Indonesische rendang uit de slowcooker. Dat is een gerecht uit de slowcooker welke ik al vaker heb gemaakt, maar waarvan ik het recept nog niet met jullie heb gedeeld… Hoogste tijd om daar meteen verandering in te brengen en je alles te vertellen over hoe je zelf dit heerlijke Indonesisch stoofpotje thuis kunt maken.
Het recept voor rendang daging waarvoor je geen slowcooker nodig hebt vind je ook op mijn blog. Dat recept is inmiddels ruim 3 jaar oud en in de tussentijd heb ik de receptuur steeds iets aangepast. Voor de slowcooker heb je bijvoorbeeld minder vocht nodig, maar ook de smaken van dit stoofgerecht heb ik aangepast. De “oude” versie uit de pan was al lekker, maar deze uit de slowcooker is stiekem nog nét even lekkerder. Langzaam gegaard rundvlees wat al bijna uit elkaar valt als je ernaar kijkt, die heerlijke saus, een licht pitje… hmm. Indonesische rendang uit de slowcooker is zó lekker!
Indonesische rendang uit de slowcooker
Sommige slowcookers hebben een functie waarmee je het vlees alvast kunt aanbraden. Mijn slowcooker van Crock-Pot heeft die functie helaas niet. Ik gebruik dan dus ook evengoed een pan om even het vlees aan te braden. Het liefst maak ik Indonesische rendang uit de slowcooker een dag van te voren klaar. Dan kunnen de smaken goed intrekken. De volgende dag nog even bakken in een ruime koekenpan en smullen maar. Dat is zo lekker!
Wist je trouwens dat je Indonesische rendang uit de slowcooker ook prima kunt invriezen? Laat de rendang afkoelen, verdeel het daarna over een aantal bakjes en hup de vriezer in. Daarom maak ik vaak ook extra veel Rendang in een keer: één keer werk, twee keer (of meer) lekker eten (win-win 😉 )
Indonesische rendang
Hoewel dit Indonesische stoofvlees heerlijk is om zo van te snoepen is dat natuurlijk geen complete maaltijd. Serveer Indonesische rendang uit de slowcooker met rijst, kroepoek en groenten. Lekkere tips hiervoor zijn:
- Ingelegde komkommer/ komkommer in het zuur
- Petjil of gado gado
- Indonesische Maiskoekjes (frikadel djagoeng)
- Sajoer boontjes
Mocht je zelf nog lekkere tips hebben, laat ze gerust weten in de reacties. Leuk juist!

Indonesische rendang uit de slowcooker
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo rundvlees (magere runderlappen bijvoorbeeld)
- 200 ml kokosmelk
- 3 uien (middelgroot)
- 3 tenen knoflook
- 3 blaadjes djeroek poeroer (limoenblaadjes)
- 1 rode peper (eventueel zonder zaadlijsten - dan wordt het iets minder pittig)
- 1 stuk steranijs
- 1½ eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels palmsuiker
- 1 eetlepel qeraspte gember
- 1 eetlepel creme kokos
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels laos (gemalen galangawortel)
- 1½ theelepel trassi
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- olie om te bakken
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd het vlees in kleine stukjes.
- Maak de boemboe door de volgende ingredienten fijn te malen in een keukenmachine:
Uien, knoflook gember, rode peper, trassi, creme kokos, ketjap manis, palmsuiker, ketoembar, komijn, laos en kruidnagelpoeder. - Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en bak de boemboe kort aan tot deze lekker begint te ruiken.
- Voeg dan de stukjes rundvlees to en bak deze om en om bruin (het vlees hoeft niet gaar te zijn).
Doe dit eventueel in 2 delen als je pan niet ruim genoeg is. - Doe het vlees daarna in de slowcooker en voeg de kokosmelk, blaadjes djeroek poeroet en de steranijs toe.
- Zet de slowcooker voor 5-6 uur op high of ca. 8 uur op low.
- Bak het vlees eventueel nog even kort aan in de koekenpan voor je het gaat serveren (dan kan de saus ook iets inkoken) en verwijder de djeroek poeroet en de steranijs natuurlijk. Eet smakelijk!
65 reacties op “Indonesische rendang uit de slowcooker”
Ziet er weer heerlijk uit zeg! Ik ga dit snel maken, maar wat is precies kokos creme? En moet ik daarvoor naar de toko of is dat ook te koop in de supermarkt?
Kokoscreme of santen, vaak in een rechthoekig blok te koop in elke supermarkt
Hoi Eefje, sinds kort een slowcooker aangeschaft. Wat een heerlijk apparaat is dit zeg. Ik heb een “Crockpot” voor 6-8 personen. Jouw rendang gisteren gemaakt. Had niet alle ingrediënten (laos en limoenblaadjes) maar de smaak was toch super lekker. We hebben genoten. Zal ik zeker vaker maken. Dank je wel!
Wat leuk! Ik heb hem toevallig nu ook weer aangezet voor pulled pork 🙂 Fijn apparaat is het he.
Klopt het met dit recept dat niet alle vlees onder de boemboe komt
Nee, even lekker doorroeren 🙂
Ziet er weer heerlijk uit zeg! Ik ga dit snel maken, maar wat is precies kokos creme? En moet ik daarvoor naar de toko of is dat ook te koop in de supermarkt?
Vandaag gemaakt en alles was op. Mijn schoonvader en man hebben er ook heerlijk van gegeten. Voor herhaling vatbaar!
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Hallo Eef,
Dit recept komt aardig overeen met de mijne. Ga ‘t zeker proberen. De 200 ml kokosmelk is noodzakelijk voor ‘t sudderen. Net nieuwe slowcooker dus nog even uitproberen. Laat ‘t weten aan je
Wat leuk! Ik hoop dat hij bij jou ook zo in de smaak valt 🙂
Hoi!
Welle Trassi gebruik jij?
Ik heb nu een potje gehaald met een paté achtige consistentie maar deze is redelijk penatrant.
Gr
Dirk
Wat was dit enorm lekker.
De sajoer bonen ook gemaakt…. Heeeeeeeerlijk. Nooit meer anders, geweldig lekkere maaltijd! Zelf bij beide nog wel een heel klein beetje zout toegevoegd. Mmmmmmmm.
Wat leuk! Dank voor je reactie 🙂
Wat was dit enorm lekker.
De sajoer bonen ook gemaakt…. Heeeeeeeerlijk. Nooit meer anders, geweldig lekkere maaltijd! Zelf bij beide nog wel een heel klein beetje zout toegevoegd. Mmmmmmmm.
Wat leuk! Dank voor je reactie 🙂
hoi Eef ,gister alles in de pot gedaan , wat was dat genieten van een goede maaltijd ,ook de sajoer boontjes en komkommer er bij ,het was heerlijk zelfs onze kleindochter zat te smullen ervan .
Lekker! Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
hoi Eef ,gister alles in de pot gedaan , wat was dat genieten van een goede maaltijd ,ook de sajoer boontjes en komkommer er bij ,het was heerlijk zelfs onze kleindochter zat te smullen ervan .
Geen slowcooker kan het dan ook gewoon in een pan.
Dat kan zeker! Ik maak hem dan altijd zo: https://www.eefkooktzo.nl/rendang-daging/
Geen slowcooker kan het dan ook gewoon in een pan.
Vandaag gemaakt, het was heerlijk! Bedankt voor het recept
Vandaag gemaakt en het was heerlijk. Bedankt voor het recept!
Hoi Eef, dit klinkt heerlijk! Ik heb alles in huis behalve de blaadjes djeroek poeroet. Kan ik dat door iets vervangen wat iets makkelijker te krijgen is in bijvoorbeeld een supermarkt?
Daun djeroek poeroet wordt ook wel limoenblad of kafferlimoenblad genoemd, te koop bij toko’s, Marqt en vast ook O p de markt. Maar je kunt het ook prima vervangen door een stukje citroen.
Alles in huis behalve kruidnagelpoeder. Kan in gewone kruidnagel gebruiken?
Ja dat kan, dan zou ik 2 gewone kruidnagels gebruiken 🙂
Hoi Eef. 6 uur in de slowcooker maar enorm waterig nu. Ik had gehoopt op een veel dikkere rendang. Hoe kan ik dit voortaan dikke maken? Heb het nu in de pan nog even gebakken. Gr Rene
Even inkoken of de deksel het laatste uurtje van de slowcooker af laten. Bij het koken in de slowcooker verlies je bijna geen vocht waardoor dit kan gebeuren, eerder genoemde lost dit op 🙂
Echt een absolute topper. Wel jammer dat iedereen het lekker vond en er niets meer over was voor de dag erna 🙂
Hahaha ja dat is het risico 😉
is er een vervanging voor de Trassi die je zo te binnen schiet? Ik eet geen vis / garnalen dus vissaus is ook niet echt een optie helaas.
Hi Kevin, helaas geen vervanging, maar ik zou het dan achterwege laten. Trassi zorgt voor en extra smaak maar als je er niet van houdt mis je het denk ik ook niet.
Hoi Eef,
Misschien een domme vraag. Kan je ipv de keukenmachine ook de staafmixer gebruiken?
Kun je proberen maar vaak werkt dat niet zo lekker, dan kun je beter lekker snijden en flink fijn hakken met een mes 🙂
Hoi Eef,
Voor het eerst slowcooker gebruikt met jouw recept, groot succes.
Ga nu de sate en bami maken.
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Geweldig dit recept rendang en met gado gado zo heerlijk .
Vlees was ook zo lekker zeker in de slowcoocker zo mals en smaakvol.
Gaan dit zeker nogmaals maken 👍👍👍👍👍👍
Groet
Ruud
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je compliment 🙂
Gemaakt in sc was heerlijk, heb sinds gisteren een cpe hoe maak je het daarin als ik niet op slow wil doen maar snel? #durftevragen#beginner#bedankt
Wat is een CPE?
Ik gok dat er een Crock Pot Express wordt bedoelt. En die heeft snelkook functies 😉 Zelf ook wel benieuwd!
Ah zo! Geen idee, ik heb zelf ook een express, maar ben er nog niet zo bedreven in dat ik recepten kan omrekenen. Hopelijk snel 🙂
Hallo Eef,
Ziet er heerlijk uit!
Wil graag gelijke een grotere hoeveelheid maken.
Kan ik uitgaan van dubbele hoeveelheden bij 2 kg vlees?
Ja dat moet goed zijn denk ik. Bereidingstijd hoef je denk ik niet te verdubbelen hoor als je pan groot genoeg is. Misschien wel iets langer, maar dat kun je tegen die tijd goed beoordelen.
Hallo Eef, lijkt me heel lekker!
Wanneer ik uitga van 2 kg vlees moet ik dan alle ingredienten verdubbelen?
Hoor het graag.
Ja dat moet prima zijn denk ik 🙂
Hi,
Ik wil dit recept dit weekend gaan maken, maar ik heb een vraag omtrent 2 ingrediënten. Misschien een domme vraag maar, ik ken de crème kokos en trassi alleen in blok vorm. hoe krijg ik de verhoudingen qua eetlepel en theelepel hiervoor goed? 🙂
Ik hoor het graag 🙂
Ik ken trassi niet in blok vorm en creme de kokos kun je eventueel afsnijden wellicht kan dit met de trassi in blokvorm ook alleen weet ik niet of die wellicht sterker is qua smaak?
Hi!
Ik ben de rendang aan het maken, alleen nu is het wat zurig en en het is gelig ipv bruin! Heb jij misschien wat tips? 😊
Oeh wat zonde. Het zure kan van de djeroek poeroet komen (de limoenblaadje) om dat meer in balans te krijgen voeg je wat extra ketjap manis of wat extra palm of bruine suiker toe en dan heb je direct een iets bruinere kleur 🙂
Vandaag heb ik dit gemaakt in m’n nieuwe slowcooker, gekregen voor kerst! Het is denk ik goed gelukt, de smaak was toch echt heel lekker in elk geval. Het is wel wat waterig en wat lichter van kleur, maar daar heb ik geen probleem mee. Ik heb nog wat over voor morgen en dan ga ik eens proberen de saus wat te laten inkoken of indikken. Ik ga het in elk geval nog eens maken
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂 Even laten inkoken zorgt voor een dikkere saus (het water verdampt). Even op high met de deksel eraf of in een braadpan.
Hoi Eef,
Is dit recept passend voor een 3,5l slow cooker of moet ik het recept halveren?
Nee dat zou wel moeten lukken hoor denk ik 🙂
Het Eef
Ben de Rendang aan het bereiden in de “Slowy”. Ruikt al heerlijk😋😋. Echt een uitvinding zo’n slowcooker!
Hoop nog heerlijke recepten te ontdekken bij je.
Culinaire groetjes
Wim
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Hoi Eef, ik hou absoluut niet van kokos. Kan ik de kokosmelk vervangen door kookroom of wellicht iets anders?
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂 Ik betwijfel wel of het lekker is, in rendang hoort gewoon kokosmelk. Het is niet perse dat je het echt terug proeft overigens