Banketbakkersroom

Banketbakkersroom (basisrecept)

Banketbakkersroom. Och, een van de lekkerste soorten room als je het mij vraagt. Zijdezacht met een heerlijke vanillesmaak, goddelijk! Het wordt ook wel gele room of créme patissière genoemd en ken je vast wel van tussen een puddingbroodje, tompoes, eclair, vlaai of soes. Vandaag deel ik het basisrecept met je.

Wat wel grappig is, is dat er eigenlijk helemaal geen room zoals slagroom of kookroom aan te pas komt bij banketbakkersroom. De basis is namelijk melk, suiker en ei en daaraan voeg je alleen vanille voor de smaak en een bindmiddel zoals bloem of maizena toe. Het eindresultaat is een pudding-achtige room wat romig is door de melk en het eigeel. Banketbakkersroom maken is eigenlijk heel eenvoudig en toch wel het allerlekkerst als je het zelf maakt.

De lekkerste banketbakkersroom

Dit is een basisrecept voor banketbakkersroom. Zo maak ik ‘m zelf het liefste, met een vers vanillestokje zodat je een echte vanillesmaak proeft en ook die zwarte puntjes terugziet in de room. Kant en klare banketbakkersroom smaakt toch altijd een heel stuk chemischer vind ik zelf. Als je geen ‘zwarte puntjes’ in de room wilt, kun je ook vanille-extract gebruiken. Gebruik dan uiteraard wel een kwalitatieve, anders heb je nog steeds die chemische smaak te pakken.

banketbakkersroom maken

Banketbakkersroom recept

Met dit recept kun je jouw eigen banketbakkersroom maken. En wat kun je daar dan zoal mee? Nou, van alles! Vul er bijvoorbeeld soezen mee of tompoezen. Of als je helemaal uit wil pakken eclairs of een vlaai. Of misschien ga je wel voor dé klassieker: het puddingbroodje, ook wel roombroodje genoemd. Je kunt trouwens ook gemakkelijk Zwitserse room maken van deze banketbakkersroom, dan spatel je vers geklopte slagroom door de room (de verhouding is 1 deel banketbakkersroom op 2 delen slagroom). Genoeg redenen om aan de slag te gaan met dit heerlijke banketbakkersroom recept!

Banketbakkersroom is echt een basisrecept. Het bevat gelijke delen eigeel, suiker, melk en maizena. Hierdoor kun je de hoeveelheid ook makkelijk aanpassen naar je eigen behoefte of waarvoor je het wilt gebruiken.

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom

Basisrecept voor de lekkerste banketbakkersroom. Heel makkelijk om te maken, goddelijk van smaak met echte vanille.
4.50 van 18 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 5 porties*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 5 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 50 gram maizena (of bloem)
  • 600 ml melk
  • 1 vanillestokje

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de eidooiers met de suiker in een kom en kluts door elkaar.
  • Zeef de maizena (of bloem) erboven en meng er goed door tot het helemaal is opgenomen.
  • Doe de melk in een steelpannetje. Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje. Voeg zowel de merg als het stokje aan de melk toe.
  • Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, haal je het vanillestokje eruit.
  • Voeg de melk eerst beetje bij beetje bij het geklutste ei terwijl je dit blijft roeren. Als je het er in 1 keer aan toevoegt dan kan het ei gaan stollen, door beetje bij beetje te doen zorg je voor een geleidelijke verwarming.
  • Als je alle melk heb toegevoegd doe je het terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Blijf goed roeren terwijl het een geheel wordt. Laat rustig koken zodat de banketbakkersroom kan indikken tot een dikke vla. Zet het vuur uit.
  • Giet over in een kom en dek af met een velletje huishoudfolie terwijl het afkoelt (daarmee voorkom je een 'velletje' op de room). Bewaar in de koelkast.

handig om te weten:

Je kunt de room ca. 5 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het ook invriezen.
*Handig om te weten: je kunt de hoeveelheid van dit recept makkelijk aanpassen. Doe dit door de knop bij de porties te veranderen. Ik heb deze op 5 porties gezet, een portie is een klein kommetje waarmee je bijvoorbeeld 1 puddingbroodje kunt maken of een middelgrote slof kunt vullen. Je kunt het makkelijk halveren of verdubbelen naar wens. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 289kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 7g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Banketbakkersroom

7 reacties op “Banketbakkersroom (basisrecept)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept