fbpx
Ouderwets Draadjesvlees

Ouderwets Draadjesvlees

Iets waar ik nog steeds fijne herinneringen aan heb is dat ik vroeger tijdens de overblijf – de lunchpauze – op de basisschool wel eens bij mijn opa en oma ging eten. Op m’n fietsje erheen en lekker kletsen. Mijn oma kon waanzinnig goed koken en misschien is zo wel mijn voorliefde voor ouderwetse gerechten ontstaan. In mijn belevenis aten ze altijd draadjesvlees maar misschien maakte ze het ook wel stiekem speciaal voor mij omdat ik het zó lekker vond. Een bruin bammetje met een stukje draadjesvlees erbij, een glas melk of water en lekker kletsen over wat ik had geleerd op school, over vroeger, eigenlijk over alles. Wat was het gezellig! Pas geleden aten we ergens weer eens draadjesvlees. Ik moest meteen weer aan vroeger denken en besloot dat ik snel zelf eens ouderwets draadjesvlees moest gaan maken.

Draadjesvlees is een vleesgerecht waar je echt de tijd voor moet nemen. Het is zeker niet moeilijk om te maken maar je hebt er wel wat uurtjes voor nodig. Kies een goede pan en laat het lekker de hele dag staan. ‘s Morgens zet je het op en ‘s avonds heb je heerlijk zacht mals en lekker gekruid draadjesvlees als resultaat. Maak het eens op een luie zondag of een dag dat je lekker aan het rommelen bent in huis zodat je af en toe een oogje op je pan kan richten.

Wat heb je nodig voor ouderwets draadjesvlees (3-4 personen):

Bereidingstijd: minimaal 3/4 uur (liefst langer)

  • 700-800 gram ribbraadlappen
  • 1 flinke ui gesnipperd
  • 1,5 runderbouillonblokje
  • 300 ml water
  • 4 el azijn
  • roomboter
  • 4 gedroogde laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • paprikapoeder
  • cayennepeper
  • peper, zout

Hoe je ouderwets draadjesvlees maakt:

1. Haal het vlees ongeveer een half uur voor je gaat koken uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

2. Smeer de beide kanten van het vlees in met peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper. Doe ruim roomboter in een braadpan en bak hierin het vlees om en om aan voor een paar minuten tot het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het even apart op een bord. Laat het boter in de pan.

3. Fruit de ui rustig aan in de braadpan en voeg eventueel nog een beetje roomboter toe. Als de ui glazig is voeg je de 300 ml water, 1,5 runderbouillon blokje, 4 el azijn, 4 laurierblaadjes en 3 kruidnagels toe. Breng dit alles rustig roerend aan de kook en als het kookt doe je vlees erbij. Breng het weer aan de kook, deksel op de pan en vuur laag zetten.

4. Laat dit voor minimaal 3/4 uur opstaan (af en toe even kijken, vlees omdraaien en als het droog wordt wat water toevoegen). Heb je de tijd laat het dan langer opstaan, des te langer des te lekkerder je vlees wordt. Een uur of 6 is hierbij een mooi uitgangspunt. Wil je het serveren en is er nog veel vocht in de pan, haal dan even de deksel eraf en laat het even inkoken.

5. Serveer met aardappeltjes en wat groenten zoals sperziebonen, rode kool of spruitjes.

Ouderwets DraadjesvleesEet smakelijk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

35 reacties op “Ouderwets Draadjesvlees”

  1. Ik vind draadjesvlees ook echt heerlijk door mijn oma! Ik maak het zelf soms ook. Er is trouwens een restaurant in Amsterdam ‘Moeders’ waar je het lekker kunt eten.

    1. Wat leuk dat draadjesvlees je ook aan jouw oma doet denken! Wat leuk, wel eens van gehoord dat restaurant inderdaad maar wist niet dat ze ook draadjesvlees serveren, helemaal leuk 🙂

  2. Wat creatief om zo’n ouderwets recept te maken! Ik zou dit zelf nooit maken omdat mijn vriend en ik er niet van houden.

  3. Grappig dat jullie in Nederland dat draadjesvlees noemen en wij in België ‘stoofvlees’ 😀 Het is een tijdje geleden uitgeroepen tot dé Vlaamse klassieker – maar hoe we het ook noemen, blijft heerlijk he! 😀

    1. Wat leuk! Ik heb laatst toevallig ook stoofvlees gemaakt maar dan met bockbier. Komt inderdaad redelijk op het zelfde neer alleen andere smaak toevoegingen in die zin. Wat goed! Dé Vlaamse Klassieker dan moet ik toch echt snel weer eens naar België toe om die testen 😉

      1. bockbier? Nou dat ken ik niet! :p Ja er zijn wel andere smaken in, denk ik. Zo doen wij er een boterham met mosterd en/of peperkoek bij! Anders moet ik ook maar eens jullie versie maken, als dat veel schilt in smaak! 😀 & haha ja die Vlaamse Klassieker kan je best in België zelf proeven he! ^^

        1. Ja klopt inderdaad! Zoiets heb ik laatst gemaakt stoofvlees met bockbier en daar inderdaad een broodje besmeerd met mosterd in gedaan, lekker joh! In Nederland doen we er ook wel eens peperkoek in (wij noemen het ontbijtkoek), ook heerlijk en je hebt meteen een lekkere dikke zoetige jus. Hmm 🙂

  4. Dit was echt heeeerlijk! Heb het echter 3,5 uur in de oven gedaan (pan met deksel). Vlak voor het eten (+- 15 minuten) uit de oven halen en met deksel van de pan zachtjes laten pruttelen op het fornuis voor het indikken van de jus.

    Als je wat minder tijd hebt wordt je vlees in de oven een stuk malser dan met dezelfde tijd in de pan! 🙂

    1. Dat klinkt ook heerlijk Anne. Zelf heb ik een klein oventje dus een pan gaat er helaas niet in passen (goede reden om ooit een grotere oven aan de schaffen overigens 😉 ) maar het is inderdaad een goed alternatief om het sneller klaar te maken. Super dat je deze tip deelt, dank je wel!

  5. Ik ben dol op draadjesvlees en maak het ongeveer 1 à 2 keer per jaar. Het is helaas niet altijd een onverdeeld succes, het vlees blijft soms taai. Een reuze teleurstelling na al die uren slow-cooking… Ik heb alle trucs toegepast, ook de boterham met mosterd, de ontbijtkoek, bier, zelfs een keer een beetje azijn. Ik weet niet of het type rundvlees uitmaakt ? Sucadelap, runderlap, riblap ? Soms lukt het wel helemaal perfect, maar ik kan er dan dus niet achter komen wat er dan ‘anders’ is… Ik ben een redelijke kook- en bakfanaat, maar dit blijft altijd een zwak punt 🙁 Wie heeft de gouden tip ?

    1. Bij mij lukt dit gerecht ook niet altijd even goed en ik ben nog steeds op zoek naar de beste smaak.
      Zoals bij restaurant “de Golf” in Oostende! Ik heb gemerkt dat mosterd al heel snel overheerst, dus dat ga ik de volgende keer weglaten.
      Wat is de temperatuur van je oven/kookpot? De temperatuur van je gerecht zelf moet volgens mij hooguit 80 graden zijn en als je een pan in de oven zet moet je oven temperatuur 120 a 130 graden zijn. En vooral lang stoven, eerder zes uur dan 2,5 a drie uur.

  6. @Oscar: Ja, de temperatuur zou nog wel eens een aandachtspuntje kunnen zijn. Ik ga het de volgende keer inderdaad op een iets lagere temperatuur doen en dan de hele dag stoven…

  7. Heerlijk recept, the taste is close too what my mom used to make, I did however added 3 table spoons of red wine, 2 cloves of garlic and used the the oven on low temputure over 4 hours after sear in Dutch oven. Thank you for this great recipe and best one I’ve tried so far.

  8. Al meerdere malen dit recept gemaakt, heerlijk smullen met boontjes en aardappelen. Toch vond ik het altijd nog nét niet. De laatste keer de cayennepeper weggelaten. Voor de waterige jus heb ik 3 plakken ontbijtkoek ingesmeerd met mosterd erbij gedaan en toen hebben we heerlijk zitten smullen. Heerlijk om zo je eigen draai nog weer te kunnen geven aan een al heerlijk recept!

    1. Wat een lekkere aanvulling Geralde, dank 🙂 Mocht je jus te waterig zijn kun je hem ook altijd inkoken he, daar wordt de jus alleen maar lekkerder van.

  9. Al meerdere malen dit recept gemaakt, heerlijk smullen met boontjes en aardappelen. Toch vond ik het altijd nog nét niet. De laatste keer de cayennepeper weggelaten. Voor de waterige jus heb ik 3 plakken ontbijtkoek ingesmeerd met mosterd erbij gedaan en toen hebben we heerlijk zitten smullen. Heerlijk om zo je eigen draai nog weer te kunnen geven aan een al heerlijk recept!

  10. Heeelijk, maak het vooral in de winter vaak. Ik geef er dan wel vaak een indische twist aan, met een beetje sojasaus en ketjap, schepje bruine basterdsuiker, Indonesische kruiden (of chinese 5-spice) en wat fijngesneden gember. En als ik het wat pittiger wil 1 spaans pepertje erbij 😉 Smaakt ook prima!

  11. Heeelijk, maak het vooral in de winter vaak. Ik geef er dan wel vaak een indische twist aan, met een beetje sojasaus en ketjap, schepje bruine basterdsuiker, Indonesische kruiden (of chinese 5-spice) en wat fijngesneden gember. En als ik het wat pittiger wil 1 spaans pepertje erbij 😉 Smaakt ook prima!

    1. Eef

      Ja dat zou prima moeten kunnen. Nog niet geprobeerd zelf, maar ik zou het een uur of 8 op low doen. Wel even aanbraden. en wellicht iets minder bouillon toevoegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top