Dumplings, Chinese dumplings overigens. Morgen is het namelijk Chinees nieuwjaar en om dat te vieren staat er vandaag een heerlijk Aziatisch borrelhapje op mijn blog én komt er vanavond een hele leuke winactie* op Instagram dus hou die goed in de gaten om mee te doen!
Chinese dumplings met een heerlijke vulling van gehakt, Chinese kool, smaakmakers zoals oestersaus, bieslook, gember, knoflook en natuurlijk ook sojasaus. Kenmerkende smaken voor de Aziatische keuken, ik ben er dol op! Sowieso ben ik dol op Aziatisch fingerfood zoals deze Chinese dumplings. Ze zijn echt een feestje om op tafel te zetten!
Dumplings met kip
Dumplings zijn niets meer en niets minder dan rondjes deeg met een vulling. In dit geval maak ik ze met gehakt. Ik heb het recept uitgeprobeerd met zowel gehakt van kip als van varken en beide is erg lekker. Kipgehakt is alleen net even zachter van structuur en wat makkelijker te verkrijgen. Varkensgehakt zorgt juist weer voor een lekkere stevige structuur, dus kies zelf waar je voorkeur naar uitgaat.
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte dumplings?
Nu valt de ingrediëntenlijst best mee, maar ik weet hoe graag jullie hem het liefst zo kort mogelijk zien. Nu heb je waarschijnlijk de meeste dingen wel in huis zoals knoflook, peper, sojasaus etc. Je kunt de dumpling vellen zelf maken of zelf kopen. Qua vellen kun je natuurlijk gaan voor dumpling vellen, maar als je nog gyoza vellen in huis hebt of die liever gebruikt dan kan dat ook prima met dit recept. Alleen zijn gyoza vellen natuurlijk niet Chinees, maar Japans 😉 Maar om je niet onnodig naar de winkel te sturen vertel ik je graag alle opties.
Maak wat extra
Als je toch bezig bent, maak wat extra. Verras iemand die je lief hebt met vers gemaakte dumplings door ze in een bakje te doen en in een tasje aan de deur te hangen bijvoorbeeld. Je kunt ze ook prima invriezen. Vries ze dan ongebakken in zodat je ze later bevroren kunt bereiden. Tel dan een paar minuten op bij de bereiding om ze goed gaar en warm te krijgen.
Dumplings bereidingen zonder stoommandje
Je kunt de dumplings zowel stomen als in een pan bakken. Dus als je niet zo’n handig stoommandje in huis hebt, dan kun je dus ook gewoon een koekenpan met een deksel gebruiken. Het lekkere daaraan is dat je de onderkant iets knapperig bakt. Persoonlijk vind ik dat echt de lekkerste manier van bereiden.
Het vouwen van de dumplings
Op zich is vouwen van dumplings niet heel lastig, het is simpelweg iets wat je even in je vingers moet krijgen. De juiste hoeveelheid vulling erin, de randjes nat maken met je vinger en rondom de bovenkant steeds iets in knijpen tot je een mooi ‘zakje’ hebt. Zo krijg je die mooie Chinese dumplings.
Druk de bovenkant uiteraard wel goed dicht want je wilt niet dat ze open springen tijdens het bakken. Maar dat spreekt voor zich 😉 En je weet het: oefening baart kunst, bij de eerste is het een beetje ongemakkelijk misschien, maar de laatste gaan van een leien dakje alsof je nooit anders hebt gedaan.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 30 dumpling vellen
- olie om in te bakken
- 300 gram gehakt (kipgehakt of varkensgehakt)
- 75 gram Chinese kool (fijngesneden)
- 1 teen knoflook (uitgeperst)
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel bieslook (vers - fijngesneden)
- 1 eetlepel sojasaus
- ½ eetlepel (rijst)azijn
- 1 theelepel gember (vers - geraspt)
- ½ theelepel witte peper
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel chili-knoflooksaus (Lee Kum Kee)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten voor de vulling in een ruime kom en meng goed door elkaar.
- Neem een dumpling vel in je hand en doe hierop een kleine eetlepel vulling.
- Maak de randen van het vel nat met je vinger en knijp rondom samen zodat je er een soort 'zakje' van maakt. Knijp de bovenkant goed samen.
- Herhaal dit met alle vellen tot de vellen en je vulling op zijn.
- Je kunt de dumplings nu stomen in een stoommandje of je bakt ze in de pan.
- Ik ga voor de bereidingswijze in de pan. Doe daarvoor een beetje olie in pan, leg de dumplings erin (eventueel in delen) en bak ze ca. 2 minuten even aan. Giet er vervolgens een half kopje water bij, doe de deksel op de pan, vuur op middelhoog en stoom ze in ca. 7-10 minuten gaar. Haal dan de deksel van de pan en laat de rest van het water verdampen zodat de dumplings een krokant korstje krijgen (extra lekker).
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
- Serveer de Chinese dumplings warm en met de lekkere saus. Garneer naar wens met (extra) fijngesneden bieslook, sesamzaadjes en chilivlokken. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
*Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Lee Kum Kee. De winactie is dan ook in samenwerking met Lee Kum Kee waarbij je een prachtig pakket met de sauzen van Lee Kum Kee kunt winnen.
Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Simon says:
Wat is het verschil tussen Chinese dumplings en Georgische Khinkali?
Eef says:
Ik ben niet bekend met de Georgische Khinkali dus daarover kan ik je niet informeren. Ze lijken qua uiterlijk wel op elkaar 😉
Susan says:
Khinkali zijn groter en er zit bouillon in. Ook heeel erg lekker 🙃☺️
Suzanne m says:
Hoe maak je de vellen zelf ?
Eef says:
Met bloem en water. Ik heb mijn recept nog niet uitgewerkt op mijn blog, maar als je even googled kom je vast wel een recept van iemand anders tegen 🙂 Het is een redelijk standaard/ basis recept.
Suzanne Mulder says:
Dank je wel.
Dionne says:
Heel erg lekker! Zelf velletjes gemaakt, de rest naar jouw recept. Top!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat goed! Bedankt voor je reactie!
Suzanne Mulder says:
Was even oefenen met vouwen maar GELUKT????
Wat een verrassing toen ze klaar waren! Echt heerlijk. Eef bedankt.
Eef says:
Wat ontzettend om leuk om te lezen, leuk dat je het even laat weten 🙂
Bert Woudenberg says:
Hoi,
Kun je ze ook vullen met stukjes kipdij filet, en hoe zou je die kruiden?
Moet je de kip dan eerst bakken?
Hoor graag je reactie!
Eef says:
Kwestie van lekker uitproberen, succes 🙂
Danny Van der Pluijm says:
Hoi Eef, Ik wil deze dumplings graag maken. Maar vraag me af welke sojasaus ik moet gebruiken? De dunne (kikkoman) of juist ketjap manis?
Eef says:
Dat zijn twee verschillende dingen. Sojasaus is een dunne, vloeibare zoutige saus die je o.a. van het merk Kikkoman kunt vinden. Ketjap manis daarentegen is een zoetige, dikke saus (stroperig) die gebruik je meestal niet als dipsaus, maar echt als marinade. In dit geval koop je dus sojasaus 🙂
Lucy says:
Was echt heerlijk! Ik heb ze dubbel gevouwen en met de vork aangedrukt en toen gebakken. Het vouwen op de manier in het recept lukte minder goed.
Eef says:
Goed alternatief zo te lezen 😉
Samanth says:
Als je ze wilt stomen? Hoe lang moeten ze dan stomen?
Eef says:
Dat is een kwestie van even uitproberen, een minuut of 8-10 moet zeker wel voldoende zijn
peter says:
Echt lekker smikkelberen vooral bij de kip tan doorie
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie Peter 🙂
Patty says:
Ik heb al veel van jouw recepten geprobeerd en het is bijna altijd een succes. Vandaag voor het eerst dumplings/gyoza gemaakt met jouw recept. Ze waren heerlijk, hier ga ik nog veel variaties op maken. Dank je wel!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat lief dat je dit laat weten, dank je wel: worden we blij van 🙂
Tonny says:
Hoi, ben niet zo thuis in de stoomwereld, maar hoe lang moet je ze stomen dan?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Tonny! Wij gingen voor deze bereidingswijze in de pan, dus hebben hier helaas geen antwoord op.
Demi says:
Wat een leuk recept! Heb je ideeën voor een vega versie?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Demi! Er staat ook een recept voor vegetarische dumplings op de site: https://www.eefkooktzo.nl/vegetarische-dumplings/ eet smakelijk alvast 🙂
Martine Reitsma says:
Bak je de ingrediënten ook van te voren? Of meng je ze rouw?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Martine, je doet de vulling rauw in de dumpling. Het bakt/stoomt gaar tijdens de bereiding. Kook ze!
Karen says:
Ooooooh wat is dit LEKKER! Al 2 keer gemaakt in 2 weken, allebei de keren heerlijk; bedankt voor het delen van dit recept!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay, dat horen we graag, dank je wel voor het compliment 🙂
Hans Timmers says:
Hallo,
In wat voor olie moet ik de dumplings bakken, zonnebloem ??
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Hans, ja gewoon een neutrale olie zoals zonnebloem!
Marian Robben says:
De dumplings zijn heerlijk, maar met invriezen heb ik geen goede ervaring, ze barsten open. Nog tips?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oeh da’s vervelend Marian, had je ze ontdooid of bevroren gebakken?
Marian Robben says:
Ze barsten in de vriezer al, heb ze los ingevroren en daarna verpakt.
Nathalie says:
Smaak is echt super. Alleen bleven bij mij de bodems aan de pan plakken bij beide rondes. Toch nog even oefenen denk ik.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen! Het kan ook aan de hoeveelheid olie of je pan liggen.