20 min.
4.66 van 38 stemmen

BBQ saus zelf maken

BBQ saus zelf maken. Dat is zo fantastisch lekker en zó eenvoudig. Ik maak deze BBQ saus maar wat graag voor bij een BBQ in de zomer, maar ook bij andere gerechten is deze saus een heerlijke toevoeging!

BBQ saus maken lijkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Voor de saus voeg je namelijk alleen maar alle ingrediënten toe aan een pannetje, dit kook je vervolgens in tot een lekkere BBQ saus, en klaar! Zo simpel is het. Je kunt zelf ook variëren met de smaak. Zoals ik ‘m maak, vind ik zelf de balans tussen zoet, zout en rokerig perfect. Maar voel je vrij om de saus bijvoorbeeld iets zoeter te maken of juist wat meer rooksmaak (oftewel gerookte paprikapoeder) toe te voegen.

Zelf BBQ saus maken

BBQ saus mag bij ons thuis niet ontbreken bij de BBQ. Het heet natuurlijk ook niet voor niets barbecuesaus. Je hebt in de winkels ook lekkere kant en klare BBQ saus, sommige daarvan zijn zeker ook lekker, maar zelfgemaakte…. Dat is me toch een partij lekker! Misschien wel door dat beetje liefde wat je er nog aan toe kunt voegen 😉 . BBQ saus kun je dus als saus serveren bij de BBQ, maar je kunt het ook gebruiken als marinade om vlees of gevogelte mee te marineren zoals in dit recept voor BBQ spareribs bijvoorbeeld.

Ingredienten BBQ-saus

Wat heb je nodig voor BBQ saus?

Om zelf BBQ saus te maken, heb de volgende ingrediënten nodig: tomaten passata, suiker, honing, azijn, Worcestersaus, mosterdpoeder, gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder, maizena, peper en zout. De basis van BBQ saus is dus voornamelijk tomaat waar suiker, azijn en kruiden aan toegevoegd worden. Wil je een vegan BBQ saus maken, dan kun je de Worcestersauce en honing achterwege laten. De Worcestersauce kun je vervangen met sojasaus gemengd met azijn of citroensap, een paar druppels sambal/chilisaus of gebruik een plantaardige Worcestersauce. Het is wat lastiger te vinden, maar het bestaat wel. De honing kun je vervangen voor agave siroop. Zelf BBQ saus maken is in beide gevallen een fluitje van een cent en ik durf te wedden dat je voortaan alleen nog maar deze saus wil maken!

BBQ saus recept

BBQ saus maken

BBQ saus

Zelf BBQ saus maken is ontzettend makkelijk én ontzettend lekker. Absolute aanrader om eens uit te proberen, favoriet hier in huis.
4.66 van 38 stemmen
Voorbereiding20 minuten
Totale tijd20 minuten

Ingrediënten

1 flinke pot
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 250 ml tomaten passata
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels rode wijn azijn
  • 1,5 eetlepel Worcestersaus
  • 2 theelepels mosterdpoeder
  • 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel zwarte peper (versgemalen )
  • 0,5 theelepel knoflookpoeder
  • 0,5 theelepel uienpoeder
  • snufje chilipoeder
  • maizena

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Doe alle ingrediënten, behalve de maizena, in een pannetje en breng op middelhoog vuur rustig aan de kook.
  • Laat inkoken tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt. Als je de saus nog wat te dun vindt, kun je er eventueel wat maizena aan toe voegen om de saus wat dikker te maken. Begin met een klein beetje maizena en laat rustig pruttelen, maizena heeft even nodig om zijn 'werk' te doen en je wilt niet eindigen met een té dikke saus.
  • Als de barbecuesaus klaar is kun je 'm meteen serveren.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 694kcal | Koolhydraten: 175g | Eiwitten: 5g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

BBQ saus maken

BBQ saus recept Pinterest Collage

52 gedachten over “BBQ saus zelf maken”

  1. 5 sterren
    Dit gebruikt voor de pulled pork. 1 pot was precies genoeg voor 2,5 kilo procureur.
    saus is echt super lekker en word vanaf nu mijn standaard bbq saus

    Beantwoorden
  2. Heerlijk gelukt super lekker
    Heb alle ingrediënten gebruikt.
    Gezien de vele reacties op het zoete
    Gewoon elke keer geproefd.
    Tot hij heerlijk op smaak was.
    Maar fijn om nu te weten welke ingrediënten je moet gebruiken

    Beantwoorden
  3. Hoi Eef!
    Dankjewel voor het fijne recept😁
    Ik vraag me alleen oprecht af of het niet 15 gram donkerbruine basterdsuiker moet zijn ipv 150?😳
    Hoe dan ook, met de suiker aangepast is hij super!

    Beantwoorden
    • Dag Anouk, het recept is veelvuldig getest en klopt hoor! Maar, de een hout van een zoetere saus dan de ander. Je bent vrij om het op jouw manier te maken, heel erg fijn dat het goed heeft gesmaakt!

      Beantwoorden
  4. Dank voor het mooie recept, gezien de commentaren iets te zoet ga ik er geen basterdsuiker in doen maar een beetje Erythritol. Benieuwd of dit vervangt..

    Groet Annemiek

    Beantwoorden
  5. Dankje Eef voor dit heerlijke recept,
    Ik heb tot nu toe 2x deze saus gemaakt voor stichting de Huiskamer in Nijverdal en kreeg alle lof voor die heerlijke bbq saus, deze lof komt dus ook jou toe Eef.
    Komende week ga ik weer een dubbel portie maken voor onze bbq middag/avond, dat word weer smullen.

    Beantwoorden
  6. 5 sterren
    Al een paar keer gemaakt. Het smaakt voortreffelijk. Misschien iets zoetig maar met een pittige nasmaak. Heerlijk!

    Nog een tip om de saus te bewaren.
    Doe de hete saus direct in lege schoongemaakte flessen van bijvoorbeeld de Passata of jampotten. Dit blijft net jam maanden goed.

    Beantwoorden
  7. 4 sterren
    Top recept, ik lees wat reacties over mensen die hem te zoet vinden. Zelf had ik geen pasata in huid dus heb ik bio ketchup gebruikt en de suiker en de honing weggelaten. in ketchup zit namelijk al vrij veel suiker. Voor mij werkte dit perfect. Bedankt voor het recept

    Beantwoorden
  8. 5 sterren
    Hoi Eef,

    Hartelijk dank voor t recept! Is heerlijk! Ik heb er alleen wat citroensap aan toegevoegd, dat maakt m net helemaal af. Ik ga t gebruiken bij m’n pulled chicken!

    Hartelijke groet,
    Gerita

    Beantwoorden
  9. Zojuist je recept voor BBQ saus gemaakt, omdat ik morgen vleesribben in de slowcooker ga doen. Las ergens online de tip om even bij jou op de site te kijken voor het recept van de BBQ saus. Nou ik vind hem top! Volgende keer doe ik wel minder bruine suiker erin, maar voor nu helemaal tevreden en ik denk dat we morgen lekkere ribbetjes op tafel hebben! Bedankt voor je lekkere recept!

    Beantwoorden
  10. Voor een etentje wil ik bij de pulled pork zelf barbecue saus maken. Echter de worcestersaus is oa met soja en daar ben ik allergisch voor. Wat is een alternatief om toch een r3delijke bbq saus te maken

    Beantwoorden
      • Ik zou bij het vervangen met kokos aminos nog wel het een en ander mixen. Iig moet je een zuurtje toevoegen dus ik zou daarbij wat azijn toevoegen en je wilt toch ook de umami hebben van de worcestershiresaus dus misschien nog een beetje vissaus (niet bang zijn, zult geen vis proeven). Verhouding 1/2 kokos aminos, 1/4 van de overige twee.

        Beantwoorden
      • Erg lekkere saus, maar ik sluit me er ook wel bij aan dat het wel heul erg zoet is, zelfs voor Amerikaanse begrippen 😉 Ik wou dat ik eerder de comments gelezen had. Gaandeweg maar extra passata toegevoegd, maar toen zaten de suiker en honing er al in. Misschien een tip om in het recept zelf dit al te benoemen en dat je dus naar smaak kunt variëren met de hoeveelheid suiker en honing?

        Beantwoorden
        • Dankjewel voor je berichtje. Ieder zijn smaak natuurlijk, wat de een zoet vindt vind de ander misschien niet te zoet. Uiteraard kun je het naar eigen smaak aanpassen 🙂

          Beantwoorden
  11. Hi!

    Dit weekend wil ik je bbq saus maken voor bij de Pulled Pork van je site. Zin in!!! Nu vraag ik me alleen af…. Hoe en hoe lang kan ik deze saus het beste bewaren?

    Beantwoorden
  12. Hoi eef,

    Ik heb net de bbq saus gemaakt.
    Werkelijk heerlijk, maar heb toch even een vraagje.
    Hoe kan ik hem wat minder zoet maken?

    Groetjes wendy

    Ps love your site ?

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te lezen, dankjewel 😀 Minder zoet maak je hem door de honing en basterdsuiker te verminderen. Dus bijvoorbeeld 1 eetlepel honing en 3/4 deel of de helft basterdsuiker. Je kunt tijdens het koken nog even proeven en dan eventueel iets meer suiker naar smaak toevoegen

      Beantwoorden
      • Hoi hoi! Laatst heb ik de spareribs uit de slowcooker gemaakt, volgens dit recept en daarbij de bbq saus ook gebruikt. Ik heb daarvoor niet alles nodig gehad, hoe en waar kan ik het beste de overgebleven saus bewaren? Alvast bedankt! Gr Naomi

        Beantwoorden
      • Hoi Eef,

        Ik heb de eerste keer de saus gemaakt volgens recept en het glazuur sprong van mijn tanden! De tweede keer met 1/3 van de suiker gemaakt en geen honing. Zelf toen vond ik hem nog wel zoet. Heb je een andere tip voor het iets minder zoet maken van het recept? Staat er iets tegenover zoet wat ik kan toevoegen?

        Beantwoorden
      • Hi Eef,
        Zojuist je saus gemaakt en ook voor mij is de saus te zoet. Wat kan ik nu (achteraf dus) het beste toevoegen? Azijn en/of worcestersaus? En zo ja hoeveel. Overigens, zoet of niet, de saus smaakt al velen malen lekkerder dan uit eentje uit de supermarkt 🙂
        Groetjes Melanie

        Beantwoorden
        • Hi Melanie! Je kunt eventueel iets minder suiker gebruiken. Experimenteren met azijn of worcestersaus zou heel lekker kunnen zijn, alleen hebben wij dit nog niet geprobeerd dus ik kan je hier uit ervaring (nog) geen advies over geven. Maar hou ons op de hoogte 🙂

          Beantwoorden
          • Hoi..ik heb deze al meerdere keren gemaakt zoveel lekkerder dan uit supermarkt…maar ik heb hem zowel met de lichte bruine basterdsuiker gemaakt en de donkere bruine basterdsuiker..beide lekker hoor maar welke bedoel jij in je recept?

          • Goed om te horen! Wij gebruiken donkerbruine basterdsuiker, ik heb het even aangepast in het recept. Al kan het ook zeker met lichtbruine hoor!

        • Hoi Eef,
          Ik ga deze saus maken maar heb zoveel kruiden maar net geen mosterden knoflookpoeder.
          Is daar misschien een vervanger voor?
          Groetje
          Marion

          Beantwoorden
          • De knoflookpoeder kun je ook achterwege laten, dat zal geen mega verschil maken, al kun je ook een beetje verse knoflook optioneel gebruiken. Maar de mosterdpoeder is wel een smaakmaker in dit geval. Wellicht kun je het vervangen voor gewone mosterd?

        • Vergeten eerst de reviews te lezen, en nu een pan met veel te zoete bbq saus… jammer maar helaas 🫤
          Hoe krijg ik die nu minder zoet?

          Beantwoorden
4.66 van 38 stemmen (34 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie