Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek, ook wel peperkoek genoemd, is een heerlijke Hollandse klassieker en heel makkelijk om zelf te maken. Verrukkelijk met een beetje roomboter en echt niet alleen bij het ontbijt lekker.. 😉

Ouderwetse ontbijtkoek

Ontbijtkoek wordt in Nederland al sinds 1500 geproduceerd, je kan dus wel degelijk zeggen dat het diepgeworteld zit in onze cultuur. Maar Nederland is niet het enige land waar ontbijtkoek wordt gemaakt, in België kent men het onder andere als peperkoek of honingkoek.

Legend has it dat het eerste recept in de Romeinse tijd is ontwikkeld en voornamelijk in kloosters werd bereid voor het uiteindelijk in de 19e eeuw fabrieksmatig werd gemaakt (hallo Peijnenburg!). Fascinerend toch? (Bron)

Zelf ontbijtkoek maken

Makkelijk ontbijtkoek recept

Vandaag deel ik mijn recept met je. Door de jaren heen is het traditionele recept niet veel veranderd. Het blijft altijd een combinatie van (zelfrijzend) bakmeel, roggemeel, verschillende specerijen, een zoetstof, boter, melk en eieren. Dat klinkt als heel wat, maar geloof mij; het is een heel simpel recept. Verder heb je een fijne cakevorm nodig en je kunt aan de slag!

In dit recept zit keukenstroop, in andere recepten wordt honing of suiker gebruikt. Wil je een ‘gezondere’ versie maken? Probeer dan eens mijn recept voor suikervrije ontbijtkoek!

Ouderwetse ontbijtkoek

Zelf ontbijtkoek maken

Deze kruidige cake is zeker niet alleen lekker bij het ontbijt, zoals de naam doet vermoeden. Het is een smakelijk tussendoortje en ook heel lekker bij een bakje koffie of thee. Je kunt de plakjes ook goed invriezen. Tip: warm ze eventjes op bij het ontdooien en smeer een lekkere laag boter op.. hmm!

Hoewel hij dus zeker niet zou misstaan tussen mijn ontbijtrecepten, valt hij voor mij ook zeker onder de categorie ‘zoete baksels’. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere snack voor thuis of onderweg! Probeer ook eens mijn recept voor bananenbrood, dat is ook een echte aanrader op dat gebied.

Ontbijtkoek maken
Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek, een heerlijke Hollandse klassieker en heel makkelijk om zelf te maken. Verrukkelijk met een beetje roomboter en echt niet alleen bij het ontbijt lekker.. 😉
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 12 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram roggemeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kruidnagel (gemalen )
  • 1 theelepel nootmuskaat (gemalen )
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout
  • 250 ml keukenstroop
  • 100 gram roomboter (gesmolten + extra voor invetten)
  • 2 eieren (m)
  • 250 ml melk

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte. Vet een cakeblik in van 25 cm en bekleed met bakpapier.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom samen met het roggemeel en voeg de bruine basterdsuiker, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en een snufje zout toe. Meng door elkaar.
  • Verwarm de keukenstroop samen met de roomboter in een pannetje tot het vloeibaar is. Voeg het toe aan het droge mengsel.
  • Klop de eieren los en meng met de melk. Voeg dit mengsel geleidelijk toe aan de rest van het beslag terwijl je het mixt in een keukenmachine of handmixer. Mix tot er een glad beslag ontstaat. Dit duurt ca. 3 minuten.
  • Giet het beslag in het cakeblik en bak in ca. 60 minuten gaar of totdat een satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat de ontbijtkoek afkoelen in het blik voordat je hem uit de vorm haalt. Snij in plakjes en geniet ervan!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 292kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 4g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Ontbijtkoek

2 thoughts on “Ontbijtkoek

  • Hallo Eef,

    Deze instructie snap ik niet zo goed:
    Vet een cakeblik in van 25 cm en bekleed met bakpapier.
    Moet ik een cakeblik invetten en dan er bakpapier in doen of het bakpapier invetten?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Willem, je vet het cakeblik in en daarna bekleed je hem met bakpapier. Door het invetten blijft het bakpapier goed zitten, wat erg fijn is als je het beslag erin stort. Beiden zorgen er ook voor dat hij niet aanbrandt én makkelijk te verwijderen is uit het cakeblik.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept