Haagse bluf. Een mega eenvoudig luchtig toetje waar je maar 3 ingrediënten voor nodig hebt. Vroeger thuis maakte mijn moeder dit altijd en nog steeds vind ik het heerlijk. Handig (en lekker) om overgebleven eiwit mee op te maken!
Mijn moeder maakte dit vroeger altijd als we stoofpeertjes aten. Dan hadden we namelijk bessensap ‘over’ en daarmee maakte ze dan deze Haagse bluf. Pure verwennerij! En zo makkelijk om te maken, je hebt er alleen eiwitten, suiker en wat bessensap voor nodig. Mega luchtig, mega lekker!
Haagse bluf recept
Dit recept voor Haagse bluf komt uit een heel oud kookboek van mijn moeder, het ‘elektro kookboek’, misschien ken je het wel, geen idee of het een bestseller uit de jaren ’80 is 😉 . Echt zo’n oud kookboek met grote bladzijden, oud lettertype en vaal van kleur. Veel ruimte was er overigens voor dit Haagse bluf recept niet nodig in het boek, want het is echt een klusje van niks om dit te maken. Des te verrassender is het resultaat, want het is echt heel lekker!
Garneren en serveren
De smaak kan ik het beste omschrijven als heel luchtig, zoet en een klein zuurtje. De smaak van bessen komt goed naar voren. Je gebruikt overigens ongezoete bessensap, dat is wel handig om te weten. Dat heeft namelijk ook dat lekkere lichte zuurtje. Die lichtroze kleur is echt prachtig vind ik, je kunt het dan ook zo serveren in een glaasje zoals klassiek wordt gedaan. Maar je kunt het natuurlijk ook nog garneren met bijvoorbeeld wafeltjes, lange vingers, cake, koekjes of vers fruit. Jouw feestje! Je kunt deze toetjes voor 1-2 dagen in de koelkast bewaren en dan eventueel weer opkloppen mocht het weer wat vloeibaar zijn geworden. Want die extreme luchtigheid wil je natuurlijk. Geniet ervan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 eiwitten
- 100 gram suiker
- 200 ml bessensap
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alles samen in een kom en klop stijf met een hand- of stamixer.
- Garneer naar wens met wafels of iets anders. Eet smakelijk!
Tineke says:
Heerlijk, een door mij helemaal vergeten gerecht . Mijn moeder maakte dit vroeger vaak. Wij aten het op de vanillevla. Is het niet zo machtig.
Ga ik binnenkort zeker maken!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Maja says:
Dat lijkt mij heerlijk en leuk om te maken. Maar welke suiker is hiervoor te gebruiken?
Groetjes Maja
Eef says:
Gewone kristalsuiker
Henk says:
Het is lang geleden dat ik het hebt gegeten mijn vader maakte het wel eens hij stond dan ik weet niet hoe lang te kloppen met 2 vorken want een klopper had hij niet. Maar het resultaat was heerlijk