Opgeklopt eiwit

Dit kun je doen met overgebleven eiwit

Eiwit over? Zo zonde om weg te gooien… En het goede nieuws, dat hoeft ook helemaal niet! Er is namelijk genoeg dat je nog kunt doen met overgebleven eiwit. Vandaag deel ik mijn tips met je zodat je nooit meer eiwit hoeft weg te gooien. 

Het komt vaak genoeg voor dat je in recepten alleen eidooiers nodig hebt. Neem spaghetti carbonara, of banketbakkersroom bijvoorbeeld. Daar gebruik alleen het eigeel voor en niet het eiwit. Maar ja, een ei bevat ze allebei, dus moet er toch ook iets gebeuren met die eiwitten. Ik vind het altijd zo zonde om die weg te gooien. Meer dan genoeg leuke en lekkere dingen om ermee te maken. Dus heb ik dit lijstje gemaakt met tips voor wat te doen met overgebleven eiwit én nog wat andere basis eiwit-tips. 

Eiwit bewaren doe je zo

Ik ga je zo wat tips geven over wat je allemaal kunt maken met overgebleven eiwit, maar wat als je dat niet direct wil doen en het eiwit nog even wil bewaren? Dat kan! Je kunt eiwit namelijk prima 1-2 dagen in de koelkast bewaren tot je het gebruikt. Zo kun je er prima een dagje later mee aan de slag. Zorg uiteraard dat je het goed afsluit. Wil je eiwit langer bewaren? Dan kun je het invriezen! Heel handig om dat de doen in een ijsblokjesvorm, dat is ideaal omdat je dan per ijsblokje het er weer uit kunt halen. In de vriezer blijft het zo’n 3 maanden goed.

Hoeveel weegt 1 eiwit?

Een ei van medium grootte weegt in totaal gemiddeld 50 gram. Daarvan weegt de eidooier rond de 17 gram en een eiwit 33 gram. Afgerond is 1 eiwit dus 30 gram. Handig weetje als je de eiwitten bij elkaar hebt gedaan en je er ‘eentje’ nodig hebt 😉 .

Verse eitjes

Eiwit goed stijf kloppen

Als je het eiwit wil gebruiken om later stijf te kloppen, zorg er dan voor dat er geen eigeel in het eiwit zit (dat is vet en zorgt ervoor dat je het niet stijf geklopt krijgt). Zorg er ook voor dat je kom en garde echt goed schoon zijn. Was eventueel nog een keertje goed af en droog het goed af met een schone theedoek. Het kan ook weleens helpen de kom en garde een beetje in te smeren met citroensap (dat ontvet). Het liefst gebruik je een metalen of glazen schaal om in te kloppen, plastic is wat lastiger te ontvetten. En dan nog een laatste tip: een klein snufje zout wil ook weleens goed helpen.

Recepten voor overgebleven eiwit

Dan zijn we aangekomen bij wat je allemaal kunt maken met overgebleven eiwit. Ik heb een aantal recepten voor je op een rij gezet! Deel gerust ook jouw tip(s) in de reacties wat jij er graag mee maakt, alleen maar leuk.

1. Meringues

rozenwater meringues

Als er iets is wat je goed kunt maken met overgebleven eiwit, dan is het wel meringues oftewel schuimpjes. Heerlijke knapperige versnaperingen en heel makkelijk om te maken. Deze rozenwater meringues zijn echt een aanrader.
Bekijk het recept voor meringues >>

 

2. Citroen meringue taartjes

citroen meringue taartjes

Je hebt meringue als gebakken schuimpje, of meringue als opgeklopte topping voor op taartjes. Zoals bij deze citroen meringue taartjes. De meringue gaat rauw op de taartjes en die brand je dan nog af voor een knapperig laagje. Zo lekker!
Bekijk het recept voor citroen meringue taartjes >>

 

3. Haagse bluf

Haagse bluf

Misschien wel het aller makkelijkste om te maken met eiwit: Haagse bluf. Een mega luchtig toetje met bessensmaak, lekker! Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig.
Bekijk het recept voor Haagse bluf >>

 

4. Bokkepootjes

bokkepootjes

Nog iets héél lekkers wat je kunt maken met eiwit: bokkepootjes! Echt een van mijn favoriete koekjes.
Bekijk het recept voor bokkepootjes >>

 

5. Pavlova

pavlova

Als je echt best wel veel eiwitten over hebt, dan kun je uitpakken met deze pavlova. Voor dit spectaculaire dessert heb je 5 eiwitten nodig en is zo fantastisch lekker! Al kun je natuurlijk ook een mini pavlova maken. Ook leuk!
Bekijk het recept voor pavlova >>

 

6. Bitterkoekjes

bitterkoekjes

Nog zo’n typisch oud-Hollands koekje wat je kunt maken met overgebleven eiwit: bitterkoekjes. 
Bekijk het recept voor bitterkoekjes >>

 

7. Macarons

macarons

Iets uitdagender, maar alsnog heel leuk om te maken met overgebleven eiwit, zijn macarons. Ik heb ze in allerlei smaken op mijn blog staan. Zoals deze met frambozen. Maar ook chocolade macarons of lemon curd macarons raad ik je zeker aan. 
Bekijk het recept voor macarons >>

 

8. Honing kip

honing kip

Nu denk je misschien, kun je dan alleen maar zoetigheid maken met overgebleven eiwit? Nou, veelal wel. Máár er zijn ook hartige dingen die je er mee kunt maken. Zoals deze honing kip waarbij je een eiwit nodig hebt voor het beslag. En dat geldt ook voor het paneren van ander vlees, vis of kroketjes. Andere hartige gerechten die je kunt maken met eiwit zijn bijvoorbeeld een eiwit pancake/schuimomelet, quiche of eimuffins.
Bekijk het recept voor honing kip >>

 

2 reacties op “Dit kun je doen met overgebleven eiwit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.