Rozenwater Meringues

Rozenwater Meringues

Rozenwater meringues staan al weet ik niet hoe lang op mijn wensenlijstje om eens op mijn blog te zetten. Voorheen maakte ik ze vaker deze meringues of schuimpjes, net hoe je ze wil noemen en ze zijn wáánzinnig lekker.

Deze rozenwater meringues hebben net even een ander smaakje dan de gewone schuimpjes en dat maakt ze direct speciaal. Helemaal speciaal wordt het als je met wat kleurstof aan de slag gaat om die mooie rood/ roze “swirl” in de meringues te krijgen.

Nostalgie

Vroeger maakte ik heel vaak schuimpjes. Aan het begin van de middelbare school had ik met 2 vriendinnen een vriendinnenschrift. Hier schreef je wat in en dan gaf je ‘m aan de andere vriendin. Als zij op haar beurt er weer wat in had geschreven, ging het schriftje weer naar de andere vriendin. Uiteindelijk kwam het schriftje dan weer bij mij en ik kon de verhalen van de beide dames lezen en uiteraard ook zelf weer wat toevoegen.

Zo werden er lijstjes gemaakt over de leukste jongens uit de klas en soms zelfs van de hele school. Wat er wel en niet leuk was aan de lessen of wat we hadden gedaan in het weekend. Tekeningetjes, geheime briefjes, kleurtjes, plaatjes, alles kon en niets was te gek. Des te kleurig, des te beter. Een van de eerste recepten werd in dit schriftje opgeschreven: schuimpjes. Simpel maar nou eenmaal wel ontzettend lekker. We moeten een jaar of 12 á 13 geweest zijn en dit was dan ook hetgeen we prima zelf konden bakken. Uiteindelijk raakte het schriftje na deel 2 ergens in de vergetelheid of wij werden simpelweg iets volwassener, maar het recept voor schuimpjes ken ik nog steeds uit mijn hoofd. Of meringues wat nét even chiquer klinkt.

Eiwit stijf kloppen

Het kan nog wel eens een dingetje zijn, eiwit stijf kloppen. Soms lukt het simpelweg niet, gebeurt mij ook wel eens. Meestal heeft het een reden dat het dan mislukt. Een aantal tips om te voorkomen dat het stijf kloppen van eiwitten mislukt als je deze rozenwater meringues maakt:

 • Zorg er altijd voor dat de kom en de garde heel goed schoon zijn. Was ze eventueel nog een keer extra (met de hand) af als je normaliter de vaatwasser gebruikt. Droog vervolgens goed af met een schone theedoek. Even insmeren met citroensap werkt bij mij ook altijd goed.
 • Gebruik het liefst een metalen of glazen schaal. Bij plastic kan het namelijk lastig zijn om het geheel vet vrij te krijgen.
 • Eieren op kamertemperatuur laten zich beter stijf kloppen dan eieren uit de koelkast én gebruik altijd verse eieren.

Rozenwater Meringues

Rozenwater Meringues

Rozenwater Meringues

Rozenwater Meringues, eens écht weer wat anders dan het bekende schuimpje. Het recept voor roze rozenwater meringues met een roze "swirl".
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 20 schuimpjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 120 gram suiker
 • 2 eiwitten
 • 2 theelepels rozenwater
 • rode kleurstof (optioneel)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Verwarm de oven voor op 100 graden boven- en onderwarmte.
 • In een schone kom doe je de eiwitten en deze klop je stijf met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en blijf ondertussen mixen tot alle suiker is opgenomen en je mooie pieken van het eiwit kunt maken. Je kunt natuurlijk ook de kom boven je hoofd doen om te testen of het eiwit stijf is 😉
 • Schep nu voorzichtig (!) 2 theelepels rozenwater door de stijfgeklopte eiwitten.
 • Neem een spuitzak en doe deze in een hoog glas of een maatbeker zodat je de zak makkelijk kunt vullen met het eiwit. Pak nu de kleurstof en doe een beetje op een keukenkwastje. Maak een paar strepen aan de binnenkant van de spuitzak met de kleurstof. Een beetje is al genoeg (pure kleurstof kan namelijk heel sterk zijn).
 • Schep het eiwit in de spuitzak en spuit rondjes of maak druppeltjes/ piekjes zoals op de foto op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit tot alle eiwit op is (verdeel het eventueel over 2 bakplaten indien nodig).
 • Zet de bakplaat in de oven en bak de schuimpjes ongeveer 45-60 minuten. Zodra ze uitgehard zijn kun je ze uit de oven halen. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je schuimpje. Schuimpjes zoals op de foto hebben ongeveer 45 á 50 minuten nodig. Maak je iets grotere hou dan rekening met ongeveer 50 á 60 minuten. Als het schuimpje makkelijk loslaat van het bakpapier weet je dat hij goed is. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Exacte hoeveelheid is uiteraard afhankelijk of je veel grote of kleine schuimpjes maakt.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 496kcal | Koolhydraten: 120g | Eiwitten: 7g | Vetten: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Rozenwater Meringues

9 reacties op “Rozenwater Meringues

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *