BBQ saus zelf maken. Dat is zo fantastisch lekker en zó eenvoudig. Ik maak deze BBQ saus maar wat graag voor bij een BBQ in de zomer, maar ook bij andere gerechten is deze saus een heerlijke toevoeging!
BBQ saus maken lijkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Voor de saus voeg je namelijk alleen maar alle ingrediënten toe aan een pannetje, dit kook je vervolgens in tot een lekkere BBQ saus, en klaar! Zo simpel is het. Je kunt zelf ook variëren met de smaak. Zoals ik ‘m maak, vind ik zelf de balans tussen zoet, zout en rokerig perfect. Maar voel je vrij om de saus bijvoorbeeld iets zoeter te maken of juist wat meer rooksmaak (oftewel gerookte paprikapoeder) toe te voegen.
Zelf BBQ saus maken
BBQ saus mag bij ons thuis niet ontbreken bij de BBQ. Het heet natuurlijk ook niet voor niets barbecuesaus. Je hebt in de winkels ook lekkere kant en klare BBQ saus, sommige daarvan zijn zeker ook lekker, maar zelfgemaakte…. Dat is me toch een partij lekker! Misschien wel door dat beetje liefde wat je er nog aan toe kunt voegen 😉 . BBQ saus kun je dus als saus serveren bij de BBQ, maar je kunt het ook gebruiken als marinade om vlees of gevogelte mee te marineren zoals in dit recept voor BBQ spareribs bijvoorbeeld.
Wat heb je nodig voor BBQ saus?
Om zelf BBQ saus te maken, heb de volgende ingrediënten nodig: tomaten passata, suiker, honing, azijn, Worcestersaus, mosterdpoeder, gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder, maizena, peper en zout. De basis van BBQ saus is dus voornamelijk tomaat waar suiker, azijn en kruiden aan toegevoegd worden. Wil je een vegan BBQ saus maken, dan kun je de Worcestersauce en honing achterwege laten. De Worcestersauce kun je vervangen met sojasaus gemengd met azijn of citroensap, een paar druppels sambal/chilisaus of gebruik een plantaardige Worcestersauce. Het is wat lastiger te vinden, maar het bestaat wel. De honing kun je vervangen voor agave siroop. Zelf BBQ saus maken is in beide gevallen een fluitje van een cent en ik durf te wedden dat je voortaan alleen nog maar deze saus wil maken!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 250 ml tomaten passata
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels rode wijn azijn
- 1,5 eetlepel Worcestersaus
- 2 theelepels mosterdpoeder
- 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1,5 theelepel zout
- 1,5 theelepel zwarte peper (versgemalen )
- 0,5 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel uienpoeder
- snufje chilipoeder
- maizena
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten, behalve de maizena, in een pannetje en breng op middelhoog vuur rustig aan de kook.
- Laat inkoken tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt. Als je de saus nog wat te dun vindt, kun je er eventueel wat maizena aan toe voegen om de saus wat dikker te maken. Begin met een klein beetje maizena en laat rustig pruttelen, maizena heeft even nodig om zijn 'werk' te doen en je wilt niet eindigen met een té dikke saus.
- Als de barbecuesaus klaar is kun je 'm meteen serveren.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wendy says:
Hoi eef,
Ik heb net de bbq saus gemaakt.
Werkelijk heerlijk, maar heb toch even een vraagje.
Hoe kan ik hem wat minder zoet maken?
Groetjes wendy
Ps love your site ?
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 😀 Minder zoet maak je hem door de honing en basterdsuiker te verminderen. Dus bijvoorbeeld 1 eetlepel honing en 3/4 deel of de helft basterdsuiker. Je kunt tijdens het koken nog even proeven en dan eventueel iets meer suiker naar smaak toevoegen
Naomi says:
Hoi hoi! Laatst heb ik de spareribs uit de slowcooker gemaakt, volgens dit recept en daarbij de bbq saus ook gebruikt. Ik heb daarvoor niet alles nodig gehad, hoe en waar kan ik het beste de overgebleven saus bewaren? Alvast bedankt! Gr Naomi
Eef says:
Gewoon in een potje in de koelkast. Blijft behoorlijk lang goed doordat er veel suiker in zit 🙂
Jet says:
Hoi Eef,
Ik heb de eerste keer de saus gemaakt volgens recept en het glazuur sprong van mijn tanden! De tweede keer met 1/3 van de suiker gemaakt en geen honing. Zelf toen vond ik hem nog wel zoet. Heb je een andere tip voor het iets minder zoet maken van het recept? Staat er iets tegenover zoet wat ik kan toevoegen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Als je het nog minder zoet wil, dan kun je het beste denk ik nog minder suiker toevoegen.
Melanie says:
Hi Eef,
Zojuist je saus gemaakt en ook voor mij is de saus te zoet. Wat kan ik nu (achteraf dus) het beste toevoegen? Azijn en/of worcestersaus? En zo ja hoeveel. Overigens, zoet of niet, de saus smaakt al velen malen lekkerder dan uit eentje uit de supermarkt 🙂
Groetjes Melanie
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Melanie! Je kunt eventueel iets minder suiker gebruiken. Experimenteren met azijn of worcestersaus zou heel lekker kunnen zijn, alleen hebben wij dit nog niet geprobeerd dus ik kan je hier uit ervaring (nog) geen advies over geven. Maar hou ons op de hoogte 🙂
Ilse says:
Hi!
Dit weekend wil ik je bbq saus maken voor bij de Pulled Pork van je site. Zin in!!! Nu vraag ik me alleen af…. Hoe en hoe lang kan ik deze saus het beste bewaren?
Eef says:
Ik bewaar hem zelf in de koelkast en daar blijft hij echt wel een paar weken goed is mijn ervaring
Ilse says:
Thanks! Ben heeeel benieuwd… (vooral ook naar de pulled pork)
Sieta says:
Hi Eef, kan je deze saus ook in de vriezer bewaren?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Sieta says:
Dankjewel voor je antwoord, ik ga het proberen en laat je met de tijd wel mijn ervaring horen.
nelleke ligt de says:
Zijn net klaar met de saus , verrukkelijk Eef !
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Inge says:
Kan ik ook rode wijnazijn met frambozensmaak gebruiken? Heb deze per ongeluk gekocht…
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet getest, dus durf niet precies te zeggen wat dat voor invloed heeft op de saus. Maar gok dat het prima moet kunnen!
Moon says:
Voor een etentje wil ik bij de pulled pork zelf barbecue saus maken. Echter de worcestersaus is oa met soja en daar ben ik allergisch voor. Wat is een alternatief om toch een r3delijke bbq saus te maken
Eef says:
Kokos Aminos wordt dan vaak als alternatief gebruikt, dat is dacht ik zonder soja.
Jermy says:
Ik zou bij het vervangen met kokos aminos nog wel het een en ander mixen. Iig moet je een zuurtje toevoegen dus ik zou daarbij wat azijn toevoegen en je wilt toch ook de umami hebben van de worcestershiresaus dus misschien nog een beetje vissaus (niet bang zijn, zult geen vis proeven). Verhouding 1/2 kokos aminos, 1/4 van de overige twee.
Linda says:
Zojuist je recept voor BBQ saus gemaakt, omdat ik morgen vleesribben in de slowcooker ga doen. Las ergens online de tip om even bij jou op de site te kijken voor het recept van de BBQ saus. Nou ik vind hem top! Volgende keer doe ik wel minder bruine suiker erin, maar voor nu helemaal tevreden en ik denk dat we morgen lekkere ribbetjes op tafel hebben! Bedankt voor je lekkere recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk om te horen! Geniet ervan 🙂
Gerita says:
Hoi Eef,
Hartelijk dank voor t recept! Is heerlijk! Ik heb er alleen wat citroensap aan toegevoegd, dat maakt m net helemaal af. Ik ga t gebruiken bij m’n pulled chicken!
Hartelijke groet,
Gerita
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen Gerita, dat klinkt inderdaad als een lekkere toevoeging 🙂
Tobias says:
Top recept, ik lees wat reacties over mensen die hem te zoet vinden. Zelf had ik geen pasata in huid dus heb ik bio ketchup gebruikt en de suiker en de honing weggelaten. in ketchup zit namelijk al vrij veel suiker. Voor mij werkte dit perfect. Bedankt voor het recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel en een goede tip als de basis (te) zoet is kan het daar inderdaad ook aan liggen 🙂
Bennie says:
Al een paar keer gemaakt. Het smaakt voortreffelijk. Misschien iets zoetig maar met een pittige nasmaak. Heerlijk!
Nog een tip om de saus te bewaren.
Doe de hete saus direct in lege schoongemaakte flessen van bijvoorbeeld de Passata of jampotten. Dit blijft net jam maanden goed.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Bennie!