Deze maand deed ik weer mee aan de Foodblogswap waarvoor je, je via een Facebookgroep voor foodbloggers kunt opgeven. Een iemand wijst je ‘at random’ een blog toe en tot mijn blije verrassing mocht ik deze maand koken van een van mijn favoriete blogs namelijk die van mijn foodie-friend Anne-Marie van My Happy Kitchen. Een super leuke foodblog met ontzettend veel lekkere recepten (tip: neem zeker even een kijkje!). Stiekem wist ik eigenlijk meteen al wat ik wou maken namelijk; Rendang. Even twijfelde ik, er staat immers zo veel lekkers op haar blog maar toch bleef ik bij mijn eerste ingeving. De Foodblogswap: Rendang Daging (Indisch Stoofvlees) werd het! Mag ik je alvast verklappen dat deze Rendang Daging wel echt heel erg lekker is?
Rendang, wordt Rendang Daging genoemd als het op basis van rundvlees is; je kunt namelijk ook Rendang maken van bijvoorbeeld kip, geit of eend. Rendang Daging is verreweg de meest bekende versie en wordt vaak ook gewoon ‘Rendang’ genoemd. Het betreft een stoofvlees potje op basis van (jawel) rundvlees, een kruidige boemboe (kruidenpasta) en wordt gemaakt door vele uurtjes lekker rustig sudderen zodat je heerlijk mals vlees krijgt.
Zelf maakte ik al vaker Rendang Daging maar vrijwel altijd op basis van een niet zelfgemaakte boemboe. Op zich is er niets mis met koken op basis van een goede basis boemboe maar als foodie wil je graag een stapje verder en zeg nou zelf hoe leuk is het om zelf je boemboe te maken? Absoluut niet moeilijk en ik kan je wel verklappen dat deze Rendang Daging mét zelfgemaakte boemboe hier absoluut vaker op tafel komt te staan. Bedankt Anne-Marie voor dit heerlijke recept!
Overigens kun je alle ingrediënten voor deze boemboe gewoon bij de supermarkt krijgen. Zelfs de Sereh (citroengras) kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten kopen. Een tripje naar de plaatselijke toko is dan ook niet nodig (hoewel ik dat zelf geen vervelende bezigheid vind). Je kunt zowel sucadelappen of runderriblappen gebruiken voor dit gerecht. Bij sucadelappen zul je wat meer ‘vetjes’ hebben aan het vlees waar dit bij runderriblappen minder het geval is; kies hierin wat je zelf het lekkerst vindt.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 700 gram runderriblappen of sucadelappen
- 400 ml kokosmelk
- 1 stengel Sereh (citroengras)
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 3 cm. gember
- 2 eetlepels Ketjap Manis
- 2 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel sambal
- zonnebloemolie, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van de boemboe.
- Pel de knoflook. Snij het kontje en het kopje van de rode peper en verwijder de zaadlijsten.
- Schil de gember en rasp deze fijn (dit doe je om lange sliertjes gember in de boemboe te voorkomen).
- Doe vervolgens de ui, knoflook, rode peper, gember, komijnpoeder, ketoembar en de ketjap manis in een keukenmachine of pureer alles met een staafmixer tot een fijne kruidenpasta.
- Snij de sucadelappen of runderriblappen in blokjes en verwijder eventueel dikke zenen.
- Verhit in een braadpan of koekenpan met dikke bodem wat zonnebloemolie en fruit de kruidenpasta even kort aan tot alle smaken/ geuren vrijkomen (ongeveer 2-3 minuten).
- Doe het vlees erbij en schep deze door de boemboe.
- Bak voor een paar minuutjes aan zodat het vlees iets verkleurd is. Voeg daarna de kokosmelk en de gekneusde stengel Sereh (citroengras) toe.
- Draai het vuur laag en laat het geheel vervolgens een uurtje of 3 lekker langzaam stoven.
- Af en toe doorroeren en desgewenst een klein beetje water toevoegen als het geheel te droog wordt.
- Proef de rendang en voeg de laatste 5 minuten nog wat sambal en eventueel een klein beetje zout naar smaak toe.
- Serveer met rijst, ingelegde komkommer en/of wat frisse sugarsnaps. Eet smakelijk oftewel Selamat Makan!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Eet smakelijk oftewel Selamat Makan!
Sandra says:
Hmmm altijd goed zo’n suddergerecht!
Eefkooktzo says:
Fijn hé? Dol op suddervlees!
Andy van Hek says:
Geeft kokosmelk dezelfde smaak af als bounty of kokoskoeken? Deze vind ik namelijk ronduit smerig. Zo ja graag een alternatief? En kan ik in plaats van citroengras ook limoensap gebruiken?
Ikan says:
Doe het goed of doe het niet. Als alternatief kan je het beste een patatje majo halen.
sunny mama says:
Ik vind Indonesisch eten zo extreem lekker! Ik maak het zelden omdat ik altijd denk dat het moeilijk is. Maar dat is natuurlijk pure onwetendheid van mij. Heel blij met dit receptje, dus!
Eefkooktzo says:
Wat leuk om te lezen! Ik denk altijd maar gewoon proberen, goed proeven en dan kom je een heel eind. Heel soms mislukt er iets en dat is dan jammer, volgende keer weer beter maar vaker dan het mislukt ontdek je weer een heerlijk nieuw recept 🙂
Bernice says:
He Eef, op welk punt doe je de ketjap bij het vlees? Kan ik nergens terug vinden.
Gr Bernice
Eef says:
Stap 4 🙂
Marcus Rooijakkers says:
Het staat nu te pruttelen. Na het Leidens ontzet (3 oktober) ligt in het buurtdurrup Warmond de klapstuk, sukadelappen, met kilo’s in de uitverkoop. Goed moment voor een dubbelportie dus. Ik geef nu al 5 sterren want het ruikt heerlijk.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen, dank je wel! Hopelijk heeft het je ook 5 sterren gesmaakt 🙂
Coen van gorp says:
Ik bereid hem nu voor de tweede keer. Super lekker. Ik leg de riblappen eerst op de bbq samen met wat houtsnippers om ze dicht te schroeien en een rooksmaak te geven. Verder het recept gevolgd. Heerlijk, vooral als je het een dag eerder maakt.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Karen says:
Ik hartje rendang, maar ik heb het zelf nooit gemaakt. Toch maar eens doen. Ik denk dat ik de echtgenoot daar ook wel blij mee ga maken. Ik vind het echt zo’n ideaal weekendrecept.
Eefkooktzo says:
Is het ook 🙂 Ben benieuwd wat ‘ie ervan vindt 😉 Zelf maak ik het vaak zondagavond klaar zodat we de volgende dag een makkie hebben én hij wordt extra lekker na een nachtje goed intrekken.
Joy says:
Hoe krijg je die mooie bruine kleur? Bij mij blijft hij wit van de cocos melk
jan says:
Kecap Manis doet dat…
Anne-Marie says:
Leuk, leuk, leuk! Had al zo’n vermoeden dat je de rendang ging kiezen. Fijn dat het gesmaakt heeft!
Eefkooktzo says:
Haha kon het bijna niet voor me houden hoor 😉 Echt oprecht een top gerecht Anne-Marie, deze komt hier zeker nog vaker op tafel, yum!
kelly says:
Heerlijk! Deze gaat zeker op mijn lijstje!
Eefkooktzo says:
Lekker! Laat je het me weten als je de Rendang gemaakt hebt?
Elien says:
Verdomme toch dat ziet er veeeeeeeeeel te lekker uit!! :p Nu wil ik in de keuken duiken en gaan koken maar spijtig genoeg kan ik niet 🙁
Eefkooktzo says:
Hahaha dan even als je tijd hebt… 🙂 Het is het waard deze Rendang 😉
Aziatische Kookworkshop & Singapore Food Fair | Eef Kookt Zo says:
[…] Vermicelli. Vooral door de Rendang Curry Chicken was ik aangenaam verrast. Jullie weten dat ik een Rendang liefhebber ben maar Rendang maken duurt over het algemeen behoorlijk lang. Rendang Chicken zet je […]
Pieter says:
Heerlijk recept! Bedankt voor het delen hiervan. Ik ben gek op stoofvlees 🙂
Mijn food-bucketlist voor 2016 - Culi Sandra says:
[…] collega-blogger Eef Kookt Zo (en ook nog eens mijn collega ‘in het echie!’) hoor/lees ik regelmatig de lof zingen […]
Aafke says:
Was vanmorgen al aan de slag gegaan, ik ga dit heerlijke recept maken voor een cliënt van mij. Werk in de thuiszorg en die cliënt is gek op lekker eten. Ben heel benieuwd wat hij er van vindt. Het ruikt heerlijk in huis. Laat je nog weten wat hij er van vond .
Eef says:
Wat leuk Aafke! Hoe vond hij het of zie ik je reactie nu over het hoofd? Hoor het graag 🙂
Aafke says:
Goedemorgen, hij heeft er van genoten. Heb er zelf natuurlijk ook can gesnoept , het was heerlijk. Had er rijst en sajoer boontjes bij gemaakt.
Eef says:
Dank voor je reactie, super leuk om te lezen! Goede combinatie met de sajoer boontjes, lekker!
Lidy says:
Smakelijk en makkelijk te maken recept, maar ik mis net de echte Indonesische touch voor deze rendang….
Marcel says:
Dag Eef, zit er verschil in kokosmelk? Bij mij word de saus licht ipv donkerbruin… ben ook een beginner dus ga er vanuit dat het aan mij ligt…
Eef says:
Je hebt verschillende soorten kokosmelk maar als je “gewone” dunne kokosmelk hebt gebruikt (en niet een blok santen of gecondenseerde) zou het goed moeten gaan. De kleur van de rendang komt door de boemboe en het vlees. Was de rendang even goed wel lekker? Daar gaat het immers om natuurlijk 😉
Ed says:
Ik heb precies hetzelfde. Het lijkt me onmogelijk om met deze ingredienten dit gericht zo donker te krijgen. Denk dat er een verkeerde foto bij staat.
Eef says:
Nou Ed, ik heb de foto zelf jaren geleden gemaakt dus dat is niet het geval 😉
Marcel says:
Zoals ik al zei, ik ben een beginneling.. het is het 1e gerecht dat ik maak. Is helemaal goed gekomen. Was eigenlijk bedoeld om het morgen te eten maar het was veel te lekker, het is al op.. heerlijk, bedankt
Eef says:
Super! Dat is goed om te lezen 🙂 Leuk ook dat dit je eerste recept is wat je hebt gemaakt. Stoofvlees kan soms lastig zijn maar zo te lezen is het helemaal goed gekomen.
Jolanda says:
De rendang staat al ruim 2 uur te sudderen, maar de saus is bij mij erg dun. Het lijkt wel een soep. Hoort dat zo?
Eef says:
Nee de saus hoort iets dikker te zijn (zoals saus zou horen). Als je de deksel van de pan laat het het lekker laat pruttelen verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf iets dikker. Eet smakelijk!
Jolanda says:
Nou, de smaak was er niet minder om. We hebben er hier echt van zitten smullen. Volgende keer laat ik de deksel eraf.
Eef says:
Wat goed om te horen 🙂 Ja even eraf tot de saus genoeg is ingedikt.
Jolanda says:
De rendang staat al ruim 2 uur te sudderen, maar de saus is bij mij erg dun. Het lijkt wel een soep. Hoort dat zo?
Eef says:
Nee de saus hoort iets dikker te zijn (zoals saus zou horen). Als je de deksel van de pan laat het het lekker laat pruttelen verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf iets dikker. Eet smakelijk!
Jolanda says:
Nou, de smaak was er niet minder om. We hebben er hier echt van zitten smullen. Volgende keer laat ik de deksel eraf.
Eef says:
Wat goed om te horen 🙂 Ja even eraf tot de saus genoeg is ingedikt.
margriet says:
Hoi Eef,ik heb gisteren Rendang gemaakt van jouw recept. Hééééérlijk. Ik heb het wel vaker gemaakt maar jouw recept steekt er echt boven uit. Ik ga zeker nog meer recepten van jou uitproberen. Groetjes Margriet
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen Margriet, dank je wel 😀
margriet says:
Hoi Eef,ik heb gisteren Rendang gemaakt van jouw recept. Hééééérlijk. Ik heb het wel vaker gemaakt maar jouw recept steekt er echt boven uit. Ik ga zeker nog meer recepten van jou uitproberen. Groetjes Margriet
Ingrid says:
Kan ik dit recept ook voor de slowcooker gebruiken of moet ik dan minder vocht toevoegen?
Eef says:
Dat kan, toevallig ga ik hem van de week weer uit de slowcooker maken en ik zal het recept ook eens uitwerken voor de website. Gebruik inderdaad iets minder vocht (de helft kokosmelk). Ik maak hem inmiddels ietsje anders en voeg ook een beetje palmsuiker (mocht je dit niet hebben gebruik dan een beetje bruine basterd) – geeft een extra lekkere smaak, tipje 🙂
Ingrid says:
Kan ik dit recept ook voor de slowcooker gebruiken of moet ik dan minder vocht toevoegen?
Eef says:
Dat kan, toevallig ga ik hem van de week weer uit de slowcooker maken en ik zal het recept ook eens uitwerken voor de website. Gebruik inderdaad iets minder vocht (de helft kokosmelk). Ik maak hem inmiddels ietsje anders en voeg ook een beetje palmsuiker (mocht je dit niet hebben gebruik dan een beetje bruine basterd) – geeft een extra lekkere smaak, tipje 🙂
Ilze Steenbeek says:
Hoi hoi, Net klaar met alles. Hopelijk is het lekker over 3 uurtjes 🙂
Het ruikt in ieder geval héérlijk !! En sowieso erg leuk om te maken.
Eef says:
Ja leuk gerecht he! Ik ga er vandaag ook weer mee aan de slag. Hoop dat hij in de smaak is gevallen 🙂
Ilze Steenbeek says:
Hoi hoi, Net klaar met alles. Hopelijk is het lekker over 3 uurtjes 🙂
Het ruikt in ieder geval héérlijk !! En sowieso erg leuk om te maken.
Judy says:
Heeeerlijk!!!! Verder niks meer aan toe te voegen
Eef says:
Wat een mooi compliment Judy, dankjewel 🙂
Judy says:
Heeeerlijk!!!! Verder niks meer aan toe te voegen
Eef says:
Wat een mooi compliment Judy, dankjewel 🙂
Willy says:
Dit recept lijkt me heerlijk, hoelang zou dit in de slowcooker moeten op low?
Eef says:
Ik heb het recept helemaal herschreven voor in de slomo 😀 Die versie kun je hier vinden: https://www.eefkooktzo.nl/indonesische-rendang-uit-de-slowcooker/
Willy says:
Dit recept lijkt me heerlijk, hoelang zou dit in de slowcooker moeten op low?
Eef says:
Ik heb het recept helemaal herschreven voor in de slomo 😀 Die versie kun je hier vinden: https://www.eefkooktzo.nl/indonesische-rendang-uit-de-slowcooker/
Nigar Afandiyeva says:
Dit was zo lekker. Mijn bezoek is tevreden en met volle buik naar huis is gegaan ???? ik heb het ook een dag vantevoren gemaakt. De geur was zoo fantastisch (en het bleef hangen) dat ik kon nauwelijks snachts slapen. Dit recept wordt een blijvertje ????
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel Nigar, word blij van je leuke reacties en recepten die je gemaakt hebt 🙂
Bar says:
Hij blijft licht van kleur , hoe heb jij die foto zo donker gekregen? Of is het geen foto van jouw recept?….
Eef says:
Jawel hoor, alle foto’s op mijn website zijn door mij gemaakt 🙂 Bak hem iets langer en je kunt eventueel wat extra ketjap erbij doen, maar bij mij wordt hij de ene keer ook iets lichter en de andere keer weer iets donkerder, als de smaak maar goed is toch?!
john says:
Echt lekker, die rendang. Bedankt, je hebt hier 3 man blij mee gemaakt.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ?
Ria Schuurman says:
Heb je recept gelezen, ga hem volgende week maken, ben benieuwd.
Irma says:
Als ik voor 8 personen dit recept maak, moet ik dan echt rekening houden met 2800 gram rundvlees?
Eef says:
Nee dat klopt niet helemaal hoor, het recept is voor 4 personen. Ik heb het aangepast als je hem nu omzet naar 8 personen klopt het.
Irma says:
Oke dank je. Ik ga het sowieso zaterdag uitproberen voor 8 personen. Ik ben benieuwd
Erica Slingerland says:
Zo zo zo zooooooo heerlijk gesmuld van dit gerecht, echt een smaaksensatie! Vooral door de zelfgemaakte boemboe. Ik had al eerder rendang gemaakt maar dan met kant en klare boemboe. Nou, die komt er bij mij niet meer in! Deze staat op mijn favo-lijst. Tip voor de bereiding…. Ik doe stoofvlees in een ovenvaste braadpan op 100°c in de oven.l op boven- en onderwarmte. Dan heb je er 4 uur lang bijna geen omkijken naar door de gelijkmatig verwarming.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel
Gerty says:
Heerlijk recept,
Ik voegde nog een wat Laos en dajeh toe, met een lepel suiker.
Wel goed te vermelden dat de deksel niet op te pan moet. Anders dikt de saus niet in.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn dat het gesmaakt heeft! Dat klinkt als een goede variatie en ook een fijne tip, dankjewel 🙂
S says:
Hi Eef! Het lukt mij nooit om stoofvlees lekker mals te krijgen. Precies gevolgd en gestoofd op 75-80 graden voor 5 uur, maar is weer taai. Wat doe ik verkeerd?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Hmm, lastig om te bepalen vanaf hier waar het misgaat. Er kunnen meerdere oorzaken zijn namelijk. De kwaliteit van het vlees, de pan die je gebruikt, of het vlees heel koud was toen je het toevoegde aan de pan, of het toch te heet (of juist niet warm genoeg) is geweest, de hoeveelheid vocht. Misschien dat deze punten je kunnen helpen?
Misha says:
Gisteren dit recept gemaakt om mijn vrouw te verrassen en dat was perfect gelukt, inclusief mijzelf. Bedankt voor het heerlijke recept!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk Misha, dankjewel! Super toch om jezelf, en je vrouw, zo lekker te mogen verrassen!