Gado gado. Dit heerlijke Indonesische groentegerecht bestaat uit verschillende groenten, pindasaus en ei. Althans, in mijn gado gado recept. Er bestaan allerlei variaties, maar zo vind ik ‘m het allerlekkerst. Ook nog eens heel eenvoudig om te maken, echt een aanrader!
Wist je dat gado gado letterlijk vertaalt ‘mix mix’ betekent? Het is een verwijzing naar de groenten die je mengt met de saus. En dat is ook wel essentieel voor Indonesische gado gado. Door de combinatie van de groenten en de saus wordt het namelijk een fantastisch lekker gerecht. Ik ben er echt dol op!
Gado gado maken
Zelf gado gado maken is eigenlijk heel eenvoudig. Je kookt het ei en een deel van de groenten (een deel serveer je rauw). Dit serveer je samen met de saus en eventueel (ik raad het je aan) kroepoek en wat gehakte pinda’s of gebakken uitjes eroverheen voor wat crunch. Meer is het eigenlijk niet! Ik heb voor allerlei verschillende groenten gekozen, waardoor er allerlei smaken en texturen samenkomen. Zoals het zoete van de wortel, het bittertje van de spitskool en het knapperige van de radijs. Een aantal groenten laat ik rauw, een deel kook ik beetgaar.
Mét pindasaus
Voor de allerlekkerste gado gado, maak je de pindasaus zelf. Maar als je het jezelf gemakkelijk wil maken, kun je natuurlijk ook een kant-en-klare pindasaus gebruiken. Wil je graag wat meer koolhydraten? Dan kun je eventueel rijst erbij serveren, ook lekker! Zoals ik bij deze gado gado bowl ook heb gedaan. De hoeveelheid van dit recept is ruim genoeg voor twee personen als hoofdgerecht (zonder de rijst). Maar dit gado gado recept is ook lekker als bijgerecht voor een Indonesische rijsttafel en dan is het natuurlijk geschikt voor meerdere personen omdat je er dan nog andere gerechtjes bij serveert.
Indonesische gado gado
Gado gado lijkt best wel op Petjil. Een ander Indonesisch groentegerecht wat je op mijn blog vindt. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de saus. Traditioneel is de petjil saus veel pikanter dan gado gado saus en de smaak is ook echt wel anders. Petjil wordt vaak met rijst geserveerd, gado gado meestal zonder. Overigens maakt iedereen beide gerechten op zijn of haar eigen manier waardoor de samenstelling nogal eens kan verschillen en de verschillen hierdoor ook kleiner worden. En dat is natuurlijk helemaal oke. Iedereen heeft zo zijn favoriete versie van een recept! Dit is de mijne.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram kousenband en sperziebonen (in stukjes)
- 100 gram winterpeen (in dunne plakjes/slierten)
- 100 gram spitskool (fijngesneden)
- 50 gram taugé
- 100 gram komkommer (in plakjes)
- handje radijs (in plakjes)
- pindasaus
- 2 eieren (gekookt)
- gebakken uitjes en/of kroepoek
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Zet een pan met ruim water op het vuur met een snuf zout.
- Kook de volgende groenten beetgaar. Kousenband/sperziebonen ca. 7 minuten. De wortel ca. 3 minuten. De spitskool 1 minuut.
- Giet de groenten af en hou apart.
- Maak de pindasaus.
- Neem een ruim bord en leg de groenten erop (ook de taugé) en het ei. Verdeel de saus erover. Serveer optioneel met gebakken uitjes en kroepoek.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dees says:
Heerlijk gerecht gezond en makkelijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor het delen 🙂
Jacqueline says:
Ik had bijna alle ingrediënten al huis, nog taugé gekocht en het recept gado gado gemaakt.
Echt super lekker en makkelijk te maken.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Lekker hè? Gado Gado is ook mijn all time favoriete Indische gerecht 🙂
Saskia says:
Het lijstje klopt niet als je het via de AH in je mandje wil krijgen. Komkommer, spitskool en radijs ontbreken 😉