Snelle Soto (soep)

Snelle Soto (soep)

Een van mijn favoriete soepjes is Soto. Deze Indonesische soep kent zoveel verschillende bereidingswijze dat iedereen het eigenlijk op zijn eigen manier en naar eigen smaak maakt. Soto serveer je door alle ingrediënten (de vulling) van de soep in losse bakjes op tafel te zetten. Hierdoor kan iedereen zelf in zijn of haar kommetje doen wat ze lekker vinden en juist dat maakt Soto nou net zo’n fijn gerecht! Vandaag ga ik voor een lekkere en snelle versie: snelle Soto (soep): prima comfortfood!

Vandaag heb ik lekker een snelle versie van de bekende soto soep. Geen zelf getrokken bouillon maar een fijne boemboe (kruidenpasta) waardoor deze fijne soep net even sneller klaar is, handig. Ondanks dat het een heel makkelijk recept is, is deze soep juist té lekker om niet met je te delen. Het zelf maken van de soep is trouwens ook niet moeilijk en zal ik zeker ook nog eens met je delen.

Wat heb je nodig voor een snelle soto?

Het lijkt misschien best wel een behoorlijke ingrediëntenlijst als je het zo bekijkt maar je basis is dus de boemboe, kipfilet en de rijst. Zelf kies je wat je lekker lijkt voor in de soep. Bijvoorbeeld ei, taugé, gefrituurde uitjes en wat bosui. Vind je iets niet zo lekker uit de ingrediëntenlijst  dan laat je het gewoon weg. Lijkt iets je juist iets heel erg lekker voor in de soep maar staat het niet in de lijst, dan voeg het lekker toe. In soto kun je zelf doen wat je lekker vindt, niets moet alles mag.

Koken voor meer mensen

Soto is echt een ideale soep om te serveren bij bijvoorbeeld verjaardagen als je een grote groep ‘eters’ krijgt en geen zin of tijd hebt om uren in de keuken te staan. De soep zelf, de kip en de rijst kun je prima een dag van te voren maken. De rest van de ingrediënten hebben weinig tot geen bereidingstijd. Zet de pan soto met de kip erin lekker op tafel en serveer de overige ingrediënten in losse kommetjes of schaaltjes erbij. Zo kan iedereen zelf lekker pakken wat ze zelf lekker vinden. Geloof me, dat gaat je visite erg leuk vinden 😉 . Je kunt het recept natuurlijk prima vermeerderen wanneer je met meer mensen bent.


Het recept voor snelle soto (soep):

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen/ 4 kommen soep

Wat heb je nodig voor snelle soto (soep) (ingrediënten):

  • 1 x boemboe voor Soto
  • 1 flinke kipfilet
  • 2 kopjes rijst
  • 4 eieren (in plakjes of kwarten gesneden)
  • gefrituurde uitjes
  • bosui (in dunne ringetjes gesneden)
  • taugé
  • selderij (in dunne plakjes gesneden)
  • peterselie (fijn gesneden)
  • gefrituurde knoflook
  • mini frietjes (chips)
  • sambal

Hoe maak je snelle soto :

  1. Zet een ruime pan op het vuur en bereid de boemboe zoals op de verpakking is aangegeven.
  2. Voeg de kip toe en laat alles zachtjes pruttelen tot de kip gaar is. Na ongeveer een half uurtje is de kip gaar en haal je deze uit de soep.
    Eventueel kun je de boemboe natuurlijk zelf ook nog wat op smaak brengen door bijvoorbeeld wat citroengras mee te koken, wat verse geraspte gember of juist wat pittige sambal toe te voegen.
  3. Terwijl de soep met de kip aan het pruttelen is kun je de rijst en de eitjes koken. Ondertussen kun je ook de ingrediënten alvast snijden er klaarzetten.
  4. Als de kip een beetje afgekoeld is kun je deze gaan ‘pluizen’. Dit doe je door met een vork de kip uit elkaar in reepjes te trekken. Doe de kip daarna terug in de soep.
  5. Tijd om de soto op te scheppen! Iedereen begint met een schep rijst in een kommetje en hierover giet je de soep
  6. Verder doe je in het kommetje wat je lekker lijkt: taugé, gefrituurde uitjes, bosui, peterselie en/of een mespuntje sambal. Eet smakelijk!

Snelle Soto (soep)

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

15 gedachtes op “Snelle Soto (soep)”

  1. Ik ben echt al tijden op zoek naar een goed recept voor Soto, dus dit recept komt heel gelegen :). Ziet er heerlijk uit!

  2. Ik ga hem opslaan! Mijn vriend is Surinaams en vindt dit héérlijk! Al weet ik niet of ik aan zijn moeders eten kan tippen, haha.

    1. Haha, nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar zijn moeders versie die zal vast heerlijk zijn 🙂 Laat je het weten als je dit recept hebt geprobeerd?

  3. Gisteren nog soto gegeten met de hele familie! Alleen niet van een boemboe-blok, maar zelf gemaakt (hier in Luxemburg krijg je geen boemboe-blokken). Enige verschil: ik bak de (gekookte en gerafelde) kip nog eens (in porties) in de wok met sereh (-poeder), djahé, ketoembar, djeroek peroet, daon salam, knoflook, peper, zout en serveer die dan apart. De kinderen vinden dit het lekkerste Indonesische recept! en ja, fruitjes MOETEN er gewoon bij ;-))

    1. Dat doet me echt watertanden…. klinkt goed 🙂 Ik ben zeker nog van plan om een keer het complete recept voor soto (oftewel de niet zo snelle versie) te plaatsen. Normaliter bak ik de kip zelf niet aan na het garen in de soep maar ik denk dat ik dit zeker een keer ga proberen op jouw manier. Dat klinkt wel heel erg lekker! Bedankt voor je leuke tip.

  4. Hoi, Soto soep is bij ons thuis een feestmaaltijd. Mijn man maakt altijd iets van 20 (!) liter in 1 x en dan eten we het weken achter elkaar op zaterdagavond. (in porties invriezen). Nou is het weleens op en dan is er natuurlijk een kleine ramp. Van welk merk koop je de boemboe?

    1. Wauw dat is veel, maar zeker handig! Ik durf het je niet te zeggen, kreeg de vraag ook via Facebook. Ik koop er meestal een bij de toko in een doorzichtige verpakking – zal de volgende keer eens letten op de naam.

  5. Hoi, Soto soep is bij ons thuis een feestmaaltijd. Mijn man maakt altijd iets van 20 (!) liter in 1 x en dan eten we het weken achter elkaar op zaterdagavond. (in porties invriezen). Nou is het weleens op en dan is er natuurlijk een kleine ramp. Van welk merk koop je de boemboe?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top