Surinaamse saoto soep. Heb je een feestje op de planning of ga je voor een grote(re) groep koken? Maak dan eens Surinaamse saoto soep! Met dit recept zullen de complimenten je om de oren vliegen en ben je de volgende dag blij als je nog een kommetje voor jezelf over hebt…
Surinaamse saoto soep: op en top comfort food. Maar niet het type comfort food wat je thuis op de bank onder een kleedje eet. Het type comfort food wat je deelt met vrienden en familie. Gezellig samen aan tafel (of op de bank, net wat jij wilt 😉 ) en genieten van een heerlijke kom Surinaamse soep. Eet je alleen of met z’n twee? Probeer dan eens deze snelle soto soep.
Gezelligheid: Surinaamse saoto soep
Sinds de komst van onze dochter Lotte vieren we onze verjaardagen steeds vaker overdag en vind ik heerlijk om vrienden en familie uit te nodigen om een vorkje (of in dit geval een lepeltje) mee te prikken. Al een paar keer heb ik deze Surinaamse saoto soep gemaakt waar iedereen erg enthousiast van wordt. Het is dan ook de ideale maaltijd voor grote(re) groepen. Iedereen doet in zijn of haar kommetje wat ze lekker vinden zoals bijvoorbeeld kip, rijst, gebakken ui, taugé en/ of ei. Daaroverheen schep je de bouillon et voila je soepje is klaar!
Een beetje van Eef en een beetje van…
Francesca! Dit recept is namelijk geïnspireerd op het recept van een van mijn favoriete foodies: Francesca kookt. Met haar Surinaamse lief en schoonfamilie weet ze als geen ander haar weg te vinden in de Surinaamse keuken. Toen ik dit recept op haar blog zag staan, wist ik direct dat ik deze eens wilde proberen. Zo lekker! Na hem inmiddels meerdere keren gemaakt te hebben vroeg of ze het oké vond als ik haar recept zou delen op mijn blog en dat mocht, dus bij deze 🙂 . Volg haar trouwens ook zeker mocht je dat niet doen. Ze is heerlijk down-to-earth, deelt veel over haar 3 mannen, de culi-opvoeding van haar kids naast een heleboel heerlijke recepten, echt een aanrader!
Deze Surinaamse saoto soep maak je in twee dagen. Lijkt veel tijd, maar dat valt reuze mee. Je maakt namelijk de dag van te voren alvast de bouillon klaar zodat deze lekker kan trekken en de dag zelf bereid je de vulling voor en breng je de soep verder om smaak. Ook hierdoor is het een ideaal gerecht voor grote(re) groepen omdat je het goed kunt voorbereiden.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 kippenbouten
- 8 maggiblokjes*
- 2 stengels sereh
- 2 stukjes verse gember
- 2 teentjes knoflook (ontveld en in grove stukken gehakt)
- 1 takje selderij
- 1 ui
- 10 pimentballetjes
- 1 theelepel nootmuskaat
- ketjap manis, sambal, extra maggiblokjes, zout
- 1 kilo kipfilet
- 200 gram witte rijst (gekookt)
- 100 gram gebakken uitjes
- 50 gram dunne mie
- 1 zak friet chips naturel
- 1 bosje bosui (fijngesneden)
- 20 eieren (gekookt)
- zonnebloemolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de kippenbouten samen met de ingrediënten voor de bouillon (behalve de extra's) in een ruime pan. Giet hier 8 liter water bij.
- Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat ca. 2 uur rustig pruttelen. Verwijder af en toe met een schuimspaan het vet.
- Laat de soep afkoelen en bewaar in de koeling. De volgende dag ga je verder met de soep.
- Breng de soep verder op smaak met maggiblokjes, zout, ketjap manis en sambal. Giet er eventueel wat water bij als er veel water verdampt is.
Begin met het voorbereiden van de vulling:
- Kook de kipfilet mee in de soep, haal deze uit de soep als ze gaar zijn, laat afkoelen en pluis de kip in kleine stukken.Vlak voor je de soep gaat serveren bak je de kip (in delen) in een wok met een beetje olie krokant.
- Voor de vulling gebruiken we ook dunne mie. Verhit hiervoor ruim zonnebloemolie in een wok en als de olie goed heet is doe je beetje bij beetje de dunne mie erin. De dunne mie zet uit en wordt een soort chips. Laat het uitlekken op een keukenpapiertje en herhaal dit tot de dunne mie op is.
- Zet alles klaar in bakjes zodat iedereen in zijn of haar kommetje kan doen wat ze lekker vinden en giet hier de warme kippenbouillon over. Eet smakelijk of Njang Sweetie!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Mila says:
Hi Eef, ziet er wederom fantastisch uit. In welke vorm voeg je de gember toe? Eerst schillen en in plakken snijden? Of raspen of zo?
Eef says:
Dankjewel 🙂 Ik gebruik gewoon verse gember, schilletje eraf en in plakken snijden. Dan vis je ze er daarna makkelijk uit. Geraspt wordt te sterk in deze soep.
Lenny says:
Het ziet er heerlijk uit! De bouillon heb ik gisteren gemaakt en staat nu in de koeling voor vandaag. Als ik de soep vandaag weer aan de kook breng zeef ik de soep eerst? En de mie, gaat die ongekookt in de olie? Bedankt alvast voor je reactie!
Eef says:
Als het nodig is kun je de soep eerst even door de zeef halen inderdaad. En de mie gaat ongekookt de olie in, dan wordt het heel groot dus goed bij blijven (dat is zooo lekker 🙂 )
Estrella says:
Op deze druilerige dag lijkt me dit soepje perfect passend. Het ruikt al heerlijk!
Raquel says:
Soep aan het maken , ik snap alles maar zeef je de bouillon de dag erna en pluis je ook de kippenbouten en bak je die mee?
Eef says:
Waar zie je zeef de bouillon staan in het recept?
Marjolein says:
Wauw.. Aardige reactie terug Eef!
Robert says:
Het recept stond bij mij op 20 persoenen. Als ik het verander naar 4, dan zie ik wel de hoeveelheid ingrediënten veranderen maar zou er nog steeds 8 liter water bij moeten. Nee toch, hè?
Eef says:
Omdat alleen de ingrediëntenlijst aangepast wordt, helaas gaat de tekst van de bereidingswijze niet automatisch mee. Dus dit stukje moet je handmatig omrekenen.
SB says:
Wat doe je met het kippenvlees van de kippenbouten?
Kun je dit bijvoorbeeld gebruiken in plaats van de kipfilet?
Alvast bedankt!
Eef says:
Dat pluk ik en gaat weer in de soep 🙂
Nicky says:
Hi ik ga zo deze soep maken…
Maar voor 8 personen… moet ik dan nog steeds 8 liter water gebruiken? Lijkt me zo veel? Hoor je graag. Gr nicky en dank voor het posten van dit recept ??
Eef says:
Je kunt de hoeveelheden bovenin het recept aanpassen. Genoemde hoeveelheden in de bereidingswijze passen helaas niet automatisch aan zoals je gezien hebt, die zul je dan even moeten omrekenen 🙂
S says:
Wel een beetje saoto op zijn Nederlands.
Bo says:
Heerlijk recept Eef! Vraagje: welke mie heb jij gebruikt? De mijne (van de Lidl) zette niet uit en werd eigenlijk alleen maar hard. Ik ben benieuwd of er lekkerdere varianten zijn!
Indra Bolk says:
Als ik de soep een avond van te voren maak en deze in de koelkast doe, laat ik dan alle specerijen in de soep zitten of moet ik eerst de soep door een zeef halen voordat ik hem in de koeling plaats?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je kan hem gewoon zo in de koeling zetten, ik zou hem wel even zeven voor je hem verhit de volgende dag! Kook ze!