Kip ketjap, wie kent het niet? Heerlijke malse kip in een waanzinnig lekkere saus. Makkelijk om te maken en ook nog eens snel op tafel, want binnen een half uurtje kan iedereen aanschuiven. Serveer met rijst en groene groenten zoals sugar snaps en komkommer in mooie linten. Eventueel wat cassave kroepoek om het feest compleet te maken, lekker!
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Indische kip ketjap a la Mariska
Deze maand mocht ik aan de slag met het blog van Mariska, genaamd Flying Foodie. Een blog waar je recepten vindt uit alle windstreken en zo ook dit recept. Kip ketjap. Een recept wat zijn origine kent in de Indische en Surinaamse keuken. Dit recept van Mariska heb ik als basis gebruikt en ik heb zelf de marinade naar smaak aangepast. Zo heb ik wat tamarinde pasta toegevoegd, wat een ontzettend lekkere en iets frisse smaak geeft samen met wat gembersiroop. Een favoriete smaakmaker van mij. Vaak wordt kip ketjap gemaakt met kip aan bot zoals kippenbouten, drumsticks of kippenpootjes. Dat vlees is lekker mals. Ik kies zelf alleen liever voor kippendijen bij dit recept. Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet en blijft daardoor ook langer lekker mals. Kipfilet is geen aanrader voor dit gerecht.
Kip ketjap marinade
Dit recept is supermakkelijk en eigenlijk zo klaar. Je hoeft de kip niet eerst te marineren, je maakt de kip ketjap marinade dus echt als een saus. Eerst de kipdijfilet bakken, uit de pan en daarna de marinade oftewel de kip ketjap saus maken. Proef natuurlijk altijd even tijdens het koken. Zo kun je de saus op smaak brengen en eventueel aanpassen waar jij wilt. Ik heb de kip ketjap marinade bewust niet pittig gemaakt voor de kleinste tafelgenoten. Hierdoor is het echt een maaltijd voor het hele gezin. Lekker met rijst, boontjes, (ingelegde) komkommer en eventueel wat cassave kroepoek erbij.
Hou je wel van lekker pittig, dan is tijdens het proeven het ideale moment om nog wat sambal toe te voegen. Maar je kunt er ook voor kiezen om tijdens het fruiten van de ui en knoflook al een fijn gesneden pepertje toe te voegen, ook lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram rijst
- 500 gram kipdijfilet
- 500 gram sugarsnaps
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 komkommer
- 1½ theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1½ theelepel gemalen koriander
- 7 eetlepels ketjap manis
- 1½ theelepel trassi
- 1 eetlepel palmsuiker (of (licht)bruine basterdsuiker)
- 2 theelepels tamarindepasta
- 1½ theelepel gembersiroop
- 1 eetlepel sojasaus
- 125 ml water
- 1 eetlepel maizena
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Snij de kipfijdilet in blokjes, snipper het uitje, snij de knoflook fijn en 'schil' met een dunschiller dunne repen van de komkommer.
- Breng een pan met ruim water en een snuf zout aan de kook.
- Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan of wok.
- Kruid de kipdijfilet met peper en zout en bak dit gaar. Haal vervolgens uit de pan.
- Ondertussen kook je de sugarsnaps beetgaar in de pan met water.
- Fruit vervolgens de ui en knoflook even rustig aan tot deze glazig beginnen te worden.
- Voeg dan de kruiden en de rest van de ingrediënten toe (behalve het water en de maizena) tot dit lekker begin te ruiken. Voeg het water toe en breng aan de kook.
- Meng de maizena met een klein beetje koud water tot een papje en voeg deze bij de kip ketjap marinade.
- Doe de kip er weer bij en laat even inkoken tot een mooi saus.
- Serveer met de rijst, sugar snaps, komkommerlinten en naar smaak nog wat cassave kroepoek. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Velders says:
Heb de kip 5 minuten laten marineren in 1 eetlepel baking soda, daarna onder koud water, afgespoeld en met keukenpapier goed droog gemaakt.
Eef says:
Dan wordt hij extra mals, slim! 🙂
Susanne Landzaat says:
dit is echt zo’n aanrader….. kip is echt supermals dan heerlijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! 😀
Gerty Van bergen says:
Heerlijk!! Enige tip; wat water, azijn, peper en zout over de komkommer? Verder top.
Eef says:
Blij dat te horen 🙂 Yes dat kan ook, dan maak je er een soort ingelegde komkommmer van, zeker lekker hierbij
Ladydi_123 says:
Wat een heerlijk recept, zeker voor herhaling vatbaar!
We hebben er nog wat cashewnoten over gestrooid.
Weer een toprecept van je ??
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Nanne says:
Avond van te voren de gesneden dijtjes in de citroen gelegd, Net als de saus gemaakt. Overnight works !
De familie heeft genoten dus dank op de plaats.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Nanne!
Marjan says:
Ik heb dit vanavond gemaakt en het is echt ontzettend lekker en voor herhaling vatbaar. Veel lekkerder zo, alles vers zonder zakjes en pakjes.
Ik heb wel één kleine opmerking: Ik ben echt behoorlijk wat langer bezig geweest dan de voorgeschreven 20 minuten hoor. Ik weet niet hoe jij dat dan zo snel doet, maar ik ben toch wel bijna één uur bezig geweest.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn Marjan, dankjewel! Ja, Eef is best snel in de keuken. Als je een recept vaker maakt of gewoon veel kookt wordt je op den duur handiger en sneller, dus helemaal niet gek dat je er wat langer mee bezig bent geweest.