zoete aardappelfrietjes

Krokante zoete aardappelfrietjes

Ik heb er een nieuwe verslaving bij, namelijk: krokante zoete aardappelfrietjes. Och, nou ja, verslaving… je weet waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Dat je zo dol bent op iets dat je het bijna wel elke dag zou willen eten.  Dat is nou precies wat ik heb met krokante zoete aardappelfrietjes.

Overigens niets mis mee want zoete aardappel is namelijk groente en we maken de frietjes in de oven dus we gebruiken geen frituurvet. Kijk, lekker én gezond, daar houden we immers van, toch 😉 ?!

Krokante zoete aardappelfrietjes

Als je deze frietjes maakt wil je natuurlijk wel graag lekkere krokante zoete aardappelfrietjes. Om ze zo lekker krokant te krijgen zijn er een aantal dingen belangrijk. Hierbij mijn tips voor perfect krokante zoete aardappelfrietjes:

  • Week de gesneden zoete aardappelfrietjes eerst even in water en spoel ze daarna af. Een halfuurtje weken is voldoende. Zorg er wel voor dat je ze na het weken goed afdroogt, anders worden ze namelijk niet krokant.
  • Voor en tijdens het bakken van de frietjes in de oven voeg je (nog) geen zout toe. Dit doe je pas als je de frietjes klaar zijn. Zout onttrekt namelijk vocht en kan ervoor zorgen dat de frietjes slap worden.
  • Ook is het belangrijk de zoete aardappelfrietjes goed over de bakplaat te verdelen zodat ze niet tegen of op elkaar liggen.

Zoete aardappel is groente?

Het grappige is dat wij in Nederland de exotische zoete aardappel wel zien als groenten en onze gewone pieper niet. Dit terwijl ik er laatst achter kwam dat de gewone pieper in veel landen ook als groenten gezien wordt.

Leuk weetje, in een zoete aardappel vind je pro-vitamine A en vitamine C, dit heeft het een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Per definitie kun je trouwens wel zeggen dat de zoete aardappel niet véél gezonder is dan onze gewone pieper want ook deze is namelijk gewoon goed voor je. Even afhankelijk van de bereidingswijze uiteraard, een patatje mayo is nou eenmaal niet heel gezond te noemen maar wel lekker overigens 😉 . Wil je trouwens een lekkere (gezondere) dip bij de zoete aardappelfrietjes dan kun je eventueel een beetje (Griekse) yoghurt mengen met een beetje citroensap en een beetje fijngesneden of geperste knoflook, lekker!

zoete aardappelfrietjes

zoete aardappelfrietjes

Krokante zoete aardappelfrietjes

Makkelijk recept voor écht krokante zoete aardappelfrietjes uit de oven
4.34 van 138 stemmen
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 450 gram zoete aardappel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • peper & (zee)zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de zoete aardappel goed af onder de kraan, je hoeft 'm niet te schillen maar zorg er wel voor dat de schil mooi schoon is.
  • Snijd vervolgens frietjes van de zoete aardappel en doe deze in een ruime kom. Vul de kom met water en laat de zoete aardappelfrietjes vervolgens minimaal een half uurtje weken.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 210 - 220 graden.
  • Giet het water uit de kom en dep de zoete aardappelfrietjes goed droog. Maak de kom vervolgens ook droog met een theedoek en doe hier de frietjes weer in.
  • Voeg dan de maizena toe en meng dit door de frietjes zodat elk frietje een dun laagje heeft gekregen.
  • Voeg daarna de olijfolie toe en meng dit er ook weer goed door de frietjes.
  • Tot slot voeg je de paprikapoeder, tijm en peper toe, weer goed mengen zodat de kruiden ook goed verdeeld zijn over de frietjes.
    Het zout voegen we later na het bakken toe (zout kan ervoor zorgen dat de frietjes in de oven slap(per) worden en we willen juist krokant frietjes).
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de zoete aardappelfrietjes. Het is hierbij belangrijk dat ze niet op of tegen elkaar liggen. Zet de bakplaat in de oven en bak de frietjes in 25 á 30 minuten krokant in de oven. Na de helft van de bereidingstijd keer je de frietjes even om.
  • Controleer of ze goed krokant zijn, haal ze uit de oven en strooi er naar smaak zout over. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 104kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

zoete aardappelfrietjes

65 reacties op “Krokante zoete aardappelfrietjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept