BBQ spareribs uit de slowcooker. Zachte, malse spareribs met een licht krokante buitenkant en heerlijke, zelfgemaakte BBQ saus erover. Dit recept moet je echt eens proberen. Zo lekker, zo makkelijk om te maken: een recept om je vingers bij op te eten!
De slowcooker is een ideaal apparaat om spareribs in te bereiden. Door de langzame bereiding worden de spareribs heerlijk zacht en mals. Daarna gaan ze nog heel even een paar minuutjes de oven in voor een licht krokante buitenkant en de perfecte spareribs zijn klaar!
BBQ saus – zelfgemaakt
Een van de lekkerste sauzen die je op mijn blog kunt vinden is de zelfgemaakte BBQ saus. Nu vind ik natuurlijk alle sauzen lekker op mijn blog daar niet van 😉 maar deze zelfgemaakte BBQ is wel echt heel erg lekker. Zo lekker zelfs dat ik eigenlijk geen kant en klare BBQ saus meer in huis haal. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om zelf BBQ saus te maken en zeer waarschijnlijk heb je een groot deel van de ingrediënten gewoon al in huis. Voor dit recept heb je 150 ml BBQ saus nodig wat ongeveer de helft is van de zelfgemaakte BBQ saus.
BBQ spareribs uit de slowcooker
De slowcooker vind ik echt een ideaal apparaat om vlees in te bereiden. Over het algemeen heb je er weinig tijd voor nodig om de voorbereidingen te doen, in dit geval zelfs maar 10 minuten en het apparaat doet de rest. De spareribs zijn boterzacht en super mals als ze uit de slowcooker komen. Ze vallen zelfs al een beetje uit elkaar dus haal ze voorzichtig uit de slowcooker. Daarna moeten ze alleen nog een paar minuten in de oven en ondertussen kook je de BBQ saus weer iets in zodat deze weer wat dikker wordt. Dit is de slowcooker welke ik in huis heb.
Voordeel van deze bereidingswijze is ook dat je de spareribs ook prima kunt voorbereiden. Je kunt namelijk de spareribs eerst bereiden in de slowcooker en ze de volgende dag nog even in de oven doen. Dan zijn ze extra lekker omdat de smaken goed zijn ingetrokken. Doe ze dan alleen iets langer in de oven, ongeveer 15 tot 20 minuten en dan op 180 graden in plaats van 200 graden. De bereidingstijd is natuurlijk even afhankelijk van je oven dus controleer ze na een minuutje of 10-15 even.
Lekker voor bij de spareribs
Serveer deze spareribs met een van de volgende bijgerechten:
✓ Zelfgemaakte krokante zoete aardappelfrietjes uit de oven
✓ Een lekkere frisse salade zoals een snelle pastasalade, Italiaanse broodsalade (panzanella) of een pompoensalade met rucola en feta bijvoorbeeld
✓ Haricots verts in spek gerold: lekker, makkelijk en snel klaar
✓ Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter of baba ganoush
✓ Hasselback potatoes oftewel ingekeepte aardappels uit de oven met knoflook, peterselie en Parmezaanse kaas
Heb je zelf nog een lekkere tip voor een gerecht om bij deze spareribs te serveren ? Laat jouw tip dan achter in de reacties!


Ingrediënten
- 1 kilo spareribs (4 stuks)
- 150 ml BBQ saus
- 100 ml water
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel paprikapoeder (gerookte)
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- We beginnen met het maken van de saus voor over de BBQ spareribs. Hiervoor doe je de BBQ saus in een kom en hierbij doe je het water, de knoflook (fijngesneden of uitgeperst), bruine basterdsuiker, ketjap manis, honing en het gerookte paprikapoeder. Meng dit goed door elkaar.
- Doe de spareribs in de slowcooker en verdeel hierover de saus. Stel de slowcooker in op 4 uur op high of 8 uur op low.
- Als de spareribs gaar zijn haal je ze uit de slowcooker. Leg je ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Ondertussen doe je de saus uit de slowcooker in een steelpannetje. De saus is door het vocht van de spareribs dunner geworden en deze gaan we nu inkoken tot het weer een mooie ietwat dikke saus is. Verdeel daarna het merendeel van de saus weer over de spareribs met een kwastje of lepeltje en schuif ze de oven in voor ongeveer 10 minuten tot de spareribs iets krokant zijn geworden.
- Serveer de spareribs tot slot met het restant van de saus en eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Als ik dit recept in de oven wil klaar maken?
Volgensmij moeten ze dan ongeveer 2-3 uur op 120 graden. Maar dit is een slowcooker recept, dus het kan zijn dat j dan wel dingen moet aanpassen.
Hoi hoi,
Even een vraagje doe je 150ml zelfgemaakte bbq saus erbij in de slowcooker plus wat er nog meer in het recept staat?
▢ 100 ml water
▢ 2 teentjes knoflook
▢ 3 eetlepels bruine basterdsuiker
▢ 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
▢ 1 eetlepel honing
▢ 1 theelepel paprikapoeder (gerookte)
Dit zit ook allemaal in de gemaakte saus zelf.
Ik hoor het graag 🙂
Klopt, dit recept gaat uit van reeds gemaakte BBQ saus. Als je mijn recept maakt dan kun je de hoeveelheden vermeerderen met die uit dit recept 🙂
Heb ze dit weekend voor het eerst gemaakt en het was een succes,je kon het vlees van het bot afzuigen, waren super mals en smaakte heerlijk!!! Heb alleen het water vervangen door cola omdat ik van zoete spareribs hou. En ik heb ze op BBQ ipv de oven gedaan. Lekker dik aflakken met de ingedikte BBQ marinade………echt om je vingers bij af te likken!!!
Bedankt voor het recept.
Dankjewel John! 😀
Beste ribs ooit!!
Het vlees viel van het bot af! Groot succes.
Ik heb het precieze recept gevolgd, de saus in gekookt en de spareribs nog even in de oven gedaan. Ik vond de smaak een beetje bitter en besloot de BBQ saus uit het flesje erbij te serveren. Dit was wel nodig voor het succes. Omdat er iets van een “kick” miste.
Volgende keer ga ik de saus uit de slowcooker niet inkoken, maar smeer ik de spareribs in me verse BBQ saus uit het flesje, en doe ze dan in de oven,
Ik weet niet of iemand anders de zelfde ervaring had? Of dat het aan mij lag haha. Ik hud namelijk niet van spareribs en eet ze nooit, maar deze waren qua mondgevoel wel echt top 😉
Wat fijn om te horen dat het een succes was! Vooral aanpassen qua saus als je dat lekkerder vindt 🙂
Die bittere smaak komt doordat de suiker in de saus is verbrand. Beter de over rond de 140 graden zetten en de spareribs iets langer erin laten.
Wow dat ziet er zo goed uit! Maakt het niet uit als je een dubbele laag hebt van de ribs? Want ik heb nu 800 gram gehaald maar die hele rib past niet volledig over de bodem verspreid. Dus ik dacht ik snij de rib door midden en leg ze op elkaar?
Nee op zich niet, je zult wellicht de tijd wat moeten aanpassen dat ze wat langer moeten 🙂
Hoi Eef! Het lijkt me een heerlijk recept, ik ga ze dan ook van het weekend proberen te maken. Maar kan je de spareribs (gehalveerd) gewoon op elkaar leggen? Of leg je ze met de zijkant naar beneden in de pan?
Dag Kate, ik zou de spareribs zo goed mogelijk verdelen en het liefste niet te veel direct op elkaar! Als je daar niet aan ontkomt zou ik halverwege even de lagen omwisselen zodat alles gelijkmatig kan garen.
Deze zijn zo lekker… Nog even ingesmeerd met de ingedikte saus en 5 min op 200 gr in de airfyer… Om de vingers bij af te likken…
Wat leuk om te horen, dankjewel Irma 🙂
Hoi Eef,
De spareribs waren heerlijk, maar……de saus die uit de slowcooker komt is ontzettend dun, is 100ml water voor de marinade niet te veel? Heb hem nu ingedikt met allesbinder. Maar kun je de spareribs niet beter aflakken met de onverdunde zelfgemaakte BBQ-saus? Of verbrand die in de oven?
Dag Marieke, in het recept lees je dat we bij stap 4 de saus indikken. Alleen aflakken in de slowcooker is niet gunstig om de spareribs mals te houden, vandaar dat het een wat dunnere marinade is. Als je het recept volgt, moet het goed komen! Indikken met allesbinder of maïzena kan ook altijd inderdaad 😉 .
Hoi Eef, bedankt voor je reactie. Ik snap dat je bij het garen in de SC het vocht nodig hebt voor de malsheid. Het ging mij om het aflakken voordat het 10 minuten in de oven gaat, kan je daar niet de onverdunde BBQ-saus voor gebruiken? Ook voor de smaak, ze waren super mals en gaar, maar voor mijn gevoel niet heel hoog op smaak en misschien geeft het aflakken met de BBQ-saus op het einde meer smaak aan de spareribs. Maar weet dus niet of het dan aanbrandt.
Je kunt voor het aflakken de ingedikte saus gebruiken zoals in het recept staat. Ingedikt is de saus namelijk juist nog hoger op smaak. Hopelijk heb ik je vraag zo goed kunnen beantwoorden.
Hi Eef,
Heb ze nu al voor tweede keer gemaakt zijn echt verrukkelijk! Alleen een vraagje kan je ze de volgende dag weer opwarmen als ze al in de oven zijn geweest? Vorige keer geprobeerd weer in de oven op te warmen. Maar waren helemaal droog geworden. Heb jij toevallig een manier?
Ja kan maar ze drogen wel iets uit. Je zou je ze kunnen verpakken in aluminiumfolie en wat water erbij doen zodat het een beetje gaat stomen en ze wel warm worden maar niet uitdrogen
hallo eef goedemorgen ik heb nog een vraag als je een slow cooker van 6 liter heb hoeveel spare ribs kunnen er dan in tegelijk heb jij een idee heb er geen ervaring mee en bedank voor je antwoorden
Ik heb geen idee moet ik je zeggen, dat ligt ook aan de vorm van je slowcooker (de ene is ovaal en de andere rond) dus heel lastig voor mij om zo te voorspellen, sorry 🙂
Hoi Hans, ik heb een ovale slowcooker van 6 liter en had er 2 kilo spareribs in (in 6 stukken). Ging prima, heb ze halverwege even gewisseld van plek.
Ik heb deze spareribs nu al zo vaak gemaakt! Mijn vrouw vraagt er regelmatig om. Ze zijn werkelijk voortreffelijk!
Dank voor dit vreselijk goede recept, Eef.
Wat onwijs leuk om te horen, dankjewel 🙂
hallo eef ik wil de spare ribs ook maken ik krijg vijf mensen om te eeten hoeveel spare ribs moet ik doen kan dat te gelijk in een slow cooker
Dat ligt er een beetje aan of het grote eters zijn, hoeveel je er nog bij serveert etcetera. Dit recept is voor 4 spareribs. Ik zou er dan in ieder geval 5 doen (je kunt bij de receptkaart heel makkelijk het aantal veranderen en dan veranderen gelijk alle ingrediënten). Verder hangt het ook af van hoe groot je slowcooker is. Zeker niet erg als je nog wat overhoudt namelijk 😉
nog een vraag hoe groot zijn die spare ribs die jij in het recept heb is een stuk die je zo in de winkel koop vacuum verpact
Deze waren gemiddeld van grote, ik heb ze bij de groothandel gehaald. Het exacte gewicht weet ik helaas niet maar gelukkig neemt het recept niet zo nauw 🙂
dag Eef,
Nu een paar keer je spareribs met je BBQ saus gemaakt.
De saus die over is doe ik een klein blikje tomaten puree door en gebruik ik de dag erop als saus door de spaghetti. Als vlees doe ik er kleine gebraden gehaktballetjes bij.
Is er veel saus over kan je hem ook wecken. Errug lang houdbaar zonder je vriezer te overvullen en makkelijk voor een eenpersoons huiden.
Groet, Erik
Wat een leuke aanvulling! Dankjewel 🙂
Vandaag gemaakt.. zo lekker… die ga ik vaker maken 😉
Dankjewel Irma, zo fijn om te horen!
Vraag: Bij mij valt het vlees zowat van het vel, echter vriend wil knagen zegt hij.
Kan ik die van hem er eerder uithalen?
Ik doe altijd 8 uur low.
Maakt het uit om ze na de slowcooker in de oven te doen? Dit is bij mij helemaal niet nodig, ik vind ze zo al lekker genoeg!
Dikke 10 voor jou, voor dit recept!
Wat leuk om te horen dat je zo blij bent met het recept! Je kunt die van hem er dan inderdaad eerder uit proberen te halen. En je kunt ze ook erna nog in de oven doen, let wel op dat het dan niet te droog wordt.
Ik ga ze morgen uitproberen.
Wat ik altijd heerlijk vind bij spareribs zijn gegrilde maiskolf met een sausje van mayo met tabasco en daar parmezaanse kaas overheen.
Jaa, heerlijk! Voor de mais hebben we toevallig ook een lekker receptje: https://www.eefkooktzo.nl/maiskolven-van-de-bbq/. Geniet ervan!
Hoi Eef,
Ik maak het nu voor de tweede keer en ik blijf me afvragen in hoeverre de spareribs onder de saus moeten staan. Want met de hoeveelheid saus die je aangeeft kun je ze eigenlijk alleen insmeren en een klein bodempje in de slowcooker zelf. Ik dacht te begrijpen uit een reactie die je op iemand anders gaf dat ze drie kwart onder moeten staan maar dat lukt nooit. Heb ik dat verkeerd begrepen?
Hi Lola, nee dat hoeft niet. Met de saus er overheen trekt het voldoende in het vlees door de langzame bereiding. Als het goed is komt er tijdens het bereiden ook wat vocht vrij uit de spareribs, en wordt de saus/marinade wat dunner daardoor. Dit kook je uiteindelijk in tot dikke saus voor het laatste momentje in de oven en het serveren. Zijn je spareribs in het verleden goed gaar geworden en niet uitgedroogd? Dat is natuurlijk wel een voorwaarde, haha
Maak ze altijd hetzelfde ,alleen nog wat cayennepeper erbij 😉
Lekkere toevoeging! 🙂
Ik heb de spareribs ql een paar uur in de slowcooker. Nu lees ik in de reacties dat je het vlies eerst moet verwijderen. Dit heb ik niet gedaan. Wordt het nu wel gaar?
Jawel hij wordt wel gaar hoor maar het vlies is niet zo lekker dus haal die eraf tijdens het eten in dit geval
Hi Eef, dit recept is geweldig! In plaats van de spareribs na de slowcooker in de oven te bakken heb ik ze afgegrild boven een houtskoolvuur.
Het smaakte heerlijk en onze gasten bleven om meer vragen.
Bedankt voor de receptjes!
Wat leuk om te horen en dat klinkt heerlijk! 🙂
Zo makkelijk en zo lekker!
Echt TOP❣️
Al meerdere keren gemaakt!
Wat fijn om te horen! 😀