Vegetarische dumplings

Vegetarische dumplings met een heerlijke vulling van shiitake paddestoelen, knoflook en smaakmakers zoals sojasaus en sesamolie. Een beetje chilivlokken voor een pittig tintje en je hebt zo een heerlijke vega dumpling.

Vorige maand maakte ik heerlijke Chinese dumplings met kip en die vielen zo in de smaak dat ik ook een vegetarische variant heb gemaakt met shiitake. Superlekker, makkelijk om te maken en zo op haha 😉 .

Vegan dumplings

Deze vegetarische dumplings zijn trouwens ook volledig plantaardig en dus vegan. Ik gebruikte gyoza-vellen om ze te maken, die vind ik zelf iets lekkerder dan wonton- of dumplingvellen. Wontonvellen uit de toko zijn overigens vaak niet vegan, want daar zit ei in verwerkt. Maar je kunt de vellen natuurlijk ook zelf maken mocht je dat willen. Gyozavellen zijn wat dunner dan dumplingvellen en (maar dat is persoonlijk), ik vind ze wat fijner werken en wat makkelijker vouwbaar.

Zelf dumplings vouwen

Zelf dumplings maken is helemaal niet moeilijk hoor. Je maakt de vulling en daarna vul je de ontdooide (of zelfgemaakte) vellen met een beetje van de vulling en die vouw je dicht. In mijn recept voor Chinese dumplings kun je ook nog stap-voor-stap foto’s vinden van hoe je dan zo’n knapzakje als deze vouwt. Het oog wil immers ook wat toch 😉 .

Vegetarische dumplings met shiitake

Als je mij al langer volgt dan weten jullie dat ik dol ben op champignons en paddestoelen. Zo ontstond ook het idee om de dumplings te vullen met shiitake. Simpel met wat lekkere smaakmakers. Het leuke is dat je de vulling echt volledig naar je eigen smaak kunt maken. Je kunt mijn recept stap voor stap volgen, maar je kunt er ook zelf je eigen draai aan geven.

Voeg bijvoorbeeld wat bosui, Chinese kool, andere paddestoelen of andere smaakmakers toe. Wat meer chilivlokken voor extra pit of juist wat hoisinsaus in plaats van sojasaus. Proef de vulling tijdens het bakken en pas hem beetje bij beetje aan. Dat is het leuke aan koken, zelf proeven en helemaal naar je eigen smaak maken. Dan kook je het allerlekkerste, krijg je vertrouwen in je kookkunsten en heb je geen pakje of zakje meer nodig want je weet zelf als de beste hoe je een lekkere maaltijd maakt.

Zelfgemaakte dumplings bewaren

Het vullen en vouwen van dumplings kan best een klusje zijn, een leuk klusje, maar je moet er wel even tijd voor maken. Als ik dit soort gerechten zoals dumplings, maar ook bapao of loempia’s maak, dan maak ik altijd extra. Je kunt het namelijk perfect invriezen en dan uit de vriezer halen als je een portie wilt eten of (onverwacht) visite krijgt (weet je nog, een jaar geleden, toen dat weleens gebeurde…).

Vegetarische dumplings

Makkelijk recept voor heerlijke vegetarische dumplings met een heerlijke vulling van shiitake paddestoelen. Ook vegan!
4.60 van 5 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 30 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 30 vellen (gyoza, dumpling of wonton)
  • olie om in te bakken
Voor de vulling:
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gram shiitake
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 3 eetlepels bieslook (vers - fijngesneden + extra ter garnering)
  • 1 theelepel chilivlokken
Saus om in te dippen:
  • 3 eetlepels sojsaus
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel chilivlokken of chili-knoflooksaus (van bijvoorbeeld LKK)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de uien, snij de knoflook fijn en de shiitake in kleine blokjes (eerst even afborstelen).
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan, fruit de ui en knoflook aan tot deze glazig zijn.
  • Voeg dan de shiitake toe en bak mee.
  • Breng de vulling vervolgens op smaak met sojasaus, sesamolie en chilivlokken. Als de shiitakes bijna gaar zijn voeg je de bieslook toe.
  • Laat de vulling vervolgens afkoelen terwijl je de dumpling/ gyoza/wonton-vellen maakt of laat ontdooien.
  • Neem dan een vel in je hand en doe hierop een kleine eetlepel vulling.
  • Maak de randen van het vel nat met je vinger en knijp rondom samen zodat je er een soort 'zakje' van maakt. Knijp de bovenkant goed samen.
  • Herhaal dit met alle vellen tot de vellen en/of je vulling op zijn.
  • Je kunt de vegetarische dumplings nu stomen in een stoommandje of je bakt ze in de pan.
  • Ik maak ze het liefst in een pan (scheelt ook weer afwas 😉 ). Doe daarvoor een beetje olie in de koekenpan, leg de dumplings erin (eventueel in delen) en bak ze ca. 2 minuten even aan. Giet er vervolgens een half kopje water bij, doe de deksel op de pan, vuur op middelhoog en stoom ze in ca. 7-10 minuten gaar. Haal dan de deksel van de pan en laat de rest van het water verdampen zodat de dumplings een krokant korstje krijgen (extra lekker).
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dipsaus.
  • Serveer de vegetarische dumplings warm en met de lekkere saus. Garneer naar smaak met (extra) fijngesneden bieslook en chilivlokken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 36kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

10 thoughts on “Vegetarische dumplings

  • Bert Woudenberg says:

    Hoi,

    Kun je ze ook in de stoomoven klaarmaken?

    En zo je kunnen beschrijven hoe?

    Misschien ga ik een poging wagen om ze te maken!

    Groet,
    Bert

  • hoe zorg je dat ze niet aan de koekenpan plakken? Met het aanbakken is er geen probleem, maar tijdens het stomen gaat het toch mis..

    • Goed aanbakken, een beetje vocht erbij en als je de deksel van de pan haalt zit er als het goed is nog een beetje vocht in. Dan beweeg je de pan voorzichtig en beweeg je de gyoza zodat ze los blijven van de bodem. Gebruik een pan met goede anti-aanbak is ook altijd de tip 😉

  • Hee wat een mooi recept, die wil ik proberen! Op de foto’s zie ik gember voorbij komen maar ik zie dit niet omschreven in de tekst van het recept, zit het er nu wel of niet in 🙃

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Julie, zeker doen! Ze zijn erg lekker, haha. Soms gebruiken we producten om de foto’s meer aan te kleden, als er geen gember in de ingrediënten en het recept staat zit het er niet in in dit geval. Je kunt het uiteraard naar smaak toevoegen. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept