Ik heb er een nieuwe verslaving bij, namelijk: krokante zoete aardappelfrietjes. Och, nou ja, verslaving… je weet waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Dat je zo dol bent op iets dat je het bijna wel elke dag zou willen eten. Â Dat is nou precies wat ik heb met krokante zoete aardappelfrietjes.
Overigens niets mis mee want zoete aardappel is namelijk groente en we maken de frietjes in de oven dus we gebruiken geen frituurvet. Kijk, lekker én gezond, daar houden we immers van, toch 😉 ?!
Krokante zoete aardappelfrietjes
Als je deze frietjes maakt wil je natuurlijk wel graag lekkere krokante zoete aardappelfrietjes. Om ze zo lekker krokant te krijgen zijn er een aantal dingen belangrijk. Hierbij mijn tips voor perfect krokante zoete aardappelfrietjes:
- Week de gesneden zoete aardappelfrietjes eerst even in water en spoel ze daarna af. Een halfuurtje weken is voldoende. Zorg er wel voor dat je ze na het weken goed afdroogt, anders worden ze namelijk niet krokant.
- Voor en tijdens het bakken van de frietjes in de oven voeg je (nog) geen zout toe. Dit doe je pas als je de frietjes klaar zijn. Zout onttrekt namelijk vocht en kan ervoor zorgen dat de frietjes slap worden.
- Ook is het belangrijk de zoete aardappelfrietjes goed over de bakplaat te verdelen zodat ze niet tegen of op elkaar liggen.
Zoete aardappel is groente?
Het grappige is dat wij in Nederland de exotische zoete aardappel wel zien als groenten en onze gewone pieper niet. Dit terwijl ik er laatst achter kwam dat de gewone pieper in veel landen ook als groenten gezien wordt.
Leuk weetje, in een zoete aardappel vind je pro-vitamine A en vitamine C, dit heeft het een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Per definitie kun je trouwens wel zeggen dat de zoete aardappel niet véél gezonder is dan onze gewone pieper want ook deze is namelijk gewoon goed voor je. Even afhankelijk van de bereidingswijze uiteraard, een patatje mayo is nou eenmaal niet heel gezond te noemen maar wel lekker overigens 😉 . Wil je trouwens een lekkere (gezondere) dip bij de zoete aardappelfrietjes dan kun je eventueel een beetje (Griekse) yoghurt mengen met een beetje citroensap en een beetje fijngesneden of geperste knoflook, lekker!


Ingrediënten
- 450 gram zoete aardappel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel maizena
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel tijm
- peper & (zee)zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Spoel de zoete aardappel goed af onder de kraan, je hoeft 'm niet te schillen maar zorg er wel voor dat de schil mooi schoon is.
- Snijd vervolgens frietjes van de zoete aardappel en doe deze in een ruime kom. Vul de kom met water en laat de zoete aardappelfrietjes vervolgens minimaal een half uurtje weken.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 210 - 220 graden boven- en onderwarmte.
- Giet het water uit de kom en dep de zoete aardappelfrietjes goed droog. Maak de kom vervolgens ook droog met een theedoek en doe hier de frietjes weer in.
- Voeg dan de maizena toe en meng dit door de frietjes zodat elk frietje een dun laagje heeft gekregen.
- Voeg daarna de olijfolie toe en meng dit er ook weer goed door de frietjes.
- Tot slot voeg je de paprikapoeder, tijm en peper toe, weer goed mengen zodat de kruiden ook goed verdeeld zijn over de frietjes.
Het zout voegen we later na het bakken toe (zout kan ervoor zorgen dat de frietjes in de oven slap(per) worden en we willen juist krokant frietjes). - Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de zoete aardappelfrietjes. Het is hierbij belangrijk dat ze niet op of tegen elkaar liggen. Zet de bakplaat in de oven en bak de frietjes in 25 á 30 minuten krokant in de oven. Na de helft van de bereidingstijd keer je de frietjes even om.
- Controleer of ze goed krokant zijn, haal ze uit de oven en strooi er naar smaak zout over. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Op zich zijn ze lekker. Ze waren krokant, alleen was 75% zwart. Dan zijn ze minder lekker. Kunnen ze ook in de airfryer? Dat schud makkelijker.
Erg lekker met pitasaus zonder suiker.
Dat hebben we zelf niet getest maar moet vast en zeker kunnen! 🙂
Hallo Eef, zocht een lekker recept van zoete aardappel in de oven en kwam die van jou tegen. Ik ga het vanavond maken. Heb het weleens gemaakt maar mijn fout ik had er al zout bij gedaan. Dus vandaar dat ze slap werden. Ik wil het vanavond eten maar kan ik het in de ochtend een half uur in water laten en daarna goed afdrogen en in de koelkast bewaren afgedekt . Moet eerst werken en ben pas rond 18.30 thuis. Als ik ze dan pas met water doe dan eet ik helemaal zo laat. Kruiden doe ik de vanavond en gelijk de oven in. Bedankt alvast. Groetjes Petra
Geniet ervan Petra!
Ik heb te veel frietjes gemaakt. Zou ik de frietjes (voorbereid maar nog niet gebakken) kunnen invriezen?
Hi Brenda, dat hebben we zelf niet getest maar lijkt mij geen probleem!
De zoet aardappelfriet gemaakt precies zo als beschreven volgens je bovenstaande recept. Het eerste kwartier op 200 gr, laatste kwartier na het omdraaien op 210 gr. Ze waren heerlijk maar toch nog niet helemaal krokant. Ze kwamen er wel dichtbij.
Hallo,
Is er ook een mogelijkheid om de frietjes zover mogelijk voor te bereiden (bij voorkeur ook al in de oven geweest) en dan nog even op te warmen?
Dit omdat we met een grote groep zijn en zo veel mogelijk wil voorbereiden. Liefst dus op een snelle en eenvoudige manier nog even opwarmen en dan opdienen.
Dat kan maar dan kunnen ze wel slap en droog worden dus dat zou ik niet aanraden 🙂
Hoihoi!
Ik heb ze gemaakt, maar helaas bleven ze slap terwijl de uiteindjes allemaal zwart aan het worden waren.. wat doe verkeerd? Ik heb precies het recept gevolgd..
Hi Rianne, wat vervelend zeg!
Als je het recept precies hebt gevolgd kan ik moeilijk zeggen waar het fout is gegaan. Ik kan me enkel bedenken dat de oven wellicht te heet was.. ALs je ze nog eens wilt gaan maken zou je de temperatuur wat lager kunnen zetten en ze regelmatig keren en in de gaten houden. Probeer ze ook niet te dicht tegen de randen van het bakpapier aan te leggen, maar gewoon mooi in het midden. Daar bakken ze vaak het meest gelijkmatig. Hopelijk heb je iets aan deze tips. Kook ze!
Dat heb ik dus nu ook. Krijg ze nooit zo krokant als in een restaurant bijvoorbeeld. Of ze blijven slap of ze zijn zwart. 2 verschillende ovens gebruikt.
Botst de temperatuur van de oven zo niet met de maximale temperatuur van de olijfolie?
dat ligt heel erg aan welke olijfolie je gebruikt. Ik zou dan ook zeker geen extra vierge gebruiken, maar dat spreekt voor zich 😉
In dit gerecht, voeg de maizena toe? is dat de poeder erover strooien of bedoel je een papje van maizena? en hoeveel melk gebruik je om het maizenapapje te maken.
Alvast bedankt
Gewoon eroverheen strooien. Als je er een papje van moet maken vertel ik dit altijd duidelijk in het recept
Hi Eef,
Ik heb toevallig kant en klare zoete aardappelfriet liggen. Moet ik die dan ook nog weken denk je of kan ik die stap overslaan?
Groetjes, Aafke
Dat durf ik je eerlijk gezegd niet te zeggen, ik weet niet of die al bewerkt zijn. Je kunt het voor de zekerheid uiteraard altijd doen 🙂
Ik heb netjes jouw recept gevolgd en dus de friet zo voorbewerkt als er stond. Helaas toch van die slappe gevallen. Ik krijg ze echt helaas nooit goed! Dus ga maar weer eens uit eten om te genieten van zoete aardappelfriet zoals ze horen 😉
Heerlijk hoor! Maar weken weken duurt wel heel lang????
Goede planning is het halve werk????
?
Bij de tips staat ‘Week de gesneden zoete aardappelfrietjes eerst even weken in water en spoel ze daarna af.’
Ik moest lachen om het foutje en vond dat ik er wel een grapje over kon maken.
Gister weer genoten van heerlijke frieten op deze manier gemaakt.
Ik zie het nu pas (duidelijk koffie nodig 😉 ) dat is inderdaad wel een leuke typo 😀
Een tip….probeer eens met truffel mayonaise mmmmmm
Hmm lekkere combinatie! Ga ik van de week eens proberen want de zoete aardappelfrietjes staan op het menu én ik heb truffel mayonaise in huis 😀
Deze ga ik snel een keer proberen
Wat een leuke site zeg, blij dat ik die vandaag ontdekt heb
Heeft iemand deze zoete aardappelfrietjes al eens in de airfryer gemaakt?
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel 🙂 Ik heb ze zelf (nog) niet geprobeerd in de airfryer, dus daar kan ik je zelf helaas niet mee helpen.
Deze ga ik snel een keer proberen
Wat een leuke site zeg, blij dat ik die vandaag ontdekt heb
Heeft iemand deze zoete aardappelfrietjes al eens in de airfryer gemaakt?
Wat leuk om te lezen! Ik hoor vaker dat mensen ze in de AF hebben gemaakt. Volgens mij doen ze dan 180 graden en een minuutje of 15, succes 🙂
Beste,
Kunt u me een alternatief geven voir de maïzena? Zou dit eventueel lukken met arrow root of kuzu? (Is ook bindmiddel) of boekweitbloem?
Groetjes Helena