Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Gyoza (Japanse dumplings)

Gyoza

Gyoza, Japanse dumplings. Zacht met een krokant korstje aan de onderkant. Met een vulling van kipgehakt welke op smaak is gebracht met de lekkerste Aziatische smaakmakers. Zelf gyoza maken is niet moeilijk, integendeel. Het is een ontzettend leuk klusje om te doen!

Ik heb de smaak weer te pakken hoor! Ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Foodbloggers Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… The baking bucketlist

The baking bucketlist is de blog van Saskia, lerares geschiedenis. Haar foodblog is haar to-do lijst voor in de keuken.  Ik volg Saskia al even via Instagram, maar ik had nog niet eerder een kijkje genomen op haar blog. Stom natuurlijk want ik kwam er al snel achter dat ik weer een heel leuk blog toegewezen heb gekregen deze maand. Er staan veel lekkere recepten op en allemaal met een ‘eigenwijze’ twist. Geen appel-notentaart, maar een peren-notentaart. Chocolate chip cookies, maar dan met hazelnootmeel of wat dacht je van een MonChou kersenslof met lemon curd? Briljante combinaties!

Zelf gyoza maken

Gyoza – Japanse dumplings

De keuze was dan ook lastig, maar bovenaan haar website stond gyoza. En al scrollend door haar website tussen alle lekkere recepten bleef ik denken aan die gyoza. Ik ben dol op gyoza, maar ik moet je toch wat bekennen… ik heb het nog nooit zelfgemaakt. Althans, ik had het nog nooit zelfgemaakt. Ik besloot er niet langer omheen te draaien en ging voor de gyoza! Ik heb de variant met kipgehakt gemaakt. Die vind ik zelf namelijk het lekkerst als ik gyoza koop. Normaal probeer ik altijd wel een eigen draai aan een recept te geven met de foodblogswap, maar dit recept leek mij direct al heel lekker. Ik besloot lekker eigenwijs er geen ‘eigenwijze’ twist aan te geven en haar recept te volgen. Een paar verhoudingen heb ik aangepast, maar verder vrijwel niets. En.daar.heb.ik.helemaal.geen.spijt.van. Wat een fan-tas-tisch lekkere gyoza. En ja, veel lekkerder dan die uit de diepvries bij de toko! Deze ga ik vaker maken.

Gyoza vouwen

Gyoza vouwen

Gyoza vouwen lijkt lastig, maar het is het helemaal niet. In het recept vind je een linkje naar een handige kookvideo waarin je de vouwtechniek ziet. Op bovenstaande foto zie je de werkwijze ook. Nummer 1 is het vullen van het gyoza vel. Nummer 2 is het nat maken van de randjes. Nummer 3 is het dichtvouwen. Nummer 4 is het eindresultaat. Ben jij niet zo van het vouwen en zie je er tegenop? Vouw de gyoza dan gewoon dicht, dat kan ook. Gewoon goed de randjes dichtdrukken (gebruik hiervoor eventueel een vorkje) en je hebt net zulke lekkere gyozas.

Zelf gyoza maken

Als je weleens vaker sushi eet dan ken je gyoza waarschijnlijk wel. Veel Japanse restaurants hebben het op de kaart en het is een warme, hartige ‘snack’. Het lijkt een beetje op dumplings. Chinese dumplings worden vaak gestoomd, maar soms ook gebakken of gefrituurd. Gyoza bereid je door ze eerst te bakken in de pan en vervolgens te stomen. Ze krijgen ze aan één kant (de onderkant of de zijkant – net aan welke kant je ze bakt) een lekker knapperig laagje. De andere kant is zacht door het stomen. Gyoza wordt ook wel ‘potstickers’ genoemd of (op z’n Chinees) Jiazozi.

Met dit recept heb je genoeg voor ongeveer 30 gyozas. Je kunt (een deel van) de gyoza prima invriezen voordat je ze gaat bakken. Je bakt ze dan later bevroren op (verleng dan de bereidingstijd met een minuut of 2-3).

Gyoza Japanse dumplings


Het recept voor Japanse gyoza:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 30 stuks Japanse gyoza

Wat heb je nodig voor gyoza (ingrediënten):

  • 300 gram kipgehakt
  • 30 gyoza vellen (verkrijgbaar in de diepvries bij de toko)
  • 2 x bosui (of lente ui)
  • 200 gram Chinese kool
  • 2 teentjes knoflook
  • 2½ eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel maizena

Voor de dipsaus:

  • 3 eetlepels soya saus
  • 3 eetlepels rijst azijn
  • 1 theelepel sesamolie

Hoe maak je gyoza:

    1. Laat de gyoza vellen ontdooien.
    2. Snij de kool fijn en stoof het even kort in een pan met een beetje water.
    3. Doe de kool in een fijne vergiet en druk het meeste vocht eruit.
    4. Snij de lente ui en de knoflook fijn.
    5. Doe de kool in een ruime kom en voeg hieraan het gehakt, de Chinese kool, lente ui, knoflook, sojasaus, mirin, sesamolie en de maizena toe.
    6. Meng dit goed door elkaar.
    7. Pak een velletje gyoza en verdeel een ruime theelepel van het kipgehakt-mengsel in het midden.
    8. Maak de randen nat met een beetje water en vouw het dicht.
      Je kunt de gyoza gewoon dichtvouwen of je kunt het vouwen zoals op de foto. (deze video deelde Saskia waarop je de vouwtechniek kunt zien).
    9. Herhaal dit tot alle vellen op zijn.
    10. Verwarm een pan op middelhoog vuur met een beetje olie.
    11. Zodra de olie warm is leg je de gyoza in de pan en bak je de gyoza’s tot ze mooi goudbruin zijn.
      Bak de gyoza in porties af.
    12. Voeg een beetje water toe aan de pan (ongeveer 80 ml) en doe vervolgens de deksel op de pan.
    13. Laat de gyoza nu gaar stomen tot het water helemaal weg is (dit duurt ongeveer 10 minuten).
    14. Maak ondertussen de dipsaus klaar door alle ingrediënten hiervoor te mengen en serveer die bij de gyoza. Eet smakelijk!

Gyoza

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

7 Reacties

  • Beantwoorden Marian

    Kun je de overgebleven gyoza’s na bereiding weer invriezen? Omdat de vellen voor bereiding reeds ontdooid zijn?

    10 april 2019 at 18:00
    • Beantwoorden Eef

      Eenmaal ontdooid zou ik de vellen zelf niet opnieuw invriezen. Je kunt ook een deel ontdooien als je een deel wilt gebruiken of je vult ze en vriest ze daarna in, dat kan wel.

      21 april 2019 at 15:08
  • Beantwoorden Marian

    Dat was mijn vraag. Als ik de gyoza’s heb gemaakt en gevuld kan ik ze dan weer in de diepvries invriezen? Maar dan heb ik de gyozavellen toch ook al eerst ontdooid voor bereiding (worden toch bevroren verkocht)? Of bedoel je zelfgemaakte gyozavellen?

    23 april 2019 at 09:27
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat kan. Dat heb ik ook gedaan 🙂 Dus ontdooid, toen gevuld en daarna ingevroren.

      24 april 2019 at 12:37
      • Beantwoorden Marian

        Fijn! Dit is het enige wat me na, het enthousiast kopen van gyoza’s -(en dumplings) vellen bij de toko, heeft tegengehouden. Ga het dan voor de eerste keer proberen!

        24 april 2019 at 14:07
  • Beantwoorden frieda

    Zijn ze op kamertemperatuur ook lekker? Ik wil ze graag thuis maken en dan meebrengen naar een feestje.

    13 augustus 2019 at 18:39
    • Beantwoorden Eef

      Mwah, warm zijn ze lekkerst eigenlijk. Ik zou voor een ander hapje gaan als je het koud gaat serveren en deze voor een andere keer bewaren zodat je ze lekker warm kunt eten. Dan zijn ze fantastisch lekker 🙂

      26 augustus 2019 at 11:17

    Laat een reactie achter