Spekkoek recept

Spekkoek recept

Spekkoek, een Indische lekkernij die laagje voor laagje wordt gebakken. Spekkoek is meer een cake dan een koek, maar je kunt deze cake wel koekachtig noemen. Hij is licht zoet en heerlijk kruidig door kruiden afkomstig uit Indonesië, zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en Javaanse kardemom.

Het recept is al eeuwenoud en elke keer als ik het ergens zie en proef dan denk ik direct aan mijn reis naar Sulawesi, Indonesië. Volgens mij heb ik wel een stuk of 10 spekkoeken mee naar huis genomen als souvenir voor onszelf en natuurlijk ook om weg te geven aan vrienden en familie. Spekkoek is zo ontzettend lekker!

Lapis legit

In Indonesië vind je spekkoek trouwens in allerlei smaken en noemen ze het ‘lapis legit’ of spekuk, kek lapis of Kue lapis. Hoe de inwoners deze cake noemen, verschilt per regio in Indonesië, maar als je lapis legit onthoudt dan kom je er wel. In Nederland vind je vaak de ‘naturel’smaak zoals deze, die lekker kruidig is van zichzelf en soms zie je ook een groene variant met pandan. Daarentegen heb ik in Indonesië tientallen smaken gezien waaronder doerian (het bekende stinkfruit). Per ongeluk had ik ook die smaak meegenomen, maar die is echt niet aan mij besteed… 😉

Ingredienten spekkoek

Wat heb je nodig voor spekkoek?

Je hebt wel wat ingrediënten nodig om zelf spekkoek te maken, maar je kunt ze allemaal gewoon vinden in je lokale supermarkt. Wil je authentieke kruiden? Rij dan even langs de toko. Wil je het gemakkelijk houden? Vervang dan vervang de kruiden in het recept voor gemalen kruiden. Doe dat een beetje op gevoel en pas op met de nootmuskaat, die kan snel overheersend zijn.

Spekkoek beslag

Laagje voor laagje

Spekkoek bak je laagje voor laagje. Ik dacht altijd dat het je bijna een hele dag kostte om zelf spekkoek te maken, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Ja, het is even werk want je moet elke keer opnieuw een laagje bakken, dus je moet er even bij blijven. Kun je direct dat rommelige keukenlaadje of die kruidenlade eens ordenen 😉 .

De bijbel van de Indonesische keuken

De bijbel van de Indonesische keuken

Het recept voor spekkoek heb ik uit de bijbel van de Indonesische keuken. Als je ook maar een beetje houdt van de Indonesische keuken: KOOP DIT KOOKBOEK! Het is werkelijk waar een fantastisch kookboek geschreven door Maureen Tan van uitgeverij Carrera. Ik heb er inmiddels al uren in zitten lezen, bladeren en me zitten verlekkeren aan de recepten.

Ik heb er ook al het nodige uit gekookt en de recepten kloppen, de uitleg is duidelijk en bij veel recepten staat een leuke, persoonlijke notitie. Het boek is persoonlijk, informerend en handig opgedeeld per regio. Ik heb het boek gekregen ter review, maar zou het zo zelf kopen, ik ben er oprecht weg van. De Bijbel van de Indonesische keuken is onderdeel van de serie “De bijbel van de…” waaronder ook De Bijbel van de Italiaanse keuken (ook een favoriet) en De Bijbel van de Thaise keuken (de nieuwste die ik net in huis heb en waar ik volgende week lekker uit ga koken – kan nu al niet wachten). Stuk voor stuk prachtige boeken, goede receptuur, niet te moeilijk en ongelooflijk lekker!

De Bijbel van de Indonesische keuken is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en je lokale boekhandel >>

Spekkoek

Spekkoek recept

Spekkoekrecept

Heerlijke authentiek spekkoek uit Indonesië
4 van 14 stemmen
Voorbereiding: 1 uur
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 16 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 vanillestokjes
  • 500 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur - in blokjes)
  • 350 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 15 eidooiers
  • 180 gram bloem
  • 5 eetlepels gecondenseerde melk
  • theelepel kardemompeulen
  • theelepel kruidnagels
  • 4 theelepels nootmuskaat
  • 5 theelepels kaneelpoeder (gemalen)
  • 5 eiwitten

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (alleen onderwarmte).
  • Halveer de vanillestokjes over de lengte en schraap het merg eruit.
  • Meng met de mixer de roomboter, het vanillemerg, de basterdsuiker en een snuf zout tot een luchtige, lichtgele massa.
  • Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe.
  • Blijf ondertussen mengen en voeg dan beetje bij beetje de bloem en tot slot de gecondenseerde melk toe.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen over 2 ruime kommen.
  • Maal de kardemompeulen en de kruidnagel fijn in een vijzel, rasp de nootmuskaat en schep de kaneel erdoor.
  • Schep de kruiden door 1 deel van het beslag (zo krijg je straks mooie bruine en witte laagjes.
  • Klop met een mixer de eiwitten op in een schone kom.
  • Verdeel de opgeklopte eiwitten in twee delen en schep met een spatel ieder deel door een van de soorten beslag.
  • Vet de springvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem.
  • Verdeel een dun laagje van het bruine beslag in de springvorm en bak het in 4-5 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Neem de springvorm uit de oven en zet de oven nu op grillstand met alleen bovenwarmte.
  • Verdeel nu een laagje van het witte beslag en bak het vervolgens weer 4-5 minuten in de oven.
  • Bak zo om en om ca. 18 laagjes. De spekkoek is na ongeveer 90 minuten baktijd klaar. Gebruik voor een gelijkmatig resultaat steeds dezelfde hoeveelheid beslag en eindig met een witte laag.
  • Neem de spekkoek uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
  • Ik heb hem zelf na het afkoelen omgedraaid zodat je een mooie, strakke en rechte bovenkant hebt, maar dat hoeft natuurlijk niet.
  • Snij de spekkoek in kleine stukjes en eet smakelijk!

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Spekkoek recept

Spekkoek Pinterest Collage

8 thoughts on “Spekkoek recept

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept