Zelf Bokkepootjes Maken

Bokkepootjes, pootjes van een bok. Ik blijf het een vreemde naam vinden voor een koekje. Prachtig beest overigens, een bok, daar niet van. Maar om zijn pootjes nu als naam van een koekje te gebruiken? Ik besloot op onderzoek uit te gaan, want zo’n naam verdient toch enige uitleg. Wikipedia schoot me direct te hulp met het verhaal van de bakkerij van Jan Pieter Schellema.

Deze bakkerij genaamd “Bakkerij Schellema & Zonen” heeft ooit in opdracht van de lokale dominee het recept voor de bekende bokkepootjes bedacht. In Tuitjenhorn werd vroeger op de begraafplaats bij de kerk en het patronaatsgebouw gewaakt over de doden. Dit ging gepaard met een traditionele gewoonte, namelijk banket eten. De bokkepoot staat hier dan ook als symbool voor de poten van de duivel. Er werd gedacht dat het eten van een bokkepootje de doden zou beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals (bron: wikipedia). Er zijn vast minder plezierige manieren bekend voor het beschermen van de doden dan snoepen van banket. Ik bedoel, snoepen van bokkepootjes is nou niet bepaald een vervelende aangelegenheid.

Bokkepootjes maken

Bokkepootjes maken is niet heel erg ingewikkeld, het kost een beetje tijd door het afkoelen van de koekjes en de vulling. Maar verder een recept wat prima te doen is. Wat je er wel even voor nodig hebt is een spuitzak, dat maakt je werkje een stuk makkelijker. Een spuitzak met een plat mondje is het handigst maar een rond mondje is ook prima. Verder een kleine tip: wees niet eigenwijs zoals ik en mix het amandelmeel NIET door het eiwit. Omscheppen kan prima maar zodra je het amandelmeel bij het eiwit in de mixer doet dan heb je een dikke drab. Dat overkwam mij, niet nadenken, gewoon doen. Dus als het op het toevoegen van het amandelmeel aan het eiwit komt: rustig omscheppen tot alles gemengd is. Niet roeren, niet mixen, gewoon omscheppen en dan komt alles goed.

Leuk weetje: je kunt zowel bokkepootjes als bokkeNpootjes schrijven. Als we het hebben over de pootjes van een bok dan is het wel altijd bokkenpootjes, maar voor dit lekkere koekje kun je beide schrijfwijzes hanteren.

Bokkepootjes

Bokkepootjes of Bokkenpootjes. Een van de lekkerste oud-Hollandse recepten die je kunt bedenken. Het recept voor deze zoete traktatie.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram witte chocolade (in stukjes)
 • 100 gram melk chocolade (in stukjes)
 • 75 gram suiker
 • 50 gram slagroom (niet geklopt)
 • 10 gram amandelschaafsel
 • 2 eiwitten
 • 1 theelepel vanille extract

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Verwarm de oven voor op 125 graden boven- en onderwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Nu heb je een stevige massa en erdoorheen vouw je, beetje bij beetje, het amandelmeel. Zoals eerder aangegeven: vouw het amandelmeel erdoorheen in plaats van mixen of flink roeren (dan kan het eiwit weer slap worden houd je een dikke lobbige drab over).
 • Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit op de met bakpapier bedekte bakplaat de bokkepootjes. Je doet dit door dikke strepen te trekken op het bakpapier (zoals een kant van een bokkepootje). Als het goed is moet je zo'n 20 tot 24 strepen kunnen trekken. Bestrooi met het amandelschaafsel.
 • Zet dit geheel voor 40 minuten in de oven tot het eiwit uitgedroogd is en laat vervolgens volledig afkoelen.
 • Maak ondertussen de vulling oftewel de ganache. Doe de stukjes witte chocolade in een (hittebestendig) schaaltje. Breng de slagroom aan de kook in een steelpannetje en zodra het kookt giet je dit over de chocolade. Schep hier het vanille extract door en laat 15-20 minuten staan. Roer dan goed door tot je een dikke gladde massa hebt en laat dit volledig afkoelen.
 • Als zowel de ganache als de bokkepootjes volledig zijn afgekoeld, kun je je spuitzak vullen met de ganache. Verdeel de ganache over een zijde van de bokkepootjes en leg hierop de andere kant. Dit hoef je niet strak aan te drukken. Het recept voor de ganache is ruim dus het kan zijn dat je iets over hebt.
 • Als alle bokkepootjes gevormd zijn, smelt je tot slot de melkchocolade. Dip de uiteinden van de bokkepootjes in de gesmolten chocolade. Leg daarna terug op het bakpapier zodat de chocolade kan uitharden. Als de chocolade is uitgehard kun je de bokkepootjes eten.

handig om te weten:

Het afkoelen van de bokkepootjes en de ganache is niet berekend in de bereidingstijd. Dit kan namelijk verschillen vanwege de kamertemperatuur.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 217kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 4g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

16 thoughts on “Zelf Bokkepootjes Maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept