Bitterkoekjes zelf maken

Bitterkoekjes zelf maken

Bitterkoekjes, één van de favorieten koekjes van mijn vader en daarom maakte ik ze laatst voor hem als verrassing. Zelfgemaakte bitterkoekjes zijn heerlijk en een stuk minder “taai” dan die uit de supermarkt. Ze zijn iets luchtiger te noemen maar evengoed lekker vol van smaak en met een fijne bite. Serveer ze bij de koffie of thee deze feestdagen en verras je gasten!

Nu heb ik er best even over na zitten te denken hoe je bitterkoekjes kunt maken. Vrijwel alle recepten op dit blog heb ik zelf bedacht, tenzij anders vermeld. Dus bitterkoekjes zou toch ook gewoon moeten lukken?

Zoekt en gij zult vinden

In dit geval had ik echter géén idee waar te beginnen. Amandelen, dat die er in zaten wist ik wel maar hoe kreeg je die bite voor elkaar? Ik besloot het mijn grote vriend mr. G. eens te vragen en hij vond binnen 0,44 seconden pagina’s vol met antwoorden voor me. Altijd fijn zo’n goede vriend.

Het eerste resultaat was 24Kitchen. Het kon niet anders dan dat Rudolf daar achter dat linkje verstopt zat. Met zijn spierwitte haar, serieuze blik en een licht accent vertelde hij enthousiast hoe je toch die bitterkoekjes kunt maken. Eef dacht dat, dat kan ik ook! Ik stapte in de auto en reed naar de supermarkt om amandelen, poedersuiker, eitjes en wat amandel extract te halen. De bittere amandel extract die Rudolf in zijn recept gebruikt kon ik niet vinden bij de Appie om de hoek dus ik bezoek te gaan voor de Dr. Oetker versie, ook prima.

Luisteren

Nu moet ik je wel vertellen over een zwakte van me… ik kan namelijk niet altijd even goed luisteren. Goed luisteren is namelijk best een kunst en als je druk bezig bent met de andere kunst van 6 dingen tegelijk doen als je moet luisteren. Zo ook toen ik het filmpje van Rudolf met instructies over het bereiden van bitterkoekjes aan het kijken was.

Volkoren bitterkoekjes

Toen ik het beslag voor de koekjes aan het maken was viel het mij op dat het een beetje op een volkoren beslag leek door alle kleine puntjes van het velletje van de amandel. Best gek… ik keek nog even opnieuw naar het filmpje en toen viel het mij op dat Rudolf toch echt ontvelde amandelen gebruikte. Helaas had ik die niet in huis en ik vond het zonde om het beslag om die reden weg te gooien. Ik besloot de koekjes gewoon af te bakken en daarna wel te zien wat ik ervan gebakken had. Toen de koekjes eenmaal afgekoeld waren probeerde ik een koekje en wat denk je? Ontzettend lekker! Je kunt ze dus prima met of zonder vel maken. Soms is niet zo goed luisteren helemaal niet zo erg 😉 . Kies dus zelf of je voor ontvelde amandelen gaat of juist met vel.

Bitterkoekjes zelf maken

Bitterkoekjes zelf maken

Bitterkoekjes zelf maken

Makkelijk recept voor zelfgemaakte bitterkoekjes
4.08 van 28 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 20 bitterkoekjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 2 theelepels amandelextract

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Zet de oven aan en verwarm deze voor op 190 graden boven- en onderwarmte. 
  • Doe de amandelen in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dan de poedersuiker toe en maal deze even kort mee en daarna doe je het eiwit erbij. Maal dit tot een glad beslag in de keukenmachine en voeg tot slot 2 theelepels amandel extract toe en zet nog even kort de keukenmachine aan.
  • Schep het beslag in een spuitzak en spuit er 20 rondjes van op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat je wat ruimte laat tussen de koekjes: tijdens het bakken worden ze namelijk wat groter.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ca. 15 minuten licht goudbruin af. Laat ze vervolgens volledig afkoelen. Serveer ze bij de koffie of thee en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 77kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 2g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Bitterkoekjes zelf maken

38 reacties op “Bitterkoekjes zelf maken

4.08 from 28 votes (28 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *