Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Indisch gehaktbrood (perkedel nyonya)

Indisch gehaktbrood (perkedel nyonya)

Indisch gehaktbrood of perkedel nyonya om in Indonesische sferen te blijven. Dit gehaktbrood is ontzettend mals en zacht van structuur. Het valt nog net niet uit elkaar op je bord en is lekker sappig. Serveer dit Indisch gehaktbrood met rijst of doe eens gek en ga voor (oven)frietjes en een lekker Indisch bijgerecht zoals bijvoorbeeld Gado Gado of Indische maiskoekjes, lekker!

Gehaktbrood fotograferen. Eigenlijk twee woorden die niet in één zin thuishoren… Gehaktbrood is namelijk gewoonweg helemaal niet mooi. Heerlijk maar niet “mooi”. Het is eigenlijk stiekem best een lelijk gerecht. Nu is het altijd mijn doel een foto te maken waarvan jij direct denkt: dat wil ik maken! Hopelijk is een beetje gelukt met deze foto en de woorden van mij erbij: het is niet makkelijk een dergelijk gerecht te fotograferen.

Indisch gehaktbrood

Maar ik vond dat dit gerecht niet mocht ontbreken op mijn blog. Het is namelijk een waanzinnig lekker gerecht dat ik inmiddels alweer bijna 2 jaar zo nu en dan op tafel zet. Tot grote tevredenheid van het lief omdat dit een van zijn favorieten is. Het recept is afkomstig van zijn tante Ineke uit Indonesië waar we een paar jaar geleden op vakantie waren. Inmiddels is door de tijd heen het recept iets aangepast en heb ik wat kruiden toegevoegd zoals piment en kruidnagelpoeder. Die geven een heerlijke smaak aan het gerecht en je mag drie keer raden waar ik de kruidnagelpoeder vandaan heb 😉 .

Perkedel nyonya – minnares van de gehaktbal

Perkedel is ook wel bekend als frikadel. Een soort platte bal gehakt en verwar hem niet met de Nederlandse frikaNdel want het is zeker niet hetzelfde. Ik heb het eens door de vertaal machine gegooid de Indische naam van dit Indische gehaktbrood, perkedel nyonya. Volgens google is perkedel: gehaktbal, en nyonya: minnares. Eigenlijk wel een mooie vertaling, dit Indisch gehaktbrood is dus de minnares van de gehaktbal. Klinkt logisch echter kwam ik er laatst weer achter dat in andere delen van Indonesië dit gerecht juist weer frikadel pan genoemd wordt. Denk je het te weten 😉 . Noem hem lekker hoe je hem wilt noemen maar maak hem zeker! Ik ga je nu het recept geven voor dit heerlijke Indische gehaktbrood, het is echt een aanrader! Zo waanzinnig lekker en ook nog eens super makkelijk om te maken.

Indisch gehaktbrood (perkedel nyonya)


Het recept voor Indisch gehaktbrood (perkedel nyonya):

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor Indisch gehaktbrood (ingrediënten):

  • 450 gram gekookte aardappelen
  • 300 gram gehakt (runder of half om half)
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gebakken uitjes
  • 3 theelepels suiker
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel van elk van de volgende kruiden: nootmuskaat, piment & kruidnagelpoeder

Hoe maak je Indisch gehaktbrood:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de gekookte aardappelen in stukjes en doe dit in een ruime kom. Doe hier de rest van de ingrediënten bij en voeg zout naar smaak toe. Het gehaktmengsel is wat vochtig maar dit zorgt ervoor dat het Indisch gehaktbrood straks lekker smeuïg is. Mocht het echt heel erg nat zijn kun je eventueel een beetje broodkruim toevoegen.
  3. Vet een ovenschaal of cake/ broodvorm in of bedek deze met bakpapier. Verdeel hierover het gehaktmengsel en strijk de bovenkant vlak met de achterkant van een lepel.
  4. Zet de ovenschaal in de oven en bak het Indisch gehaktbrood in ca. 30-40 minuten gaar. Eet smakelijk!

Indisch gehaktbrood (perkedel nyonya)

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Haha lijkt me inderdaad vreselijk moeilijk om een lekkere foto te maken van gehaktbrood. Ik vind dat het je goed is gelukt! Ik kook niet zo vaak uit de Indische keuken dus lijkt me leuk om dit een keer te proberen!

    27 juli 2017 at 07:32
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel 🙂 Zeker een keer proberen, is echt een aanrader!

      31 juli 2017 at 22:02
  • Beantwoorden Wim

    superlekker. Met snijboontjes en gele rijst:-)

    8 augustus 2017 at 14:19
    • Beantwoorden Eef

      Lekkere combinatie heb je erbij gegeten Wim! Blij te lezen dat het in de smaak viel 🙂

      14 augustus 2017 at 22:06
  • Beantwoorden Evert van Halm

    Hoi Eef
    Ik ben benieuwd of je dit heerlijke recept ook met zoete aardappels kunt maken?
    Gewoon proberen?
    Groet, Evert

    8 augustus 2017 at 18:54
    • Beantwoorden Eef

      Zou het gewoon proberen. Denk wat dat de smaak iets anders wordt maar dat is logisch. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd ook omdat ik hem zo het lekkerst vind 🙂

      14 augustus 2017 at 22:05

    Laat een reactie achter