Snelle Soto (soep)

Snelle Soto (soep)

Een van mijn favoriete soepjes is Soto. Deze Indonesische soep kent zoveel verschillende bereidingswijzen dat iedereen het eigenlijk op zijn eigen manier  maakt. Soto serveer je door alle ingrediënten (de vulling) van de soep in losse bakjes op tafel te zetten. Hierdoor kan iedereen zelf in zijn of haar kommetje doen wat ze lekker vinden en juist dat maakt Soto nou net zo’n fijn gerecht! Vandaag ga ik voor een lekkere en snelle versie: snelle Soto (soep): prima comfortfood!

Vandaag heb ik lekker een snelle versie van de bekende soto soep. Geen zelf getrokken bouillon, maar een fijne boemboe (kruidenpasta) waardoor deze fijne soep net even sneller klaar is, handig. Ondanks dat het een heel makkelijk recept is, is deze soep juist té lekker om niet met je te delen. Het zelf maken van de bouillon is trouwens ook niet moeilijk en zal ik zeker ook nog eens met je delen.

Wat heb je nodig voor een snelle soto?

Het lijkt misschien best wel een behoorlijke ingrediëntenlijst als je het zo bekijkt, maar je basis is dus de boemboe, kipfilet en de rijst. Zelf kies je wat je lekker lijkt voor in de soep. Bijvoorbeeld ei, taugé, gefrituurde uitjes en wat bosui. Vind je iets niet zo lekker uit de ingrediëntenlijst, dan laat je het gewoon weg. Lijkt iets je juist heel erg lekker voor in de soep, maar staat het niet in de lijst, dan voeg het lekker toe. In soto kun je zelf doen wat je lekker vindt, niets moet alles mag.

Koken voor meer mensen

Soto is echt een ideale soep om te serveren bij bijvoorbeeld verjaardagen als je een grote groep ‘eters’ krijgt en geen zin of tijd hebt om uren in de keuken te staan. De soep zelf, de kip en de rijst kun je prima een dag van tevoren maken. De rest van de ingrediënten hebben weinig tot geen bereidingstijd. Zet de pan soto met de kip erin lekker op tafel en serveer de overige ingrediënten in losse kommetjes of schaaltjes erbij. Zo kan iedereen zelf pakken wat ze zelf lekker vinden. Geloof me, dat gaat je visite erg leuk vinden 😉 . Je kunt het recept natuurlijk prima vermeerderen wanneer je met meer mensen bent.

Heb je zin om lekker uitgebreid te koken en ben je op zoek naar een echte authentieke saoto, bekijk dan dit recept voor Surinaamse saoto soep.

Snelle Soto (soep)

Snelle soto (soep)

Snelle Soto (soep) een van mijn favorieten. Snel op tafel en ideaal als je een grote groep 'eters' krijgt. Voeg zelf toe wat je lekker vindt.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 x boemboe voor Soto
  • 1 kipfilet (ca. 125 gram)
  • 200 gram rijst
  • 4 eieren (in plakjes of kwarten )
  • gefrituurde uitjes
  • bosui (in dunne ringetjes )
  • taugé
  • selderij (in dunne plakjes )
  • peterselie (fijn gesneden)
  • gefrituurde knoflook
  • mini frietjes (chips)
  • sambal

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Zet een ruime pan op het vuur en bereidt de boemboe zoals op de verpakking is aangegeven.
  • Voeg de kip toe en laat alles zachtjes pruttelen tot de kip gaar is. Na ongeveer een half uurtje is de kip gaar en haal je deze uit de soep.
  • Eventueel kun je de boemboe nog wat extra op smaak brengen door bijvoorbeeld wat citroengras, verse geraspte gember of pittige sambal toe te voegen.
  • Kook ondertussen de rijst en de eitjes. Je kunt ook de overige ingrediënten alvast snijden en klaarzetten.
  • Als de kip een beetje afgekoeld is, kun je deze 'pluizen'. Dit doe je door met een vork de kip uit elkaar in reepjes te trekken. Doe de kip daarna terug in de soep.
  • Tijd om de soto op te scheppen! Iedereen begint met een schep rijst in een kommetje en hierover giet je de soep.
  • Verder doe je in het kommetje wat je lekker lijkt: taugé, gefrituurde uitjes, bosui, peterselie en/of een mespuntje sambal. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 292kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwitten: 20g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Snelle Soto (soep)

18 thoughts on “Snelle Soto (soep)

  • Ik ga hem opslaan! Mijn vriend is Surinaams en vindt dit héérlijk! Al weet ik niet of ik aan zijn moeders eten kan tippen, haha.

    • Eefkooktzo says:

      Haha, nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar zijn moeders versie die zal vast heerlijk zijn 🙂 Laat je het weten als je dit recept hebt geprobeerd?

  • Gisteren nog soto gegeten met de hele familie! Alleen niet van een boemboe-blok, maar zelf gemaakt (hier in Luxemburg krijg je geen boemboe-blokken). Enige verschil: ik bak de (gekookte en gerafelde) kip nog eens (in porties) in de wok met sereh (-poeder), djahé, ketoembar, djeroek peroet, daon salam, knoflook, peper, zout en serveer die dan apart. De kinderen vinden dit het lekkerste Indonesische recept! en ja, fruitjes MOETEN er gewoon bij ;-))

    • Dat doet me echt watertanden…. klinkt goed 🙂 Ik ben zeker nog van plan om een keer het complete recept voor soto (oftewel de niet zo snelle versie) te plaatsen. Normaliter bak ik de kip zelf niet aan na het garen in de soep maar ik denk dat ik dit zeker een keer ga proberen op jouw manier. Dat klinkt wel heel erg lekker! Bedankt voor je leuke tip.

  • Hoi, Soto soep is bij ons thuis een feestmaaltijd. Mijn man maakt altijd iets van 20 (!) liter in 1 x en dan eten we het weken achter elkaar op zaterdagavond. (in porties invriezen). Nou is het weleens op en dan is er natuurlijk een kleine ramp. Van welk merk koop je de boemboe?

    • Wauw dat is veel, maar zeker handig! Ik durf het je niet te zeggen, kreeg de vraag ook via Facebook. Ik koop er meestal een bij de toko in een doorzichtige verpakking – zal de volgende keer eens letten op de naam.

  • Hoi, Soto soep is bij ons thuis een feestmaaltijd. Mijn man maakt altijd iets van 20 (!) liter in 1 x en dan eten we het weken achter elkaar op zaterdagavond. (in porties invriezen). Nou is het weleens op en dan is er natuurlijk een kleine ramp. Van welk merk koop je de boemboe?

  • Wauw dat is veel, maar zeker handig! Ik durf het je niet te zeggen, kreeg de vraag ook via Facebook. Ik koop er meestal een bij de toko in een doorzichtige verpakking – zal de volgende keer eens letten op de naam.

  • Hoi2! Ik vind die bumbu soto pasta idd. ideaal voor snelle soto!
    (Er gaat natuurlijk niets boven verse ingrediënten, maar dat ff terzijde.)
    Tips: De geplukte kip niet terug doen in de grote pan. Het trekt natuurlijk wel lekker, maar als iedereen de soep opschept heb je kans dat er veel kip eruit gaat…???? De kip samen met de andere ingrediënten in kommetjes doen. Soto wordt overigens niet vaak met rijst gegeten maar met lontong, in blokjes gesneden kleefrijst. Ik mis ook de laksa ( = glasnoedels). Die kun je koken, snel en makkelijk. Het lekkerste is om ze te bakken. Ze gaan dan heel snel wit opkrullen, net als kroepoek. Als je de hete soto over deze gebakken laksa schept, gaat het leuk knetteren.

  • Saskia Michel says:

    Ik heb de Sotosoep ook gemaakt, in de slowcooker.
    Bij de toko de Soto gekocht, een doorzichtigpakje, Indonesia Baru, Boemboe Soto.
    Ik heb er ongeveer 5 cm geraspte gember en 2 theelepels sambal erbij gedaan. Voor ons mag dat best iets meer (voor de volgende keer) maar als je niet van pittig houd is dit prima.
    In plaats van rijst heb ik longtong erin gedaan. Dit omdat in de vorige commentaren stond dat het niet vaak met rijst gegeten wordt.
    Maar de soep was weer lekker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept