Gado gado

9 x Indische recepten

9 x Indische recepten. Zijn jullie ook zo gek op de Indische keuken? Eén van mijn nieuwe redacteuren is Indische én vegetariër. Het leek Maris daarom leuk om een lijstje voor jullie te maken met Indische gerechten van mijn site, voorzien van haar eigen vega-tips én Indische weetjes. Ik geef bij deze het woord aan Maris en alvast Selamat makan! ( Indonesisch voor ‘smakelijk eten’)

Indische keuken, of Indonesische keuken?

De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de Indische keuken dus niet hetzelfde als de Indonesische keuken. De gerechten zoals wij ze kennen, zijn Indisch. Maar je bent hier niet voor een geschiedenislesje, dus terug naar het eten!

Vegetarisch Indisch eten

Sinds een jaar of zes eet ik vega(n) en krijg ik vaak de vraag of ik het Indisch eten niet heel erg mis. De Indische keuken heeft inderdaad veel klassieke en bekende vleesgerechten, maar gelukkig ook volop vegetarische opties. Daarnaast worden voor vrijwel al mijn persoonlijke Indische favorieten meestal gehakt of kipfilet gebruikt en hiervoor zijn tegenwoordig meer dan prima vleesvervangers te verkrijgen.

Op Eef haar site vind je véél Indische recepten, waaronder ook een aantal bekende Indische snacks zoals bapao en pangsit. Deze ken je vast wel van de toko of Indische restaurants! Voor mijn lijstje met 9 x Indische recepten, koos ik klassieke Indische maaltijden die ik zelf ook superlekker vind of regelmatig maak.

9 x Indische recepten

Rendang uit de slowcooker

1. Rendang daging

Rendang Daging, wordt ook wel Daging Rendang genoemd. Het betreft een stoofvleespotje op basis van rundvlees, een kruidige boemboe (kruidenpasta) en wordt gemaakt door vele uurtjes lekker rustig sudderen zodat je heerlijk mals vlees krijgt. Eef’s boemboe voor de rendang is trouwens ook geschikt voor andere vleessoorten en vleesvervangers of groenten, zoals bijvoorbeeld spitskool. Zo kun je dus ook een héérlijke vegetarische rendang maken! P.s. de rendang die je hier ziet is de Rendang Daging uit de slowcooker.
Bekijk hier het recept voor rendang daging versie zonder slowcooker >>

Sajoer boontjes lichter

2. Sajoer boontjes

Gewone sperziebonen vind ik persoonlijk oersaai en smakeloos. Waarschijnlijk omdat ik ze al sinds kleins af aan ‘Indo style’ eet 😉 . Ik maak dan ook áltijd sajoer boontjes of sambal goreng boontjes bij mijn portie aardappelen en vleesvervanger (Maris eet vegetarisch). Sajoer boontjes zijn heerlijk knapperige sperziebonen in een romig en kruidig sausje. Makkelijk en snel te bereiden, zijn ze ideaal als bijgerecht voor bij een Indische maaltijd of Aziatische rijsttafel. Of gewoon om net als ik, dat avondje AVG nét even wat spannender te maken.
Bekijk het recept voor sajoer boontjes >>

Snelle Soto (soep)

3. Soto Ajam

Soto Ajam is een goedgevulde Indische kippensoep en écht een maaltijdsoep (geen voorafje). Eef deelde in 2015 een recept voor een snel te maken variant, die ik ook eens op deze manier wil gaan proberen te maken met vega kipstukjes. Zoals ze het op bovenstaande foto heeft geserveerd, herinner ik het mij ook als mijn Oma soto maakte voor de hele familie. Rondom de pan soep stonden allemaal schaaltjes met toppings, zoals gefrituurde uitjes, mini-frietjes, blokjes lontong (kleefrijst) en natúúrlijk ei. Je vult je kommetje soep dan met alles wat je lekker vindt.
Bekijk het recept voor soto ajam >>

Indisch gehaktbrood (perkedel nyonya)

4. Indisch gehaktbrood

Indisch gehaktbrood (perkedel nyonya) maakte ik vroeger vaak. Dit gehaktbrood is ontzettend mals en zacht van structuur. Het valt nog nét niet uit elkaar op je bord en is lekker sappig. Je kunt dit Indische gehaktbrood serveren met rijst of een lekker Indisch bijgerecht, zoals bijvoorbeeld gado gado of sajoer boontjes. Ik ga het zelf binnenkort ook eens proberen met vega gehakt.
Bekijk het recept voor Indisch gehaktbrood >>

zelf gado gado maken

5. Gado gado

Gado Gado is mijn all time favoriete Indische gerecht. Ik heb zelfs een ‘I Love Gado Gado‘ sticker op mijn koelkast! Ook maak ik het iedere keer anders (met seizoensgroenten) en vind ik het een fijn gerecht om restjes uit de groentelade op te maken. Hoe anders ik het ook iedere keer weer maak: ‘een ei hoort erbij’ en met zelfgemaakte pindasaus is het nóg lekkerder!
Bekijk het recept voor gado gado >>

BBQ spiesjes met buikspek

6. Spiesjes met buikspek

De Indische keuken staat natuurlijk ook bekend om de waanzinnige en verschillende soorten saté. In dit recept voor saté van buikspek, deelt Eef een marinade die vrijwel identiek is aan de mijne en die is ook erg lekker voor saté tahoe (tofu) of tempeh.
Bekijk het recept voor spiesjes met buikspek >>

Recept kip ketjap

7. Kip ketjap

Kip ketjap, wie kent het niet? Heerlijke malse kip in een waanzinnig lekkere saus. Het is makkelijk om te maken en staat ook nog eens lekker snel op tafel, want binnen een half uurtje kan iedereen al aanschuiven. Serveer met rijst en groene groenten zoals sugar snaps of sajoer boontjes en eventueel wat cassave kroepoek erbij.
Bekijk het recept voor kip ketjap >>

Nasi goreng met gebakken ei

8. Nasi goreng

Nasi goreng (oftewel gebakken rijst) staat hier minimaal één keer per week op tafel en mijn (tiener-)zoon eet het ook regelmatig als lunch. Het is een waanzinnig makkelijke, snelle en zo fan-tas-tisch lekkere maaltijd. Ik maak hiervoor altijd de restjes groenten op en maak een énorme hoeveelheid, zodat ik lekker veel kan invriezen. Soms wissel ik af met mihoen goreng, voor wat variatie, maar nasi goreng is én blijft een winnend gerecht bij mij thuis.
Bekijk het recept voor nasi goreng >>

Spekkoek

9. Spekkoek

Spekkoek, zó lekker! Ik vond dit wel een klassieker om het lijstje met 9 x Indische recepten mee af te sluiten. Ik koop áltijd een puntje spekkoek wanneer ik in de toko ben, om thuis te delen met mijn kinderen. Heel eerlijk: ik heb nog steeds niet de moed verzameld om zelf eens verse spekkoek te maken (dus ik heb heel veel respect voor Eef haha). Spekkoek bak je namelijk láágje voor láágje. Nou is het niet zo dat je een héle dag bezig bent met maken van spekkoek, maar het is wel even een secuur klusje, omdat je steeds een nieuw laagje moet bakken waar je bij moet blijven. Van de geur van spekkoek word ik altijd weemoedig en de verse zelfgemaakte spekkoek van mijn Oma is nog steeds het állerlekkerst <3 . Misschien moet ik binnenkort toch maar eens wat tijd vrijmaken om het zelf te proberen 😉 .
Bekijk het recept voor spekkoek >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *