fbpx
Indonesische rendang uit de slowcooker

Indonesische rendang uit de slowcooker

Indonesische rendang uit de slowcooker. Dat is een gerecht uit de slowcooker welke ik al vaker heb gemaakt, maar waarvan ik het recept nog niet met jullie heb gedeeld… Hoogste tijd om daar meteen verandering in te brengen en je alles te vertellen over hoe je zelf dit heerlijke Indonesisch stoofpotje thuis kunt maken.

Het recept voor rendang daging waarvoor je geen slowcooker nodig hebt vind je ook op mijn blog. Dat recept is inmiddels ruim 3 jaar oud en in de tussentijd heb ik de receptuur steeds iets aangepast. Voor de slowcooker heb je bijvoorbeeld minder vocht nodig, maar ook de smaken van dit stoofgerecht heb ik aangepast. De “oude” versie uit de pan was al lekker, maar deze uit de slowcooker is stiekem nog nét even lekkerder. Langzaam gegaard rundvlees wat al bijna uit elkaar valt als je ernaar kijkt, die heerlijke saus, een licht pitje… hmm. Indonesische rendang uit de slowcooker is zó lekker!

Indonesische rendang uit de slowcooker

Sommige slowcookers hebben een functie waarmee je het vlees alvast kunt aanbraden. Mijn slowcooker van Crock-Pot heeft die functie helaas niet. Ik gebruik dan dus ook evengoed een pan om even het vlees aan te braden. Het liefst maak ik Indonesische rendang uit de slowcooker een dag van te voren klaar. Dan kunnen de smaken goed intrekken. De volgende dag nog even bakken in een ruime koekenpan en smullen maar. Dat is zo lekker!

Wist je trouwens dat je Indonesische rendang uit de slowcooker ook prima kunt invriezen? Laat de rendang afkoelen, verdeel het daarna over een aantal bakjes en hup de vriezer in. Daarom maak ik vaak ook extra veel Rendang in een keer: één keer werk, twee keer (of meer) lekker eten (win-win 😉 )

Indonesisch stoofpotje met rundvlees uit de slowcooker

Indonesische rendang

Hoewel dit Indonesische stoofvlees heerlijk is om zo van te snoepen is dat natuurlijk geen complete maaltijd. Serveer Indonesische rendang uit de slowcooker met rijst, kroepoek en groenten. Lekkere tips hiervoor zijn:

Mocht je zelf nog lekkere tips hebben, laat ze gerust weten in de reacties. Leuk juist!

Rendang uit de slowcooker

Indonesische rendang uit de slowcooker

Indonesische rendang uit de slowcooker. Een heerlijk, makkelijk recept uit de slowcooker. Serveer rendang met rijst en groenten.
4.2 van 45 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 uur
Totale tijd: 10 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 5 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo rundvlees (magere runderlappen bijvoorbeeld)
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 uien (middelgroot)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes djeroek poeroer (limoenblaadjes)
  • 1 rode peper (eventueel zonder zaadlijsten - dan wordt het iets minder pittig)
  • 1 stuk steranijs
  • eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 eetlepel qeraspte gember
  • 1 eetlepel creme kokos
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels laos (gemalen galangawortel)
  • theelepel trassi
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • olie om te bakken

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Maak de boemboe door de volgende ingredienten fijn te malen in een keukenmachine:
    Uien, knoflook gember, rode peper, trassi, creme kokos, ketjap manis, palmsuiker, ketoembar, komijn, laos en kruidnagelpoeder.
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en bak de boemboe kort aan tot deze lekker begint te ruiken.
  • Voeg dan de stukjes rundvlees to en bak deze om en om bruin (het vlees hoeft niet gaar te zijn).
    Doe dit eventueel in 2 delen als je pan niet ruim genoeg is.
  • Doe het vlees daarna in de slowcooker en voeg de kokosmelk, blaadjes djeroek poeroet en de steranijs toe.
  • Zet de slowcooker voor 5-6 uur op high of ca. 8 uur op low.
  • Bak het vlees eventueel nog even kort aan in de koekenpan voor je het gaat serveren (dan kan de saus ook iets inkoken) en verwijder de djeroek poeroet en de steranijs natuurlijk. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 334kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 44g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 8g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Indonesische rendang uit de slowcooker

Rendang uit de slowcooker Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

65 reacties op “Indonesische rendang uit de slowcooker”

  1. Ziet er weer heerlijk uit zeg! Ik ga dit snel maken, maar wat is precies kokos creme? En moet ik daarvoor naar de toko of is dat ook te koop in de supermarkt?

    1. Hoi Eefje, sinds kort een slowcooker aangeschaft. Wat een heerlijk apparaat is dit zeg. Ik heb een “Crockpot” voor 6-8 personen. Jouw rendang gisteren gemaakt. Had niet alle ingrediënten (laos en limoenblaadjes) maar de smaak was toch super lekker. We hebben genoten. Zal ik zeker vaker maken. Dank je wel!

  2. Ziet er weer heerlijk uit zeg! Ik ga dit snel maken, maar wat is precies kokos creme? En moet ik daarvoor naar de toko of is dat ook te koop in de supermarkt?

    1. 5 sterren
      Vandaag gemaakt en alles was op. Mijn schoonvader en man hebben er ook heerlijk van gegeten. Voor herhaling vatbaar!

        1. Hallo Eef,
          Dit recept komt aardig overeen met de mijne. Ga ‘t zeker proberen. De 200 ml kokosmelk is noodzakelijk voor ‘t sudderen. Net nieuwe slowcooker dus nog even uitproberen. Laat ‘t weten aan je

    2. Hoi!

      Welle Trassi gebruik jij?
      Ik heb nu een potje gehaald met een paté achtige consistentie maar deze is redelijk penatrant.

      Gr
      Dirk

  3. Wat was dit enorm lekker.
    De sajoer bonen ook gemaakt…. Heeeeeeeerlijk. Nooit meer anders, geweldig lekkere maaltijd! Zelf bij beide nog wel een heel klein beetje zout toegevoegd. Mmmmmmmm.

  4. Wat was dit enorm lekker.
    De sajoer bonen ook gemaakt…. Heeeeeeeerlijk. Nooit meer anders, geweldig lekkere maaltijd! Zelf bij beide nog wel een heel klein beetje zout toegevoegd. Mmmmmmmm.

  5. hoi Eef ,gister alles in de pot gedaan , wat was dat genieten van een goede maaltijd ,ook de sajoer boontjes en komkommer er bij ,het was heerlijk zelfs onze kleindochter zat te smullen ervan .

  6. hoi Eef ,gister alles in de pot gedaan , wat was dat genieten van een goede maaltijd ,ook de sajoer boontjes en komkommer er bij ,het was heerlijk zelfs onze kleindochter zat te smullen ervan .

  7. Hoi Eef, dit klinkt heerlijk! Ik heb alles in huis behalve de blaadjes djeroek poeroet. Kan ik dat door iets vervangen wat iets makkelijker te krijgen is in bijvoorbeeld een supermarkt?

    1. Daun djeroek poeroet wordt ook wel limoenblad of kafferlimoenblad genoemd, te koop bij toko’s, Marqt en vast ook O p de markt. Maar je kunt het ook prima vervangen door een stukje citroen.

  8. Hoi Eef. 6 uur in de slowcooker maar enorm waterig nu. Ik had gehoopt op een veel dikkere rendang. Hoe kan ik dit voortaan dikke maken? Heb het nu in de pan nog even gebakken. Gr Rene

    1. Eef

      Even inkoken of de deksel het laatste uurtje van de slowcooker af laten. Bij het koken in de slowcooker verlies je bijna geen vocht waardoor dit kan gebeuren, eerder genoemde lost dit op 🙂

  9. Boy van den Hoorn

    Echt een absolute topper. Wel jammer dat iedereen het lekker vond en er niets meer over was voor de dag erna 🙂

  10. is er een vervanging voor de Trassi die je zo te binnen schiet? Ik eet geen vis / garnalen dus vissaus is ook niet echt een optie helaas.

    1. Eef

      Hi Kevin, helaas geen vervanging, maar ik zou het dan achterwege laten. Trassi zorgt voor en extra smaak maar als je er niet van houdt mis je het denk ik ook niet.

  11. Geweldig dit recept rendang en met gado gado zo heerlijk .
    Vlees was ook zo lekker zeker in de slowcoocker zo mals en smaakvol.
    Gaan dit zeker nogmaals maken 👍👍👍👍👍👍

    Groet

    Ruud

  12. 5 sterren
    Gemaakt in sc was heerlijk, heb sinds gisteren een cpe hoe maak je het daarin als ik niet op slow wil doen maar snel? #durftevragen#beginner#bedankt

      1. Ik gok dat er een Crock Pot Express wordt bedoelt. En die heeft snelkook functies 😉 Zelf ook wel benieuwd!

        1. Eef

          Ah zo! Geen idee, ik heb zelf ook een express, maar ben er nog niet zo bedreven in dat ik recepten kan omrekenen. Hopelijk snel 🙂

  13. Hallo Eef,
    Ziet er heerlijk uit!
    Wil graag gelijke een grotere hoeveelheid maken.
    Kan ik uitgaan van dubbele hoeveelheden bij 2 kg vlees?

    1. Eef

      Ja dat moet goed zijn denk ik. Bereidingstijd hoef je denk ik niet te verdubbelen hoor als je pan groot genoeg is. Misschien wel iets langer, maar dat kun je tegen die tijd goed beoordelen.

  14. Hi,

    Ik wil dit recept dit weekend gaan maken, maar ik heb een vraag omtrent 2 ingrediënten. Misschien een domme vraag maar, ik ken de crème kokos en trassi alleen in blok vorm. hoe krijg ik de verhoudingen qua eetlepel en theelepel hiervoor goed? 🙂

    Ik hoor het graag 🙂

    1. Eef

      Ik ken trassi niet in blok vorm en creme de kokos kun je eventueel afsnijden wellicht kan dit met de trassi in blokvorm ook alleen weet ik niet of die wellicht sterker is qua smaak?

  15. Hi!
    Ik ben de rendang aan het maken, alleen nu is het wat zurig en en het is gelig ipv bruin! Heb jij misschien wat tips? 😊

    1. Eef

      Oeh wat zonde. Het zure kan van de djeroek poeroet komen (de limoenblaadje) om dat meer in balans te krijgen voeg je wat extra ketjap manis of wat extra palm of bruine suiker toe en dan heb je direct een iets bruinere kleur 🙂

  16. Vandaag heb ik dit gemaakt in m’n nieuwe slowcooker, gekregen voor kerst! Het is denk ik goed gelukt, de smaak was toch echt heel lekker in elk geval. Het is wel wat waterig en wat lichter van kleur, maar daar heb ik geen probleem mee. Ik heb nog wat over voor morgen en dan ga ik eens proberen de saus wat te laten inkoken of indikken. Ik ga het in elk geval nog eens maken

    1. Eef

      Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂 Even laten inkoken zorgt voor een dikkere saus (het water verdampt). Even op high met de deksel eraf of in een braadpan.

  17. 5 sterren
    Het Eef
    Ben de Rendang aan het bereiden in de “Slowy”. Ruikt al heerlijk😋😋. Echt een uitvinding zo’n slowcooker!
    Hoop nog heerlijke recepten te ontdekken bij je.
    Culinaire groetjes
    Wim

    1. Eef

      Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂 Ik betwijfel wel of het lekker is, in rendang hoort gewoon kokosmelk. Het is niet perse dat je het echt terug proeft overigens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top