Bokkepootjes, pootjes van een bok. Ik blijf het een vreemde naam vinden voor een koekje. Prachtig beest overigens, een bok, daar niet van. Maar om zijn pootjes nu als naam van een koekje te gebruiken? Ik besloot op onderzoek uit te gaan, want zo’n naam verdient toch enige uitleg. Wikipedia schoot me direct te hulp met het verhaal van de bakkerij van Jan Pieter Schellema.
Deze bakkerij genaamd “Bakkerij Schellema & Zonen” heeft ooit in opdracht van de lokale dominee het recept voor de bekende bokkepootjes bedacht. In Tuitjenhorn werd vroeger op de begraafplaats bij de kerk en het patronaatsgebouw gewaakt over de doden. Dit ging gepaard met een traditionele gewoonte, namelijk banket eten. De bokkepoot staat hier dan ook als symbool voor de poten van de duivel. Er werd gedacht dat het eten van een bokkepootje de doden zou beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals (bron: wikipedia). Er zijn vast minder plezierige manieren bekend voor het beschermen van de doden dan snoepen van banket. Ik bedoel, snoepen van bokkepootjes is nou niet bepaald een vervelende aangelegenheid.
Bokkepootjes maken
Bokkepootjes maken is niet heel erg ingewikkeld, het kost een beetje tijd door het afkoelen van de koekjes en de vulling. Maar verder een recept wat prima te doen is. Wat je er wel even voor nodig hebt is een spuitzak, dat maakt je werkje een stuk makkelijker. Een spuitzak met een plat mondje is het handigst maar een rond mondje is ook prima. Verder een kleine tip: wees niet eigenwijs zoals ik en mix het amandelmeel NIET door het eiwit. Omscheppen kan prima maar zodra je het amandelmeel bij het eiwit in de mixer doet dan heb je een dikke drab. Dat overkwam mij, niet nadenken, gewoon doen. Dus als het op het toevoegen van het amandelmeel aan het eiwit komt: rustig omscheppen tot alles gemengd is. Niet roeren, niet mixen, gewoon omscheppen en dan komt alles goed.
Leuk weetje: je kunt zowel bokkepootjes als bokkeNpootjes schrijven. Als we het hebben over de pootjes van een bok dan is het wel altijd bokkenpootjes, maar voor dit lekkere koekje kun je beide schrijfwijzes hanteren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram witte chocolade (in stukjes)
- 100 gram melk chocolade (in stukjes)
- 75 gram suiker
- 50 gram slagroom (niet geklopt)
- 10 gram amandelschaafsel
- 2 eiwitten
- 1 theelepel vanille extract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 125 graden boven- en onderwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Nu heb je een stevige massa en erdoorheen vouw je, beetje bij beetje, het amandelmeel. Zoals eerder aangegeven: vouw het amandelmeel erdoorheen in plaats van mixen of flink roeren (dan kan het eiwit weer slap worden houd je een dikke lobbige drab over).
- Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit op de met bakpapier bedekte bakplaat de bokkepootjes. Je doet dit door dikke strepen te trekken op het bakpapier (zoals een kant van een bokkepootje). Als het goed is moet je zo'n 20 tot 24 strepen kunnen trekken. Bestrooi met het amandelschaafsel.
- Zet dit geheel voor 40 minuten in de oven tot het eiwit uitgedroogd is en laat vervolgens volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de vulling oftewel de ganache. Doe de stukjes witte chocolade in een (hittebestendig) schaaltje. Breng de slagroom aan de kook in een steelpannetje en zodra het kookt giet je dit over de chocolade. Schep hier het vanille extract door en laat 15-20 minuten staan. Roer dan goed door tot je een dikke gladde massa hebt en laat dit volledig afkoelen.
- Als zowel de ganache als de bokkepootjes volledig zijn afgekoeld, kun je je spuitzak vullen met de ganache. Verdeel de ganache over een zijde van de bokkepootjes en leg hierop de andere kant. Dit hoef je niet strak aan te drukken. Het recept voor de ganache is ruim dus het kan zijn dat je iets over hebt.
- Als alle bokkepootjes gevormd zijn, smelt je tot slot de melkchocolade. Dip de uiteinden van de bokkepootjes in de gesmolten chocolade. Leg daarna terug op het bakpapier zodat de chocolade kan uitharden. Als de chocolade is uitgehard kun je de bokkepootjes eten.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Kijk, zo leer je nog eens wat op de vroege morgen! Lijkt me een heerlijk recept en wat een vrolijke foto met die bloemetjes:-)
Eef says:
Hahaha ja toch 😉 Een lesje “geschiedenis van de bokkepoot”
Anne-Marie says:
Ze zien er prachtig uit! Ik ga ze snel zelf een keer maken.
Eef says:
Dank je wel 🙂
marianne says:
Super leuk om inderdaad eens zelf te maken! Thx voor het recept!
Eef says:
Graag gedaan 🙂
ellouisa says:
Superleuk! Waar heb je die doek gekocht trouwens, die onder he bord ligt?
Eef says:
Dat bruine kleedje is een lapje wat ik ooit bij de kringloop heb meegenomen en dat witte lapje is van een ingekort gordijn 😀 haha. Probeer altijd leuke stukjes stof te bewaren voor foto’s 😉
Eef says:
Vandaag recept gemaakt. Straks proeven!
Bij mij worden de deeg strepen niet zo breed als op de foto. Is hier een speciale techniek voor?
Eef says:
Hoop dat ze lekker gesmaakt hebben Eef 🙂 Ik heb de strepen een beetje zigzag gemaakt hierdoor worden de bokkepootjes dan iets breder maar ik gebruikte een kleine spuitmond waardoor dit ook wel moest (hoe breed ze worden hangt namelijk ook hiervan af). Hopelijk heb je hier iets aan.
Riny says:
Hoe lang kun je ze bewaren?
Eef says:
Mits goed afgesloten 2 tot maximaal 3 dagen (mocht je ze zo lang kunnen bewaren 😉 )
Pascale says:
Super dankjewel voor het receptje ! Kheb het geprobeerd op vaderdag en ze zijn super ! Iedereen was mega enthousiast!
Eef says:
Wat leuk! Dank voor je reactie 🙂
Pascale says:
Super dankjewel voor het receptje ! Kheb het geprobeerd op vaderdag en ze zijn super ! Iedereen was mega enthousiast!
Eef says:
Wat leuk! Dank voor je reactie 🙂