Draadjesvlees

Draadjesvlees, echt ouderwetse draadjesvlees. Precies zoals oma hem vroeger maakte. Althans mijn oma kon de beste draadjesvlees maken, zo fantastisch lekker! Helaas heb ik haar het recept nooit kunnen vragen, maar na lang oefenen komt dit recept erg dicht in de buurt. Het is heerlijk, mals, fan-tas-tisch lekker, langzaam gegaard stoofvlees.

Draadjesvlees maken is totaal niet moeilijk. Je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig, een kleine kilo ribbraadlappen/ riblappen en wat smaakmakers zoals ui, laurier, kruidnagels en natuurlijk een plakje ontbijtkoek. Geloof mij, dat mag niet ontbreken in een goed recept voor draadjesvlees 😉 . Je kunt ook magere riblappen gebruiken, maar ik raad je het liefst wat vetter vlees aan. Je gaat het vlees natuurlijk lang stoven en je wilt als resultaat mals draadjesvlees, dan is wat vetter vlees zoals riblappen het lekkerst.

Zelf draadjesvlees maken

Naast een handjevol ingrediënten heb je alleen nog wat liefde en geduld nodig. Draadjesvlees is stoofvlees en dat heeft nu eenmaal tijd nodig om lekker te kunnen stoven. Verder heb je er niet zo heel veel werk aan en daarom een ideaal gerecht om te maken als je de hele dag thuis bent zoals in het weekend of nu omdat je misschien thuis werkt vanwege het Corona virus. Draadjesvlees kun je serveren met gekookte aardappeltjes en rode kool bijvoorbeeld of verwerken in deze ovenschotel met rode kool, ook erg lekker.

Draadjesvlees

Makkelijk recept voor ouderwetse draadjesvlees (zoals Oma hem vroeger maakte)
4.44 van 149 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram riblappen
  • 300 ml water
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • runderbouillonblokje
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 4 eetlepels azijn
  • roomboter
  • paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Haal het vlees ongeveer een half uur voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Strooi peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper (naar smaak) aan beide kanten van de riblappen.
  • Doe ruim roomboter in een braadpan en bak hierin het vlees om en om aan voor een paar minuten tot het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het even apart op een bord.
  • Fruit de uien even aan in de braadpan en voeg eventueel nog een beetje extra roomboter toe.
  • Als de ui glazig begint te worden voeg je de 300 ml water, 1½ runderbouillon blokje, 4 el azijn, 4 laurierblaadjes en 3 kruidnagels toe.
  • Breng dit alles rustig roerend aan de kook en als het kookt doe je vlees erbij. Leg de plakjes ontbijtkoek erop. Breng het geheel weer aan de kook, doe deksel op de pan en zet het vuur laag.
  • Laat dit voor minimaal 3/4 uur opstaan (af en toe even kijken, vlees omdraaien en als het droog wordt kun je wat water toevoegen). Heb je de tijd, laat het dan langer opstaan, des te langer ,des te lekkerder het vlees wordt. Een uur of 6 is hierbij een mooi uitgangspunt. Wil je het serveren en zit er nog te veel vocht in de pan, haal dan even de deksel eraf en laat het even inkoken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 37g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

89 thoughts on “Draadjesvlees

  • Dag Eef dat ziet er lekker uit. Ik ga het deze of anders volgende week zeker maken. Ik heb wel een vraagje… Snijd je de riblappen niet eerst in stukken ? Ik hoor het graag.

  • Esther de Haan says:

    Vandaag het recept gemaakt. Mijn man vondt draadjesvlees vroeger als kind niet lekker dus het was een gokje wagen maar, hij vroeg of ik het vaker wou maken. Het was een heerlijk recept!

  • Echt super lekker recept. Mijn zoontje van 15 maanden heeft zelfs de dag erna met de lunche het restje op en zijn bord er bij afgelikt.

  • Wat gebeurd er met de ontbijtkoek? Als je het vlees na een tijdje omdraait moet je dat er dan weer op zien te leggen? Of valt het uit elkaar? Sorry als het een domme vraag is 🙂 ben geen keuken prinses

  • Vandaag had ik zin om draadjesvlees te maken. Ik zocht een recept met de smaken van vroeger. Dit recept gekozen. Staat nu 2 uur te pruttelen. Laat naar bed vanavond en morgen heerlijk van smullen.
    Ik heb zelf het vlees nog ingesmeerd met mosterd na het kruiden. Dat zag ik oma ook altijd doen dus dat heb ik toegevoegd.

      • Gisteren heb ik het voor de eerste keer volgens t recept gedaan…om je vingers bij op te eten. De recepten blinken uit vind ik ( ik ben nog maar net begonnen met koken) omdat je ingrediënten/ kruiden gebruikt die je min of meer standaard in huis hebt. Je hoeft niet n potje te gaan kopen met n moeilijke naam waar je vervolgens maar 1 theelepeltje van nodig hebt en verder jaren niet meer! Hulde!!
        Te veel vlees gekocht dus vandaag n nieuwe pan aangemaakt…
        ik heb er nu wat spullen bij gedaan…. zoete paprika, stukjes wortel, knoflook/ rode peper en n schep appelstroop… t water deels vervangen door rode wijn en rode wijnazijn….
        Ik ben benieuwd????

  • Ik heb al zoveel stoof gerechten uitgeprobeerd maar greep steeds weer terug naar pakjes en zakjes omdat ik ze niet zo lekker vond.
    Maar dit gerecht is zo fantastisch lekker dat ik nooit meer een pakje of zakje (of ander stoofgerecht) ga uitproberen.
    Enige nadeel is dat mijn pan toch echt te klein is, dus zojuist meteen een nieuwe besteld.

      • Mijn vriend is gek op stoofpotjes ed. Ik had het nog nooit gemaakt. Maar nadat ik een braadpan had gehad voor sinterklaas moest ik er toch aangeloven????
        Nu als ik vrij ben vraagt die steeds: “vanavond stoofvlees?”. We maken het vandaag voor de 2e keer en het is heerlijk.

  • Nu voor de tweede keer klaar maken. Wat een heerlijk recept.
    Na vele teleurstellingen nu een zalig stoofpotje.
    Dankje wel.
    Overigens zijn ook je overige recepten lekker en makkelijk te maken.

  • Hoi,
    Ik ben bezig met je recept voor het draadjesvlees. Maar kan je mij vertellen waar de plakjes ontbijtkoek voor dienen? Voor dr smaak natuurlijk of om het vlees wat zoetiger te doen smaken?

    Graag je reactie aub.

    Groet ,
    Marta

  • Voor de tweede keer gemaakt staat nu te pruttelen. Ik laat het heel lang pruttelen, 8 uur of langer.
    Laat het altijd minimaal 1 dag staan, gebruik verder rode wijn ipv azijn. De eerste keer was het een verademing. Ben benieuwd of dat nu ook zo is.

    • Wat jammer om te lezen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar als het enige wat je hebt veranderd het vlees was dan denk ik dat dat het wel is. Misschien de volgende keer even vragen om iets vettere stukken – dan zou het niet mis moeten gaan.

  • Zo eenvoudig en super lekker! Vandaag staat het voor de 2de keer op het menu en het zal er beslist nog vaker op komen te staan! Dank je wel!

  • Hoi Eef,
    ik heb al heel wat recepten van jou gemaakt. Allemaal even lekker en vooral niet te moeilijk..
    Nu dan het ‘ draadjesvlees’ in de maak.
    Het ruikt al heerlijk!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven David, ik heb het zelf nog niet gemaakt in de slowcooker ;). Mocht je het gaan maken met wild zwijn hoor ik het graag, ben erg benieuwd!

  • Beste Eef. De pan staat heerlijk te pruttelen en de geuren in huis zijn geweldig. We zijn zo benieuwd hoe het smaakt. Natuurlijk laat ik het je weten. Nu alvast bedankt voor het voor genieten.👌🏻👌🏻

  • Marille Kruize says:

    Heerlijk recept! Maak draadjesvlees al jaren op verschillende manieren maar dit keer heb ik mij volledig aan jouw recept gehouden, alhoewel dan wel met 2 kilo riblappen en de rest naar verhouding en smaak toegevoegd. Verrukkelijk! 👌🏼

  • 5 sterren
    Wat een toprecept, het verdient een dikke 9. 👍Ik heb het in de slowcooker gemaakt, en het heeft 3 ruime dagdelen rustig gesudderd, tot het inderdaad echt draadjesvlees werd. Ik had alleen geen ontbijtkoek, als alternatief gebruikte ik een klein handje kruidnoten. Ik denk dat het met ontbijtkoek nóg beter gaat smaken. Deze ga ik in ieder geval opnemen in mijn vaste repetoire. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!

  • 4 sterren
    Hoi Eef, ik ben jouw draadjesvlees aan het maken. Als het net zo smaakt zoals het nu in de keuken ruikt, dan is het een voltreffer. Ik ben benieuwd vanavond want het moet nog een tijdje pruttelen.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk dat je het gemaakt hebt! Dat is een goed teken haha, ik ben erg benieuwd hoe het gesmaakt heeft.

  • 5 sterren
    Mijn zoontjes van 7 en 5 vinden dit heerlijk. Vooral mijn zoontje van 5 vraagt er vaak naar. Dan wilt hij het eten met rode kool (en appeltje) of de volgende dag warm op een wit bolletje 😊

      • 5 sterren
        Een fijn, makkelijk en vooral overheerlijk recept! We hebben er laatst heerlijk van gegeten. Ook mijn dochter van 7 vond het lekker, en dat is geen makkelijke eter.
        De andere dochter lust veel, en was erg enthousiast over dit stoofvlees.

        Vandaag maak ik het weer, alvast voor morgen, als we weinig tijd om te koken hebben.
        Dankjewel!

  • 5 sterren
    Dag Eef,

    Dank voor dit heerlijke recept!
    Onze kleinzoons van 12 en 14 kwamen logeren. Wij hebben met hun een app die de oudste de naam Draadjesvlees had gegeven ( zomaar wat gegoogeld en deze naam vond hij grappig…) Maar……, ze hadden nog nooit draadjesvlees gegeten!
    Dus leek het me leuk om dat maar eens klaar te maken. Nou, dat heb ik geweten! Ze likten hun vingers erbij af, de combinatie met frietjes en erwtjes ( uit onze volkstuin, uit de vriezer) vloog erin!! En niet alleen bij hun, maar ook wij (opa en oma) en onze dochter en schoonzoon vonden het heeeeerlijk!
    Ik heb de riblappen zeker wel 5 uur laten stoven, het vlees viel inderdaad als zachte draadjes uiteen. Dus voor herhaling vatbaar!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat ontzettend leuk om te lezen dat jullie er met elkaar zo van genoten hebben. Daar worden we blij van! Bedankt voor het delen 😀

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Judith, het vlees wordt niet per sé minder maar zal wel wat van structuur veranderen en kan minder lijken dan de rauwe hoeveelheid. Ook zal het gewenste portie p/p verschillen, je kan het goed invriezen dus je zou er voor kunnen kiezen om een volgende keer wat extra te maken voor de zekerheid!

  • 5 sterren
    Blij verrast! Heerlijk. Smaakte zoals vroeger! Dank je wel.
    Gemaakt in de slow cooker (low 8 uur). Ontbijtkoek vervangen door kruidkoek. I.p.v. van cayennepeper, paprika poeder pikant gebruikt.

  • Vraagje, wij eten geen ontbijtkoek dus vind ik het zonde om dat aan te schaffen. Heb je misschien een alternatief om de saus te binden?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Snap ik! Je hebt ook kleine verpakkingen met 1-2 plakjes. Dat is wellicht een optie. Je kunt ook een boterham proberen gebruiken (bijv met mosterd erop).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept