Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)

Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)

Deze maand deed ik weer mee aan de Foodblogswap waarvoor je, je via een Facebookgroep voor foodbloggers kunt opgeven. Een iemand wijst je ‘at random’ een blog toe en tot mijn blije verrassing mocht ik deze maand koken van een van mijn favoriete blogs namelijk die van mijn foodie-friend Anne-Marie van My Happy Kitchen. Een super leuke foodblog met ontzettend veel lekkere recepten (tip: neem zeker even een kijkje!). Stiekem wist ik eigenlijk meteen al wat ik wou maken namelijk; Rendang. Even twijfelde ik, er staat immers zo veel lekkers op haar blog maar toch bleef ik bij mijn eerste ingeving. De Foodblogswap: Rendang Daging (Indisch Stoofvlees) werd het! Mag ik je alvast verklappen dat deze Rendang Daging wel echt heel erg lekker is? 

Rendang, wordt Rendang Daging genoemd als het op basis van rundvlees is; je kunt namelijk ook Rendang maken van bijvoorbeeld kip, geit of eend. Rendang Daging is verreweg de meest bekende versie en wordt vaak ook gewoon ‘Rendang’ genoemd. Het betreft een stoofvlees potje op basis van (jawel) rundvlees, een kruidige boemboe (kruidenpasta) en wordt gemaakt door vele uurtjes lekker rustig sudderen zodat je heerlijk mals vlees krijgt.

Zelf maakte ik al vaker Rendang Daging maar vrijwel altijd op basis van een niet zelfgemaakte boemboe. Op zich is er niets mis met koken op basis van een goede basis boemboe maar als foodie wil je graag een stapje verder en zeg nou zelf hoe leuk is het om zelf je boemboe te maken? Absoluut niet moeilijk en ik kan je wel verklappen dat deze Rendang Daging mét zelfgemaakte boemboe hier absoluut vaker op tafel komt te staan. Bedankt Anne-Marie voor dit heerlijke recept!

Overigens kun je alle ingrediënten voor deze boemboe gewoon bij de supermarkt krijgen. Zelfs de Sereh (citroengras) kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten kopen. Een tripje naar de plaatselijke toko is dan ook niet nodig (hoewel ik dat zelf geen vervelende bezigheid vind). Je kunt zowel sucadelappen of runderriblappen gebruiken voor dit gerecht. Bij sucadelappen zul je wat meer ‘vetjes’ hebben aan het vlees waar dit bij runderriblappen minder het geval is; kies hierin wat je zelf het lekkerst vindt.

Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)

Rendang Daging is een heerlijk Indisch stoofvlees gerecht op basis van rundvlees.
4.34 van 3 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 700 gram runderriblappen of sucadelappen
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 stengel Sereh (citroengras)
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 cm. gember
  • 2 eetlepels Ketjap Manis
  • 2 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel sambal
  • zonnebloemolie, zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van de boemboe.
  • Pel de knoflook. Snij het kontje en het kopje van de rode peper en verwijder de zaadlijsten.
  • Schil de gember en rasp deze fijn (dit doe je om lange sliertjes gember in de boemboe te voorkomen). 
  • Doe vervolgens de ui, knoflook, rode peper, gember, komijnpoeder, ketoembar en de ketjap manis in een keukenmachine of pureer alles met een staafmixer tot een fijne kruidenpasta.
  • Snij de sucadelappen of runderriblappen in blokjes en verwijder eventueel dikke zenen.
  • Verhit in een braadpan of koekenpan met dikke bodem wat zonnebloemolie en fruit de kruidenpasta even kort aan tot alle smaken/ geuren vrijkomen (ongeveer 2-3 minuten).
  • Doe het vlees erbij en schep deze door de boemboe.
  • Bak voor een paar minuutjes aan zodat het vlees iets verkleurd is. Voeg daarna de kokosmelk en de gekneusde stengel Sereh (citroengras) toe.
  • Draai het vuur laag en laat het geheel vervolgens een uurtje of 3 lekker langzaam stoven.
  • Af en toe doorroeren en desgewenst een klein beetje water toevoegen als het geheel te droog wordt.
  • Proef de rendang en voeg de laatste 5 minuten nog wat sambal en eventueel een klein beetje zout naar smaak toe.
  • Serveer met rijst, ingelegde komkommer en/of wat frisse sugarsnaps. Eet smakelijk oftewel Selamat Makan! 

handig om te weten:

* Dit recept is ruim voldoende voor 2 tot 3 personen.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 553kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 81g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 12g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)

Eet smakelijk oftewel Selamat Makan! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

56 reacties op “Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)”

    1. Geeft kokosmelk dezelfde smaak af als bounty of kokoskoeken? Deze vind ik namelijk ronduit smerig. Zo ja graag een alternatief? En kan ik in plaats van citroengras ook limoensap gebruiken?

  1. Ik vind Indonesisch eten zo extreem lekker! Ik maak het zelden omdat ik altijd denk dat het moeilijk is. Maar dat is natuurlijk pure onwetendheid van mij. Heel blij met dit receptje, dus!

    1. Wat leuk om te lezen! Ik denk altijd maar gewoon proberen, goed proeven en dan kom je een heel eind. Heel soms mislukt er iets en dat is dan jammer, volgende keer weer beter maar vaker dan het mislukt ontdek je weer een heerlijk nieuw recept 🙂

  2. Ik hartje rendang, maar ik heb het zelf nooit gemaakt. Toch maar eens doen. Ik denk dat ik de echtgenoot daar ook wel blij mee ga maken. Ik vind het echt zo’n ideaal weekendrecept.

    1. Is het ook 🙂 Ben benieuwd wat ‘ie ervan vindt 😉 Zelf maak ik het vaak zondagavond klaar zodat we de volgende dag een makkie hebben én hij wordt extra lekker na een nachtje goed intrekken.

    1. Haha kon het bijna niet voor me houden hoor 😉 Echt oprecht een top gerecht Anne-Marie, deze komt hier zeker nog vaker op tafel, yum!

  3. Verdomme toch dat ziet er veeeeeeeeeel te lekker uit!! :p Nu wil ik in de keuken duiken en gaan koken maar spijtig genoeg kan ik niet 🙁

  4. Pingback: Aziatische Kookworkshop & Singapore Food Fair | Eef Kookt Zo

  5. Pingback: Mijn food-bucketlist voor 2016 - Culi Sandra

  6. Was vanmorgen al aan de slag gegaan, ik ga dit heerlijke recept maken voor een cliënt van mij. Werk in de thuiszorg en die cliënt is gek op lekker eten. Ben heel benieuwd wat hij er van vindt. Het ruikt heerlijk in huis. Laat je nog weten wat hij er van vond .

      1. Goedemorgen, hij heeft er van genoten. Heb er zelf natuurlijk ook can gesnoept , het was heerlijk. Had er rijst en sajoer boontjes bij gemaakt.

  7. Dag Eef, zit er verschil in kokosmelk? Bij mij word de saus licht ipv donkerbruin… ben ook een beginner dus ga er vanuit dat het aan mij ligt…

    1. Je hebt verschillende soorten kokosmelk maar als je “gewone” dunne kokosmelk hebt gebruikt (en niet een blok santen of gecondenseerde) zou het goed moeten gaan. De kleur van de rendang komt door de boemboe en het vlees. Was de rendang even goed wel lekker? Daar gaat het immers om natuurlijk 😉

  8. Zoals ik al zei, ik ben een beginneling.. het is het 1e gerecht dat ik maak. Is helemaal goed gekomen. Was eigenlijk bedoeld om het morgen te eten maar het was veel te lekker, het is al op.. heerlijk, bedankt

    1. Super! Dat is goed om te lezen 🙂 Leuk ook dat dit je eerste recept is wat je hebt gemaakt. Stoofvlees kan soms lastig zijn maar zo te lezen is het helemaal goed gekomen.

    1. Nee de saus hoort iets dikker te zijn (zoals saus zou horen). Als je de deksel van de pan laat het het lekker laat pruttelen verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf iets dikker. Eet smakelijk!

      1. Nou, de smaak was er niet minder om. We hebben er hier echt van zitten smullen. Volgende keer laat ik de deksel eraf.

  9. De rendang staat al ruim 2 uur te sudderen, maar de saus is bij mij erg dun. Het lijkt wel een soep. Hoort dat zo?

  10. 072design

    Nee de saus hoort iets dikker te zijn (zoals saus zou horen). Als je de deksel van de pan laat het het lekker laat pruttelen verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf iets dikker. Eet smakelijk!

    1. Nou, de smaak was er niet minder om. We hebben er hier echt van zitten smullen. Volgende keer laat ik de deksel eraf.

  11. Hoi Eef,ik heb gisteren Rendang gemaakt van jouw recept. Hééééérlijk. Ik heb het wel vaker gemaakt maar jouw recept steekt er echt boven uit. Ik ga zeker nog meer recepten van jou uitproberen. Groetjes Margriet

  12. Hoi Eef,ik heb gisteren Rendang gemaakt van jouw recept. Hééééérlijk. Ik heb het wel vaker gemaakt maar jouw recept steekt er echt boven uit. Ik ga zeker nog meer recepten van jou uitproberen. Groetjes Margriet

    1. Dat kan, toevallig ga ik hem van de week weer uit de slowcooker maken en ik zal het recept ook eens uitwerken voor de website. Gebruik inderdaad iets minder vocht (de helft kokosmelk). Ik maak hem inmiddels ietsje anders en voeg ook een beetje palmsuiker (mocht je dit niet hebben gebruik dan een beetje bruine basterd) – geeft een extra lekkere smaak, tipje 🙂

  13. Hoi hoi, Net klaar met alles. Hopelijk is het lekker over 3 uurtjes 🙂
    Het ruikt in ieder geval héérlijk !! En sowieso erg leuk om te maken.

  14. Hoi hoi, Net klaar met alles. Hopelijk is het lekker over 3 uurtjes 🙂
    Het ruikt in ieder geval héérlijk !! En sowieso erg leuk om te maken.

  15. Nigar Afandiyeva

    Dit was zo lekker. Mijn bezoek is tevreden en met volle buik naar huis is gegaan 😋 ik heb het ook een dag vantevoren gemaakt. De geur was zoo fantastisch (en het bleef hangen) dat ik kon nauwelijks snachts slapen. Dit recept wordt een blijvertje 👍

  16. Eef

    Jawel hoor, alle foto’s op mijn website zijn door mij gemaakt 🙂 Bak hem iets langer en je kunt eventueel wat extra ketjap erbij doen, maar bij mij wordt hij de ene keer ook iets lichter en de andere keer weer iets donkerder, als de smaak maar goed is toch?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top