Volg mij:
Pasta & Italiaanse Gerechten

Spaghetti carbonara

Een foto van een bord spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara, ultiem comfortfood als je het mij vraagt. Super makkelijk, snel te maken en echt verrukkelijk lekker! Niet voor niets een van de meest geliefde pasta gerechten ter wereld.

Het heeft even geduurd voor ik het durfde te proberen, spaghetti carbonara. Op de een of andere manier wist ik het niet zo goed, is dit heerlijk of juist niet?! Die rauwe eitjes hielpen ook niet echt mee om heel eerlijk te zijn. Dat was zo’n 3 jaar geleden en inmiddels heb ik allang niet meer zo’n fobie voor rauwe eieren en staat spaghetti carbonara met enige regelmaat op tafel.

300 recepten verder…

Ik kook vaak heel afwisselend. Mede vanwege mijn blog maar ook omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer. Maar soms kijk ik op mijn eigen blog voor inspiratie voor een lekker diner. Ja heus, mijn blog is niet voor niets ooit begonnen als online recepten schriftje voor mezelf. Inmiddels staan er alweer een kleine 300 (!) recepten op mijn blog en zelfs ik weet soms niet alle recepten uit mijn hoofd die erop staan. Wel weet ik dat ik ze allemaal lekker vind maar dat is nogal logisch natuurlijk 😉 .

Maaltijd voor mannen

Spaghetti carbonara is echt een maaltijd voor mannen zoals mijn moeder dat noemt. Weinig -of beter gezegd vrijwel geen- groenten, romige spaghetti en spekjes. Van origine is het een gerecht dat door de kolenbranders in Italië als lunch werd gegeten.

Spaghetti carbonara zonder pakjes of zakjes

In de supermarkt kun je veel pakjes en zakjes vinden voor spaghetti carbonara wat ik persoonlijk echt onzin vind. Ten eerste is het duurder dan dat je carbonara zelf maakt en laten we het over de smaak maar niet hebben… In dit klassieke recept voor spaghetti carbonara vind je maar weinig ingrediënten. Spaghetti, eieren, kaas, knoflook, ui en wat bacon of pancetta is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Voor de smaak voeg je nog een beetje peterselie en wat zwarte peper maar meer heb je echt niet nodig. Voor het bereiden van spaghetti carbonara heb je zeker geen room nodig. Door de eidooiers en de kaas wordt dit gerecht al heerlijk romig. Voor een frisse tegenhanger kun je er een lekker salade met wat zongedroogde tomaatjes bij serveren.

Een foto van een bord spaghetti carbonara


Het recept voor spaghetti carbonara:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor spaghetti carbonara (ingrediënten):

  • 250 gram spaghetti
  • 1 eieren + 4 eidooiers
  • 125 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gram bakbacon of pancetta in reepjes
  • 3 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 klein uitje (fijngesneden)
  • 2 eetlepels verse gesneden peterselie
  • zout & zwarte peper

Hoe maak je spaghetti carbonara:

  1. Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook en kook hierin de pasta ‘al dente’ (beetgaar). Voor je de pasta laat uitlekken bewaar je 1 kopje kookvocht.
  2. Tijdens het koken van de pasta doe je de eieren in een kom en mix je ze met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas.
  3. Zet tegelijkertijd een ruime koekenpan op het vuur (straks doe je de pasta erbij dus de pan moet ruim zijn) en pak je de bacon of pancetta tot deze bruin en licht krokant is. Voeg daarna de fijngesneden ui en de knoflook toe en bak dit even kort mee. Zet het vuur laag.
  4. Nu moet je ‘snel’ zijn (je wil immers geen roerei met pasta ;)). Doe de uitgelekte pasta in de koekenpan. Doe hier beetje bij beetje het eimengsel bij en schep het (met bij voorkeur een tang) snel door elkaar. Voeg tot slot nog een beetje kookvocht toe en schep de pasta om tot je een mooie romige pasta hebt. Breng op smaak met zwarte peper en de fijngesneden peterselie. Garneer met de rest van de Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Een foto van een bord spaghetti carbonara

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

15 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmmmm lekker! Bizar dat hier pakjes voor bestaan haha, wat zou daar dan inzitten? Kan nooit veel goeds zijn, brrr. Toevallig dit van de week nog gegeten maar de spekjes vervangen door een flinke berg paddenstoelen, ook erg lekker!

    24 maart 2017 at 07:40
    • Beantwoorden Eef

      Echt he?! Ik zag het voorbijkomen op Instagram inderdaad, zag er heerlijk uit!

      26 maart 2017 at 21:01
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Een van mijn favorieten!

    27 maart 2017 at 15:14
  • Beantwoorden Margreet Siekmann

    Kan dit ook voor kinderen? 3 jr?

    17 juli 2017 at 09:48
    • Beantwoorden Eef

      Ik durf het je niet met zekerheid te zeggen Margreet, liever geen advies dan slecht advies 😉 Wellicht kan het voedingscentrum je hierover informeren?

      17 juli 2017 at 22:02
  • Beantwoorden José Welsink

    Wat een top recept. Ik ben gek op koken en heb met toeval je website gevonden. Ziet er verzorgt uit. Veel succes.

    8 oktober 2017 at 17:29
    • Beantwoorden Eef

      Wat super leuk om te lezen, dank je wel voor je reactie Jose 🙂

      8 oktober 2017 at 19:20
  • Beantwoorden Tamara

    Net gemaakt en nu aan het eten, ik vind het overheerlijk! Geweldig recept!

    7 december 2017 at 14:54
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel 🙂 Wat leuk om te lezen Tamara.

      15 december 2017 at 14:24
  • Beantwoorden Desiree

    Heb je nog een leuke tip wat ik met de eiwitten kan doen die overblijven?

    3 januari 2019 at 09:20
    • Beantwoorden Eef

      Schuimpjes maken of macarons of Haagse bluf… 😀

      11 januari 2019 at 12:51
  • Beantwoorden Femmy

    Wat doe je met de andere helft van de kaas?
    Ik neem aan op het laatst toevoegen?

    28 maart 2019 at 13:51
    • Beantwoorden Eef

      Klopt! Ik heb het direct ook even duidelijk(er) in het recept gezet 🙂

      10 april 2019 at 12:05
  • Beantwoorden Rita

    Hoi Eef
    Ik ben gek op spaghetti maar eet geen kaas. Kan ik in mijn geval de kaas dan vervangen door room en zo ja, hoeveel? Alvast bedankt voor je reactie!

    22 april 2019 at 12:37
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat kan, je kunt een scheutje room toevoegen. Het hoeft niet, je kunt ook simpelweg de kaas weglaten en eventueel nog een vleugje zout toevoegen voor de smaak.

      24 april 2019 at 12:36

    Laat een reactie achter