Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)

Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)

Deze maand deed ik weer mee aan de Foodblogswap waarvoor je, je via een Facebookgroep voor foodbloggers kunt opgeven. Een iemand wijst je ‘at random’ een blog toe en tot mijn blije verrassing mocht ik deze maand koken van een van mijn favoriete blogs namelijk die van mijn foodie-friend Anne-Marie van My Happy Kitchen. Een super leuke foodblog met ontzettend veel lekkere recepten (tip: neem zeker even een kijkje!). Stiekem wist ik eigenlijk meteen al wat ik wou maken namelijk; Rendang. Even twijfelde ik, er staat immers zo veel lekkers op haar blog maar toch bleef ik bij mijn eerste ingeving. De Foodblogswap: Rendang Daging (Indisch Stoofvlees) werd het! Mag ik je alvast verklappen dat deze Rendang Daging wel echt heel erg lekker is? 

Rendang, wordt Rendang Daging genoemd als het op basis van rundvlees is; je kunt namelijk ook Rendang maken van bijvoorbeeld kip, geit of eend. Rendang Daging is verreweg de meest bekende versie en wordt vaak ook gewoon ‘Rendang’ genoemd. Het betreft een stoofvlees potje op basis van (jawel) rundvlees, een kruidige boemboe (kruidenpasta) en wordt gemaakt door vele uurtjes lekker rustig sudderen zodat je heerlijk mals vlees krijgt.

Zelf maakte ik al vaker Rendang Daging maar vrijwel altijd op basis van een niet zelfgemaakte boemboe. Op zich is er niets mis met koken op basis van een goede basis boemboe maar als foodie wil je graag een stapje verder en zeg nou zelf hoe leuk is het om zelf je boemboe te maken? Absoluut niet moeilijk en ik kan je wel verklappen dat deze Rendang Daging mét zelfgemaakte boemboe hier absoluut vaker op tafel komt te staan. Bedankt Anne-Marie voor dit heerlijke recept!

Overigens kun je alle ingrediënten voor deze boemboe gewoon bij de supermarkt krijgen. Zelfs de Sereh (citroengras) kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten kopen. Een tripje naar de plaatselijke toko is dan ook niet nodig (hoewel ik dat zelf geen vervelende bezigheid vind). Je kunt zowel sucadelappen of runderriblappen gebruiken voor dit gerecht. Bij sucadelappen zul je wat meer ‘vetjes’ hebben aan het vlees waar dit bij runderriblappen minder het geval is; kies hierin wat je zelf het lekkerst vindt.

Wat heb je nodig Rendang Daging

Voorbereiding: 20 minuten | Bereidingstijd: ca. 3 uur (of langer)|  Totale tijd: ca. 3,5 uur
Hoeveelheid: 2 á 3 personen

  • 700 gr sucadelappen of runderriblappen
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 stengel Sereh (citroengras)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 cm gember
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl ketoembar (korianderpoeder)
  • 2 el Ketjap Manis
  • 1 tl sambal
  • zonnebloemolie
  • optioneel; water & zout

Hoe je Rendang Daging maakt:

1.  We beginnen met het maken van de boemboe. Pel de knoflook. Snij het kontje en het kopje van de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Schil de gember en rasp deze fijn (dit doe je om lange sliertjes gember in de boemboe te voorkomen). Doe vervolgens de ui, knoflook, rode peper, gember, komijnpoeder, ketoembar en de ketjap manis in een keukenmachine of pureer alles met een staafmixer tot een fijne kruidenpasta.

2. Snij de sucadelappen of runderriblappen in blokjes en verwijder eventueel dikke zenen.

3. Verhit in een braadpan of koekenpan met dikke bodem wat zonnebloemolie en fruit de kruidenpasta even kort aan tot alle smaken/ geuren vrijkomen (ongeveer 2-3 minuten).

4. Doe het vlees erbij en schep deze door de boemboe. Bak voor een paar minuutjes aan zodat het vlees iets verkleurd is. Voeg daarna de kokosmelk en de gekneusde stengel Sereh (citroengras) toe.

5. Draai het vuur laag en laat het geheel vervolgens een uurtje of 3 lekker langzaam stoven. Af en toe doorroeren en desgewenst een klein beetje water toevoegen als het geheel te droog wordt. Proef de rendang en voeg de laatste 5 minuten nog wat sambal en eventueel een klein beetje zout naar smaak toe.

6. Serveer met rijst, ingelegde komkommer en/of wat frisse sugarsnaps.

Rendang Daging (Indisch Stoofvlees)

Eet smakelijk oftewel Selamat Makan! 

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

37 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm altijd goed zo’n suddergerecht!

    29 juli 2015 at 07:37
  • Beantwoorden sunny mama

    Ik vind Indonesisch eten zo extreem lekker! Ik maak het zelden omdat ik altijd denk dat het moeilijk is. Maar dat is natuurlijk pure onwetendheid van mij. Heel blij met dit receptje, dus!

    29 juli 2015 at 08:02
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Wat leuk om te lezen! Ik denk altijd maar gewoon proberen, goed proeven en dan kom je een heel eind. Heel soms mislukt er iets en dat is dan jammer, volgende keer weer beter maar vaker dan het mislukt ontdek je weer een heerlijk nieuw recept 🙂

      29 juli 2015 at 21:29
  • Beantwoorden Karen

    Ik hartje rendang, maar ik heb het zelf nooit gemaakt. Toch maar eens doen. Ik denk dat ik de echtgenoot daar ook wel blij mee ga maken. Ik vind het echt zo’n ideaal weekendrecept.

    29 juli 2015 at 08:57
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Is het ook 🙂 Ben benieuwd wat ‘ie ervan vindt 😉 Zelf maak ik het vaak zondagavond klaar zodat we de volgende dag een makkie hebben én hij wordt extra lekker na een nachtje goed intrekken.

      29 juli 2015 at 21:26
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Leuk, leuk, leuk! Had al zo’n vermoeden dat je de rendang ging kiezen. Fijn dat het gesmaakt heeft!

    29 juli 2015 at 09:38
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Haha kon het bijna niet voor me houden hoor 😉 Echt oprecht een top gerecht Anne-Marie, deze komt hier zeker nog vaker op tafel, yum!

      29 juli 2015 at 20:24
  • Beantwoorden kelly

    Heerlijk! Deze gaat zeker op mijn lijstje!

    31 juli 2015 at 08:01
  • Beantwoorden Elien

    Verdomme toch dat ziet er veeeeeeeeeel te lekker uit!! :p Nu wil ik in de keuken duiken en gaan koken maar spijtig genoeg kan ik niet 🙁

    31 juli 2015 at 11:43
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Hahaha dan even als je tijd hebt… 🙂 Het is het waard deze Rendang 😉

      4 augustus 2015 at 21:23
  • Beantwoorden Aziatische Kookworkshop & Singapore Food Fair | Eef Kookt Zo

    […] Vermicelli. Vooral door de Rendang Curry Chicken was ik aangenaam verrast. Jullie weten dat ik een Rendang liefhebber ben maar Rendang maken duurt over het algemeen behoorlijk lang. Rendang Chicken zet je […]

    26 oktober 2015 at 06:38
  • Beantwoorden Pieter

    Heerlijk recept! Bedankt voor het delen hiervan. Ik ben gek op stoofvlees 🙂

    24 december 2015 at 11:19
  • Beantwoorden Mijn food-bucketlist voor 2016 - Culi Sandra

    […] collega-blogger Eef Kookt Zo (en ook nog eens mijn collega ‘in het echie!’) hoor/lees ik regelmatig de lof zingen […]

    8 januari 2016 at 08:10
  • Beantwoorden Aafke

    Was vanmorgen al aan de slag gegaan, ik ga dit heerlijke recept maken voor een cliënt van mij. Werk in de thuiszorg en die cliënt is gek op lekker eten. Ben heel benieuwd wat hij er van vindt. Het ruikt heerlijk in huis. Laat je nog weten wat hij er van vond .

    29 november 2016 at 11:14
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk Aafke! Hoe vond hij het of zie ik je reactie nu over het hoofd? Hoor het graag 🙂

      1 december 2016 at 22:15
      • Beantwoorden Aafke

        Goedemorgen, hij heeft er van genoten. Heb er zelf natuurlijk ook can gesnoept , het was heerlijk. Had er rijst en sajoer boontjes bij gemaakt.

        2 december 2016 at 08:06
        • Beantwoorden Eef

          Dank voor je reactie, super leuk om te lezen! Goede combinatie met de sajoer boontjes, lekker!

          5 december 2016 at 20:07
  • Beantwoorden Marcel

    Dag Eef, zit er verschil in kokosmelk? Bij mij word de saus licht ipv donkerbruin… ben ook een beginner dus ga er vanuit dat het aan mij ligt…

    27 februari 2017 at 18:33
    • Beantwoorden Eef

      Je hebt verschillende soorten kokosmelk maar als je “gewone” dunne kokosmelk hebt gebruikt (en niet een blok santen of gecondenseerde) zou het goed moeten gaan. De kleur van de rendang komt door de boemboe en het vlees. Was de rendang even goed wel lekker? Daar gaat het immers om natuurlijk 😉

      27 februari 2017 at 20:02
  • Beantwoorden Marcel

    Zoals ik al zei, ik ben een beginneling.. het is het 1e gerecht dat ik maak. Is helemaal goed gekomen. Was eigenlijk bedoeld om het morgen te eten maar het was veel te lekker, het is al op.. heerlijk, bedankt

    27 februari 2017 at 21:40
    • Beantwoorden Eef

      Super! Dat is goed om te lezen 🙂 Leuk ook dat dit je eerste recept is wat je hebt gemaakt. Stoofvlees kan soms lastig zijn maar zo te lezen is het helemaal goed gekomen.

      28 februari 2017 at 22:37
  • Beantwoorden Jolanda

    De rendang staat al ruim 2 uur te sudderen, maar de saus is bij mij erg dun. Het lijkt wel een soep. Hoort dat zo?

    20 oktober 2017 at 15:03
    • Beantwoorden Eef

      Nee de saus hoort iets dikker te zijn (zoals saus zou horen). Als je de deksel van de pan laat het het lekker laat pruttelen verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf iets dikker. Eet smakelijk!

      21 oktober 2017 at 23:21
      • Beantwoorden Jolanda

        Nou, de smaak was er niet minder om. We hebben er hier echt van zitten smullen. Volgende keer laat ik de deksel eraf.

        22 oktober 2017 at 22:57
        • Beantwoorden Eef

          Wat goed om te horen 🙂 Ja even eraf tot de saus genoeg is ingedikt.

          23 oktober 2017 at 16:45
  • Beantwoorden margriet

    Hoi Eef,ik heb gisteren Rendang gemaakt van jouw recept. Hééééérlijk. Ik heb het wel vaker gemaakt maar jouw recept steekt er echt boven uit. Ik ga zeker nog meer recepten van jou uitproberen. Groetjes Margriet

    3 juni 2018 at 11:18
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen Margriet, dank je wel 😀

      6 juni 2018 at 00:07
  • Beantwoorden Ingrid

    Kan ik dit recept ook voor de slowcooker gebruiken of moet ik dan minder vocht toevoegen?

    18 oktober 2018 at 19:22
    • Beantwoorden Eef

      Dat kan, toevallig ga ik hem van de week weer uit de slowcooker maken en ik zal het recept ook eens uitwerken voor de website. Gebruik inderdaad iets minder vocht (de helft kokosmelk). Ik maak hem inmiddels ietsje anders en voeg ook een beetje palmsuiker (mocht je dit niet hebben gebruik dan een beetje bruine basterd) – geeft een extra lekkere smaak, tipje 🙂

      21 oktober 2018 at 19:37
  • Beantwoorden Ilze Steenbeek

    Hoi hoi, Net klaar met alles. Hopelijk is het lekker over 3 uurtjes 🙂
    Het ruikt in ieder geval héérlijk !! En sowieso erg leuk om te maken.

    21 november 2018 at 13:31
    • Beantwoorden Eef

      Ja leuk gerecht he! Ik ga er vandaag ook weer mee aan de slag. Hoop dat hij in de smaak is gevallen 🙂

      25 november 2018 at 11:22
  • Beantwoorden Judy

    Heeeerlijk!!!! Verder niks meer aan toe te voegen

    8 december 2018 at 11:48
    • Beantwoorden Eef

      Wat een mooi compliment Judy, dankjewel 🙂

      14 december 2018 at 11:16
  • Beantwoorden Willy

    Dit recept lijkt me heerlijk, hoelang zou dit in de slowcooker moeten op low?

    4 februari 2019 at 16:55
  • Laat een reactie achter