Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes ken je waarschijnlijk wel. Ingekeepte aardappeltjes waarvan het bijna lijkt of de hele aardappel net niet helemaal goed in plakjes is gesneden omdat ze aan de onderkant nog vastzetten. Heerlijk zijn ze en ze zijn ook nog eens lekker makkelijk om te maken.

Voor het maken van hasselback potatoes heb je niet veel ingrediënten nodig. Iets kruimige aardappeltjes, olijfolie, peper en zout naar smaak en verder wat extra smaakmakers. Denk hierbij aan knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, maar ook (Parmezaanse) kaas of vers gesneden groene kruiden.

Hotel Hasselbacken

De hasselback potatoes zijn kenmerkend vanwege de inkepingen in de aardappel en de bereiding in de oven. Het originele recept maak je met aardappels en is bedacht in 1940 door een chefkok van het hotel Hasselbacken in Zweden. Naast hasselback aardappels heb je bijvoorbeeld ook hasselback appels of kip. Hierbij wordt verwezen naar de inkepingen en daardoor wordt de naam “hasselback” gegeven. Echter maak je een “echte” hasselback natuurlijk met piepers!

Handige tip

Dit recept is vrij basic, maar juist daardoor zó waanzinnig lekker. Je hoeft de aardappels niet voor te koken, deze worden gaar in de oven. De inkepingen in de aardappel maak je, hoe kan het ook anders, met een mesje. Kies hiervoor een scherp mesje en neem even de tijd om mooie dunne plakjes te snijden maar zorg er wel voor dat de onderkant niet doorgesneden wordt. Een handige tip om te voorkomen dat je de aardappel helemaal door gaat snijden, is om de aardappel op een grote lepel te leggen of de aardappel tussen de onderkant van twee lepels te leggen. Zo kun je nooit de hele aardappel doorsnijden en blijft de onderkant dus vast.

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes, heerlijk bijgerecht van aardappels. Makkelijk om te maken, maar waanzinnig lekker! Probeer deze Zweedse aardappels eens.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 800 gram aardappels (licht kruimige )
  • olijfolie
  • knoflookpoeder, zwarte peper en zout
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels peterselie (fijngesneden)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Boen de aardappels schoon onder de kraan en droog ze vervolgens goed af.
  • Maak met een scherp mesje inkepingen in de aardappel maar zorg ervoor dat het onderste gedeelte van de aardappel vast blijft zitten. Herhaal dit met alle aardappels en plaats ze in een ovenschaal.
  • Druppel wat olijfolie over de aardappels en wrijf ze ermee in zodat alle aardappels een dun laagje olijfolie hebben. Verdeel er dan knoflookpoeder, zwarte peper en zout naar smaak over.
  • Zet de ovenschaal met aardappels in de oven en bak ze goudbruin en gaar in ca. 30 - 40 minuten.
  • Garneer de aardappels met wat Parmezaanse kaas en fijngesneden verse peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 182kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwitten: 4g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Hasselback potatoes

4 thoughts on “Hasselback potatoes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept