Volg mij:
Bijgerechten

Sajoer boontjes

Sajoer boontjes, een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. Knapperige sperziebonen in een heerlijk, romig en kruidig sausje. Ideaal als bijgerecht voor bij een Indonesische maaltijd of Aziatische rijsttafel. Of gewoon om dat avondje AGV (Aardappel, Groenten, Vlees) net even spannender te maken.

Sajoer boontjes zijn sperziebonen in een heerlijke boemboe. Een boemboe is een kruidenmengsel, vaak op basis van ui en knoflook. Je kunt verschillende kruidenmengsels voor sajoer boontjes kant-en-klaar kopen, vandaar ook dat dit bijgerecht zo bekend is. Echter, zelfgemaakt is natuurlijk vele malen lekkerder én je kunt zelf bepalen hoe pittig je dit bijgerecht zelf maakt.

Sajoer boontjes of sambal goreng boontjes

Sajoer boontjes worden ook wel sambal goreng boontjes genoemd omdat de saus pittig kan zijn. Dat hoeft overigens helemaal niet, je kunt hem ook mild maken zoals ik heb gedaan in dit recept. Ik gebruik een ½ theelepel sambal in de receptuur. Ik maak de boontjes regelmatig en gebruik ook wel eens wat meer sambal, net waar ik zin in heb. Maar ook net welk gerecht ik erbij serveer. Ga ik voor rendang bijvoorbeeld dan wil ik mijn sajoer boontjes een beetje mild van smaak hebben. Dit stoofgerecht uit Indonesië is namelijk kruidig genoeg, dan zijn lekkere zoete, mild gekruide boontjes een fijn bijgerecht. Maak ik bijvoorbeeld Indisch gehaktbrood, wat weer mild van smaak is, dan ga ik juist voor wat pittigere boontjes. Aan jou de keuze!

Tip: twijfel je hoeveel sambal je moet toevoegen? Begin met een half theelepeltje zoals in het recept vermeld staat. Wanneer de boontjes klaar zijn proef je ze en kun je altijd nog beetje bij beetje wat extra sambal toevoegen.

Indonesische sajoer boontjes


Het recept voor sajoer boontjes:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 10-15 minuten | Totale tijd: 20-25 minuten
Hoeveelheid: bijgerecht voor 2 personen

Wat heb je nodig voor sajoer boontjes (ingrediënten):

  • 200 gram sperziebonen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 plak gember (van ca. 1 cm – in 4 grove stukken gesneden)
  • 2 eetlepels kokoscrème
  • 1 eetlepel palmsuiker (te vervangen voor rietsuiker of een halve eetlepel basterdsuiker)
  • ½ theelepel sambal
  • ½ theelepel trassi
  • rasp van een halve citroen

Hoe maak je sajoer boontjes :

  1. Snijd de kontjes en de kopjes van de sperziebonen.
  2. Snipper het rode uitje en snijd de knoflooktenen fijn.
  3. Verhit een beetje olie in een wok en fruit het uitje, de knoflook en gember kort aan.
  4. Voeg dan de sambal en de palmsuiker toe en bak dit even kort mee.
  5. Voeg dan de trassi samen met de limoenrasp toe, bak dit kort mee en tot slot de kokoscrème welke je ook weer kort mee bakt.
  6. Voeg de boontjes toe en schep de kruiden er goed in om.
  7. Giet er 250 ml water bij en kook de boontjes in 10 minuten gaar.
  8. Houd het vuur hoog zodat na een minuut of 10 vrijwel al het vocht verdampt is en je een pasta-achtig kruidenmengsel overhoudt zoals op de foto.
  9. Verwijder tot slot de stukjes gember en eet smakelijk!

Sajoer boontjes

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter