40 min.
4.29 van 14 stemmen

Pangsit

Pangsit. Of pangsit goreng voluit genoemd. Je kent ze vast wel, deze Indonesische gefrituurde hapjes met een lekkere vulling en natuurlijk een dipsausje erbij. Super leuk en makkelijk om zelf te maken!

Ik ben gek op Aziatische borrelhapjes, zo vind je al Vietnamese loempia’s, vegetarische loempia’s en dumplings op mijn blog. Maar pangsit goreng, oftewel gefrituurde Indonesische hapjes ontbraken nog. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen!

Wat is pangsit?

Mocht je geen idee hebben wat pangsit goreng is. Het is eigenlijk de Indonesische versie van de Chinese wonton. Wontons zijn gevulde deeghapjes die gestoomd worden, pangsit is ook een gevuld deeghapje, maar wordt juist gefrituurd. Waardoor het dus een lekker knapperig hapje wordt. Goreng betekent ook gebakken.

Ingredienten pangsit

Vulling variaties

Je hebt verschillende opties voor de vulling. In dit recept ben ik gegaan voor kipgehakt. Maar er zijn ook andere variaties mogelijk, zoals:

  • Varkensgehakt
  • Fijngehakte garnalen (kan ook eventueel in combi met kip)
  • Rundvleesgehakt

Je kunt met pangsit goreng dus meerdere kanten op. Maar ik ging voor een variant met kip en maakte daar ook nog een heel lekker sausje bij!

Pangsit met dipsausje

Pangsit maken

Pangsit maken is niet moeilijk, het is alleen even een werkje. De vulling is zo gemaakt en zorg dat de wonton of pangsit vellen ontdooid zijn voor je begint. Voor het vullen en vouwen heb ik speciaal stap-voor-stap foto’s voor je gemaakt zodat je precies weet hoe je zelf ook van die mooie pakketjes krijgt. De eerste zal even oefenen zijn, maar ik weet zeker dat je het zo in de vingers hebt!

Stap 6 - Pangsit vouwen

Pangsit goreng, lekker dippen!

Natuurlijk hoort er ook een lekker dipsausje bij. Je kunt in de toko vaak pangsit saus vinden, maar je kunt ook gaan voor chilisaus of een zelfgemaakte saus zoals ik deed. Ik ging voor een sausje van sojasaus, gembersiroop, sesamolie en een klein beetje chili olie. En die smaakte heerlijk bij de pangsit goreng!

Zelf pangsit maken

Pangsit

Pangsit

Makkelijk recept voor lekkere pangsit met kip. Oftewel Indonesische gevulde krokante hapjes. Met een heerlijk sausje erbij!
4.29 van 14 stemmen
Voorbereiding20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd40 minuten

Ingrediënten

24 stuks
Vulling
  • 2 bosui
  • 1 teen knoflook
  • 150 gram kipgehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel sesamolie
  • ½ eetlepel maizena
  • ½ theelepel chilli olie
  • ½ theelepel gember (vers - geraspt)
Pangsit
  • 24 pangsit of wonton vellen
  • 1 eetlepel bloem
Dipsaus
  • 1 teen knoflook (uitgeperst)
  • 2 theelepels chili olie
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 3 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • sesamzaadjes

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Snij knoflook en bosui fijn.
  • Meng dit samen met de overige ingrediënten (behalve de vellen) door het gehakt.
  • Maak een papje van wat bloem met water (1 eetlepel bloem, 1 eetlepel water). Dit gebruiken we om de pansgit dicht te plakken en te zorgen dat de vulling er niet uit gaat tijdens het bakken.
  • Neem nu een velletje en leg hierop in het midden een beetje gehakt.
    Stap 1 - Pangsit vullen
  • Draai het velletje met een punt naar je toe. Bestrijk de bovenste zijdes met wat het bloempapje.
    Stap 2 - Randjes nat maken
  • Vouw de bovenste punt naar de onderste zodat je een driehoek vormt.
    Stap 3 - Pangsit dichtvouwen in een driehoekje
  • Neem dan de buitenste hoek (bestrijk weer even met het bloempapje) en vouw die om het balletje heen.
    Stap 4 - Zijkanten van de pangsit vouwen
  • Herhaal met de andere punt.
    Stap 5 - Zijkanten van de pangsit vouwen
  • Verwarm de frituur of een pan met olie voor op 180 graden en bak de pangsit in ca. 3-5 minuten goudbruin.
  • Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten daarvoor te mengen. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 33kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Pangsit

Pangsit Pinterest Collage

10 gedachten over “Pangsit”

  1. Hoi
    Lijkt me lekker maak zelf altijd v rundergehakt
    Ga nu ook de kip
    Proberen. Bouw je de kip rauw in de vellen of bak je het van
    Te voren groetjes Guusje

    Beantwoorden
    • Dat kan! Ongebakken leg je ze dan eerst op een bord of schaal in de vriezer. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een zak doen (zodat ze niet aan elkaar plakken). Je kunt ze ook gebakken invriezen, maar dat vind ik zelf minder aan te raden.

      Beantwoorden
  2. Hallo Eef,

    Wat een lekkere dingen staan er op je site.
    Ik heb een vraag, wat is dunner een wontong – of een pangsit velletje.
    Ga zo door, ik heb al zo veel van je recepten gemaakt en altijd lekker.
    Groetjes
    Helen

    Beantwoorden
    • Ketjap manis is zoete sojasaus en wij bedoelen zoute sojasaus, dus inderdaad die van Kikkoman bijvoorbeeld of van een ander merk kan ook!

      Beantwoorden
4.29 van 14 stemmen (13 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie