Indonesische rendang uit de slowcooker

Indonesische rendang uit de slowcooker. Dat is een gerecht uit de slowcooker welke ik al vaker heb gemaakt, maar waarvan ik het recept nog niet met jullie heb gedeeld… Hoogste tijd om daar meteen verandering in te brengen en je alles te vertellen over hoe je zelf dit heerlijke Indonesisch stoofpotje thuis kunt maken.

Het recept voor rendang daging waarvoor je geen slowcooker nodig hebt vind je ook op mijn blog. Dat recept is inmiddels ruim 3 jaar oud en in de tussentijd heb ik de receptuur steeds iets aangepast. Voor de slowcooker heb je bijvoorbeeld minder vocht nodig, maar ook de smaken van dit stoofgerecht heb ik aangepast. De “oude” versie uit de pan was al lekker, maar deze uit de slowcooker is stiekem nog nét even lekkerder. Langzaam gegaard rundvlees wat al bijna uit elkaar valt als je ernaar kijkt, die heerlijke saus, een licht pitje… hmm. Indonesische rendang uit de slowcooker is zó lekker!

Indonesische rendang uit de slowcooker

Sommige slowcookers hebben een functie waarmee je het vlees alvast kunt aanbraden. Mijn slowcooker van Crock-Pot heeft die functie helaas niet. Ik gebruik dan dus ook evengoed een pan om even het vlees aan te braden. Het liefst maak ik Indonesische rendang uit de slowcooker een dag van te voren klaar. Dan kunnen de smaken goed intrekken. De volgende dag nog even bakken in een ruime koekenpan en smullen maar. Dat is zo lekker!

Wist je trouwens dat je Indonesische rendang uit de slowcooker ook prima kunt invriezen? Laat de rendang afkoelen, verdeel het daarna over een aantal bakjes en hup de vriezer in. Daarom maak ik vaak ook extra veel Rendang in een keer: één keer werk, twee keer (of meer) lekker eten (win-win 😉 )

Indonesische rendang

Hoewel dit Indonesische stoofvlees heerlijk is om zo van te snoepen is dat natuurlijk geen complete maaltijd. Serveer Indonesische rendang uit de slowcooker met rijst, kroepoek en groenten. Lekkere tips hiervoor zijn:

Mocht je zelf nog lekkere tips hebben, laat ze gerust weten in de reacties. Leuk juist!

Indonesische rendang uit de slowcooker

Indonesische rendang uit de slowcooker. Een heerlijk, makkelijk recept uit de slowcooker. Serveer rendang met rijst en groenten.
4.33 van 118 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 8 uur
Totale tijd: 8 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 5 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo rundvlees (magere runderlappen bijvoorbeeld)
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 uien (middelgroot)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes djeroek poeroer (limoenblaadjes)
  • 1 rode peper (eventueel zonder zaadlijsten - dan wordt het iets minder pittig)
  • 1 stuk steranijs
  • eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 eetlepel qeraspte gember
  • 1 eetlepel creme kokos
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels laos (gemalen galangawortel)
  • theelepel trassi
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • olie om te bakken

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Maak de boemboe door de volgende ingredienten fijn te malen in een keukenmachine:
    Uien, knoflook gember, rode peper, trassi, creme kokos, ketjap manis, palmsuiker, ketoembar, komijn, laos en kruidnagelpoeder.
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en bak de boemboe kort aan tot deze lekker begint te ruiken.
  • Voeg dan de stukjes rundvlees to en bak deze om en om bruin (het vlees hoeft niet gaar te zijn).
    Doe dit eventueel in 2 delen als je pan niet ruim genoeg is.
  • Doe het vlees daarna in de slowcooker en voeg de kokosmelk, blaadjes djeroek poeroet en de steranijs toe.
  • Zet de slowcooker voor 5-6 uur op high of ca. 8 uur op low.
  • Bak het vlees eventueel nog even kort aan in de koekenpan voor je het gaat serveren (dan kan de saus ook iets inkoken) en verwijder de djeroek poeroet en de steranijs natuurlijk. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 334kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 44g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

145 thoughts on “Indonesische rendang uit de slowcooker

  • Ziet er weer heerlijk uit zeg! Ik ga dit snel maken, maar wat is precies kokos creme? En moet ik daarvoor naar de toko of is dat ook te koop in de supermarkt?

  • Ziet er weer heerlijk uit zeg! Ik ga dit snel maken, maar wat is precies kokos creme? En moet ik daarvoor naar de toko of is dat ook te koop in de supermarkt?

  • Wat was dit enorm lekker.
    De sajoer bonen ook gemaakt…. Heeeeeeeerlijk. Nooit meer anders, geweldig lekkere maaltijd! Zelf bij beide nog wel een heel klein beetje zout toegevoegd. Mmmmmmmm.

        • Er is niet echt een gangbare/ goed verkrijgbare vervanger voor trassi. In dit recept zou ik daarvoor dan extra kruiden toevoegen en eventueel wat extra ketjap manis bijvoorbeeld.

      • Hoi Eef,
        De boemboe zorgde voor de hele dag een heerlijke geur in huis, alleen is er tijdens het stoven veel vocht uit het vlees gekomen, ben van rendang niet gewend dat het zo nat is… kan de kokosmelk gehalveerd worden?

        • Dat kan of je kunt de rendang even inkoken. Dan vervliegt het teveel aan vocht, maar behoudt hij zijn volle smaak. Rendang moet zeker niet vochtig/ sauzerig zijn.

          • Voor het eerst rendang gemaakt met een uets ander recept. Het recept was voor het vuur.
            2 blikjes kokosmelk gebruikt.
            Ik heb nu een soort rendang soep.

          • Wat zonde, rendang moet zeker geen soep zijn! Misschien de volgende keer dit recept gewoon eens proberen of mijn andere recept voor rendang zonder slowcooker 😉

  • Wat was dit enorm lekker.
    De sajoer bonen ook gemaakt…. Heeeeeeeerlijk. Nooit meer anders, geweldig lekkere maaltijd! Zelf bij beide nog wel een heel klein beetje zout toegevoegd. Mmmmmmmm.

  • hoi Eef ,gister alles in de pot gedaan , wat was dat genieten van een goede maaltijd ,ook de sajoer boontjes en komkommer er bij ,het was heerlijk zelfs onze kleindochter zat te smullen ervan .

  • hoi Eef ,gister alles in de pot gedaan , wat was dat genieten van een goede maaltijd ,ook de sajoer boontjes en komkommer er bij ,het was heerlijk zelfs onze kleindochter zat te smullen ervan .

  • Hoi Eef, dit klinkt heerlijk! Ik heb alles in huis behalve de blaadjes djeroek poeroet. Kan ik dat door iets vervangen wat iets makkelijker te krijgen is in bijvoorbeeld een supermarkt?

    • Daun djeroek poeroet wordt ook wel limoenblad of kafferlimoenblad genoemd, te koop bij toko’s, Marqt en vast ook O p de markt. Maar je kunt het ook prima vervangen door een stukje citroen.

  • Hoi Eef. 6 uur in de slowcooker maar enorm waterig nu. Ik had gehoopt op een veel dikkere rendang. Hoe kan ik dit voortaan dikke maken? Heb het nu in de pan nog even gebakken. Gr Rene

    • Even inkoken of de deksel het laatste uurtje van de slowcooker af laten. Bij het koken in de slowcooker verlies je bijna geen vocht waardoor dit kan gebeuren, eerder genoemde lost dit op 🙂

    • Hi Kevin, helaas geen vervanging, maar ik zou het dan achterwege laten. Trassi zorgt voor en extra smaak maar als je er niet van houdt mis je het denk ik ook niet.

  • Ruud hasenpflug says:

    Geweldig dit recept rendang en met gado gado zo heerlijk .
    Vlees was ook zo lekker zeker in de slowcoocker zo mals en smaakvol.
    Gaan dit zeker nogmaals maken ????????????????????????

    Groet

    Ruud

  • 5 sterren
    Gemaakt in sc was heerlijk, heb sinds gisteren een cpe hoe maak je het daarin als ik niet op slow wil doen maar snel? #durftevragen#beginner#bedankt

  • Hi,

    Ik wil dit recept dit weekend gaan maken, maar ik heb een vraag omtrent 2 ingrediënten. Misschien een domme vraag maar, ik ken de crème kokos en trassi alleen in blok vorm. hoe krijg ik de verhoudingen qua eetlepel en theelepel hiervoor goed? 🙂

    Ik hoor het graag 🙂

    • Ik ken trassi niet in blok vorm en creme de kokos kun je eventueel afsnijden wellicht kan dit met de trassi in blokvorm ook alleen weet ik niet of die wellicht sterker is qua smaak?

    • Oeh wat zonde. Het zure kan van de djeroek poeroet komen (de limoenblaadje) om dat meer in balans te krijgen voeg je wat extra ketjap manis of wat extra palm of bruine suiker toe en dan heb je direct een iets bruinere kleur 🙂

  • Vandaag heb ik dit gemaakt in m’n nieuwe slowcooker, gekregen voor kerst! Het is denk ik goed gelukt, de smaak was toch echt heel lekker in elk geval. Het is wel wat waterig en wat lichter van kleur, maar daar heb ik geen probleem mee. Ik heb nog wat over voor morgen en dan ga ik eens proberen de saus wat te laten inkoken of indikken. Ik ga het in elk geval nog eens maken

    • Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂 Even laten inkoken zorgt voor een dikkere saus (het water verdampt). Even op high met de deksel eraf of in een braadpan.

  • 5 sterren
    Het Eef
    Ben de Rendang aan het bereiden in de “Slowy”. Ruikt al heerlijk????????. Echt een uitvinding zo’n slowcooker!
    Hoop nog heerlijke recepten te ontdekken bij je.
    Culinaire groetjes
    Wim

    • Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂 Ik betwijfel wel of het lekker is, in rendang hoort gewoon kokosmelk. Het is niet perse dat je het echt terug proeft overigens

  • Arjan Rector says:

    4 sterren
    Mijn nieuwe slowcooker maakt deze week overuren. Vandaag de Rendang. Vaak met verschillende recepten gemaakt. Deze met de slowcooker is zeker een blijvertje. Volgende keer wel met iets meer rode peper want met 1 was hij net iets te lafjes voor mij. Verder heerlijk recept.

  • Ook mijn rendang is wat zurig en bleekjes niet zo mooi bruin als op jouw foto. Wil het ook wat pittiger kan ik nog een rode peper toevoegen of sambal? Het geheel moet nog anderhalf uur sudderen.

  • Han Gozefoort says:

    4 sterren
    Ik vond hert heerlijk maar ik vond dat het vlees niet zo mals was als ik had gehoopt. bij hachee bijv voeg ik rode wijn azijn toe wat kennelijk de taaiheid van het vlees afbreekt. Hier wordt niets aan toegevoegd om datzelfde te doen. Of heb ik iets gemist?

    • Nee klopt hier wordt geen zuur component toegevoegd behalve de blaadjes djerek, maar dat is meer smaak natuurlijk 🙂 Zelf vind ik hem heerlijk mals dus ik ben benieuwd waar het verschil in zit heb. Heb je wellicht ander vlees gebruikt?

  • Jessica Smits says:

    5 sterren
    Wat een geweldig recept, samen met de sajoerboontjes, helemaal top! We hadden ons bordje leeg en wilden eigenlijk meer. 🙂 Dat is altijd een goed teken. Het vlees was heerlijk mals en de smaak is echt top. Ook van de boontjes! Ik ben nu de website aan het afstruinen voor vanavond, ik denk de tray bake met kip 😉 en ik heb ook al de bami gezien, misschien voor morgen? Of misschien toch de wraps, ik kan niet kiezen……
    Hele leuke website Eef, echt top! De recepten zien er uitnodigend uit, mooie foto’s en de eerste 2 recepten nodigen uit tot meer!

  • Hey Eef,

    Leuk recept. Ik heb het hele recept gevolgd, maar ik merk dat de saus wat flauw is wat kan ik hieraan doen?
    Misschien wat tips?

    Groetjes Bob

  • Ik ga het binnenkort maken, alleen de palmsuiker kon ik alleen in ronde schijven. vinden. Komen die je bekend voor en zoja hoeveel moet je op dit recept gebruiken.

  • 5 sterren
    Nou Eef, ik heb een Indische moeder en kook veel Aziatisch eten. Bij het eerste gebruik van mijn nieuwe slowcooker was ik even de draad kwijt en heb je recept gebruikt. Ik dacht nog, steranijs wat raar.. maar oh wat was het lekker zeg! Prachtig recept! Ik heb ketjap medja gebruikt, die is nog iets zoeter dan manis. Gemberpoeder uit de losse pols bij gebrek aan vers en wat extra zout naar smaak. Dank voor het delen, het is zeker een blijvertje :))

  • E van der Steen says:

    4 sterren
    Hallo Eef, de slowcooker zit net volop te pruttelen voor 8 personen. Wat een heerlijk aroma geeft de boemboe zeg. Heb hem op 1 uur high gezet en morgen 7 uur op de slowcookstand. Ben erg benieuwd op het resultaat. Heb onderriblappen gebruikt ( valt lekker uit elkaar)

  • 5 sterren
    We hebben gesmuld van de Rendang. De saus was erg nat maar door deze na de gaartijd in de slowcooker nog even aan te braden in de pan werd dit snel ingekookt.
    Het was echt heerlijk!
    Als bijgerecht had ik de sajourboontjes en ingelegde komkommer.
    Bij de boontjes was ik iets te overdadig met de citroen dus die was niet gelukt.
    De komkommer was lekker en ziet er leuk uit in de weckpot.
    Bedankt voor je lekkere recepten.

  • 5 sterren
    Hoi Eef,

    Dit recept is heerlijk! Ik wil hem van het weekend weer eens maken voor de verjaardag van mijn zoon. Maar op de dag zelf wil ik zo weinig mogelijk in de keuken staan:-) kan ik dit recept een dag eerder maken tot het gaar is bijv. en de volgende dag de slowcooker nog een aantal uurtjes aan zetten? Of komt dat het gerecht niet ten goede?

  • 5 sterren
    Ik heb het wat aangepast door er ook rode, groene en gele paprika door te doen. En ik doe er altijd tamarinde pasta door. Oh ja en blikje kokosmelk. Staat nu een paar uur op. Net geroerd en geproefd, nu al goddelijk van smaak mmmm

  • Hoihoi,

    Ik wil het recept graag verdubbelen. Ik las laatst ergens dat je bij slowcooker gerechten dan 200 ml extra vocht toe moet voegen. Is dat hier ook? Of gewoon alles x2?

    Groetjes

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Diede, in dit geval zou ik zeggen dat je het recept helemaal kan verdubbelen! In de ingrediëntenlijst kun je het aantal aanpassen!

  • Marga Drenth says:

    Hier sinds deze week een crockpot gekocht. Nu staat de rendang net een dik uur op en wat ruikt het lekker! Heb wel het recept iets aangepast gezien ik van pit houd en lekker veel kruiden. Sambal oelek toevoegd, kurkuma en laurierblad. Heb de limoen blaadjes gevonden bij de toko inmiddels. En ipv 1 steranijs 2 en wat extra koriander en komijn dan in je recept. Dit na meerdere recepten naast elkaar te hebben gelegd. Ben heel erg benieuwd.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk dat je ermee aan de slag bent gegaan en je eigen draai aan hebt gegeven. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! 🙂

  • Als ik dit een dag van te voren wil maken. Kan ik het dan in de slowcooker opnieuw opwarmen of niet? En voor hoeveel personen past dit recept in een slowcooker van 6.5 liter?

    Liefs!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi, ik heb daar zelf geen ervaring mee dus het is wat lastig om hier concreet advies over te geven. Als je hem van te voren maakt, koel hem dan goed terug naar kamertemperatuur en bewaar hem vervolgens afgedekt in de koelkast. Anders is er grote kans dat hij gaat bederven, dat zou zonde zijn!

      • Durf t risico niet te nemen om hem voor de eerste keer te maken en t risico te lopen om met niks te zitten als we eters hebben… of durf jij dat wel aan als ik t recept volg?

      • Hoi Anna,

        Ik heb op diverse websites gelezen dat het niet wordt aangeraden om de slowcooker te gebruiken voor het opwarmen van gerechten. Ik kan er alleen niet goed achterkomen wat exact de reden is …

        • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

          Hi Jurgen, dankjewel! Ja daar liep ik zelf ook tegenaan, i.v.m. bederving kan ik me voorstellen dat ze het afraden maar als de maaltijd tussentijds goed wordt teruggekoeld en in de koelkast wordt bewaard lijkt het me geen probleem. Je kan het altijd voor de zekerheid in een gewone pan opwarmen natuurlijk. 😉

        • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

          Hi Jurgen, dankjewel! Ja daar liep ik zelf ook tegenaan, i.v.m. bederving kan ik me voorstellen dat ze het afraden maar als de maaltijd tussentijds goed wordt teruggekoeld en in de koelkast wordt bewaard lijkt het me geen probleem. Je kan het altijd voor de zekerheid in een gewone pan opwarmen natuulijk. 😉

  • Hoi Eef,

    Wij hebben sinds dit weekend een CrockPot Express Turbo en als eerste dit gerecht gemaakt. Spannend natuurlijk. Helemaal, omdat wij gewoon naar ons werk gegaan zijn.

    In de reacties las ik dat meer mensen het een beetje waterig vonden. Dat was bij ons ook het geval. Dat kan wellicht door het vlees (supermarkt) komen. Ik zal eens vlees van de slager of Sligro gebruiken. Of de andere tips die je hebt gegeven (minder kokosmelk of het deksel eraf halen) eens proberen.

    Bedankt voor dit super lekkere recept!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Jurgen, dankjewel! Ideaal eigenlijk hè, dat je hem aan kan laten terwijl je weg bent en thuis komt bij een warme maaltijd. Laat je weten wat jouw bevindingen zijn?

  • Ik ben hem nu aan het maken. Voor 10 personen 2 kg vlees dus…

    Ik vind hem vrij flets van smaak.en vrij nat. Maar mogelijk moet het zonder deksel gemaakt worden? (Ga er vanuit de de aangevende hoeveelheden kloppen bij t invoeren van 10 personen)

    Wat kan ik nog toevoegen om hem wat meer op smaak te maken?

    • Als het erg vochtig is dan zou ik inderdaad de deksel er even af laten zodat het teveel aan vocht kan verdampen. Zeker met die hoeveelheden vlees of bekijk stap 7 van het recept eens 🙂

  • Waarom is mijn eerder gestuurde vraag weg?
    Hoe kan ik hem meer op smaak maken… en in dikken? Ik vind hem vrij waterig en daardoor mogelijk flets. Ik houd van wat scherpere kruiden.

    Groetjes

    • Als je voor het eerst reageert moet je reactie eerst handmatig worden goed gekeurd (ivm spam), wij werken niet om 10 uur ’s avonds 😉 Je vraag over het vocht heb ik net beantwoord en als je hem wat meer op smaak wilt brengen omdat je houdt van schepere smaken dan kun je wat extra sambal, ketjap en van de gedroogde kruiden toevoegen.

  • Hoi Eefje, ik heb alle ingrediënten (behalve limoen blad) gevonden in de supermarkt om met dit recept aan de slag te gaan. Nu zie ik alleen bij stap 2 dat je het hebt over ketoembar, terwijl dit niet bij de ingrediënten staat.
    En er staat 10 uur maar de ‘kook’tijd is 8?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ketoembar is gemalen koriander (staat erachter bij de ingrediënten), scherp inderdaad over de tijd, ik heb het gelijk even aangepast. Kook ze!

  • Will Hendriks says:

    Ik ben benieuwd…het zit nu in de slowcooker….geen kokos in huis maar wel…. Seroendeng..of hoe mag het heten ….geen pepers maar wel sambal oelek ….limoen uit de vriezer en slagroom ipv de crème …. spannend…..maar het ruikt heerlijk!!

  • Thérèse Groenenberg says:

    Ik zie dat er helemaal geen peper of zout gebruikt is. Klopt dat? Of lees ik het niet goed?
    Ik vond het een beetje aan de flauwe kant, maar dat kan ook aan mij liggen hoor!

    Groet Thérèse

    • Nee klopt, de overige kruiden geven de smaak. Ketjap manis zorgt ook voor het zoutige. Je kunt uiteraard naar smaak altijd wat extra peper en zout toevoegen, flauw hoort een rendang namelijk nooit te zijn 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept