Haagse bluf. Een mega eenvoudig luchtig toetje waar je maar 3 ingrediënten voor nodig hebt. Vroeger thuis maakte mijn moeder dit altijd en nog steeds vind ik het heerlijk. Handig (en lekker) om overgebleven eiwit mee op te maken!
Mijn moeder maakte dit vroeger altijd als we stoofpeertjes aten. Dan hadden we namelijk bessensap ‘over’ en daarmee maakte ze dan deze Haagse bluf. Pure verwennerij! En zo makkelijk om te maken, je hebt er alleen eiwitten, suiker en wat bessensap voor nodig. Mega luchtig, mega lekker!
Haagse bluf recept
Dit recept voor Haagse bluf komt uit een heel oud kookboek van mijn moeder, het ‘elektro kookboek’, misschien ken je het wel, geen idee of het een bestseller uit de jaren ’80 is 😉 . Echt zo’n oud kookboek met grote bladzijden, oud lettertype en vaal van kleur. Veel ruimte was er overigens voor dit Haagse bluf recept niet nodig in het boek, want het is echt een klusje van niks om dit te maken. Des te verrassender is het resultaat, want het is echt heel lekker!

Garneren en serveren
De smaak kan ik het beste omschrijven als heel luchtig, zoet en een klein zuurtje. De smaak van bessen komt goed naar voren. Je gebruikt overigens ongezoete bessensap, dat is wel handig om te weten. Dat heeft namelijk ook dat lekkere lichte zuurtje. Die lichtroze kleur is echt prachtig vind ik, je kunt het dan ook zo serveren in een glaasje zoals klassiek wordt gedaan. Maar je kunt het natuurlijk ook nog garneren met bijvoorbeeld wafeltjes, lange vingers, cake, koekjes of vers fruit. Jouw feestje! Je kunt deze toetjes voor 1-2 dagen in de koelkast bewaren en dan eventueel weer opkloppen mocht het weer wat vloeibaar zijn geworden. Want die extreme luchtigheid wil je natuurlijk. Geniet ervan!


Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 100 gram suiker
- 200 ml bessensap
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Doe alles samen in een kom en klop stijf met een hand- of stamixer.
- Garneer naar wens met wafels of iets anders. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Maakt het nou uit dat het niet verhit wordt? Ik lees meerdere dingen online en veel recepten zijn echt gebaseerd op het al dan niet garen van het eiwit… dit is het eerste recept dat ik tegenkom waar hier niet moeilijk over wordt gedaan (wat mij terecht lijkt maar wilde het wel even checken 😅)
Nee hoor, dat hoeft niet. Gebruik verse eitjes en er kan weinig mis gaan, ik at dit als klein meisje altijd al als mijn moeder stoofpeertjes maakte en we bessensap over hadden 🙂
Er klopt iets niet in het recept. Ik heb een waterige massa onmogelijk om op te kloppen. Wat doe ik verkeerd?
Van een afstandje lastig te beoordelen. Weet je 100% zeker dat er geen dooier in het mengsel terecht is gekomen? Of wellicht was je kom te vettig.
Ik maak dit al jaren met…. Limoncello. En garneer het met kruim van cantucini,
Heerlijke aanvulling!
welke bessensap gebruik je?
Dat durf ik niet meer te zeggen, neemt niet zo nauw. Je hebt er volgens mij een aantal bij de supermarkt.
Wij aten dit vroeger ook altijd op bijzondere dagen. Met slagroom. Mijn ouders kwamen uit Den Haag. Jaren niet meer gegeten, maar wil het weer eens klaarmaken. Wel een opmerking. Ik zie overal bij het recept staan dat het met rode bessensap gemaakt wordt, maar vlg mij gebruikten wij altijd zwarte bessensap. Het had ook een paarse kleur. Kan dat kloppen ?? Of zou ik me vergissen ?
Wat leuk! Echt nostalgie dan. Dat zou zomaar kunnen, je maakt het in ieder geval met bessensap. Dat kan zowel rode als zwarte dan zijn vermoed ik.
Moet je het gelijk opeten of kan je het ook een dag bewaren in de koelkast? Ik herinner me dat mijn schoonmoeder het maakte en terwijl wij aan tafel zaten de eiwitten stond te kloppen.
Dit serveer je inderdaad direct 🙂
Zou het ook gemaakt kunnen worden met limonadesiroop?
Als je dat verdunt tot 200 ml limonade, dan kan dat zeker ook! Siroop in deze hoeveelheid wordt te zoet.
Top, dank
Ga ik proberen
Zou dit ook gaan met citroensap?
Goede vraag! Zelf niet getest, maar lijkt mij op zich van wel. Zou het wellicht dan wel wat verdunnen, anders misschien wel erg sterk.
Jaaa, ik heb t gemengd met sap van halve citroen , 100 gr eiwit, 100 gr Griekse yoghurt en een theelepel honing …. Mmmmmm heeerlijk !!!!!
O en een kleine toevoeging, als echte Haagse kan ik je vertellen dat je het van origine schrijft met sch, dus Haagsche Bluf 😉
Wat leuk! Dit maakte mijn moeder vroeger ook, wij aten het met vanillevla of met yoghurt (liefst Griekse). Ik heb bessensap in de kast staan die een maand over datum is zag ik van de week, ik weet wat we vanavond als toetje eten!
Hi, kan het ook met basterdsuiker ?
Dat hebben we zelf niet getest, maar kun je zeker proberen. Laat je weten of het is gelukt? 🙂
Ik ga het met stevia poeder gebruiken.
Ja dat moet vast lukken! Smakelijk alvast 🙂
Heerlijk. Wij maken het met bramensap van bramen geplukt in de duinen. Verser kan het niet. We aten dit al thuis dat ik nog klein jong was. (Nu 60 jaar jong)
Oh wat heerlijk! Dat klinkt super. Wat mooi dat recepten zo lang favoriet blijven he!
Het is lang geleden dat ik het hebt gegeten mijn vader maakte het wel eens hij stond dan ik weet niet hoe lang te kloppen met 2 vorken want een klopper had hij niet. Maar het resultaat was heerlijk
Heerlijk, een door mij helemaal vergeten gerecht . Mijn moeder maakte dit vroeger vaak. Wij aten het op de vanillevla. Is het niet zo machtig.
Ga ik binnenkort zeker maken!
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Dat lijkt mij heerlijk en leuk om te maken. Maar welke suiker is hiervoor te gebruiken?
Groetjes Maja
Gewone kristalsuiker
Gewone kristalsuiker
Die vanille vla is een makkelijke variant van zelf gemaakte custard
Dat hoort er eigenlijk bij zodat je de eigelen ook kan gebruiken!
Heerlijk maar wel een stuk bewerkelijker