Volg mij:
Bijgerechten

Krokante zoete aardappelfrietjes

zoete aardappelfrietjes

Ik heb er een nieuwe verslaving bij, namelijk: krokante zoete aardappelfrietjes. Och, nou ja, verslaving… je weet waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Dat je zo dol bent op iets dat je het bijna wel elke dag zou willen eten.  Dat is nou precies wat ik heb met krokante zoete aardappelfrietjes.

Overigens niets mis mee want zoete aardappel is namelijk groente en we maken de frietjes in de oven dus we gebruiken geen frituurvet. Kijk, lekker én gezond, daar houden we immers van, toch 😉 ?!

Krokante zoete aardappelfrietjes

Als je deze frietjes maakt wil je natuurlijk wel graag lekkere krokante zoete aardappelfrietjes. Om ze zo lekker krokant te krijgen zijn er een aantal dingen belangrijk. Hierbij mijn tips voor perfect krokante zoete aardappelfrietjes:

  • Week de gesneden zoete aardappelfrietjes eerst even weken in water en spoel ze daarna af. Een halfuurtje weken is voldoende. Zorg er wel voor dat je ze na het weken goed afdroogt, anders worden ze namelijk niet krokant.
  • Voor en tijdens het bakken van de frietjes in de oven voeg je (nog) geen zout toe. Dit doe je pas als je de frietjes klaar zijn. Zout onttrekt namelijk vocht en kan ervoor zorgen dat de frietjes slap worden.
  • Ook is het belangrijk de zoete aardappelfrietjes goed over de bakplaat te verdelen zodat ze niet tegen of op elkaar liggen.

Zoete aardappel is groente?

Het grappige is dat wij in Nederland de exotische zoete aardappel wel zien als groenten en onze gewone pieper niet. Dit terwijl ik er laatst achter kwam dat de gewone pieper in veel landen ook als groenten gezien wordt.

Leuk weetje, in een zoete aardappel vind je pro-vitamine A en vitamine C, dit heeft het een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Per definitie kun je trouwens wel zeggen dat de zoete aardappel niet véél gezonder is dan onze gewone pieper want ook deze is namelijk gewoon goed voor je. Even afhankelijk van de bereidingswijze uiteraard, een patatje mayo is nou eenmaal niet heel gezond te noemen maar wel lekker overigens 😉 . Wil je trouwens een lekkere (gezondere) dip bij de zoete aardappelfrietjes dan kun je eventueel een beetje (Griekse) yoghurt mengen met een beetje citroensap en een beetje fijngesneden of geperste knoflook, lekker!

zoete aardappelfrietjes


Het recept voor Krokante Zoete Aardappelfrietjes

Voorbereidingstijd: 40 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor krokante zoete aardappelfrietjes uit de oven (ingrediënten):

  • 450 gram zoete aardappel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • peper & (zee)zout

Hoe je krokante zoete aardappelfrietjes maakt:

  1. Spoel de zoete aardappel goed af onder de kraan, je hoeft ‘m niet te schillen maar zorg er wel voor dat de schil mooi schoon is. Snijd vervolgens frietjes van de zoete aardappel en doe deze in een ruime kom. Vul de kom met water en laat de zoete aardappelfrietjes vervolgens minimaal een half uurtje weken.
  2. Verwarm de oven ondertussen voor op 210 – 220 graden.
  3. Giet het water uit de kom en dep de zoete aardappelfrietjes goed droog. Maak de kom vervolgens ook droog met een theedoek en doe hier de frietjes weer in.
  4. Voeg dan de maizena toe en meng dit door de frietjes zodat elk frietje een dun laagje heeft gekregen.
  5. Voeg daarna de olijfolie toe en meng dit er ook weer goed door de frietjes.
  6. Tot slot voeg je de paprikapoeder, tijm en peper toe, weer goed mengen zodat de kruiden ook goed verdeeld zijn over de frietjes.
    Het zout voegen we later na het bakken toe (zout kan ervoor zorgen dat de frietjes in de oven slap(per) worden en we willen juist krokant frietjes).
  7. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de zoete aardappelfrietjes. Het is hierbij belangrijk dat ze niet op of tegen elkaar liggen. Zet de bakplaat in de oven en bak de frietjes in 25 á 30 minuten krokant in de oven. Na de helft van de bereidingstijd keer je de frietjes even om.
  8. Controleer of ze goed krokant zijn, haal ze uit de oven en strooi er naar smaak zout over. Eet smakelijk!

zoete aardappelfrietjes

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

28 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Ik vind het altijd maar lastig om ze krokant te krijgen, die frietjes uit de oven. Ga jouw manier dan ook zeker een keertje uitproberen! Dankjewel voor het linkje 🙂 PS toffe foto!

    1 juni 2016 at 07:42
    • Beantwoorden Eef

      Graag gedaan! Tof artikel dat verdiend een linkje toch. Jij bedankt voor je lieve compliment 🙂 Enne maken deze zoete aardappelfrietjes, ze zijn lekkerr 😀

      3 juni 2016 at 23:01
    • Beantwoorden Monique

      Amai waren dit lekker zoete aardappelfrietjes . (Zelfs beter dan n gewoon frietje)

      1 augustus 2017 at 12:00
  • Beantwoorden Ria | liefdevoorbakken.nl

    Lekker, ga ik binnenkort proberen!!

    1 juni 2016 at 09:31
  • Beantwoorden Monique

    hoe wist je dat? ik had ze op het menu staan voor dit weekend , maar nog nooit gemaakt, nu heb ik gelijk een goed recept erbij, dank.

    3 juni 2016 at 08:35
    • Beantwoorden Eef

      Haha goed hé 😉 Deze ga je zeker lekker vinden!

      3 juni 2016 at 22:59
  • Beantwoorden Menu van de week #14 (op de gezonde tour)

    […] Eindelijk is het gelukt om ze lekker crunchy te krijgen. Allemaal dankzij de fantastisch tips in deze blog van Eef! Daarbij gekookte broccoli en wortel. Ik moet zeggen dat ik hierna nog niet erg vol zat dus […]

    8 augustus 2016 at 06:03
  • Beantwoorden Evelien

    Na 5 verschillende recepten geprobeerd te hebben, is het met dit recept gelukt om mijn zoete aardappelfrietjes krokant te krijgen. Super recept!

    21 april 2017 at 20:31
    • Beantwoorden Eef

      Yes! Zo hoor ik het graag 😀 Dank voor je leuke reactie!

      25 april 2017 at 22:22
  • Beantwoorden Angela

    Zou je ze ook in de actifry kunnen maken?

    10 juni 2017 at 19:39
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat zou prima moeten kunnen alleen even de temperatuur en tijd aanpassen denk ik zo.

      11 juni 2017 at 21:11
  • Beantwoorden Anja

    Super lekker eva!

    13 juni 2017 at 20:54
  • Beantwoorden Hanny

    Net gemaakt , was echt super lekker.

    5 augustus 2017 at 20:33
    • Beantwoorden Eef

      Super om te lezen! Dank je wel voor je reactie Hanny 🙂

      14 augustus 2017 at 21:58
  • Beantwoorden Marijke

    Hoi! Ik heb een vraagje: op wat voor stand heb je de oven? Ik heb ze net gemaakt en ze waren heel lekker, maar helaas nog niet krokant.

    13 januari 2018 at 18:00
    • Beantwoorden Eef

      Hi Marijke, elke oven is anders dus het zou kunnen dat je misschien je oven ietsje heter zou kunnen zetten (bijvoorbeeld 10 graden hoger?) Zelf gebruik ik de boven en onder warmte van de oven om de frietjes te kunnen maken. Succes!

      14 januari 2018 at 15:20
      • Beantwoorden Marijke

        Dank! Vanavond nog eens gemaakt op de juiste stand en ze werden al een stuk knapperiger!

        3 februari 2018 at 18:56
  • Beantwoorden Jolanda

    Hallo,
    Is dit koolhydraat arm?

    11 februari 2018 at 08:56
    • Beantwoorden Eef

      Nee, zoete aardappel zijn niet khoolhydraat arm 🙂

      28 februari 2018 at 13:39
  • Beantwoorden Irene

    Vanmiddag jouw recept gezien,vanavond meteen gemaakt! Mijn zoontje, man en ik hebben gesmuld van de patatjes! Ze mogen vaker op het menu 😉 Dank!!

    18 februari 2018 at 19:18
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dank voor je reactie Jolanda 🙂

      28 februari 2018 at 13:38
  • Beantwoorden Franca

    Hoi Eef ,zou het kunnen omdat ik geen maïzena heb gebruikt de patat slap is gebleven

    18 maart 2018 at 20:14
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat zou inderdaad goed kunnen. Probeer het eens met de volgende keer 🙂

      25 maart 2018 at 09:33
  • Beantwoorden Helena

    Beste,
    Kunt u me een alternatief geven voir de maïzena? Zou dit eventueel lukken met arrow root of kuzu? (Is ook bindmiddel) of boekweitbloem?
    Groetjes Helena

    28 april 2018 at 21:15
    • Beantwoorden Eef

      Hi Helena, ik heb helaas geen alternatief voor maïzena waarvan ik zeker weet dat het dezelfde werking heeft in dit recept. Je kunt eventueel de door jou voorgestelde alternatieven proberen. Ik ben hier niet mee bekend dus durf je ook niet te zeggen of het daarmee ook lukt maar proberen kan altijd toch 🙂

      1 mei 2018 at 12:48
  • Beantwoorden Ladydi_123

    Deze ga ik snel een keer proberen
    Wat een leuke site zeg, blij dat ik die vandaag ontdekt heb
    Heeft iemand deze zoete aardappelfrietjes al eens in de airfryer gemaakt?

    24 augustus 2018 at 19:48
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Ik hoor vaker dat mensen ze in de AF hebben gemaakt. Volgens mij doen ze dan 180 graden en een minuutje of 15, succes 🙂

      24 augustus 2018 at 22:53

    Laat een reactie achter