fbpx
Een foto van een bord spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara, ultiem comfortfood als je het mij vraagt. Super makkelijk, snel te maken en echt verrukkelijk lekker! Niet voor niets een van de meest geliefde pasta gerechten ter wereld.

Het heeft even geduurd voor ik het durfde te proberen, spaghetti carbonara. Op de een of andere manier wist ik het niet zo goed, is dit heerlijk of juist niet?! Die rauwe eitjes hielpen ook niet echt mee om heel eerlijk te zijn. Dat was zo’n 3 jaar geleden en inmiddels heb ik allang niet meer zo’n fobie voor rauwe eieren en staat spaghetti carbonara met enige regelmaat op tafel.

300 recepten verder…

Ik kook vaak heel afwisselend. Mede vanwege mijn blog maar ook omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer. Maar soms kijk ik op mijn eigen blog voor inspiratie voor een lekker diner. Ja heus, mijn blog is niet voor niets ooit begonnen als online recepten schriftje voor mezelf. Inmiddels staan er alweer een kleine 300 (!) recepten op mijn blog en zelfs ik weet soms niet alle recepten uit mijn hoofd die erop staan. Wel weet ik dat ik ze allemaal lekker vind maar dat is nogal logisch natuurlijk 😉 .

Maaltijd voor mannen

Spaghetti carbonara is echt een maaltijd voor mannen zoals mijn moeder dat noemt. Weinig -of beter gezegd vrijwel geen- groenten, romige spaghetti en spekjes. Van origine is het een gerecht dat door de kolenbranders in Italië als lunch werd gegeten.

Spaghetti carbonara zonder pakjes of zakjes

In de supermarkt kun je veel pakjes en zakjes vinden voor spaghetti carbonara wat ik persoonlijk echt onzin vind. Ten eerste is het duurder dan dat je carbonara zelf maakt en laten we het over de smaak maar niet hebben… In dit klassieke recept voor spaghetti carbonara vind je maar weinig ingrediënten. Spaghetti, eieren, kaas, knoflook, ui en wat bacon of pancetta is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Voor de smaak voeg je nog een beetje peterselie en wat zwarte peper maar meer heb je echt niet nodig. Voor het bereiden van spaghetti carbonara heb je zeker geen room nodig. Door de eidooiers en de kaas wordt dit gerecht al heerlijk romig. Voor een frisse tegenhanger kun je er een lekker salade met wat zongedroogde tomaatjes bij serveren.

Een foto van een bord spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Makkelijk recept voor de lekkerste spaghetti carbonara, binnen 20 minuten klaar.
4.72 van 7 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram spaghetti
  • 4 eidooiers (middel)
  • 1 ei (middel)
  • 150 gram pancetta (in reepjes gesneden)
  • 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 3 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
  • olijfolie, zwarte peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook en kook hierin de pasta 'al dente' (beetgaar). Voor je de pasta laat uitlekken bewaar je 1 kopje kookvocht.
  • Tijdens het koken van de pasta doe je de eieren in een kom en mix je ze met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Zet tegelijkertijd een ruime koekenpan op het vuur (straks doe je de pasta erbij dus de pan moet ruim zijn) en pak je de bacon of pancetta tot deze bruin en licht krokant is.
  • Voeg daarna de fijngesneden ui en de knoflook toe en bak dit even kort mee. Zet het vuur laag.
  • Nu moet je 'snel' zijn (je wil immers geen roerei met pasta ;)). Doe de uitgelekte pasta in de koekenpan.
  • Doe hier beetje bij beetje het eimengsel bij en schep het (met bij voorkeur een tang) snel door elkaar.
  • Voeg tot slot nog een beetje kookvocht toe en schep de pasta om tot je een mooie romige pasta hebt.
  • Breng op smaak met zwarte peper en de fijngesneden peterselie. Garneer met de rest van de Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 845kcal | Koolhydraten: 70g | Eiwitten: 48g | Vetten: 40g | Verzadigd vet: 20g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Een foto van een bord spaghetti carbonara

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

32 reacties op “Spaghetti carbonara”

  1. Hmmmm lekker! Bizar dat hier pakjes voor bestaan haha, wat zou daar dan inzitten? Kan nooit veel goeds zijn, brrr. Toevallig dit van de week nog gegeten maar de spekjes vervangen door een flinke berg paddenstoelen, ook erg lekker!

    1. Ik durf het je niet met zekerheid te zeggen Margreet, liever geen advies dan slecht advies 😉 Wellicht kan het voedingscentrum je hierover informeren?

  2. José Welsink

    Wat een top recept. Ik ben gek op koken en heb met toeval je website gevonden. Ziet er verzorgt uit. Veel succes.

  3. José Welsink

    Wat een top recept. Ik ben gek op koken en heb met toeval je website gevonden. Ziet er verzorgt uit. Veel succes.

  4. Hoi Eef
    Ik ben gek op spaghetti maar eet geen kaas. Kan ik in mijn geval de kaas dan vervangen door room en zo ja, hoeveel? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Ja dat kan, je kunt een scheutje room toevoegen. Het hoeft niet, je kunt ook simpelweg de kaas weglaten en eventueel nog een vleugje zout toevoegen voor de smaak.

  5. Hoi Eef
    Ik ben gek op spaghetti maar eet geen kaas. Kan ik in mijn geval de kaas dan vervangen door room en zo ja, hoeveel? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. EKZ

      Ja dat kan, je kunt een scheutje room toevoegen. Het hoeft niet, je kunt ook simpelweg de kaas weglaten en eventueel nog een vleugje zout toevoegen voor de smaak.

  6. Lijkt me heerlijk. Ik ga het vandaag maken. Maar is het niet weinig pasta ten opzichte van de ingrediënten? Ik heb vaker superromige spaghetti carbonara uit de allerhande gemaakt. Hier moest ik 400 gram pasta gebruiken.
    Ik hoor het graag.

    1. Eef

      Zou het kunnen dat die van de AH misschien voor 4 personen is 😉 Voor 2 personen is 150 gram echt wel voldoende en lijkt me 400 gram ongekookte pasta erg veel, ik zou het in ieder geval met de grootste trek van de wereld niet op kunnen zelf…

  7. Ja, dat is inderdaad voor 4 personen. Ik heb de dubbele hoeveelheid gemaakt, maar vond het wat teveel eigeel. Misschien had ik beter wat minder kunnen doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top