Bananenbrood, een trend die al een paar jaar geleden overgewaaid is vanuit Amerika: banana bread. Inmiddels niet meer weg te denken en geliefd door velen. Ik maakte er een gezonde versie van en die is me toch een partij lekker! Deze wil je echt proberen.
Dit recept verscheen voor het eerst op mijn blog in 2016, inmiddels dus gewoon 5 jaar geleden. En nog steeds is het een favoriet recept wat ik graag maak als ik een aantal rijpe bananen op mijn fruit schaal heb liggen.
Zelf bananenbrood maken
Ik maakte het recept ooit voor de foodblogswap naar recept van ene Marjolein van het blog ‘Kook Eet Deel’. Die blog bestaat helaas niet meer, maar gelukkig heb ik dit recept nog wel. Toen ik het laatst weer maakte vond ik het wel tijd voor een update van het oude recept, inclusief nieuwe frisse foto’s en wat handige (bewaar) tips!
Bananenbrood, bananencake of banana bread?
Wist je dat bananenbrood meer een cake is dan een brood. Het is dus eigenlijk bananencake want je maakt een cakebeslag waar je rijpe banaan aan toe voegt. Het is natuurlijk ook niet echt een brood.
Het heeft namelijk niets te maken met rijzen en kneden. Maar goed, geef het beestje een naam en zeer waarschijnlijk is dat stukje ‘brood’ natuurlijk een regelrechte vertaling vanuit het Amerikaanse ‘banana bread’. Lekker is ‘ie overigens zeker of je er nu een lekker zoete cake van maakt of deze gezonde versie, bananenbrood is top!
Is bananenbrood gezond?
Gezond vind ik altijd een lastig iets. Je kunt namelijk eigenlijk niet spreken van een gezond recept of een gezonde maaltijd omdat het niet op een zichzelf staand iets is, maar een leefstijl. Desalniettemin bedoelen we natuurlijk met gezond een verantwoorde keuze en dat is dit bananenbrood zeker.
We laten suiker achterwege en gebruiken rijpe, zoete bananen en dadels. Die hebben meer voedingswaarden dan geraffineerde suiker. Daarnaast kies ik voor volkoren tarwemeel en havermoutmeel in plaats van tarwebloem.
Beide ook voedzamer en ze geven langer een verzadigd gevoel. Door deze keuzes is dit bananenbrood een verantwoord en voedzaam tussendoortje.
Bananenbrood bewaren
Hoe kun je bananenbrood bewaren? Bananenbrood kun je heel goed bewaren. Laat het na het bakken afkoelen en snij het bananenbrood in plakken. Zelf bewaar ik het dan afgedekt in de koelkast met een stukje aluminiumfolie of huishoudfolie, maar in zo’n ruime bewaarbak mag natuurlijk ook.
Zo lang het maar goed afgesloten en afgedekt is, anders droogt het snel uit. In de koelkast kun je het zo een dag of 3 bewaren. Je kunt de plakjes ook invriezen. Wikkel ze dan in huishoudfolie en vries ze per portie in.
Je kunt ze dan langer bewaren en elke keer een portie (= 1 plakje) uit de vriezer pakken. Ideaal!
Rijpe bananen voor bananenbrood
Bananen die je gebruikt voor een bananenbrood moeten lekker rijp zijn. Heel rijp of bijna overrijp het liefst. Tot ze van die mooie bruine sproetjes hebben gekregen en klaar zijn om in een lekkere bananenbrood verwerkt te worden.
Bananenbrood is dus ook een ideaal recept om overrijpe bananen mee op te maken. Rijpe bananen zijn een stuk zoeter van smaak en daardoor zo lekker om te gebruiken in bananenbrood.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 5 dadels (pitloos)
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren (middel)
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 theelepels bakpoeder
- snuf zout
- 100 gram volkoren tarwemeel
- 50 gram havermoutmeel*
- 2 eetlepels amandelschaafsel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Wel de dadels even in warm water zodat ze lekker zacht zijn en straks makkelijk mixen door het beslag van het bananenbrood.
- Prak 2 bananen fijn met een vork.
- Snij de dadels fijn en meng deze in een ruime kom door de geprakte bananen en de eieren.
- Voeg dan de vanille-extract, bakpoeder en een flinke snuf zout toe. Meng dit erdoor en tot slot voeg je beetje bij beetje het volkoren tarwemeel en het havermoutmeel erbij terwijl je constant alles goed door elkaar blijft mengen tot een egale massa (dit kan gewoon met een vork of lepel in een ruime kom, je hebt geen keukenmachine nodig).
- Vet de cakevorm in en schenk hierin het mengsel.
- Strooi het amandelschaafsel eroverheen.
- Snij de laatste banaan horizontaal door de midden en leg deze bovenop de cake.
- Zet het bananenbrood in de oven voor ongeveer 55 minuten.
- Controleer daarna of het bananenbrood gaar is door er met een satéprikker in te prikken en als deze er schoon uitkomt dan is hij gaar. Even laten afkoelen en jouw bananenbrood is klaar. Eet smakelijk!
Ruth says:
Hi ik heb je bananen cake gemaakt maar hij is van binnen nog vochtig zeg maar help wat doe ik niet goed.
Eef says:
Dan is hij niet goed gebakken. Heb je hetelucht gebruikt misschien en heb je gecontroleerd of hij gaar was met een satéprikker?
Els says:
Dit was mijn eerste poging voor een bananenbrood. Wat een fijn recept! Ik heb er een handje walnoten aan toegevoegd, ook een aanrader ????.
Eef says:
Daar word ik blij van om dat te lezen, dankjewel 😀
Krista says:
Vandaag gemaakt en echt super lekker! Huis ruikt overigens ook erg lekker gelijk ???? Maar al vaak verschillende bananenbroden gemaakt maar dit is wel echt een favorietje vanaf nu! Dus recept gelijk opgeslagen en gaat zeker nog een keer gemaakt worden!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Lotte Abelen says:
Kun je dit recept ook maken met alleen maar havermoutmeel dus 150 gr havermoutmeel?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Cara says:
Hi, ik heb vandaag het bananenbrood gemaakt en de smaak is erg goed! Echter is hij erg plat. Ik heb speltmeel ipv volkoren tarwemeel gebruikt. Zou dat het probleem kunnen zijn? Ik hoor het graag even!
Eef says:
Ja dat kan zeker, elk soort heeft een eigen werking dus daar zul je dan ook de recept van het recept mogelijk iets op moeten aanpassen om hem evengoed lekker luchtig te krijgen.
Yvonne says:
Dit is de lekkerste cake die ik tnt heb gemaakt.
Hij ruikt ook zo zalig.
Ik mix eerst de eieren zodat ze erg luchtig zijn,. (de havermout doe ik met staafmixer niet helemaal tot meel malen) daar schep ik dan de rest van de ingrediënten door. Iplv amandel schaafsel gooi ik er gehakte noten door.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Tuomas says:
Wat een heerlijke bananenbrood! De beste dat ik ooit heb geproefd! Top gedaan!
Eef says:
Daar word ik blij van om dat te lezen, dankjewel 😀
Jade says:
Op het kinderdagverblijf maken we jou recept regelmatig met de kinderen. Heerlijk recept, groot succes hier! 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Petra Heuvel says:
Ik heb het gemaakt. In plaats van de derde banaan die ik niet in huis had, heb ik er twee lepels kokosolie bijgedaan en een handje cashewnoten gemalen erbij
In plaats van volkorentarwemeel heb ik volkorenspeltmeel in huis.
Heerlijk en het ruikt zo lekker met bakken????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, klinkt als een heerlijke variatie!
Tjitske Lafleur says:
Vandaag dit recept voor de derde keer gebruikt.
Wat een aanrader!TOP
Heb er vandaag als extra een bakje frambozen door heen geroerd.
Afwachten.. de vaktijdschrift is bijna klaar.
Groet Tjitske
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Tjitske Lafleur says:
Vaktijdschrift moet baktijd zijn.
Petra Heuvel says:
Lekker recept
Ik heb de derde banaan erdoor gedaan
Ik vind het niet zo lekker als hij bovenop de cake ligt als hij zo rijp was
Dan meng ik hem er liever doorheen
Dan heb ik niet zo’n hal banaan in mijn mond ?
Stefan says:
Een flinke snuf zout… Wat is dat?
Eef says:
Een flinke snuf 😉 Reken ongeveer een half theelepel als flinke snuf
Lianne says:
Prima gelukt?
Heb de havermout gemalen met een koffiebonenmaler, was een tip van iemand. Volgende keer doe ik er nog wel eens appeltje door of wat vanillesuiker. Of heb ook nog van greensweet stevig, de suiker met vanille, kost het geen calorieën ?
Geweldige recepten Eef!!!!
Lianne says:
Er moet staan greensweet stevia ??
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen dat het bananenbrood in de smaak viel Lianne! Dat is inderdaad een goede tip en de variaties die je noemt klinken ook lekker 🙂
Yvonne says:
Ook vandaag gebakken… lekkere smaak, ik had nog wat donkere chocola over en dit er doorheen gemengd. Al in al, een heerlijk recept. Dank je wel.
Eef says:
Klinkt heerlijk! ?
Tonny says:
ik heb nog heel veel rozijnen in huis die ik fijnsnijd (eerst wellen) ipv dadels. dat moet toch ook lukken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd, dus durf je niet meer zekerheid te zeggen hoe het resultaat zal zijn. Maar je kunt het zeker proberen, dan horen we graag of het gelukt is 🙂
Priscilla says:
Lekker en makkelijk recept!
Ik heb er walnoten door gedaan en beetje pure chocolade.. heerlijk!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk! Bedankt voor je reactie 🙂
Mariella van der linden says:
Dit recept voor het eerst gemaakt. Zelf er nog een appeltje door gesneden. Super lekker. Hij is alleen wel erg klein gebleven qua hoogte ? Hoe zou ik dit de volgende keer kunnen verbeteren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen dat het lekker was! Klinkt goed met een appeltje erdoor. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld te lang mixen of te weinig bakpoeder. Al is, zoals je kunt zien op de foto, onze versie ook niet heel hoog.
Sarah says:
Hoi wat kan in plaats van de vanille extract gebruiken. ?
Eef says:
Je zou echte vanille kunnen toevoegen of het weglaten
Lola says:
Helaas vond ik het toch niet zoet genoeg en was snufje zout(halve theelepel toch te veel)
Zou ik meer banaan of dadels kunnen toevoegen?
Bianca says:
Ik hou niet van dadels, kun je die weglaten?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben wij niet geprobeerd, dus kan niet voorspellen hoe de textuur en smaak zal zijn, maar probeer het gerust 🙂
Britney says:
Kan je ook 50 gram meer tarwemeel erin doen een geen havermoutmeel?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Britney, dat hebben wij niet geprobeerd, dus kan niet voorspellen hoe de structuur of smaak zal zijn, maar probeer het gerust 🙂 Overigens kun je havermoutmeel heel eenvoudig zelf maken, door havermout fijn te malen in een blender of keukenmachine!
Monique says:
Ik vind het een top recept. Omdat ik wat te veel olie had toegevoegd heb ik weer wat meel, bakpoeder toegevoegd..IEen handje gemalen kokos en walnoten en wat verse sinaasappelsap .. Ik googel maar een beetje Echt heel mooi van structuur, prima gerezen en heerlijk van smaak.
Ook de bananen boven op vind ik er heel aantrekkelijk uitzien vooral krijg je mooie plakken. Beetje poedersuiker er over gedaan .mmmm. Dank je wel Eef
Joy says:
Hoi hoi, leuke reactie allemaal. Wil het zelf gaan proberen: Nu wil ik eiwitpoeder er aan toevoegen, voor extra proteïne. Denk je dat dit lekker is?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk dat je het wil gaan maken! Ik durf niet te zeggen of dat lekker is, want dat hebben we zelf niet getest.
Tessa Cnossen says:
Hoi,
Moet het 180 graden elektrische oven zijn of hetelucht oven?
Ben een echte keukenprinses zoals je begrijpt 😉
Eef says:
Boven en onderwarmte = elektrische oven, staat erbij 😉