Bananenbrood

Bananenbrood, een trend die al een paar jaar geleden overgewaaid is vanuit Amerika: banana bread. Inmiddels niet meer weg te denken en geliefd door velen. Ik maakte er een gezonde versie van en die is me toch een partij lekker! Deze wil je echt proberen.

Dit recept verscheen voor het eerst op mijn blog in 2016, inmiddels dus gewoon 5 jaar geleden. En nog steeds is het een favoriet recept wat ik graag maak als ik een aantal rijpe bananen op mijn fruit schaal heb liggen.

Zelf bananenbrood maken

Ik maakte het recept ooit voor de foodblogswap naar recept van ene Marjolein van het blog ‘Kook Eet Deel’. Die blog bestaat helaas niet meer, maar gelukkig heb ik dit recept nog wel. Toen ik het laatst weer maakte vond ik het wel tijd voor een update van het oude recept, inclusief nieuwe frisse foto’s en wat handige (bewaar) tips!

Bananenbrood, bananencake of banana bread?

Wist je dat bananenbrood meer een cake is dan een brood. Het is dus eigenlijk bananencake want je maakt een cakebeslag waar je rijpe banaan aan toe voegt. Het is natuurlijk ook niet echt een brood.

Het heeft namelijk niets te maken met rijzen en kneden. Maar goed, geef het beestje een naam en zeer waarschijnlijk is dat stukje ‘brood’ natuurlijk een regelrechte vertaling vanuit het Amerikaanse ‘banana bread’. Lekker is ‘ie overigens zeker of je er nu een lekker zoete cake van maakt of deze gezonde versie, bananenbrood is top!

Is bananenbrood gezond?

Gezond vind ik altijd een lastig iets. Je kunt namelijk eigenlijk niet spreken van een gezond recept of een gezonde maaltijd omdat het niet op een zichzelf staand iets is, maar een leefstijl. Desalniettemin bedoelen we natuurlijk met gezond een verantwoorde keuze en dat is dit bananenbrood zeker.

We laten suiker achterwege en gebruiken rijpe, zoete bananen en dadels. Die hebben meer voedingswaarden dan geraffineerde suiker. Daarnaast kies ik voor volkoren tarwemeel en havermoutmeel in plaats van tarwebloem.

Beide ook voedzamer en ze geven langer een verzadigd gevoel. Door deze keuzes is dit bananenbrood een verantwoord en voedzaam tussendoortje.

 

Bananenbrood bewaren

Hoe kun je bananenbrood bewaren? Bananenbrood kun je heel goed bewaren. Laat het na het bakken afkoelen en snij het bananenbrood in plakken. Zelf bewaar ik het dan afgedekt in de koelkast met een stukje aluminiumfolie of huishoudfolie, maar in zo’n ruime bewaarbak mag natuurlijk ook.

Zo lang het maar goed afgesloten en afgedekt is, anders droogt het snel uit. In de koelkast kun je het zo een dag of 3 bewaren. Je kunt de plakjes ook invriezen. Wikkel ze dan in huishoudfolie en vries ze per portie in.

Je kunt ze dan langer bewaren en elke keer een portie (= 1 plakje) uit de vriezer pakken. Ideaal!

Rijpe bananen voor bananenbrood

Bananen die je gebruikt voor een bananenbrood moeten lekker rijp zijn. Heel rijp of bijna overrijp het liefst. Tot ze van die mooie bruine sproetjes hebben gekregen en klaar zijn om in een lekkere bananenbrood verwerkt te worden.

Bananenbrood is dus ook een ideaal recept om overrijpe bananen mee op te maken. Rijpe bananen zijn een stuk zoeter van smaak en daardoor zo lekker om te gebruiken in bananenbrood.

Bananenbrood (Gezonde Versie)

Gezond bananenbrood recept. Met dit healthy recept zet je in een handomdraai een heerlijk, suikervrij bananenbrood op tafel.
4.37 van 174 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Hoeveelheid: 10 plakken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 5 dadels (pitloos)
  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren (middel)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram volkoren tarwemeel
  • 50 gram havermoutmeel*
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Wel de dadels even in warm water zodat ze lekker zacht zijn en straks makkelijk mixen door het beslag van het bananenbrood.
  • Prak 2 bananen fijn met een vork.
  • Snij de dadels fijn en meng deze in een ruime kom door de geprakte bananen en de eieren.
  • Voeg dan de vanille-extract, bakpoeder en een flinke snuf zout toe. Meng dit erdoor en tot slot voeg je beetje bij beetje het volkoren tarwemeel en het havermoutmeel erbij terwijl je constant alles goed door elkaar blijft mengen tot een egale massa (dit kan gewoon met een vork of lepel in een ruime kom, je hebt geen keukenmachine nodig).
  • Vet de cakevorm in en schenk hierin het mengsel.
  • Strooi het amandelschaafsel eroverheen.
  • Snij de laatste banaan horizontaal door de midden en leg deze bovenop de cake.
  • Zet het bananenbrood in de oven voor ongeveer 55 minuten.
  • Controleer daarna of het bananenbrood gaar is door er met een satéprikker in te prikken en als deze er schoon uitkomt dan is hij gaar. Even laten afkoelen en jouw bananenbrood is klaar. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Je kunt het bananenbrood ca. 2 tot maximaal 3 dagen gekoeld en afgedekt bewaren of je kunt het ook prima per plakje invriezen (even inwikkelen in huishoudfolie).
*havermoutmeel maak je eenvoudig zelf door havermout fijn te malen in een blender of keukenmachine.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 111kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 4g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

63 thoughts on “Bananenbrood

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept