Nasi goreng

Nasi goreng maken

Nasi goreng oftewel gebakken rijst. Een waanzinnig makkelijke, snelle en zo fan-tas-tisch lekkere maaltijd. Binnen 20 minuten zet je deze heerlijke maaltijd op tafel. Natuurlijk met een lekkere gebakken eitje erbij, dat mag niet ontbreken.

Van origine wordt nasi gemaakt van overgebleven rijst. Meestal heb ik geen rijst over dus ik kook gewoon rijst van te voren voor de nasi. Net zo makkelijk en net zo lekker 😉 .

Geen nasi zonder trassi

Trassi is een smaakmaker uit de Indonesische keuken. Het is gefermenteerde garnalenpasta, maar tegenwoordig heb je wel vegetarische trassi. Je kunt het weglaten als je wel graag vegetarische nasi goreng wilt eten, voeg dan extra kruiden toe of ga voor de vegetarische trassi als je het gerecht vega wilt maken.

Trassi kun je gewoon vinden in de supermarkt, blijft lang goed en is een geweldig lekkere smaakmaker in deze nasi goreng dus laat het zeker niet achterwege als het even kan.

Nasi met ei

Een ei hoort erbij!

Nasi goreng is voor mij niet compleet zonder een lekker gebakken eitje. Liefst eentje waarvan de eidooier nog zacht is. Dan kun je het eigeel lekker mengen door de gebakken warme rijst. Heerlijk!

Verder serveer ik er graag ingelegde komkommer, atjar en kroepoek bij. Soms eet ik hem zo, zonder vlees. En soms met een lekkere zelfgemaakte kipsaté en satésaus. Eenvoud dient de mens, maar dit is zo’n lekker recept!

Nasi goreng met gebakken ei
Nasi goreng

Nasi goreng

Makkelijk en snel recept voor de lekkerste nasi goreng.
4.31 van 294 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram nasi of wokgroenten
  • 150 gram rijst
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel trassi
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gember (geraspt)
Lekker met: gebakken uitjes, atjar, kipsate, satésaus, nootjes, (cassave) kroepoek.

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Kook de rijst zoals aangegeven is op de verpakking.
    • Snipper het uitje, snij de knoflook fijn en snij de rode peper in dunne ringetjes.
      Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper zodat het iets minder pittig wordt.
    • Doe een beetje olie in een wok en fruit de ui, knoflook en peper even aan.
    • Voeg dan de geraspte gember en de trassi toe. Bak dit even kort mee.
    • Doe het groentenpakket erbij en wok dit tot de groenten gaar zijn.
    • Kruid de groenten ondertussen met komijn, ketoembar, kurkuma, ketjap manis en sojasaus.
    • Voeg de rijst toe, bak dit mee en breng alles verder op smaak met peper, zout en naar smaak nog een beetje extra ketjap manis.
    • Bak ondertussen 2 eieren en verdeel er naar smaak een beetje peper en zout over.
    • Verdeel de nasi over 2 kommen, leg het ei erop en eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 310kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 14g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 2g
    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
    RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
    Nasi goreng
    Nasi goreng Pinterest collage

    71 reacties op “Nasi goreng maken

    • Hoi Eef,
      Het recept lijkt me super lekker. Maak nasi altijd met een zakje dus deze staat op mn lijstje.
      Bij de ingrediënten staat niet hoeveel trassi je gebruikt hebt?
      Fijne avond!

    • Marion Rolloos-van Deursen says:

      5 sterren
      Hallo Eef,
      Net deze heerlijke nasi gemaakt. Ik kreeg van mijn zoon de complimenten. Dit was de eerste keer dat ik een lekkere nasi had gemaakt. Hij heeft wel 2x opgeschept.

      Dus van mij ook complimenten!!
      Fijn weekend, Marion.

    • Janet Burghgraef says:

      Help waar is mijn recept van nasi goreng…zonder trassi en met schouderham en een directe link naar de kipsate. Ookde sesamolie ontbreekt. Lijkt erop dat het recept anders is dan vorig jaar. En trassi vinden we helaas allemaal niet lekker.
      Kijk nu in mij foodapp wat ik allemaal aan kruiden had toegevoegd.
      Groet Janet

    • Janet Burghgraef says:

      Super..ga ik doen. Maken we al een paar jaar maar weten het nog steeds niet uit het hoofd. En wij vinden dit nasi recept altijd heerlijk.

      • Wat ontzettend leuk om te horen! Ik zie je mailtje tegemoet en ga je het recept sturen 🙂 Alleen maar fijn om te horen!

    • 5 sterren
      Heerlijk! Leuk om met trassi gewerkt te hebben.
      (Maar ik ben ook benieuwd naar het vorige recept met schouderham en link naar kipsaté: klinkt als een oude bekende die ik heel graag weer eens wil maken ????)

      • Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂 Ik heb helaas het recept niet meer, door een update van de website is die per abuis verloren gegaan. De link van de kipsate vind je in het recept onder ‘kipsate’ in de tekst, aanrader!

      • 5 sterren
        Erg smakelijk.

        Hoeveelheden qua kruiden iets verhoogd en er kip bij gedaan, maar het was verrassend beter dan menig andere Nasi Goreng recepten.

    • Marije Falger says:

      Hallo Eef,

      Heerlijk recept voor nasi. Alleen zie ik bij de ingrediënten kurkuma staan, maar verderop bij de bereidingswijze komt dit niet meer terug. Ik heb het uiteindelijk samen met de andere kruiden in de pan gedaan. Kwam toen helemaal goed.

      Groet, Marije

    • Heerlijk recept, wij hebben genoten. Erbij hebben we sous vide kipsate gegeten en satesaus van je site. Zeker voor herhaling vatbaar. Dankjewel ????

    • Brigitte Dittmar says:

      Kan het ook zonder trassi in verband met een allergie voor schaal en schelpdieren? Of heb je een tip waarmee ik trassi kan vervangen?

    • Joke Kok says:

      Hoi Eef, ik lees heel wat keren dat het recept van de vorige nasi, met hamblokjes, niet meer te traceren is. Ik ben nieuwsgierig geworden. Is er niemand die dat ‘oude’ recept heeft? En dat alsnog naar jou kan toesturen?

      • Wie weet, ik heb hem nog niet ontvangen en heb hem zelf helaas niet meer. Deze is ook erg lekker hoor 😉 de andere had meer kruiden, geen trassi en hamblokjes. Maar de exacte verhouding kruiden weet ik niet meer uit mijn hoofd. Persoonlijk vind ik deze ook lekkerder, maar mocht ik hem ooit nog eens ergens tegen komen (je weet nooit) dan zal ik de verhoudingen hier uiteraard vermelden.

    • 5 sterren
      IPV trassi kun je, voor de umami smaak, heel goed vétsin (glutamaat) gebruiken. Dat maakt dit gerecht super vegetarisch. Laat je ook het ei weg dan zelfs vegan. Ik gebruik altijd een mix van kokos en sesamolie. Geeft een heerlijk smaakaccent

    • 5 sterren
      Net de nasi gemaakt! Wel kip toegevoegd. En een beetje sesamolie maar wat smaakt die trassi er heerlijk in!! Echt herontdekt!! Ik snij altijd zelf een preitje, en wortel er in . Nu ook bleekselderij want dat moest op. Dat blijkt een heerlijke combi. Heb de rijst er apart bij geserveerd omdat die nog warm was. Maar het was heerlijk!

    • 5 sterren
      Top recept! Hartelijk dank. Zo simpel en toch zo ontzettend goed in balans qua smaken. Voor mij misschien nog een beetje aan de zoute kant icm pinda saus en vanwege het feit dat in alles wat ik er bij doe ook zout zit (kroepoek, kant en klare sambal).

      Er zitten voor 2pers nu 3 eetlepels ketjap en 1 eetlepel soja saus in. Volgende keer koop ik eens de minder zoute soja saus en laat ik de ketjap achterwege. Dan probeer ik het met 4 eetlepels soja saus waar ik 2 a 3 el suiker in heb opgelost. Steranijs en limoenblad zou dan nog een mooie toevoeging kunnen zijn (zag ik in een ketjap manis recept), maar dat haalt wel een beetje het gemakkelijke van dit fijne recept onderuit.

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Lekker hè? Ik maak bijna wekelijks nasi goreng met alle restjes uit de groentelade. En de left overs worden door mijn tienerzoon (never not eating) vaak de volgende dag als ontbijt of lunch gegeten 🙂

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Con, net als met de trassie geld voor de peper ook dat je naar smaak meer of minder kan gebruiken, sommigen houden van een lekkere pittige nasi!

    • Hoi Eef, wij hebben er heerlijk van gesmuld! Alleen was de nasi nogal plakkerig geworden, niet zo droog als je het anders wel eens eet. Wat heb ik verkeerd gedaan?

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Je kunt de rijst de volgende keer of een dag van te voren koken (dan droogt hij wat uit) of nèt niet helemaal gaar koken als je hem direct gaat maken, dan gaart hij door tijdens het pakken en blijft hij hopelijk wat droger. Kook ze!

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept