)
  • 150 ml BBQ saus
  • 100 ml water
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

Hoe maak je BBQ spareribs uit de slowcooker :

  1. We beginnen met het maken van de saus voor over de BBQ spareribs. Hiervoor doe je 150 ml BBQ saus in een kom en hierbij doe je 100 ml water, 2 teentjes knoflook (fijngesneden of uitgeperst), 3 eetlepels bruine basterdsuiker,  1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel honing en 1 theelepel gerookte paprikapoeder. Meng dit goed door elkaar.
  2. Doe de spareribs in de slowcooker en verdeel hierover de saus. Stel de slowcooker in op 4 uur op high of 8 uur op low.
  3. Als de spareribs gaar zijn haal je ze uit de slowcooker. Leg je ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Ondertussen doe je de saus uit de slowcooker in een steelpannetje. De saus is door het vocht van de spareribs dunner geworden en deze gaan we nu inkoken tot het weer een mooie ietwat dikke saus is. Verdeel daarna het merendeel van de saus weer over de spareribs met een kwastje of lepeltje en schuif ze de oven in voor ongeveer 10 minuten tot de spareribs iets krokant zijn geworden.
  5. Serveer de spareribs tot slot met het restant van de saus en eet smakelijk!

BBQ spareribs uit de slowcooker

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

35 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm ik moet toch echt eens aan de slowcooker! Hier zou ik manlief ook heel blij mee maken 🙂

    31 maart 2017 at 07:50
  • Beantwoorden Lidy

    Kan je dit ook in de stoomoven bereiden, Ipv slowcooker?

    3 april 2017 at 00:52
    • Beantwoorden Eef

      Ik durf het je niet te zeggen Lidy, ik heb zelf geen ervaring met een echte stoomoven vandaar.

      9 april 2017 at 15:37
      • Beantwoorden René Slaats

        Een stoomoven is zowat het tegenovergestelde van een slowcooker.. Daarin wordt het vlees bij 100C* gekookt. De truc van een slowcooker is om de bereidingstijd te verlengen bij relatief lage temperatuur. Daardoor gaart het vlees beter en is het resultaat “om je vingers bij af te likken” zo mals. Bovendien trekken alle smaken beter in het vlees waardoor je meer proeft. 🙂 Smakelijk!

        20 september 2017 at 19:50
  • Beantwoorden Feestvreugde

    OMG! Ze waren heerlijk!! Nooit meer anders #restaurant kan er wat van leren

    11 april 2017 at 18:55
    • Beantwoorden Eef

      Wat een mooi compliment! Dank je wel 😀

      13 april 2017 at 20:32
  • Beantwoorden Ted

    Mijn beste ribbetjes ooit! Na heel wat recepten te hebben uitgeprobeerd zal ik ze van nu af aan nooit meer op een andere wijze (mogen 😉 klaarmaken.

    16 april 2017 at 23:45
    • Beantwoorden Eef

      Wauw! Dat is ook een heel mooi compliment, dank je wel 😀

      17 april 2017 at 09:25
  • Beantwoorden Harold

    Goedemorgen Eef,
    Ik sta op het punt de ribs in de sc te doen en saus is gemaakt.
    Moet ik de ribs nu ook niet insmeren alvorens ze de sc ingaan en rest saus er bij gieten?
    Normaal bij een rub moeten ze wel ingesmeerd worden, vandaar…

    Gr. Harold

    17 april 2017 at 09:21
    • Beantwoorden Eef

      Zal ik dan maar even snel reageren 😉 Nee dat hoeft niet. De saus er gewoon overheen doen dan trekt het, het vlees ook in door de langzame bereiding. Pas als je de saus hebt ingekookt aan het einde en je de spareribs nog eventjes in de oven doet dan verdeel je de saus erover.

      Laat je me weten of ze in de smaak vallen?

      17 april 2017 at 09:25
  • Beantwoorden Harold

    Hoi Eef,

    Ik zou nog wat laten horen.
    Ze waren verrukkelijk, vrouw en dochtertje vonden het ook erg lekker.
    (Dat zijn normaal gesproken de wat lastige eters hier in huis hahahaha)
    En bedankt voor je snelle response! 😉

    18 april 2017 at 15:48
    • Beantwoorden Eef

      Haha dat neem ik dan zeker als een groot compliment 🙂 Blij dat hen het ook zo lekker vonden.

      19 april 2017 at 22:00
  • Beantwoorden Truus

    Het recept lijkt me heerlijk. Ik heb helaas geen slowcooker. Kan het ook op een andere manier ?

    20 april 2017 at 19:36
  • Beantwoorden Truus

    Hallo Eef, het lijkt me een heerlijk recept. Ik heb helaas geen slowcooker. Kan ik het ook op een andere wijze bereiden?
    Groetjes, Truus

    25 april 2017 at 11:17
    • Beantwoorden Eef

      Hi Truus sorry voor mijn late reactie, een paar drukke dagen achter de rug 🙂 Dit recept is echt voor in de slowcooker maar ik heb even voor je gezocht en je zou deze werkwijze uit de oven kunnen proberen: http://www.slowkoken.nl/slowcookerrecept-in-de-oven-bereiden/ Van de zomer wil ik spareribs van de BBQ maken en wellicht ook nog een keer uit de oven dus houd de website goed in de gaten. De spareribs vallen in de smaak 😉

      25 april 2017 at 22:20
      • Beantwoorden Truus

        Dank voor je reactie. Ik blijf je volgen

        26 april 2017 at 07:53
  • Beantwoorden Michelle

    Hoi Eef,

    Misschien een beetje amateuristisch, maar wat is gerookte paprikapoeder? Wat is het verschil met normale paprikapoeder?

    10 juli 2017 at 17:56
    • Beantwoorden Eef

      Hi Michelle, sorry voor mijn late reactie maar gerookte paprikapoeder is paprikapoeder met een rokerig smaakje eraan. Mocht je het niet kunnen vinden gebruik dan gewone paprikapoeder of kijk even bij de toko (daar kun je vaak gerookte paprikapoeder vinden – erg lekker) Groetjes 🙂

      17 juli 2017 at 21:54
  • Beantwoorden Kristianne

    Hoi hoi, de ribjes zijn heerlijk!! Echter had ik wel een vraagje, ik merk dat de ribben die onderin liggen letterlijk van het bod af komen (al bij het oppakken) en de ribben die bovenop liggen nog wat steviger zijn. Heb je daar eventueel tips voor? Ik heb de 3,5 literpan..

    13 oktober 2017 at 22:15
    • Beantwoorden Eef

      Ook lekker maar niet zo handig 😉 . Je kunt halverwege de bereiding even de ribbetjes verplaatsen (bovenste naar onder etc.) mijn slowcooker is vrij breed waardoor ze meestal allemaal redelijk gelijk verdeelt zijn over de bodem vandaar.

      15 oktober 2017 at 11:49
  • Beantwoorden Karin

    Als ik de spareribs verdubbel moet ik dat dan ook met het vocht doen? Hopelijk weet je dit

    3 december 2017 at 16:08
  • Beantwoorden Eef

    Als je de spareribs verdubbeld dan verdubbel je het hele recept zodat je voldoende marinade hebt 🙂 Eet smakelijk alvast!

    3 december 2017 at 23:21
  • Beantwoorden matthijs boelens

    Hallo Eef,
    Allereerst, wat een lekkere recepten. Daar gaan we eens even een aantal van proberen. Morgen gaan we de spareribs in de Slowcooker maken. Is het goed om de spareribs van tevoren ook te kruiden en vervolgens die een aantal uren in de koelkast te leggen zodat ze in kunnen trekken? Of is de saus genoeg.

    Grtz

    8 december 2017 at 16:06
    • Beantwoorden Eef

      Marineren mag altijd, wordt het vlees alleen maar lekkerder van. Overigens sorry voor mijn ietwat late antwoord, hoop dat ze evengoed lekker gesmaakt hebben 🙂

      15 december 2017 at 14:25
  • Beantwoorden jeanne

    hoi Eef, ik heb pas een slow cooker gekregen, ik ben aan het proberen en heb vandaag de ribbetjes gedaan. mijn man heeft jou recept gevonden en ik heb het precies zo gemaakt. het was een succes en we hebben gesmuld . wij willen je bedanken want je hebt het heel makkelijk en duidelijk beschreven.

    29 december 2017 at 00:33
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen! Dank je wel voor je reactie Jeanne 🙂

      31 december 2017 at 00:33
  • Beantwoorden lieke

    Elke keer opnieuw google ik weer om dit recept te vinden. HEERLIJK!

    5 juni 2018 at 14:37
    • Beantwoorden Eef

      Wauw wat een mooi compliment, dank je wel 🙂

      6 juni 2018 at 00:11
  • Beantwoorden Axe

    Echt belachelijk lekker! Zelfs mijn vrouw die eigenlijk over wilde slaan gaf ze een 10. Mooie ribbetjes bij de lokale biologische boer gehaald en je slowcooker kennen om ze op tijd eruit te halen maar dan zijn ze werkelijk goddelijk. Beter dan vanaf de BBQ.

    3 augustus 2018 at 19:40
    • Beantwoorden Eef

      Wat een belachelijk leuke reactie, daar word ik dan weer heel blij van 🙂

      8 augustus 2018 at 15:36
  • Beantwoorden Ilona

    Oh dit recept is overheerlijk. Doe ze wel een dag van te voren marineren in de saus en dan de slome in. Iedereen wil ze, zo lekker zijn ze.

    19 augustus 2018 at 19:36
    • Beantwoorden Eef

      Jeeeeeyyy wat leuk om te lezen 😀 En goede tip trouwens dagje extra marineren

      24 augustus 2018 at 22:46
  • Beantwoorden Sake Bosma

    TOP TOP TOP , zo heerlijk en gemakkelijk grandioos. 1 minpuntje het vliesje (staat niet vermeld) aan de binnenzijde moet je wel verwijderen.
    Eerst kleine SC gekocht uit een aanbieding, beviel ons zo goed dus ook nog een grote 5.7ltr SC aangeschaft welke automatisch na afloop van de tijd, terug gaat naar warmhoud functie.
    Nu in die paar weken dat deze SC in ons bezit zijn al vele gerechten gemaakt, je wordt er wel lui van.
    Buitenkeuken doet nu minder werk :-).
    Eef je krijgt van mij een dikke 10, helaas kan niet hoger.
    Sake

    19 oktober 2018 at 06:39
    • Beantwoorden Eef

      Wauw! Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂

      21 oktober 2018 at 19:37

    Laat een reactie achter