Een van mijn favoriete soepjes is Soto. Deze Indonesische soep kent zoveel verschillende bereidingswijzen dat iedereen het eigenlijk op zijn eigen manier maakt. Soto serveer je door alle ingrediënten (de vulling) van de soep in losse bakjes op tafel te zetten. Hierdoor kan iedereen zelf in zijn of haar kommetje doen wat ze lekker vinden en juist dat maakt Soto nou net zo’n fijn gerecht! Vandaag ga ik voor een lekkere en snelle versie: snelle Soto (soep): prima comfortfood!
Vandaag heb ik lekker een snelle versie van de bekende soto soep. Geen zelf getrokken bouillon, maar een fijne boemboe (kruidenpasta) waardoor deze fijne soep net even sneller klaar is, handig. Ondanks dat het een heel makkelijk recept is, is deze soep juist té lekker om niet met je te delen. Het zelf maken van de bouillon is trouwens ook niet moeilijk en zal ik zeker ook nog eens met je delen.
Wat heb je nodig voor een snelle soto?
Het lijkt misschien best wel een behoorlijke ingrediëntenlijst als je het zo bekijkt, maar je basis is dus de boemboe, kipfilet en de rijst. Zelf kies je wat je lekker lijkt voor in de soep. Bijvoorbeeld ei, taugé, gefrituurde uitjes en wat bosui. Vind je iets niet zo lekker uit de ingrediëntenlijst, dan laat je het gewoon weg. Lijkt iets je juist heel erg lekker voor in de soep, maar staat het niet in de lijst, dan voeg het lekker toe. In soto kun je zelf doen wat je lekker vindt, niets moet alles mag.
Koken voor meer mensen
Soto is echt een ideale soep om te serveren bij bijvoorbeeld verjaardagen als je een grote groep ‘eters’ krijgt en geen zin of tijd hebt om uren in de keuken te staan. De soep zelf, de kip en de rijst kun je prima een dag van tevoren maken. De rest van de ingrediënten hebben weinig tot geen bereidingstijd. Zet de pan soto met de kip erin lekker op tafel en serveer de overige ingrediënten in losse kommetjes of schaaltjes erbij. Zo kan iedereen zelf pakken wat ze zelf lekker vinden. Geloof me, dat gaat je visite erg leuk vinden 😉 . Je kunt het recept natuurlijk prima vermeerderen wanneer je met meer mensen bent.
Heb je zin om lekker uitgebreid te koken en ben je op zoek naar een echte authentieke saoto, bekijk dan dit recept voor Surinaamse saoto soep.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 x boemboe voor Soto
- 1 kipfilet (ca. 125 gram)
- 200 gram rijst
- 4 eieren (in plakjes of kwarten )
- gefrituurde uitjes
- bosui (in dunne ringetjes )
- taugé
- selderij (in dunne plakjes )
- peterselie (fijn gesneden)
- gefrituurde knoflook
- mini frietjes (chips)
- sambal
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Zet een ruime pan op het vuur en bereidt de boemboe zoals op de verpakking is aangegeven.
- Voeg de kip toe en laat alles zachtjes pruttelen tot de kip gaar is. Na ongeveer een half uurtje is de kip gaar en haal je deze uit de soep.
- Eventueel kun je de boemboe nog wat extra op smaak brengen door bijvoorbeeld wat citroengras, verse geraspte gember of pittige sambal toe te voegen.
- Kook ondertussen de rijst en de eitjes. Je kunt ook de overige ingrediënten alvast snijden en klaarzetten.
- Als de kip een beetje afgekoeld is, kun je deze 'pluizen'. Dit doe je door met een vork de kip uit elkaar in reepjes te trekken. Doe de kip daarna terug in de soep.
- Tijd om de soto op te scheppen! Iedereen begint met een schep rijst in een kommetje en hierover giet je de soep.
- Verder doe je in het kommetje wat je lekker lijkt: taugé, gefrituurde uitjes, bosui, peterselie en/of een mespuntje sambal. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie says:
Ik heb dit echt nog nooit gemaakt of gegeten maar het klinkt super. Komt zeker op mijn to cook lijstje, lekker!
Eefkooktzo says:
Leuk! Zeker een keer proberen, kan eigenlijk niet mislukken dit recept 🙂
Karen says:
Ik ben echt al tijden op zoek naar een goed recept voor Soto, dus dit recept komt heel gelegen :). Ziet er heerlijk uit!
Eefkooktzo says:
Wat leuk om te lezen 🙂 Als je dit recept hebt gemaakt verneem ik het natuurlijk graag 😉 !
Ellen says:
Ik had nog nooit van Soto gehoord, klinkt heerlijk! 🙂
Kim says:
Ik ga hem opslaan! Mijn vriend is Surinaams en vindt dit héérlijk! Al weet ik niet of ik aan zijn moeders eten kan tippen, haha.
Eefkooktzo says:
Haha, nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar zijn moeders versie die zal vast heerlijk zijn 🙂 Laat je het weten als je dit recept hebt geprobeerd?
Monique says:
Wat een spannend recept! Leuk
Eefkooktzo says:
Dank je wel 🙂
Kiki says:
Gisteren nog soto gegeten met de hele familie! Alleen niet van een boemboe-blok, maar zelf gemaakt (hier in Luxemburg krijg je geen boemboe-blokken). Enige verschil: ik bak de (gekookte en gerafelde) kip nog eens (in porties) in de wok met sereh (-poeder), djahé, ketoembar, djeroek peroet, daon salam, knoflook, peper, zout en serveer die dan apart. De kinderen vinden dit het lekkerste Indonesische recept! en ja, fruitjes MOETEN er gewoon bij ;-))
Eefkooktzo says:
Dat doet me echt watertanden…. klinkt goed 🙂 Ik ben zeker nog van plan om een keer het complete recept voor soto (oftewel de niet zo snelle versie) te plaatsen. Normaliter bak ik de kip zelf niet aan na het garen in de soep maar ik denk dat ik dit zeker een keer ga proberen op jouw manier. Dat klinkt wel heel erg lekker! Bedankt voor je leuke tip.
Petra says:
Hoi, Soto soep is bij ons thuis een feestmaaltijd. Mijn man maakt altijd iets van 20 (!) liter in 1 x en dan eten we het weken achter elkaar op zaterdagavond. (in porties invriezen). Nou is het weleens op en dan is er natuurlijk een kleine ramp. Van welk merk koop je de boemboe?
Eef says:
Wauw dat is veel, maar zeker handig! Ik durf het je niet te zeggen, kreeg de vraag ook via Facebook. Ik koop er meestal een bij de toko in een doorzichtige verpakking – zal de volgende keer eens letten op de naam.
Petra says:
Hoi, Soto soep is bij ons thuis een feestmaaltijd. Mijn man maakt altijd iets van 20 (!) liter in 1 x en dan eten we het weken achter elkaar op zaterdagavond. (in porties invriezen). Nou is het weleens op en dan is er natuurlijk een kleine ramp. Van welk merk koop je de boemboe?
Eef says:
Wauw dat is veel, maar zeker handig! Ik durf het je niet te zeggen, kreeg de vraag ook via Facebook. Ik koop er meestal een bij de toko in een doorzichtige verpakking – zal de volgende keer eens letten op de naam.
Liz says:
Hoi2! Ik vind die bumbu soto pasta idd. ideaal voor snelle soto!
(Er gaat natuurlijk niets boven verse ingrediënten, maar dat ff terzijde.)
Tips: De geplukte kip niet terug doen in de grote pan. Het trekt natuurlijk wel lekker, maar als iedereen de soep opschept heb je kans dat er veel kip eruit gaat…???? De kip samen met de andere ingrediënten in kommetjes doen. Soto wordt overigens niet vaak met rijst gegeten maar met lontong, in blokjes gesneden kleefrijst. Ik mis ook de laksa ( = glasnoedels). Die kun je koken, snel en makkelijk. Het lekkerste is om ze te bakken. Ze gaan dan heel snel wit opkrullen, net als kroepoek. Als je de hete soto over deze gebakken laksa schept, gaat het leuk knetteren.