Surinaamse saoto soep

Surinaamse saoto soep. Heb je een feestje op de planning of ga je voor een grote(re) groep koken? Maak dan eens Surinaamse saoto soep! Met dit recept zullen de complimenten je om de oren vliegen en ben je de volgende dag blij als je nog een kommetje voor jezelf over hebt…

Surinaamse saoto soep: op en top comfort food. Maar niet het type comfort food wat je thuis op de bank onder een kleedje eet. Het type comfort food wat je deelt met vrienden en familie. Gezellig samen aan tafel (of op de bank, net wat jij wilt 😉 ) en genieten van een heerlijke kom Surinaamse soep. Eet je alleen of met z’n twee? Probeer dan eens deze snelle soto soep.

Gezelligheid: Surinaamse saoto soep

Sinds de komst van onze dochter Lotte vieren we onze verjaardagen steeds vaker overdag en vind ik heerlijk om vrienden en familie uit te nodigen om een vorkje (of in dit geval een lepeltje) mee te prikken. Al een paar keer heb ik deze Surinaamse saoto soep gemaakt waar iedereen erg enthousiast van wordt. Het is dan ook de ideale maaltijd voor grote(re) groepen. Iedereen doet in zijn of haar kommetje wat ze lekker vinden zoals bijvoorbeeld kip, rijst, gebakken ui, taugé en/ of ei. Daaroverheen schep je de bouillon et voila je soepje is klaar!

Een beetje van Eef en een beetje van…

Francesca! Dit recept is namelijk geïnspireerd op het recept van een van mijn favoriete foodies: Francesca kookt. Met haar Surinaamse lief en schoonfamilie weet ze als geen ander haar weg te vinden in de Surinaamse keuken. Toen ik dit recept op haar blog zag staan, wist ik direct dat ik deze eens wilde proberen. Zo lekker! Na hem inmiddels meerdere keren gemaakt te hebben vroeg of ze het oké vond als ik haar recept zou delen op mijn blog en dat mocht, dus bij deze 🙂 . Volg haar trouwens ook zeker mocht je dat niet doen. Ze is heerlijk down-to-earth, deelt veel over haar 3 mannen, de culi-opvoeding van haar kids naast een heleboel heerlijke recepten, echt een aanrader!

Deze Surinaamse saoto soep maak je in twee dagen. Lijkt veel tijd, maar dat valt reuze mee. Je maakt namelijk de dag van te voren alvast de bouillon klaar zodat deze lekker kan trekken en de dag zelf bereid je de vulling voor en breng je de soep verder om smaak. Ook hierdoor is het een ideaal gerecht voor grote(re) groepen omdat je het goed kunt voorbereiden.

Surinaamse saoto soep

Het recept voor een heerlijke, écht Surinaamse saoto soep.
4.31 van 78 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 20 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bouillon:
  • 4 kippenbouten
  • 8 maggiblokjes*
  • 2 stengels sereh
  • 2 stukjes verse gember
  • 2 teentjes knoflook (ontveld en in grove stukken gehakt)
  • 1 takje selderij
  • 1 ui
  • 10 pimentballetjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • ketjap manis, sambal, extra maggiblokjes, zout
Voor de vulling:
  • 1 kilo kipfilet
  • 200 gram witte rijst (gekookt)
  • 100 gram gebakken uitjes
  • 50 gram dunne mie
  • 1 zak friet chips naturel
  • 1 bosje bosui (fijngesneden)
  • 20 eieren (gekookt)
  • zonnebloemolie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de kippenbouten samen met de ingrediënten voor de bouillon (behalve de extra's) in een ruime pan. Giet hier 8 liter water bij.
  • Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat ca. 2 uur rustig pruttelen. Verwijder af en toe met een schuimspaan het vet.
  • Laat de soep afkoelen en bewaar in de koeling. De volgende dag ga je verder met de soep.
  • Breng de soep verder op smaak met maggiblokjes, zout, ketjap manis en sambal. Giet er eventueel wat water bij als er veel water verdampt is.

Begin met het voorbereiden van de vulling:

  • Kook de kipfilet mee in de soep, haal deze uit de soep als ze gaar zijn, laat afkoelen en pluis de kip in kleine stukken.Vlak voor je de soep gaat serveren bak je de kip (in delen) in een wok met een beetje olie krokant.
  • Voor de vulling gebruiken we ook dunne mie. Verhit hiervoor ruim zonnebloemolie in een wok en als de olie goed heet is doe je beetje bij beetje de dunne mie erin. De dunne mie zet uit en wordt een soort chips. Laat het uitlekken op een keukenpapiertje en herhaal dit tot de dunne mie op is.
  • Zet alles klaar in bakjes zodat iedereen in zijn of haar kommetje kan doen wat ze lekker vinden en giet hier de warme kippenbouillon over. Eet smakelijk of Njang Sweetie!

handig om te weten:

*  Let op: echt maggi blokjes gebruiken (rood-gele verpakking - geen bouillonblokjes gebruiken dat wordt veelte zout 🙂

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 26g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

18 thoughts on “Surinaamse saoto soep

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept