Gyoza, Japanse dumplings. Zacht met een krokant korstje aan de onderkant. Met een vulling van kipgehakt welke op smaak is gebracht met de lekkerste Aziatische smaakmakers. Zelf gyoza maken is niet moeilijk, integendeel. Het is een ontzettend leuk klusje om te doen!
Ik heb de smaak weer te pakken hoor! Ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Foodbloggers Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… The baking bucketlist
The baking bucketlist is de blog van Saskia, lerares geschiedenis. Haar foodblog is haar to-do lijst voor in de keuken. Ik volg Saskia al even via Instagram, maar ik had nog niet eerder een kijkje genomen op haar blog. Stom natuurlijk want ik kwam er al snel achter dat ik weer een heel leuk blog toegewezen heb gekregen deze maand. Er staan veel lekkere recepten op en allemaal met een ‘eigenwijze’ twist. Geen appel-notentaart, maar een peren-notentaart. Chocolate chip cookies, maar dan met hazelnootmeel of wat dacht je van een MonChou kersenslof met lemon curd? Briljante combinaties!

Gyoza – Japanse dumplings
De keuze was dan ook lastig, maar bovenaan haar website stond gyoza. En al scrollend door haar website tussen alle lekkere recepten bleef ik denken aan die gyoza. Ik ben dol op gyoza, maar ik moet je toch wat bekennen… ik heb het nog nooit zelfgemaakt. Althans, ik had het nog nooit zelfgemaakt. Ik besloot er niet langer omheen te draaien en ging voor de gyoza! Ik heb de variant met kipgehakt gemaakt. Die vind ik zelf namelijk het lekkerst als ik gyoza koop. Normaal probeer ik altijd wel een eigen draai aan een recept te geven met de foodblogswap, maar dit recept leek mij direct al heel lekker. Ik besloot lekker eigenwijs er geen ‘eigenwijze’ twist aan te geven en haar recept te volgen. Een paar verhoudingen heb ik aangepast, maar verder vrijwel niets. En.daar.heb.ik.helemaal.geen.spijt.van. Wat een fan-tas-tisch lekkere gyoza. En ja, veel lekkerder dan die uit de diepvries bij de toko! Deze ga ik vaker maken.

Gyoza vouwen
Gyoza vouwen lijkt lastig, maar het is het helemaal niet. In het recept vind je een linkje naar een handige kookvideo waarin je de vouwtechniek ziet. Op bovenstaande foto zie je de werkwijze ook. Nummer 1 is het vullen van het gyoza vel. Nummer 2 is het nat maken van de randjes. Nummer 3 is het dichtvouwen. Nummer 4 is het eindresultaat. Ben jij niet zo van het vouwen en zie je er tegenop? Vouw de gyoza dan gewoon dicht, dat kan ook. Gewoon goed de randjes dichtdrukken (gebruik hiervoor eventueel een vorkje) en je hebt net zulke lekkere gyozas.
Zelf gyoza maken
Als je weleens vaker sushi eet dan ken je gyoza waarschijnlijk wel. Veel Japanse restaurants hebben het op de kaart en het is een warme, hartige ‘snack’. Het lijkt een beetje op dumplings. Chinese dumplings worden vaak gestoomd, maar soms ook gebakken of gefrituurd. Gyoza bereid je door ze eerst te bakken in de pan en vervolgens te stomen. Ze krijgen ze aan één kant (de onderkant of de zijkant – net aan welke kant je ze bakt) een lekker knapperig laagje. De andere kant is zacht door het stomen. Gyoza wordt ook wel ‘potstickers’ genoemd of (op z’n Chinees) Jiazozi.
Met dit recept heb je genoeg voor ongeveer 30 gyozas. Je kunt (een deel van) de gyoza prima invriezen voordat je ze gaat bakken. Je bakt ze dan later bevroren op (verleng dan de bereidingstijd met een minuut of 2-3).


Ingrediënten
- 300 gram kipgehakt
- 30 gyoza vellen*
- 2 stuks bosui
- 200 gram Chinese kool
- 2 teentjes knoflook
- 2½ eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel maizena
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Laat de gyoza vellen ontdooien.
- Snij de kool fijn en stoof het even kort in een pan met een beetje water.
- Doe de kool in een fijne vergiet en druk het meeste vocht eruit.
- Snij de lente ui en de knoflook fijn.
- Doe de kool in een ruime kom en voeg hieraan het gehakt, de Chinese kool, lente ui, knoflook, sojasaus, mirin, sesamolie en de maizena toe. Meng dit goed door elkaar.
- Pak een velletje gyoza en verdeel een ruime theelepel van het kipgehakt-mengsel in het midden.
- Maak de randen nat met een beetje water en vouw het dicht.
Je kunt de gyoza gewoon dichtvouwen of je kunt het vouwen zoals op de foto. (deze videodeelde Saskia waarop je de vouwtechniek kunt zien). Herhaal dit tot alle vellen op zijn. - Verwarm een pan op middelhoog vuur met een beetje olie.
- Zodra de olie warm is leg je de gyoza in de pan en bak je de gyoza's tot ze mooi goudbruin zijn. Bak de gyoza in porties af.
- Voeg een beetje water toe aan de pan (ongeveer 80 ml) en doe vervolgens de deksel op de pan.
- Laat de gyoza nu gaar stomen tot het water helemaal weg is (dit duurt ongeveer 10 minuten).
- Maak ondertussen de dipsaus klaar door alle ingrediënten hiervoor te mengen en serveer die bij de gyoza. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Goddelijk.
Hoi! ik ga deze ook maken, maar een vraag over de bosui. Doe je er 2 volledige bosuien in, zowel het witte als groene gedeelte of is 1 bosui voor garnering? ik hoor het graag! 🙂
Ja er zitten er twee helemaal in de vulling. Je kunt eventueel nog een derde in ringen snijden ter garnering.
Het vouwen duurde best lang, maar het was de moeite waard. Zo lekker, echte aanrader!
Ja het is even een klusje maar de moeite waard 😉
Ohhh…zo lekker. Duidelijk beschreven recept! Ik dacht er 20 in te vriezen…..niet dus…..er zijn er nog een paar over …. we konden niet stoppen.
Deze valt bij ons in de categorie blijvertje:)
Bedankt voor het delen
Groetjes Marja
Ik heb er hiervan al letterlijk honderden (!) gemaakt, echt mijn go-to snack voor mezelf of als er bezoek komt! Ik word onwijs zen van het vouwen van deze dingen en kan ook genieten van de aanblik van een plaat vol identiek gevouwen dumplings haha! Laatst dacht ik: laat ik eens een andere vulling zoeken (met hoisin) maar ik merk dat deze onaangeroerd in de vriezer blijven liggen… volgende keer toch weer deze (maar suggesties blijven welkom)!
Wat onwijs leuk om te horen Neeltje, het is inderdaad best therapeutisch hè dat vouwen! We hebben ook nog een recept voor Chinese dumplings en een vegetarische versie! Mocht je die willen proberen voor de afwisseling. 😉
Ik ga ze proberen!!
Geniet ervan Neeltje!
Enig idee hoe land de ingevroren gyoza na het bakken in de stoomoven moet? En dan 100 graden toch? Hoor t graag 🙂
Hi Marloes, de makkelijkste manier is denk ik door gewoon eht recept te volgen. Daar wordt geen stoomoven gebruikt, maar gewoon een ouderwetse pan met water en een deksel. 😉
Hoi Eef, het jaar goed begonnen en voor het eerste de gyoza’s gemaakt. Ze waren heerlijk, al kan ik wat vouwen betreft nog veel verbeteren 😅. De voedingswaarde wordt weeergegeven per portie, is dat per stuk?
Fijn te horen, goede start van het jaar! En wat betreft het vouwen, oefening baart zeker kunst in dit geval. De voedingswaarde zijn inderdaad per stuk.
Hoi! Ik vroeg mij af of deze gyoza’s ook gefrituurd kunnen worden? En of de gyoza’s dan wel louter de vulling, dan van tevoren nog gebakken o.i.d. moeten worden. Het is misschien niet volledig traditioneel, maar ik wil het proberen.
Dat hebben we zelf niet getest, maar volgens mij kan het wel. Je moet dan even goed checken of de vellen die je hebt geschikt zijn om te frituren (je hebt volgens mij verschillende bij de toko). Ik durf even niet te zeggen of je de vulling dan voor moet bakken. Ik zou het even met eentje testen.
Heb vorige week met een vriendin op een terresje gyoza gegeten.
Zo lekker!
Ga ze zeker maken binnenkort (ben een fan van de Aziatische keuken en kook dat ook veel en graag)
Laat het weten als ik ze gemaakt heb!!!
Wat leuk! Ben benieuwd hoe ze je gaan smaken 🙂
Geweldig recept! Alles precies gevolgd en dan beste resultaat. Bedankt 🙏🏽
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
We zijn ook aan het experimenteren….
Wat voor pan gebruikt u, we hebben namelijk net die 80ml in de pan gedaan, dit was alleen al met 4 minuten verdampt….. of hebben we hem te hard staan (elektrisch st8)
Hi Harm, de pan hoeft in principe niet uit te maken als deze maar een goede anti-aanbaklaag en een bijbehorende deksel heeft. Ik zou hem inderdaad wat minder hoog zetten, mijn ervaring met elektrisch is dat de tempteratuur soms enorm snel kan oplopen en dan moeilijk te bedwingen is. Rustig beginnen is dat fijner in dit geval, je kunt ook extra water toevoegen!
Ik heb ze in de airfryer gebakken en een paar lepels water in de bak gedaan. Zo krijg je krokant en gestoomd in een bereiding.
Ik twijfel vaak over bakken of stomen. Bakken in de pan geeft kans op plakken, en in de frituur vind ik te vet. Ik dacht ik geef de optie even door.
Verder denk ik vaak maakt een dip dit gerecht beter en zo ja wat moet het dan worden, zoetig, zoutig of?
Hi Blokkie, wat leuk in de airfryer! Nog nooit geprobeerd, maar waarom niet. Een dipje erbij vind ik zelf altijd wel lekker. Zelfgemaakt zoals in dit recept of die van Lee Kum Kee (dumpling saus) te vinden bij de Toko die is ook erg lekker. Beetje zoutig mag van mij wel.
Ik ben erg benieuwd hoe lang in de airfryer en welke temperatuur?!