Spaghetti carbonara, ultiem comfortfood als je het mij vraagt. Super makkelijk, snel te maken en echt verrukkelijk lekker! Niet voor niets een van de meest geliefde pasta gerechten ter wereld.
Het heeft even geduurd voor ik het durfde te proberen, spaghetti carbonara. Op de een of andere manier wist ik het niet zo goed, is dit heerlijk of juist niet?! Die rauwe eitjes hielpen ook niet echt mee om heel eerlijk te zijn. Dat was zo’n 3 jaar geleden en inmiddels heb ik allang niet meer zo’n fobie voor rauwe eieren en staat spaghetti carbonara met enige regelmaat op tafel.
300 recepten verder…
Ik kook vaak heel afwisselend. Mede vanwege mijn blog maar ook omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer. Maar soms kijk ik op mijn eigen blog voor inspiratie voor een lekker diner. Ja heus, mijn blog is niet voor niets ooit begonnen als online recepten schriftje voor mezelf. Inmiddels staan er alweer een kleine 300 (!) recepten op mijn blog en zelfs ik weet soms niet alle recepten uit mijn hoofd die erop staan. Wel weet ik dat ik ze allemaal lekker vind maar dat is nogal logisch natuurlijk 😉 .
Maaltijd voor mannen
Spaghetti carbonara is echt een maaltijd voor mannen zoals mijn moeder dat noemt. Weinig -of beter gezegd vrijwel geen- groenten, romige spaghetti en spekjes. Van origine is het een gerecht dat door de kolenbranders in Italië als lunch werd gegeten.
Spaghetti carbonara zonder pakjes of zakjes
In de supermarkt kun je veel pakjes en zakjes vinden voor spaghetti carbonara wat ik persoonlijk echt onzin vind. Ten eerste is het duurder dan dat je carbonara zelf maakt en laten we het over de smaak maar niet hebben… In dit klassieke recept voor spaghetti carbonara vind je maar weinig ingrediënten. Spaghetti, eieren, kaas, knoflook, ui en wat bacon of pancetta is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Voor de smaak voeg je nog een beetje peterselie en wat zwarte peper maar meer heb je echt niet nodig. Voor het bereiden van spaghetti carbonara heb je zeker geen room nodig. Door de eidooiers en de kaas wordt dit gerecht al heerlijk romig. Voor een frisse tegenhanger kun je er een lekker salade met wat zongedroogde tomaatjes bij serveren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram spaghetti
- 4 eidooiers (middel)
- 1 ei (middel)
- 150 gram pancetta (in reepjes gesneden)
- 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 3 tenen knoflook (fijngesneden)
- 1 ui (fijngesneden)
- 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
- olijfolie, zwarte peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook en kook hierin de pasta 'al dente' (beetgaar). Voor je de pasta laat uitlekken bewaar je 1 kopje kookvocht.
- Tijdens het koken van de pasta doe je de eieren in een kom en mix je ze met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas.
- Zet tegelijkertijd een ruime koekenpan op het vuur (straks doe je de pasta erbij dus de pan moet ruim zijn) en pak je de bacon of pancetta tot deze bruin en licht krokant is.
- Voeg daarna de fijngesneden ui en de knoflook toe en bak dit even kort mee. Zet het vuur laag.
- Nu moet je 'snel' zijn (je wil immers geen roerei met pasta ;)). Doe de uitgelekte pasta in de koekenpan.
- Doe hier beetje bij beetje het eimengsel bij en schep het (met bij voorkeur een tang) snel door elkaar.
- Voeg tot slot nog een beetje kookvocht toe en schep de pasta om tot je een mooie romige pasta hebt.
- Breng op smaak met zwarte peper en de fijngesneden peterselie. Garneer met de rest van de Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmmmm lekker! Bizar dat hier pakjes voor bestaan haha, wat zou daar dan inzitten? Kan nooit veel goeds zijn, brrr. Toevallig dit van de week nog gegeten maar de spekjes vervangen door een flinke berg paddenstoelen, ook erg lekker!
Eef says:
Echt he?! Ik zag het voorbijkomen op Instagram inderdaad, zag er heerlijk uit!
Demi | StudioKOOK says:
Een van mijn favorieten!
Margreet Siekmann says:
Kan dit ook voor kinderen? 3 jr?
Eef says:
Ik durf het je niet met zekerheid te zeggen Margreet, liever geen advies dan slecht advies 😉 Wellicht kan het voedingscentrum je hierover informeren?
Margreet Siekmann says:
Kan dit ook voor kinderen? 3 jr?
José Welsink says:
Wat een top recept. Ik ben gek op koken en heb met toeval je website gevonden. Ziet er verzorgt uit. Veel succes.
Eef says:
Wat super leuk om te lezen, dank je wel voor je reactie Jose 🙂
José Welsink says:
Wat een top recept. Ik ben gek op koken en heb met toeval je website gevonden. Ziet er verzorgt uit. Veel succes.
Tamara says:
Net gemaakt en nu aan het eten, ik vind het overheerlijk! Geweldig recept!
Eef says:
Dank je wel 🙂 Wat leuk om te lezen Tamara.
Tamara says:
Net gemaakt en nu aan het eten, ik vind het overheerlijk! Geweldig recept!
Eef says:
Dank je wel 🙂 Wat leuk om te lezen Tamara.
Desiree says:
Heb je nog een leuke tip wat ik met de eiwitten kan doen die overblijven?
Eef says:
Schuimpjes maken of macarons of Haagse bluf… 😀
Desiree says:
Heb je nog een leuke tip wat ik met de eiwitten kan doen die overblijven?
Eef says:
Schuimpjes maken of macarons of Haagse bluf… 😀
Femmy says:
Wat doe je met de andere helft van de kaas?
Ik neem aan op het laatst toevoegen?
Eef says:
Klopt! Ik heb het direct ook even duidelijk(er) in het recept gezet 🙂
Femmy says:
Wat doe je met de andere helft van de kaas?
Ik neem aan op het laatst toevoegen?
Rita says:
Hoi Eef
Ik ben gek op spaghetti maar eet geen kaas. Kan ik in mijn geval de kaas dan vervangen door room en zo ja, hoeveel? Alvast bedankt voor je reactie!
Eef says:
Ja dat kan, je kunt een scheutje room toevoegen. Het hoeft niet, je kunt ook simpelweg de kaas weglaten en eventueel nog een vleugje zout toevoegen voor de smaak.
Rita says:
Hoi Eef
Ik ben gek op spaghetti maar eet geen kaas. Kan ik in mijn geval de kaas dan vervangen door room en zo ja, hoeveel? Alvast bedankt voor je reactie!
Eef says:
Ja dat kan, je kunt een scheutje room toevoegen. Het hoeft niet, je kunt ook simpelweg de kaas weglaten en eventueel nog een vleugje zout toevoegen voor de smaak.
Suzanne Mulder says:
Sorry twijfel even: Klopt het als je naar 6 personen gaat dat je dan 9 teentjes knoflook nodig heb…..
Eef says:
Lijkt me wat veel, ik zou er 4 of 5 doen zeker als het wat grote knoflookteentjes zijn 🙂
Hanneke says:
Lijkt me heerlijk. Ik ga het vandaag maken. Maar is het niet weinig pasta ten opzichte van de ingrediënten? Ik heb vaker superromige spaghetti carbonara uit de allerhande gemaakt. Hier moest ik 400 gram pasta gebruiken.
Ik hoor het graag.
Eef says:
Zou het kunnen dat die van de AH misschien voor 4 personen is 😉 Voor 2 personen is 150 gram echt wel voldoende en lijkt me 400 gram ongekookte pasta erg veel, ik zou het in ieder geval met de grootste trek van de wereld niet op kunnen zelf…
Hanneke says:
Ja, dat is inderdaad voor 4 personen. Ik heb de dubbele hoeveelheid gemaakt, maar vond het wat teveel eigeel. Misschien had ik beter wat minder kunnen doen?
Monique Ruijsenaars says:
Kun je dit gerecht opwarmen voor laatkomers?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan!
Jeanou Tegelaar says:
Tip om te voorkomen dat je geen roerei krijgt
Haal de pan met bacon van het vuur af, doe eerst de spaghetti erbij met het kookvocht en dan pas het ei met kaas. Je zult zien dat er nul klontertjes in zitten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Thanks voor de tip! 🙂