Gyoza, Japanse dumplings. Zacht met een krokant korstje aan de onderkant. Met een vulling van kipgehakt welke op smaak is gebracht met de lekkerste Aziatische smaakmakers. Zelf gyoza maken is niet moeilijk, integendeel. Het is een ontzettend leuk klusje om te doen!
Ik heb de smaak weer te pakken hoor! Ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Foodbloggers Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… The baking bucketlist
The baking bucketlist is de blog van Saskia, lerares geschiedenis. Haar foodblog is haar to-do lijst voor in de keuken. Ik volg Saskia al even via Instagram, maar ik had nog niet eerder een kijkje genomen op haar blog. Stom natuurlijk want ik kwam er al snel achter dat ik weer een heel leuk blog toegewezen heb gekregen deze maand. Er staan veel lekkere recepten op en allemaal met een ‘eigenwijze’ twist. Geen appel-notentaart, maar een peren-notentaart. Chocolate chip cookies, maar dan met hazelnootmeel of wat dacht je van een MonChou kersenslof met lemon curd? Briljante combinaties!
Gyoza – Japanse dumplings
De keuze was dan ook lastig, maar bovenaan haar website stond gyoza. En al scrollend door haar website tussen alle lekkere recepten bleef ik denken aan die gyoza. Ik ben dol op gyoza, maar ik moet je toch wat bekennen… ik heb het nog nooit zelfgemaakt. Althans, ik had het nog nooit zelfgemaakt. Ik besloot er niet langer omheen te draaien en ging voor de gyoza! Ik heb de variant met kipgehakt gemaakt. Die vind ik zelf namelijk het lekkerst als ik gyoza koop. Normaal probeer ik altijd wel een eigen draai aan een recept te geven met de foodblogswap, maar dit recept leek mij direct al heel lekker. Ik besloot lekker eigenwijs er geen ‘eigenwijze’ twist aan te geven en haar recept te volgen. Een paar verhoudingen heb ik aangepast, maar verder vrijwel niets. En.daar.heb.ik.helemaal.geen.spijt.van. Wat een fan-tas-tisch lekkere gyoza. En ja, veel lekkerder dan die uit de diepvries bij de toko! Deze ga ik vaker maken.
Gyoza vouwen
Gyoza vouwen lijkt lastig, maar het is het helemaal niet. In het recept vind je een linkje naar een handige kookvideo waarin je de vouwtechniek ziet. Op bovenstaande foto zie je de werkwijze ook. Nummer 1 is het vullen van het gyoza vel. Nummer 2 is het nat maken van de randjes. Nummer 3 is het dichtvouwen. Nummer 4 is het eindresultaat. Ben jij niet zo van het vouwen en zie je er tegenop? Vouw de gyoza dan gewoon dicht, dat kan ook. Gewoon goed de randjes dichtdrukken (gebruik hiervoor eventueel een vorkje) en je hebt net zulke lekkere gyozas.
Zelf gyoza maken
Als je weleens vaker sushi eet dan ken je gyoza waarschijnlijk wel. Veel Japanse restaurants hebben het op de kaart en het is een warme, hartige ‘snack’. Het lijkt een beetje op dumplings. Chinese dumplings worden vaak gestoomd, maar soms ook gebakken of gefrituurd. Gyoza bereid je door ze eerst te bakken in de pan en vervolgens te stomen. Ze krijgen ze aan één kant (de onderkant of de zijkant – net aan welke kant je ze bakt) een lekker knapperig laagje. De andere kant is zacht door het stomen. Gyoza wordt ook wel ‘potstickers’ genoemd of (op z’n Chinees) Jiazozi.
Met dit recept heb je genoeg voor ongeveer 30 gyozas. Je kunt (een deel van) de gyoza prima invriezen voordat je ze gaat bakken. Je bakt ze dan later bevroren op (verleng dan de bereidingstijd met een minuut of 2-3).
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram kipgehakt
- 30 gyoza vellen*
- 2 stuks bosui
- 200 gram Chinese kool
- 2 teentjes knoflook
- 2½ eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel maizena
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Laat de gyoza vellen ontdooien.
- Snij de kool fijn en stoof het even kort in een pan met een beetje water.
- Doe de kool in een fijne vergiet en druk het meeste vocht eruit.
- Snij de lente ui en de knoflook fijn.
- Doe de kool in een ruime kom en voeg hieraan het gehakt, de Chinese kool, lente ui, knoflook, sojasaus, mirin, sesamolie en de maizena toe. Meng dit goed door elkaar.
- Pak een velletje gyoza en verdeel een ruime theelepel van het kipgehakt-mengsel in het midden.
- Maak de randen nat met een beetje water en vouw het dicht.
Je kunt de gyoza gewoon dichtvouwen of je kunt het vouwen zoals op de foto. (deze videodeelde Saskia waarop je de vouwtechniek kunt zien). Herhaal dit tot alle vellen op zijn. - Verwarm een pan op middelhoog vuur met een beetje olie.
- Zodra de olie warm is leg je de gyoza in de pan en bak je de gyoza's tot ze mooi goudbruin zijn. Bak de gyoza in porties af.
- Voeg een beetje water toe aan de pan (ongeveer 80 ml) en doe vervolgens de deksel op de pan.
- Laat de gyoza nu gaar stomen tot het water helemaal weg is (dit duurt ongeveer 10 minuten).
- Maak ondertussen de dipsaus klaar door alle ingrediënten hiervoor te mengen en serveer die bij de gyoza. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marian says:
Kun je de overgebleven gyoza’s na bereiding weer invriezen? Omdat de vellen voor bereiding reeds ontdooid zijn?
Eef says:
Eenmaal ontdooid zou ik de vellen zelf niet opnieuw invriezen. Je kunt ook een deel ontdooien als je een deel wilt gebruiken of je vult ze en vriest ze daarna in, dat kan wel.
Hounaida says:
Ik vond de kip heel erg droog, wat doe ik verkeerd ?
Lie says:
10 minuten stomen is veels te lang; 3 minuten stomen is genoeg; probeer zelf; haal er 1 uit na 3 min. en snij het doormidden; het vlees moet gaar en nog sappig zijn.
marieke says:
Is de kip dan wel voldoende gaar? Ik ben bang dat ik mijn gasten half rauw kip serveer maar vind het na 10 minuten ook wel aardig droog.
Marian says:
Kun je de overgebleven gyoza’s na bereiding weer invriezen? Omdat de vellen voor bereiding reeds ontdooid zijn?
Marian says:
Dat was mijn vraag. Als ik de gyoza’s heb gemaakt en gevuld kan ik ze dan weer in de diepvries invriezen? Maar dan heb ik de gyozavellen toch ook al eerst ontdooid voor bereiding (worden toch bevroren verkocht)? Of bedoel je zelfgemaakte gyozavellen?
Eef says:
Ja dat kan. Dat heb ik ook gedaan 🙂 Dus ontdooid, toen gevuld en daarna ingevroren.
Marian says:
Fijn! Dit is het enige wat me na, het enthousiast kopen van gyoza’s -(en dumplings) vellen bij de toko, heeft tegengehouden. Ga het dan voor de eerste keer proberen!
Narin says:
Ziet er heerlijk en bijna te makkelijk uit! Daarom op zoek naar addertjes onder het gras: Moet je het kipgehakt eerst bakken voor je het in de gyoza stopt, of is het gezamenlijk stomen voldoende?
Eef says:
Nee, gewoon rauw erin. Het vouwen is het ‘lastigste’, maar dat heb je na een paar keer vast ook in de vingers
Anniek says:
Misschien een domme vraag….., maar heb je ze dan al gebakken en gestoomd voordat je ze weer invriest? En kan je ze dan weer opwarmen?
Eef says:
Nee ik heb ze ongebakken ingevroren en dan bak je ze op 🙂
Camin Vermeer says:
De vulling is erg dun, is dit ook de bedoeling?
Groet Camin
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Camin, wat bedoel je precies met dun?
frieda says:
Zijn ze op kamertemperatuur ook lekker? Ik wil ze graag thuis maken en dan meebrengen naar een feestje.
Eef says:
Mwah, warm zijn ze lekkerst eigenlijk. Ik zou voor een ander hapje gaan als je het koud gaat serveren en deze voor een andere keer bewaren zodat je ze lekker warm kunt eten. Dan zijn ze fantastisch lekker 🙂
Eef says:
Mwah, warm zijn ze lekkerst eigenlijk. Ik zou voor een ander hapje gaan als je het koud gaat serveren en deze voor een andere keer bewaren zodat je ze lekker warm kunt eten. Dan zijn ze fantastisch lekker 🙂
Doris says:
Oh ik heb dit recept net geprobeerd, heerlijk! Het is basic, maar daarom heel lekker. Ik heb een beetje chilipoeder erbij gedaan voor wat kik.
Vanuit dit recept kan je prima experimenteren, misschien dat ik volgende keer shii-take erbij doe.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂 Shii take lijkt me een heerlijke aanvulling. Mais is trouwens ook erg lekker, klinkt gek, maar werkt wel.
Eva says:
Hi Eef,
Ik heb ze laatst gemaakt: heerlijk!! Nu wil ik zo graag maken en meenemen naar een borrelavond met vrienden. Denk je dat ik ze thuis zou kunnen maken, bakken en stomen en ze dan later in de magnetron kan opwarmen?
Groeten,
Eva
Eef says:
Hi Eva, dat zou ik niet doen. Dan zou ik ze na het vouwen, rauw dus, invriezen en dan even opbakken in de pan. Van de magnetron worden ze niet lekkerder namelijk 🙂
Corina says:
Hoi Eef,
Moet je de (Overgebleven) ingevroren gyoza’s eerst laten ontdooien als je ze wilt gaan eten of bevroren bereiden?
Eef says:
Nee, je kunt ze gewoon bevroren bereiden 🙂 Door het stomen garen ze en zijn ze zo ontdooid.
joep says:
was lekker, misschien toevoeging van cze chuan peper een idee.
Ik heb zelf de bladen gemaakt, was erg goed gelukt! – 200 gram bloem, 50gr zelfrijzend bakmeel. en 150-175ml water.
Ik zag namelijk een comment over het opnieuw invriezen, op deze manier zou dat goed moeten kunnen.
(het maken van de bladen is wel werk, neem hier – een half uur kneden voor en 30min in de koelkast.)
Eef says:
Zo lekker! Dat is inderdaad een heerlijke toevoeging Joep 🙂
Amber says:
Hoelang kun je ze ongebakken bewaren in de koelkast?
Eef says:
Nee maar wel in de vriezer 🙂
Linda Chan-Lee says:
Leuk recept! Even ter aanvulling zou ik het volgende willen opmerken. Gyoza’s zijn eigenlijk van origine Chinees. Gyoza (Japans) is een letterlijke vertaling van dumpling. De dumplings die hiermee bedoelt worden komen overeen met de Chinese Guo Tie, wat letterlijk pan-plakkers betekend. Het is een beetje hetzelfde als je zou zeggen dat saté Nederlands zou zijn. Omdat het in Nederland veel gegeten wordt en ze er een eigen twist aan hebben gegeven. Na het bakken zal je zien dat de Gyoza’s iets blijven plakken (hence pan-plakkers). Met een houten spatel schuif je de Gyoza’s lichtjes los en dan zijn ze perfect. Het is tevens zo dat je ze het best kan bakken op de zijde die niet gevouwen is, anders wordt het deegje aan de gevouwen zijde droog en hard.
Jasja says:
Haha.. Zo kan ik prima beargumenteren dat sushi niet van origine Japans is, maar zijn oorsprong ook in China vindt… 🙂
Brenda says:
Super lekker, ook het filmpje was erg handig, zodat je kunt zien hoe je ze kan bouwen. Het enige wat ik de volgende keer anders doe is de kip-gehakt kruiden met peper en zout. Verder echt perfect!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Wendy says:
Heerlijk!! Wij hebben ook de Gyoza vellen zelf gemaakt. Het lukte alleen niet om een knapperig kantje eraan te maken. Door het stomen werd dat weer zacht Wij dachten dat dat beter zou lukken om ze eerst te stomen en daarna nog even kort te bakken?
Eef says:
Ja dat is ook precies wat je moet doen inderdaad. Even na het stomen in de pan laten zodat er een krokant laagje op komt of het vuur ietsje hoger zetten. Dan bakken ze ook wat meer aan tijdens het stomen 🙂
Francine says:
Afgelopen zaterdag Gyoza’s gemaakt, voor het eerst, en wat was dit super makkelijk. Gelijk maar een flink aantal gemaakt en in porties van 6 ingevroren. Dit is mijn nieuwe favoriete snack hahahhaa bedankt voor het recept.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Marlies says:
Ik heb het idee dat mijn recept toch iets anders is geworden. Als ik zo de foto’s zie is de vulling niet zwart maar die van mij met gebruik van 2.5 eetlepel soja heb ik echt een zeer donker bruin gehaktmengsel.
Eef says:
Dan heb je donkere sojasaus gebruikt (of misschien wel ketjap?) en niet ‘gewone’ licht sojasaus.
Mirjam says:
Hallo,
Ik heb dit laatst in een restaurant gegeten en het was heerlijk. Ga dan ook gelijk aan de slag om ze “na” te maken. Vraagje. Stoom je ze in een aparte pan met water, of gaat het water bij de warme olie (gaat wel spatten, toch)
Eef says:
Warm water bij de olie. Dat gaat niet spatten als je eerst de gyoza bakt waardoor het grootste gedeelte van de olie daarop zit en dan het water erbij
Jasja says:
Ik mis alleen nog verse gember in de vulling.. klein beetje, heerlijke toevoeging….
Nikki says:
Zou je de gyoza ook de dag van te voren kunnen voorbereiden, in de koelkast zetten en dan de dag erop bakken en stomen?
Eef says:
Ik zou ze dan persoonlijk ongebakken invriezen. Ik ben bang dat ze mogelijk in de koelkast teveel uitdrogen.
Jennifer says:
Begrijp ik het goed dat je dus 1 kant van de gyoza bakt?
Ik heb ze net zelf gemaakt en waren heerlijk! Ik gebruikte wel heel lui nasi-bami groenten als vulling ?
Eef says:
Ja dat klopt 😉
Eef says:
Kun je de gyoza smiddags maken en dan savonds stomen en bakken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan. Dan kun je ze het beste invriezen om uitdrogen te voorkomen en later afbakken.
Lucja says:
Zoooo lekker dat ik de laatste keer een dubbele portie heb gemaakt.
Ik bak ze en vries ze dan per 6 in. Direct uit de vriezer even 4 minuten in de airfryer . Heerlijk vers.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Sofie says:
Hoe warm heb je de airfryer gezet? Ik wil dit voor t kerstdiner ook zo proberen!
Lucja says:
200 graden en ik doe ze 6 minuten in de airfryer als ze bevroren zijn.
Blokkie says:
Ik heb ze in de airfryer gebakken en een paar lepels water in de bak gedaan. Zo krijg je krokant en gestoomd in een bereiding.
Ik twijfel vaak over bakken of stomen. Bakken in de pan geeft kans op plakken, en in de frituur vind ik te vet. Ik dacht ik geef de optie even door.
Verder denk ik vaak maakt een dip dit gerecht beter en zo ja wat moet het dan worden, zoetig, zoutig of?
Eef says:
Hi Blokkie, wat leuk in de airfryer! Nog nooit geprobeerd, maar waarom niet. Een dipje erbij vind ik zelf altijd wel lekker. Zelfgemaakt zoals in dit recept of die van Lee Kum Kee (dumpling saus) te vinden bij de Toko die is ook erg lekker. Beetje zoutig mag van mij wel.
Wim Kaandorp says:
Ik ben erg benieuwd hoe lang in de airfryer en welke temperatuur?!
Chantal says:
Geweldig recept! Alles precies gevolgd en dan beste resultaat. Bedankt 🙏🏽
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Harm says:
We zijn ook aan het experimenteren….
Wat voor pan gebruikt u, we hebben namelijk net die 80ml in de pan gedaan, dit was alleen al met 4 minuten verdampt….. of hebben we hem te hard staan (elektrisch st8)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Harm, de pan hoeft in principe niet uit te maken als deze maar een goede anti-aanbaklaag en een bijbehorende deksel heeft. Ik zou hem inderdaad wat minder hoog zetten, mijn ervaring met elektrisch is dat de tempteratuur soms enorm snel kan oplopen en dan moeilijk te bedwingen is. Rustig beginnen is dat fijner in dit geval, je kunt ook extra water toevoegen!
Anneke de Koning says:
Heb vorige week met een vriendin op een terresje gyoza gegeten.
Zo lekker!
Ga ze zeker maken binnenkort (ben een fan van de Aziatische keuken en kook dat ook veel en graag)
Laat het weten als ik ze gemaakt heb!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! Ben benieuwd hoe ze je gaan smaken 🙂
Anna says:
Hoi! Ik vroeg mij af of deze gyoza’s ook gefrituurd kunnen worden? En of de gyoza’s dan wel louter de vulling, dan van tevoren nog gebakken o.i.d. moeten worden. Het is misschien niet volledig traditioneel, maar ik wil het proberen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet getest, maar volgens mij kan het wel. Je moet dan even goed checken of de vellen die je hebt geschikt zijn om te frituren (je hebt volgens mij verschillende bij de toko). Ik durf even niet te zeggen of je de vulling dan voor moet bakken. Ik zou het even met eentje testen.
Wendy says:
Hoi Eef, het jaar goed begonnen en voor het eerste de gyoza’s gemaakt. Ze waren heerlijk, al kan ik wat vouwen betreft nog veel verbeteren 😅. De voedingswaarde wordt weeergegeven per portie, is dat per stuk?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn te horen, goede start van het jaar! En wat betreft het vouwen, oefening baart zeker kunst in dit geval. De voedingswaarde zijn inderdaad per stuk.
Marloes says:
Enig idee hoe land de ingevroren gyoza na het bakken in de stoomoven moet? En dan 100 graden toch? Hoor t graag 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marloes, de makkelijkste manier is denk ik door gewoon eht recept te volgen. Daar wordt geen stoomoven gebruikt, maar gewoon een ouderwetse pan met water en een deksel. 😉
Neeltje says:
Ik heb er hiervan al letterlijk honderden (!) gemaakt, echt mijn go-to snack voor mezelf of als er bezoek komt! Ik word onwijs zen van het vouwen van deze dingen en kan ook genieten van de aanblik van een plaat vol identiek gevouwen dumplings haha! Laatst dacht ik: laat ik eens een andere vulling zoeken (met hoisin) maar ik merk dat deze onaangeroerd in de vriezer blijven liggen… volgende keer toch weer deze (maar suggesties blijven welkom)!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat onwijs leuk om te horen Neeltje, het is inderdaad best therapeutisch hè dat vouwen! We hebben ook nog een recept voor Chinese dumplings en een vegetarische versie! Mocht je die willen proberen voor de afwisseling. 😉
Neeltje says:
Ik ga ze proberen!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Geniet ervan Neeltje!