Hasselback potatoes ken je waarschijnlijk wel. Ingekeepte aardappeltjes waarvan het bijna lijkt of de hele aardappel net niet helemaal goed in plakjes is gesneden omdat ze aan de onderkant nog vastzetten. Heerlijk zijn ze en ze zijn ook nog eens lekker makkelijk om te maken.
Voor het maken van hasselback potatoes heb je niet veel ingrediënten nodig. Iets kruimige aardappeltjes, olijfolie, peper en zout naar smaak en verder wat extra smaakmakers. Denk hierbij aan knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, maar ook (Parmezaanse) kaas of vers gesneden groene kruiden.
Hotel Hasselbacken
De hasselback potatoes zijn kenmerkend vanwege de inkepingen in de aardappel en de bereiding in de oven. Het originele recept maak je met aardappels en is bedacht in 1940 door een chefkok van het hotel Hasselbacken in Zweden. Naast hasselback aardappels heb je bijvoorbeeld ook hasselback appels of kip. Hierbij wordt verwezen naar de inkepingen en daardoor wordt de naam “hasselback” gegeven. Echter maak je een “echte” hasselback natuurlijk met piepers!
Handige tip
Dit recept is vrij basic, maar juist daardoor zó waanzinnig lekker. Je hoeft de aardappels niet voor te koken, deze worden gaar in de oven. De inkepingen in de aardappel maak je, hoe kan het ook anders, met een mesje. Kies hiervoor een scherp mesje en neem even de tijd om mooie dunne plakjes te snijden maar zorg er wel voor dat de onderkant niet doorgesneden wordt. Een handige tip om te voorkomen dat je de aardappel helemaal door gaat snijden, is om de aardappel op een grote lepel te leggen of de aardappel tussen de onderkant van twee lepels te leggen. Zo kun je nooit de hele aardappel doorsnijden en blijft de onderkant dus vast.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 800 gram aardappels (licht kruimige )
- olijfolie
- knoflookpoeder, zwarte peper en zout
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels peterselie (fijngesneden)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Boen de aardappels schoon onder de kraan en droog ze vervolgens goed af.
- Maak met een scherp mesje inkepingen in de aardappel maar zorg ervoor dat het onderste gedeelte van de aardappel vast blijft zitten. Herhaal dit met alle aardappels en plaats ze in een ovenschaal.
- Druppel wat olijfolie over de aardappels en wrijf ze ermee in zodat alle aardappels een dun laagje olijfolie hebben. Verdeel er dan knoflookpoeder, zwarte peper en zout naar smaak over.
- Zet de ovenschaal met aardappels in de oven en bak ze goudbruin en gaar in ca. 30 - 40 minuten.
- Garneer de aardappels met wat Parmezaanse kaas en fijngesneden verse peterselie. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Es says:
Het zal wel aan mij liggen, maar deze worden dus nooit gaar bij mij!
*huilt*
Zien er wel geweldig uit!
Eef says:
Mehh dat is balen! Gewoon nog een keer proberen, komt vanzelf goed 😉 Dank je wel voor je compliment
Daphne says:
Lekker! Weer eens een variatie die mijn zoontje denk ik ook wel kan waarderen als twee-jarige aardappel liefhebber en dan hebben papa en mama ook weer eens variatie.
Eef says:
Precies! Dat was voor mij ook de reden om ze eens uit te proberen: variatie. Gelukkig kun je hiermee dan ook weer volop variëren denk aan geraspte kaas erover, zure room, spekjes.. Lekker 🙂