Pangsit

Pangsit. Of pangsit goreng voluit genoemd. Je kent ze vast wel, deze Indonesische gefrituurde hapjes met een lekkere vulling en natuurlijk een dipsausje erbij. Super leuk en makkelijk om zelf te maken!

Ik ben gek op Aziatische borrelhapjes, zo vind je al Vietnamese loempia’s, vegetarische loempia’s en dumplings op mijn blog. Maar pangsit goreng, oftewel gefrituurde Indonesische hapjes ontbraken nog. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen!

Wat is pangsit?

Mocht je geen idee hebben wat pangsit goreng is. Het is eigenlijk de Indonesische versie van de Chinese wonton. Wontons zijn gevulde deeghapjes die gestoomd worden, pangsit is ook een gevuld deeghapje, maar wordt juist gefrituurd. Waardoor het dus een lekker knapperig hapje wordt. Goreng betekent ook gebakken.

Vulling variaties

Je hebt verschillende opties voor de vulling. In dit recept ben ik gegaan voor kipgehakt. Maar er zijn ook andere variaties mogelijk, zoals:

  • Varkensgehakt
  • Fijngehakte garnalen (kan ook eventueel in combi met kip)
  • Rundvleesgehakt

Je kunt met pangsit goreng dus meerdere kanten op. Maar ik ging voor een variant met kip en maakte daar ook nog een heel lekker sausje bij!

Pangsit maken

Pangsit maken is niet moeilijk, het is alleen even een werkje. De vulling is zo gemaakt en zorg dat de wonton of pangsit vellen ontdooid zijn voor je begint. Voor het vullen en vouwen heb ik speciaal stap-voor-stap foto’s voor je gemaakt zodat je precies weet hoe je zelf ook van die mooie pakketjes krijgt. De eerste zal even oefenen zijn, maar ik weet zeker dat je het zo in de vingers hebt!

Pangsit goreng, lekker dippen!

Natuurlijk hoort er ook een lekker dipsausje bij. Je kunt in de toko vaak pangsit saus vinden, maar je kunt ook gaan voor chilisaus of een zelfgemaakte saus zoals ik deed. Ik ging voor een sausje van sojasaus, gembersiroop, sesamolie en een klein beetje chili olie. En die smaakte heerlijk bij de pangsit goreng!

Pangsit

Makkelijk recept voor lekkere pangsit met kip. Oftewel Indonesische gevulde krokante hapjes. Met een heerlijk sausje erbij!
4.24 van 13 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 24 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Vulling
  • 2 bosui
  • 1 teen knoflook
  • 150 gram kipgehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel sesamolie
  • ½ eetlepel maizena
  • ½ theelepel chilli olie
  • ½ theelepel gember (vers - geraspt)
Pangsit
  • 24 pangsit of wonton vellen
  • 1 eetlepel bloem
Dipsaus
  • 1 teen knoflook (uitgeperst)
  • 2 theelepels chili olie
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 3 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • sesamzaadjes

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij knoflook en bosui fijn.
  • Meng dit samen met de overige ingrediënten (behalve de vellen) door het gehakt.
  • Maak een papje van wat bloem met water (1 eetlepel bloem, 1 eetlepel water). Dit gebruiken we om de pansgit dicht te plakken en te zorgen dat de vulling er niet uit gaat tijdens het bakken.
  • Neem nu een velletje en leg hierop in het midden een beetje gehakt.
  • Draai het velletje met een punt naar je toe. Bestrijk de bovenste zijdes met wat het bloempapje.
  • Vouw de bovenste punt naar de onderste zodat je een driehoek vormt.
  • Neem dan de buitenste hoek (bestrijk weer even met het bloempapje) en vouw die om het balletje heen.
  • Herhaal met de andere punt.
  • Verwarm de frituur of een pan met olie voor op 180 graden en bak de pangsit in ca. 3-5 minuten goudbruin.
  • Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten daarvoor te mengen. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 33kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

6 thoughts on “Pangsit

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept