Volg mij:
Bijgerechten

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes ken je waarschijnlijk wel. Ingekeepte aardappeltjes waarvan het bijna lijkt of de hele aardappel net niet helemaal goed in plakjes is gesneden omdat ze aan de onderkant nog vastzetten. Heerlijk zijn ze en ze zijn ook nog eens lekker makkelijk om te maken.

Voor het maken van hasselback potatoes heb je niet veel ingrediënten nodig. Iets kruimige aardappeltjes, olijfolie, peper en zout naar smaak en verder wat extra smaakmakers. Denk hierbij aan knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder maar ook (Parmezaanse) kaas of vers gesneden groene kruiden.

Hotel Hasselbacken

De hasselback potatoes zijn kenmerkend vanwege de inkepingen in de aardappel en de bereiding in de oven. Het originele recept maak je met aardappels en is bedacht in 1940 door een chefkok van het hotel Hasselbacken in Zweden. Naast hasselback aardappels heb je bijvoorbeeld ook hasselback appels of kip. Hierbij wordt verwezen naar de inkepingen en daardoor wordt de naam “hasselback” gegeven. Echter maak je een “echte” hasselback natuurlijk met piepers!

Handige tip

Dit recept is vrij basic maar juist daardoor zó waanzinnig lekker. Je hoeft de aardappels niet voor te koken, deze worden gaar in de oven. De inkepingen in de aardappel maak je, hoe kan het ook anders, met een mesje. Kies hiervoor een scherp mesje en neem even de tijd om mooie dunne plakjes te snijden maar zorg er wel voor dat de onderkant niet doorgesneden wordt. Een handige tip om de voorkomen dat je de aardappel helemaal door gaat snijden is om de aardappel op een grote lepel te leggen of de aardappel tussen de onderkant van twee lepels te leggen. Zo kun je nooit de hele aardappel doorsnijden en blijft de onderkant dus vast.

Hasselback potatoes


Het recept voor Hasselback potatoes:

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 45 minuten | Totale bereidingstijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor Hasselback potatoes (ingrediënten):

 • 800 gram licht kruimige aardappels
 • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
 • olijfolie
 • knoflookpoeder, zwarte peper en zout

Hoe je Hasselback potatoes maakt:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Boen de aardappels schoon onder de kraan en droog ze vervolgens goed af.
 3. Snijd met een scherp mesje inkepingen in de aardappel maar zorg ervoor dat het onderste gedeelte van de aardappel vast blijft zitten. Herhaal dit met alle aardappels en plaats ze in een ovenschaal.
 4. Druppel wat olijfolie over de aardappels en wrijf ze ermee in zodat alle aardappels een dun laagje olijfolie hebben. Verdeel er dan knoflookpoeder, zwarte peper en zout naar smaak over.
 5. Zet de ovenschaal met aardappels in de oven en bak ze goudbruin en gaar in ca. 30 – 40 minuten.
 6. Garneer de aardappels met wat Parmezaanse kaas en fijngesneden verse peterselie. Eet smakelijk!

Hasselback potatoes

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

 • Beantwoorden Es

  Het zal wel aan mij liggen, maar deze worden dus nooit gaar bij mij!
  *huilt*
  Zien er wel geweldig uit!

  27 december 2016 at 18:34
  • Beantwoorden Eef

   Mehh dat is balen! Gewoon nog een keer proberen, komt vanzelf goed 😉 Dank je wel voor je compliment

   30 december 2016 at 10:10
 • Beantwoorden Daphne

  Lekker! Weer eens een variatie die mijn zoontje denk ik ook wel kan waarderen als twee-jarige aardappel liefhebber en dan hebben papa en mama ook weer eens variatie.

  29 december 2016 at 13:29
  • Beantwoorden Eef

   Precies! Dat was voor mij ook de reden om ze eens uit te proberen: variatie. Gelukkig kun je hiermee dan ook weer volop variëren denk aan geraspte kaas erover, zure room, spekjes.. Lekker 🙂

   30 december 2016 at 10:11

  Laat een reactie achter