Dumplings

Dumplings – zelf maken

Dumplings, Chinese dumplings overigens. Morgen is het namelijk Chinees nieuwjaar en om dat te vieren staat er vandaag een heerlijk Aziatisch borrelhapje op mijn blog én komt er vanavond een hele leuke winactie* op Instagram dus hou die goed in de gaten om mee te doen!

Chinese dumplings met een heerlijke vulling van gehakt, Chinese kool, smaakmakers zoals oestersaus, bieslook, gember, knoflook en natuurlijk ook sojasaus. Kenmerkende smaken voor de Aziatische keuken, ik ben er dol op! Sowieso ben ik dol op Aziatisch fingerfood zoals deze Chinese dumplings. Ze zijn echt een feestje om op tafel te zetten!

Dumplings met kip

Dumplings zijn niets meer en niets minder dan rondjes deeg met een vulling. In dit geval maak ik ze met gehakt. Ik heb het recept uitgeprobeerd met zowel gehakt van kip als van varken en beide is erg lekker. Kipgehakt is alleen net even zachter van structuur en wat makkelijker te verkrijgen. Varkensgehakt zorgt juist weer voor een lekkere stevige structuur, dus kies zelf waar je voorkeur naar uitgaat.

Ingredienten Chinese dumplings

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte dumplings?

Nu valt de ingrediëntenlijst best mee, maar ik weet hoe graag jullie hem het liefst zo kort mogelijk zien. Nu heb je waarschijnlijk de meeste dingen wel in huis zoals knoflook, peper, sojasaus etc. Je kunt de dumpling vellen zelf maken of zelf kopen. Qua vellen kun je natuurlijk gaan voor dumpling vellen, maar als je nog gyoza vellen in huis hebt of die liever gebruikt dan kan dat ook prima met dit recept. Alleen zijn gyoza vellen natuurlijk niet Chinees, maar Japans 😉 Maar om je niet onnodig naar de winkel te sturen vertel ik je graag alle opties.

Chinese dumplings gebakken

Maak wat extra

Als je toch bezig bent, maak wat extra. Verras iemand die je lief hebt met vers gemaakte dumplings door ze in een bakje te doen en in een tasje aan de deur te hangen bijvoorbeeld. Je kunt ze ook prima invriezen. Vries ze dan ongebakken in zodat je ze later bevroren kunt bereiden. Tel dan een paar minuten op bij de bereiding om ze goed gaar en warm te krijgen.

Gevouwen Chinese dumplings

Dumplings bereidingen zonder stoommandje

Je kunt de dumplings zowel stomen als in een pan bakken. Dus als je niet zo’n handig stoommandje in huis hebt, dan kun je dus ook gewoon een koekenpan met een deksel gebruiken. Het lekkere daaraan is dat je de onderkant iets knapperig bakt. Persoonlijk vind ik dat echt de lekkerste manier van bereiden.

Zelf dumplings maken

Zelf dumplings vouwen

Het vouwen van de dumplings

Op zich is vouwen van dumplings niet heel lastig, het is simpelweg iets wat je even in je vingers moet krijgen. De juiste hoeveelheid vulling erin, de randjes nat maken met je vinger en rondom de bovenkant steeds iets in knijpen tot je een mooi ‘zakje’ hebt. Zo krijg je die mooie Chinese dumplings.

Druk de bovenkant uiteraard wel goed dicht want je wilt niet dat ze open springen tijdens het bakken. Maar dat spreekt voor zich 😉 En je weet het: oefening baart kunst, bij de eerste is het een beetje ongemakkelijk misschien, maar de laatste gaan van een leien dakje alsof je nooit anders hebt gedaan.

Dumpling recept

Zelf dumplings maken

Dumplings

Zelf Chinese dumplings maken met kip- of varkensvlees, lekkere smaakmakers en meer. Ik laat je zien hoe je ze zelf kunt vouwen.
4.63 van 35 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 30 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 30 dumpling vellen
  • olie om in te bakken
Voor de vulling:
  • 300 gram gehakt (kipgehakt of varkensgehakt)
  • 75 gram Chinese kool (fijngesneden)
  • 1 teen knoflook (uitgeperst)
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel bieslook (vers - fijngesneden)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel (rijst)azijn
  • 1 theelepel gember (vers - geraspt)
  • ½ theelepel witte peper
Saus om in te dippen
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel chili-knoflooksaus (Lee Kum Kee)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in een ruime kom en meng goed door elkaar.
  • Neem een dumpling vel in je hand en doe hierop een kleine eetlepel vulling.
  • Maak de randen van het vel nat met je vinger en knijp rondom samen zodat je er een soort 'zakje' van maakt. Knijp de bovenkant goed samen.
  • Herhaal dit met alle vellen tot de vellen en je vulling op zijn.
  • Je kunt de dumplings nu stomen in een stoommandje of je bakt ze in de pan.
  • Ik ga voor de bereidingswijze in de pan. Doe daarvoor een beetje olie in pan, leg de dumplings erin (eventueel in delen) en bak ze ca. 2 minuten even aan. Giet er vervolgens een half kopje water bij, doe de deksel op de pan, vuur op middelhoog en stoom ze in ca. 7-10 minuten gaar. Haal dan de deksel van de pan en laat de rest van het water verdampen zodat de dumplings een krokant korstje krijgen (extra lekker).
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
  • Serveer de Chinese dumplings warm en met de lekkere saus. Garneer naar wens met (extra) fijngesneden bieslook, sesamzaadjes en chilivlokken. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: je kunt de dumplings na het vouwen ook invriezen. Verleng dan alleen de bereidingstijd met een paar minuten (je bakt ze dan dus bevroren).

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 42kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 3g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Dumplings

Dumpling Pinterest Collage

*Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Lee Kum Kee. De winactie is dan ook in samenwerking met Lee Kum Kee waarbij je een prachtig pakket met de sauzen van Lee Kum Kee kunt winnen.

 Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

41 thoughts on “Dumplings – zelf maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept