Sajoer boontjes, een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. Knapperige sperziebonen in een heerlijk, romig en kruidig sausje. Ideaal als bijgerecht voor bij een Indonesische maaltijd of Aziatische rijsttafel. Of gewoon om dat avondje AGV (Aardappel, Groenten, Vlees) net even spannender te maken.
Sajoer boontjes zijn sperziebonen in een heerlijke boemboe. Een boemboe is een kruidenmengsel, vaak op basis van ui en knoflook. Je kunt verschillende kruidenmengsels voor sajoer boontjes kant-en-klaar kopen, vandaar ook dat dit bijgerecht zo bekend is. Echter, zelfgemaakt is natuurlijk vele malen lekkerder én je kunt zelf bepalen hoe pittig je dit bijgerecht zelf maakt.
Sajoer boontjes of sambal goreng boontjes
Sajoer boontjes worden ook wel sambal goreng boontjes genoemd omdat de saus pittig kan zijn. Dat hoeft overigens helemaal niet, je kunt hem ook mild maken zoals ik heb gedaan in dit recept. Ik gebruik een ½ theelepel sambal in de receptuur. Ik maak de boontjes regelmatig en gebruik ook wel eens wat meer sambal, net waar ik zin in heb. Maar ook net welk gerecht ik erbij serveer. Ga ik voor rendang bijvoorbeeld dan wil ik mijn sajoer boontjes een beetje mild van smaak hebben. Dit stoofgerecht uit Indonesië is namelijk kruidig genoeg, dan zijn lekkere zoete, mild gekruide boontjes een fijn bijgerecht. Maak ik bijvoorbeeld Indisch gehaktbrood, wat weer mild van smaak is, dan ga ik juist voor wat pittigere boontjes. Aan jou de keuze!
Tip: twijfel je hoeveel sambal je moet toevoegen? Begin met een half theelepeltje zoals in het recept vermeld staat. Wanneer de boontjes klaar zijn proef je ze en kun je altijd nog beetje bij beetje wat extra sambal toevoegen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram sperziebonen
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 1 plak gember (van ca. 1 cm - in 4 grove stukken gesneden)
- 2 eetlepels kokoscrème
- 1 eetlepel palmsuiker (te vervangen voor rietsuiker of een halve eetlepel basterdsuiker)
- ½ theelepel sambal
- ½ theelepel trassi
- rasp van een halve citroen
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd de kontjes en de kopjes van de sperziebonen.
- Snipper het rode uitje en snijd de knoflooktenen fijn.
- Verhit een beetje olie in een wok en fruit het uitje, de knoflook en gember kort aan.
- Voeg dan de sambal en de palmsuiker toe en bak dit even kort mee.
- Voeg dan de trassi samen met de limoenrasp toe, bak dit kort mee en tot slot de kokoscrème welke je ook weer kort mee bakt.
- Voeg de boontjes toe en schep de kruiden er goed in om.
- Giet er 250 ml water bij en kook de boontjes in 10 minuten gaar.
- Houd het vuur hoog zodat na een minuut of 10 vrijwel al het vocht verdampt is en je een pasta-achtig kruidenmengsel overhoudt zoals op de foto.
- Verwijder tot slot de stukjes gember en eet smakelijk!
Marleen says:
Zo enorm lekker deze boontjes, wil ze nooit meer anders. Wel snufje zout toegevoegd. Mmmm, heerlijk met een beetje rendang.
Eef says:
Dankjewel 😀
Marleen says:
Zo enorm lekker deze boontjes, wil ze nooit meer anders. Wel snufje zout toegevoegd. Mmmm, heerlijk met een beetje rendang.
Eef says:
Dankjewel 😀
Evi says:
Hi Eef, deze ga ik morgen maken. Echter staat er zowel citroen- als limoenrasp in je recept. Limoen denk ik lekkerder?
Eef says:
Beide kan, het is net wat je in huis hebt en lekker lijkt. Ik vind beide erg lekker.
Mareije says:
Hoi Eef,
Lijkt me heerlijk, ik ga het morgen bij de rendang maken. Even een vraagje. Kan je het ook van tevoren maken, zodat je niet hoeft te koken met bezoek?
Eef says:
Ja dat kan zeker! Ik maak het regelmatig een dag/ avond van te voren. Wordt ‘ie alleen maar lekkerder van 🙂
Hilde says:
Als je het de avond/dag ervoor maakt, hoe warm je het dan weer op zodat de boontjes niet slap worden?
Eef says:
Ze zullen altijd iets slapper worden als je ze nogmaals opwarmt dus kook ze allereerst lekker beetgaar en dan even in de stoomoven of in de koekenpan/ wok met een of twee lepeltjes water erbij even rustig opbakken.
James says:
Leek vraag: opwarmen doe je vervolgens weer in de wokpan?
Eef says:
Ja of in de koekenpan – net wat je handig vindt. Als ik een kleine portie heb om op te warmen pak ik ook weleens een gewone koekenpan – scheelt weer afwas 😉
Shir says:
Hii, zou ik de boontjes ook voor kunnen koken en daarna bij de boemboe toevoegen?
Eef says:
Ja maar dan comprimeer je wel ontzettend op de smaak dus dat zou ik je persoonlijk niet aanraden.
Margret says:
En als je nu de pasta van tevoren maakt. Dit later weer opwarmt, de sperziebonen met water erbij en dan 10 minuten kookt. Zal dit goed gaan?
Eef says:
Ik zou hem dan gewoon helemaal maken en het hele gerecht later opwarmen. Kunnen de smaken lekker intrekken 😉